Gent pikt opvolger Vanheusden: ‘Meester van de interceptie’

Gent pikt opvolger Vanheusden: ‘Meester van de interceptie’

De zoektocht naar de ideale elf neemt bij AA Gent wat meer tijd en moeite in beslag dan oorspronkelijk gedacht. Het verlies van goudhaantje Jonathan David was een serieuze aderlating op het offensief gebied, maar ook verdedigend staan de Buffalo’s wankeler dan voorheen. De komst van Andreas Hanche-Olsen moet daar een antwoord op bieden.


DEFENSIEVE UITBOUW

Stilaan beginnen de wolken weg te trekken boven de Ghelamco Arena. Net voor de recente interland-break wonnen de Buffalo's nog met overtuigende 5-1 cijfers van Beerschot VA, nochtans één van de seizoensrevelaties in de huidige campagne van de Jupiler Pro League. Maar toch is er voorzichtigheid geboden in de Arteveldestad en moeten de voetjes bijgevolg op de grond gehouden worden. Het is namelijk nog afwachten als die positieve trend definitief wordt ingezet of dat dit enkel een momentopname betreft. Voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie hopen alvast op het eerste scenario.

Om dit seizoen mee te draaien aan de top van het klassement wierven de Gentse decision makers maar liefst twaalf nieuwkomers aan. Ondanks al die goeie intenties en grote investeringen bleek AA Gent op sportief vlak echter een stuurloos schip te zijn, iets wat overigens benadrukt werd door de vroege ontslagen van hoofdcoaches Jess Thorup en Laszlo Bölöni. De tegenvallende resultaten in de huidige jaargang zijn daarom een doorn in het oog van preses Ivan De Witte, die in het verleden al meermaals hamerde op meer defensieve structuur en zekerheid in zijn team.



En ook in het huidige seizoen is AA Gent niet meteen een exponent van een gedegen team met een solide verdediging. Doelmannen Davy Roef en Thomas Kaminski (ondertussen vertrokken naar Blackburn Rovers) begingen bijvoorbeeld al meer dan hun deel aan flaters, terwijl ook de wisselvallige verdediger Igor Plastun het steeds meer verkorven lijkt te hebben. Om meer betrouwbaarheid en zekerheid in te bouwen werd Sinan Bolat op het nippertje aangetrokken om het Gentse doel te verdedigen. Om de centrale as verder te versterken en uit te bouwen, kwam ook Andreas Hanche-Olsen net voor de transferdeadline de Blauw-Witte rangen vervoegen.

VERVANGER VAN VANHEUSDEN

Nochtans zag het er lange tijd naar uit dat de sterkhouder van Stabaek Fotball eerder naar Standard de Liège zou trekken dan naar AA Gent. De 23-jarige Hanche-Olsen stond in  januari reeds met stip genoteerd op de Luikse shortlist om een zomers vertrek van Zinho Vanheusden op te vangen, de ondertussen kersverse Rode Duivel stond naar verluidt dichtbij een terugkeer naar Internazionale. Bovendien kon Hanche-Olsen ook een oplossing bieden bij het vertrek van Mergim Vojvoda, aangezien de voormalige aanvoerder van Stabaek op meerdere defensieve posities uit de voeten kan.



Uiteindelijk bleef Vanheusden aan boord op Sclessin, maar door Hanche-Olsens grote polyvalentie bleef hij in de afgelopen transferperiode nog altijd een optie bij de Rouches, ondanks het feit dat de Noor toen recentelijk nog maar zijn contract verlengde bij Stabaek Fotball. De sportieve cel van Standard zag in Hanche-Olsen vervolgens de ideale vervanger voor Kostas Laifis, de Cyprioot die zich in de kijker speelde van het Italiaanse Sampdoria, maar ook deze deal ging uiteindelijk niet door. Daarom zag AA Gent daarna hun kans schoon om toe te slaan, zeker nadat Dino Arslanagic in de lappenmand terechtkwam en de Buffalo's centraal achterin maar weinig andere opties voorhanden hadden.

JONG MAAR ERVAREN

Het voetballend profiel van Andreas Hanche-Olsen is op z'n minst interessant te noemen. Met zijn 23 lentes bezit de polyvalente verdediger nog een ruime groeimarge, maar tegelijkertijd kan hij al 127 officiële wedstrijden bij Stabaek voorleggen. Bovendien haalde Hanche-Olsen ook al drie keer de selectie van de Noorse nationale ploeg, maar wacht hij nog steeds op zijn eerste interlandminuten. Daarnaast beschikt de blonde Scandinaviër over voldoende gestalte (hij meet namelijk 1 meter 85) en snelheid. In de Ghelamco Arena is het vertrouwen in Hanche-Olsens kwaliteiten alvast groot, iets wat blijkt in het driejarige contract met optie voor nog een extra seizoen.



“Met Andreas krijgen we er een snelle, vinnige en wendbare verdediger bij”, duidde Sports Manager Tim Matthys op de officiële clubkanalen van AA Gent. “Hij straalt leiderschap uit en is dus niet toevallig al jarenlang kapitein. Daarnaast is hij een trouwe speler. Sinds zijn jeugd speelt hij bij Stabaek. Ik ben ervan overtuigd dat hij een mooie kwaliteitsinjectie zal geven. Hij stond niet toevallig bij meerdere clubs op de radar.” Niet dan lof dus tijdens de officiële voorstelling van de laatste Gentse zomertransfer, en het beschreven profiel van Hanche-Olsen belooft alvast veel goeds.

VEELBELOVEND DEBUUT

Om een positieve ommekeer te kunnen bewerkstelligen in de Belgische competitie snakte AA Gent nadrukkelijk naar defensieve kwaliteit en stabiliteit. Maar dat geldt evenzeer om geen mal figuur te slaan in de Europa League, want het doel van de Buffalo's is om minstens de groepsronde te overleven. Met tegenstanders zoals Rode Ster Belgrado, TSG 1899 Hoffenheim en FC Slovan Liberec wordt dat alvast geen walk in the park. Het is in die optiek echter wél veelzeggend dat AA Gent twee defensieve wijzigingen doorvoerde in de spelerslijst voor de Europa League. Sinan Bolat en Andreas Hanche-Olsen werden speelgerechtigd gemaakt, en dat ten nadele van Colin Coosemans en Bruno Godeau.



In de recente interland-break werkte AA Gent met hun thuisblijvers een oefenwedstrijd af tegen KV Mechelen, en daarin mocht Hanche-Olsen alvast zijn eerste officieuze speelminuten maken in het Blauw-Witte shirt van de Buffalo's. Hoewel Hanche-Olsen en zijn collega's geen clean sheet konden realiseren, AA Gent ging namelijk met 0-2 ten onder tegen Malinwa, speelde de Noorse verdediger zich desondanks in de kijker bij het aanwezige publiek. Volgens Het Laatste Nieuws wierp de Noorse verdediger zich al meteen op tot een leider in de verdediging, een rechtstreeks en logisch gevolg van zijn directe coaching en stevige inzet in de duels. Leiding geven kan je nu eenmaal niet forceren of nabootsen, het is een natuurlijk aangeboren talent. Een kwaliteit die Hanche-Olsen dus tot in de puntjes bezit.

DIRECTE MEERWAARDE

Andreas Hanche-Olsen verliet Stabaek Fotball uiteraard niet om op de bank te verzeilen bij AA Gent. De Noorse verdediger werd enerzijds aangetrokken om de defensieve concurrentie aan te scherpen en anderzijds om de kwaliteit gevoelig op te krikken. In de Noorse Eliteserien bleek Hanche-Olsen alvast een meester te zijn in de intercepties, waarmee hij de vierde beste centrale verdediger was van de competitie. In dat onderdeel zal hij alvast een serieuze meerwaarde kunnen bieden, want niemand van de huidige centrale verdedigers bij AA Gent kon zijn aantal intercepties nog maar evenaren. Wat meer defensieve efficiëntie en betrouwbaarheid is geen overbodige luxe in de Ghelamco Arena, waardoor de komst van Andreas Hanche-Olsen alvast meer dan welkom is.

POLL: Wordt Hanche-Olsen een voltreffer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

3
3
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

14
14
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

103
103
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

25
25
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

56
56
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"

Remco Evenepoel is nog steeds slechts 24 jaar oud maar heeft een palmares om jaloers op te zijn. De ...

147
147
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'
'Slechts vier vraagstukken blijven over in EK-selectie Duivels'

Binnen een zestal weken gaat het EK in Duitsland al van start. Voor Domenico Tedesco wordt het zijn ...

51
51
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'
'Antwerp mag transferdroom op zijn buik schrijven'

De voorbije maanden verschenen meermaals verhalen als zou Antwerp krap bij kas zitten. Het moest ...

207
207
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'
'Club Brugge maakt werk van zeer fraaie affiche'

Lange tijd leek het een seizoen in mineur te gaan worden voor Club Brugge, maar op een maand tijd is ...

206
206
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'
'Union verliest smaakmaker, vervanger meteen op komst'

Union gooide sinds zijn terugkeer op het hoogste niveau elk seizoen hoge ogen, maar kreeg in de ...

81
81
<strong>'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'</strong>
'KRC Genk trekt alle registers open voor JPL-klasbak'

KRC Genk heeft zijn oog laten vallen op F&eacute;lix Lemar&eacute;chal van Cercle Brugge als ...

238
238
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"
Antwerp nog kampioen? "Er zijn al gekkere dingen gebeurd"

Voor Antwerp lopen de play-offs voorlopig moeizaam. De titelverdediger begon immers met drie ...

146
146
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie
Riemer voert 2 wijzigingen door in Anderlecht-selectie

Anderlecht zat vorige week op een wolk nadat een felbevochten zege tegen zwarte beest Union hen de ...

311
311
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan
Voetbalbond kondigt nieuwe directeur Sport aan

Bij de Belgische voetbalbond is er de voorbije maanden heel wat veranderd. Onlangs ging bijvoorbeeld ...

18
18
STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"
STVV steekt tandje bij: "Dromen waar laten maken"

STVV kent een zeer goed seizoen en de Kanaries willen verder op die weg gaan. De Truienaars trekken ...

41
41