Trebel out? Anderlecht vindt unieke vervanger

Trebel out? Anderlecht vindt unieke vervanger

RSC Anderlecht zit stilaan met een overtal aan centrale middenvelders. Peter Verbeke verklaarde onlangs dat er één of enkele van die centrale middenvelders de club in de volgende zomer kunnen verlaten. En dan wordt er vooral in de richting van Adrien Trebel gekeken. De verhouding van zijn sportieve prestaties wegen immers niet op tegen zijn royaal jaarsalaris van drie miljoen euro. Maar ook de toekomst van winteraanwinst Majeed Ashimeru lijkt stilaan onzeker te worden in het Lotto Park. Toevallig of niet wordt Anderlecht intussen gelinkt aan een nieuwe polyvalente middenvelder. Rayane Aabid van Hatayspor kan alvast een upgrade kunnen betekenen tegenover Trebel. 


PROBLEEM ASHIMERU 

RSC Anderlecht haalde in de wintermercato stevig uit. Met Majeed Ashimeru van RB Salzburg werd een hoogwaardig profiel aangetrokken, die intrinsiek alle kwaliteiten bezit om een echte meerwaarde te worden in het Lotto Park. Maar voorlopig is de Ghanese huurling vaker afwezig dan aanwezig in de wedstrijdselecties van Sporting. Dat heeft grotendeels te maken omdat Ashimeru nog steeds kampt met de naweeën van zijn opgelopen corona-besmetting in december.

En volgens Anderlecht-Online zijn die naweeën best wel intensief. Majeed Ashimeru verscheen dit seizoen namelijk amper één keer in het basiselftal in de Jupiler Pro League, maar tegen KV Kortrijk raakte hij toen niet verder dan 45 minuten. Het medium weet dat dat Ashimeru daarna zelfs meteen weer in bed moest om te rusten. Op die manier rest er voor de Ghanees heel weinig tijd om de clubleiding van Anderlecht helemaal te overtuigen van zijn kunnen.



Want Head of Sports Peter Verbeke sleep met RB Salzburg namelijk een erg interessante deal in de wacht. Anderlecht kon een aankoopoptie bedingen van 2,5 miljoen euro, en gezien Majeed Ashimeru's prestaties bij RB Salzburg is dat ook een echt koopje. Maar door de grote naweeën van diens corona-besmetting lijkt die 2,5 miljoen euro opeens een risicovolle investering te zijn. Zeker omdat Verbeke in de komende zomer een vertrek verwacht van één van zijn centrale middenvelders.

Majeed Ashimeru kan zowel op de zes, acht als nummer tien uit de voeten, waardoor hij een erg polyvalente oplossing zou kunnen bieden in de ploeg van RSCA. Maar met Josh Cullen, Adrien Trebel en Albert Sambi Lokonga zijn de opties als centrale middenvelder reeds meer dan voldoende gestoffeerd. “Ik weet dat we veel spelers hebben voor het centrale middenveld, maar een aantal van hen (Trebel en Sambi Lokonga, nvdr.) zouden de club volgende zomer kunnen verlaten”, aldus Peter Verbeke in La Capitale.

TREBEL OUT? 

Het huren van Majeed Ashimeru was oorspronkelijk gericht op de korte termijn, maar Anderlecht kon dus ook een fraaie aankoopoptie afdwingen voor een permanente deal. Daaruit kan geconcludeerd worden, net zoals de uitspraak van Peter Verbeke, dat Adrien Trebel straks een grote kandidaat is om Anderlecht te verlaten – meer dan Albert Sambi Lokonga. De Fransman heeft namelijk nog een contract lopen tot en met 2023 en dat aan een hallucinant jaarsalaris van drie miljoen euro bruto. Bovendien is Trebel na zijn recente blessure geen onbetwiste basisspeler meer zoals eerder dit seizoen. 



Gelet op de precaire financiële situatie op Neerpede en het verminderde sportieve belang van Adrien Trebel, is het vertrek van de Fransman dus een erg realistische optie. Anderlecht zal straks dus waarschijnlijk ruimte vrijmaken op het centrale middenveld, en de bedoeling was om die leemte in te vullen met Majeed Ashimeru. Die optie blijft dus erg onzeker, want een transfersom van 2,5 miljoen euro blijft vandaag voor Sporting een enorm kapitaal. Maar andere alternatieven zouden misschien wel een interessantere oplossing kunnen bieden.

LAATBLOEIER 

In de Turkse pers, en later ook in de Franse, werd RSC Anderlecht eerder deze week alvast gelinkt aan Rayane Aabid. Deze 29-jarige Marokkaanse Fransman komt tegenwoordig uit voor het Turkse Hatayspor, de grote revelatie in de Süper Lig dit seizoen. Daar is Aabid een absolute sterkhouder op het centrale middenveld, en coach Omer Erdogan vertrouwde hem zelfs met de aanvoerdersband. Zijn uitstekende prestaties in Turkije leverden hem niet enkel de interesse op van Anderlecht, maar ook van Galatasaray, Saint-Etienne en Cadiz. Bovendien wordt Aabid verwacht om straks deel uit te maken van de Marokkaanse nationale ploeg: bondscoach Vahid Halilhodzic volgt Aabids sterke prestaties alvast nauwlettend op.



Op een iets oudere leeftijd van 29 lentes bevindt de carrière van Rayane Aabid zich tegenwoordig in een stroomversnelling. Terwijl hij als 18-jarige zijn vader bijstond op de markten, zag hij zijn vrienden vertrekken naar de hoogwaardige centres de formation van Nantes en Lille. De veelzijdige middenvelder zette daarom pas op 21-jarige leeftijd zijn eerste (semi-)professionele voetbalstappen bij het Franse Amiens. Na passages bij Paris FC en AS Béziers breekt Aabid bij Hatayspor dus eindelijk door op het hoogste voetbalniveau. In Turkije wordt de omgeschoolde nummer zes vooral geroemd om zijn sterke fysiek, technische vaardigheden en een bovengemiddelde balbehandeling. 

UNIEK PROFIEL  

Die combinatie van ervaring, fysiek en techniek maken van Rayane Aabid alvast een interessant profiel voor RSC Anderlecht. Bovendien zette hij de afgelopen jaren grote stappen vooruit op het tactisch vlak. De straatvoetballer uit Villeneuve-d'Ascq is omgevormd tot een gedisciplineerde nummer zes, die eruit springt door zijn grinta en voetballende skills. In dat opzicht zou Aabid dus alvast een upgrade kunnen betekenen ten opzichte van de blessuregevoelige en eerder voetballend beperkte Adrien Trebel. Bovendien zou de switch Aabid-Trebel op het gebied van salaris alvast een godsgeschenk betekenen voor de paars-witte boekhouding.

Ook al speelt Rayane Aabid tegenwoordig als zuivere nummer zes, de 29-jarige kan meerdere posities invullen op het middenveld. Hij kwam eerder in zijn loopbaan al goed uit de verf als rechtermiddenvelder, nummer acht, én nummer tien. Die polyvalentie kan uiteraard ook een groot pluspunt zijn om de spelersselectie van Anderlecht te versterken. Als nummer zes maakt Aabid ook steeds een offensieve impact op het spel van Hatayspor: zo'n type kan Vincent Kompany alvast goed gebruiken in zijn team.



Rayane Aabid springt er niet meteen uit met doelpunten en assists, op zijn positie is dat ook geen vereiste, maar zijn meerwaarde in het opbouwende spel is wel opvallend groot. Zo acteert de middenvelder heel regelmatig in zijn aangegane offensieve acties, waarbij hij vaak zijn rechtstreekse tegenstander uitschakelt met een dribbel. Daarnaast neemt Aabid graag het initiatief om zelf meters te maken met de bal aan de voet. Bovendien passt hij opvallend vaak de bal naar een ploegmaat die zich in de box van de tegenpartij bevindt. In al deze facetten bevindt Aabid zich trouwens in de top tien onder zijn positionele collega's van de Turkse Süper Lig. 

DE ACCELERATOR 

Rayane Aabid bezit dus meerdere hoogwaardige en onmiskenbare capaciteiten die goed van pas kunnen komen in de ploeg van Vincent Kompany. Gelet op zijn specifiek profiel zou Aabid alvast een upgrade kunnen betekenen ten opzichte van Adrien Trebel, en bovendien zelfs een pak minder aan salaris kosten. Daarnaast beschikt Aabid tevens over een aflopend contract bij Hatayspor. Anderzijds kunnen er wel grote vragen gesteld worden bij zijn leeftijd van 29 jaar. Aabid bezit daarom namelijk geen grote meerwaarde op een potentiële doorverkoop. Ook zijn beperkte ervaring op het hoogste voetbalniveau spreekt niet meteen in zijn voordeel.



RSC Anderlecht houdt er namelijk van om jonge en talentvolle spelers aan te trekken, op wie de club later een (grote) winstmarge kan maken – naast het doorstromen van de eigen jeugdspelers uiteraard. Maar die jonge selectie- en transferpolitiek uit zich ook op het speelveld, waar er tegenwoordig te weinig kwaliteit, maturiteit en ervaring te vinden is. In die optiek kan Rayane Aabid wel een kwalitatieve en goedkope oplossing betekenen voor dat euvel. Het grote geld zal Anderlecht echter nooit verdienen aan Aabid, maar hij kan wel een belangrijke factor en accelerator worden in de jonge maar talentvolle équipe van Sporting.

POLL: Trebel out, Aabid in: een goed idee?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

6
6
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

27
27
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

22
22
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

66
66
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

21
21
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

110
110
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

359
359
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

402
402
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

397
397
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

93
93
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

193
193
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

90
90
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

360
360
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

114
114
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0