VN Ultimate Team: de 11 beste nieuwkomers in de JPL

VN Ultimate Team: de 11 beste nieuwkomers in de JPL

Nu de transfermarkt definitief gesloten is en de internationals weg zijn op interlandverplichting is de rust in de Jupiler Pro League helemaal weergekeerd. Tijd voor een eerste balans na een zomer die weer een heleboel nieuwe namen naar ons land bracht, waarvan we sommigen al uitgebreid aan het werk zagen terwijl anderen pas vlak voor het verstrijken van de deadline arriveerden. Wij wikten en wogen de nieuwkomers en stelden een Ultiem Elftal samen uit de verse gezichten.


Daarbij hanteerden we slechts één vuistregel: de spelers in onze ploeg mochten nog nooit eerder op het hoogste niveau in België gevoetbald hebben. Geen plaats dus voor teruggekeerde Rode Duivels als Vincent Kompany, Simon Mignolet en Steven Defour, die in het verleden al in onze competitie aantraden. Ook niet voor Mbaye Diagne, de late Brugse kaap die een tijdje terug aan Lierse en Westerlo werd uitgeleend, of Zinho Vanheusden, vorig seizoen al gehuurd door Standard. Voor deze oefening deden we louter een beroep op de échte nieuwelingen in de Jupiler Pro League, met alleen spelers die er dit jaar hun debuut vier(d)en. Zo kwamen we uit op de volgende elf namen:

DOEL: Schmidt
Club Brugge haalde deze zomer met Mignolet zonder twijfel de grootste versterking onder de lat in huis, maar de ex-doelman van Liverpool brak destijds uiteraard door bij STVV en is zo geëlimineerd voor ons team. Op Stayen leek er na de blessure van Kenny Steppe dan weer een probleem te zullen ontstaan tussen de palen, tot Daniel Schmidt zich opwierp als een prima doublure. Zijn eerste wedstrijd werd nog een nachtmerrie met een 6-0 pandoering in Brugge, al kon de Japanner zichzelf weinig verwijten. Sindsdien maakte Schmidt echter een prima indruk en hield hij de voorbije twee weken zelfs telkens de nul. Voorlopig met voorsprong de beste van de vele Aziatische nieuwkomers in Sint-Truiden.



VERDEDIGING: Chadli – Ngadeu – Deli – Gavory
Een onbekende is Nacer Chadli natuurlijk niet, maar de 56-voudige Rode Duivel trok al vlug naar Nederland en speelde zo nog nooit professioneel clubvoetbal in België. De ploeg die daar verandering in bracht was evenwel niet 'zijn' Standard, wel grote rivaal Anderlecht. Daar trad de Luikenaar zoals verwacht al eens aan op de rechtsachter, al blijft hij in de eerste plaats een winger. Toch vermoeden we dat Chadli in het systeem-Kompany wel vaker naar de backpositie zal verhuizen, waar hij ongetwijfeld ook een van de beteren in onze competitie is.

Voor de fans van KRC Genk deed ook ons centraal duo reeds voor hun aankomst in België een belletje rinkelen, want Michael Ngadeu en Simon Deli knikkerden met Slavia Praag vorig jaar de landskampioen uit de Europa League. Nu hebben ze allebei hun start bij respectievelijk AA Gent en Club Brugge niet gemist en pronkt zowel de Kameroener als de Ivoriaan zelfs al met twee treffers achter zijn naam. Ngadeu lijkt zo maar weinig last te ondervinden van zijn status als Gentse recordaankoop, Deli is nu al onmisbaar voor Philippe Clement.



De Brugse coach kreeg met Eduard Sobol en Federico Ricca ook de benodigde linksachters om zijn favoriete systeem te kunnen spelen, maar geen van hen liet al dezelfde indruk na als Nicolas Gavory. De 24-jarige Fransman kwam voor drie miljoen over van Utrecht en bewees nu al een topaanwinst te zijn voor Michel Preud’homme, die vooral zijn fysieke kwaliteiten hoog in het vaandel draagt. Met Gavory vulde Standard zo niet alleen een van de zwakke plekken in de kern op, het reef mogelijk zelfs meteen de beste linksback in de JPL binnen.

MIDDENVELD: Owusu – Hrosovsky – Vlap
Hoewel in Gent behalve Ngadeu ook de terugkeer van Sven Kums en Laurent Depoitre in de spotlichten stond arriveerde de grootste versterking misschien wel in de schaduw. Elisha Owusu werd voor niet meer dan een schamel miljoen losgeweekt bij Olympique Lyon, maar is nu al van onschatbare waarde op het nochtans stevig gestoffeerde middenveld van de Buffalo’s. In de gekende ruit speelde de jonge Fransman tot dusver alles en vormt hij het ideale tegengewicht voor Jonathan David. Een combinatie waar behalve muziek ook veel winst inzit.

Genk moest dan weer even wachten op Patrik Hrosovsky, die eerst de EL-voorronde met Viktoria Plzn mocht afwerken vooraleer af te zakken naar Limburg. Na de uitschakeling van de Tsjechen door Antwerp stuurde Felice Mazzu echter toch maar een bloemetje richting de Bosuil, want de ervaring van de Slovaak was gezien de moeizame competitiestart meer dan welkom. Dat bleek afgelopen zondag ook in Brugge, waar Hrosovsky de landskampioen na de rust nog naar een gelijkspel leidde. De ontegensprekelijke opvolger van Ruslan Malinovskyi.



De offensieve pion in onze driehoek is Michel Vlap, die samen met Samir Nasri de druk op Yari Verschaeren moet wegnemen bij Anderlecht en daar voorlopig beter in slaagt dan de ster van weleer. Op de eerste speeldag etaleerde de Nederlander zelfs meteen tweemaal zijn neus voor goals, al ging een van die treffers niet door. Sindsdien was het telkens nét niet en lukte het nieuwe nummer 10 enkel nog een omgezette strafschop, maar zijn vele infiltraties in de zestien kunnen ons zeker bekoren en werpen vroeg of laat wel weer hun vruchten af.

AANVAL: Mirallas – Berahino – Okereke
Net zoals Chadli ruilde Kevin Mirallas Standard al op 16-jarige leeftijd in voor het buitenland. Na vele omzwervingen zette de inmiddels 31-jarige aanvaller het voorbije weekend zo pas zijn eerste stapjes in het Belgische clubvoetbal, al keerde ook deze geboren Luikenaar niet terug naar Sclessin. De 60-voudige Rode Duivel, het voorbije jaar op kant geschoven door Roberto Martinez, zag namelijk meer heil in het project van het ambitieuze Antwerp. Daar hoopt Mirallas behalve zijn waarde ook het ongelijk van de bondscoach en ex-club Everton te bewijzen.

Nog iemand die uitgekotst werd door de Premier League is Saido Berahino. Het Burundese woelwater gold ooit als een groot talent, maar verspeelde zijn krediet in Engeland en moest nu in Waregem zelfs vechten voor een contract. Uiteindelijk besloot Essevee de spits dan toch vast te leggen, waarvoor het prompt bedankt werd met drie doelpunten in vier wedstrijden. Samen met Cyle Larin en Dimitri Oberlin vormt Berahino zo een te duchten voorhoede aan de Gaverbeek. En heeft Francky Dury opnieuw een mogelijke topschutter in handen.



De Gouden Stier sierde eerder dit seizoen al de rug van David Okereke, die een vliegende start nam bij Club Brugge. Hoewel de doelpuntenmachine sindsdien aan het sputteren sloeg – de Nigeriaan staat nu toch al vijf matchen droog – blijft de recordaankoop indruk maken met zijn overvloed aan kwaliteiten. Die polyvalentie dreef Okereke al een paar keer naar de flank, waar hij na de komst van Diagne misschien wel nog vaker zal belanden. Hoewel de concurrentie daar ook duur is in Brugge verdient de 21-jarige aanvaller immers altijd om te spelen.

POLL: Welke veldspeler vindt u de beste aanwinst?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

21
21
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

32
32
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

30
30
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

107
107
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

35
35
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

124
124
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

400
400
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

453
453
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

440
440
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

103
103
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

209
209
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

97
97
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

380
380
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

130
130
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0