Club Brugge wil toeslaan: 'Twee pure goalgetters'

Club Brugge wil toeslaan: 'Twee pure goalgetters'

Tot 5 oktober hebben de Belgische voetbalclubs de tijd om hun inkomende en uitgaande transfers te regelen. Bij Club Brugge werd er tot op vandaag nog geen enkele directe versterking gesignaleerd. Maar als het van Philippe Clement afhangt, dan komen die er snel aan.


WELK GEBREK AAN EFFICIËNTIE? 

De efficiëntie voor doel blijft Club Brugge maar in de ban houden. Althans, het gebrek eraan. Vorig seizoen bleek dat al het grootste mankement te zijn van de Belgische landskampioen, en ook in de huidige jaargang zou Blauw-Zwart met aanvallende problemen kampen. Nochtans heeft Club Brugge vandaag de grootste doelpuntenproductie van alle clubs uit de Jupiler Pro League. De ploeg van coach Clement telt namelijk 18 gescoorde doelpunten, wat exact drie stuks meer is dan runners-up Beerschot VA en RSC Anderlecht. Waar gaat het dan om?



EFFICIËNTIE VERSUS EFFECTIVITEIT 

Na de 2-1 gewonnen derby tegen Cercle Brugge was Clement desondanks verrassend glashelder tegenover de samengetroepte perslieden. “Het enige gemis aan deze match, was het gebrek aan efficiëntie. Diatta, bijvoorbeeld, had met zijn kwaliteiten drie keer moeten scoren.” De Brugse hoofdtrainer is zelf begeesterd door statistieken en data: Clement wist heus wel dat de doelpuntenoogst verre van dramatisch is. 

Momenteel scoort Club Brugge gemiddeld 2,42 doelpunten per wedstrijd, terwijl die frequentie vorig seizoen lager was met 1,88 treffer per wedstrijd. Da's effectiever, maar ook efficiënter? Toch staat het aantal gescoorde doelpunten (nog) niet helemaal in lijn met de gecreëerde doelkansen, en dat is precies die veelbesproken efficiëntie waar Clement het al vaker over had. 



Onder de huidige centrumspitsen van Club Brugge zit er dan ook niet meteen een echte 'killer', een goaltjesdief die een doelpunt kan maken uit een halve kans. Krmencik toonde aan dat in de voorbije matchen zeker wél te kunnen, maar tegen Cercle Brugge deed hij toch weer vaak de wenkbrauwen fronsen door bijvoorbeeld een opgelegde doelkans flagrant en onbegrijpelijk te missen. 

Na zijn doublé tegen Zulte Waregem werkte Krmencik zich op tot één van de efficiëntste spitsen van de Jupiler Pro League, maar in de laatste partij tegen Cercle Brugge kon hij uit zeven doelkansen geen enkel keren de netten doen trillen – bijgevolg duikt de Tsjech ook uit de top tien van de meest efficiënte spitsen in België. Michael Krmencik blijft aldus een groot mysterie maar verdient zeker nog krediet.

CLEMENT ROEPT 

Naast de kortgeschoren Tsjech kan Philippe Clement ook nog rekenen op het Senegalese goudhaantje Youssouph Badji, die momenteel exact één op vier doelkansen omzet in een doelpunt, waarmee hij vandaag de efficiëntste centrumspits is op Jan Breydel. Toch blijft het nog te vroeg om al het aanvallende gewicht in de schoenen te schuiven van de amper achttienjarige. Vervolgens loopt ook nog Siebe Schrijvers rond in Brugge, terwijl de speelkansen van David Okereke groter zijn op de aanvallende flankposities.

“Het idee binnen de club is dat er nog versterking bijkomt”, bleef Clement zondagavond bijzonder openlijk tegenover de media. “Ik veronderstel ook dat die er komt. We zijn ons er van bewust dat de deadline op 5 oktober ligt, maar ik kan alleen maar herhalen wat ik al tien weken herhaal: elke transfer hangt van drie partijen af.” Clement windt er dus geen doekjes om en blijft aandringen: Club Brugge mankeert efficiëntie waardoor hij intern én extern roept op versterking voor 5 oktober. 



De hoofdcoach van Club Brugge weet als geen ander dat een vlotscorende en efficiënte centrumaanvaller van goudwaarde kan zijn. Ook dit seizoen kan Blauw-Zwart op basis van hun sterk collectief opnieuw de Belgische titel pakken, en dat zelfs zonder een diepe spits die probleemloos vijftien treffers kan scoren. Maar zo'n type in de ploeg maakt alles wat makkelijker. Herinner u nog de doelpunten en efficiëntie van Mbaye Diagne vorig seizoen. De Senegalese bad boy is geen grootse voetballer, maar wél een goalgetter pur sang. Efficiënt én effectief. Over zijn mentaliteit en karakter beginnen we echter niet meer ...

Zou het dan toevallig zijn dat Club Brugge deze week reeds gelinkt werd aan centrumaanvallers Ibrahim Sissoko (Chamois Niort) en Ali Akman (Bursaspor)? Beide spitsen bewezen reeds meermaals te beschikken over een gezonde neus voor doelpunten en zouden daarom alvast zeker een versterking kunnen betekenen voor Club Brugge. 

ALI AKMAN

De 17-jarige Ali Akman maakte vorig seizoen zijn professionele debuut bij Bursaspor in de Turkse tweede klasse, en pikte tijdens zijn weinige speelgelegenheid alsnog twee doelpunten mee. In de huidige jaargang startte het Turkse talent al op veelbelovende wijze met twee doelpunten in amper drie competitiewedstrijden. Bovendien steeg zijn omzetratio van doelkansen naar doelpunten dit jaar van 18% naar 25%. Akmans doelpuntenfrequentie kende eenzelfde positief gevolg van 0,36 doelpunt per negentig minuten in het voorbije seizoen naar 0,69 op vandaag, wat zelfs meer dan het dubbele is. In de Jupiler Pro League zouden dat echte topstatistieken zijn.

Maar ook bij de nationale jeugdreeksen van Turkije vindt de jonge Akman érg vlot de weg naar het doel. Momenteel komt de spits van Bursaspor uit bij de nationale U18, maar hij verzamelde ook een pak caps bij de U17, U16 en U15. In 36 officiële jeugdduels kon Akman bijvoorbeeld maar liefst 20 keer tot scoren komen. Deze statistieken, alsook zijn jeugdige leeftijd, progressiemarge én sterke prestaties bij Bursaspor lokten bijgevolg de interesse van West Ham, Leicester, Watford, Feyenoord, Rangers FC, maar ook Cercle Brugge en AA Gent. Erg lang zal Club Brugge niet moeten talmen, wil het snel werk maken van Akmans komst.

IBRAHIM SISSOKO

Een andere naam die de buitenlandse pers linkt aan Club Brugge is Ibrahim Sissoko, het 24-jarige speerpunt van Chamois Niort uit de Franse Ligue 2. Daar eindigde hij vorig seizoen als derde in de topschutterstand met een fraai aantal van vijftien doelpunten, en da's niet bepaald evident bij een ploeg die als derde laatste eindigde. Toch was Sissoko samen met aanvoerder Matthieu Sans en Thibaut Vion één van de grootste uitblinkers in het voorbije seizoen bij Niort, de aanvaller stond bijvoorbeeld garant voor maar liefst 50% van de doelpuntenproductie bij zijn team.

Drie jaar geleden voetbalde de 24-jarige kolos (1 meter 90, 89 kilogram) nog op amateurniveau, maar na zijn voorbije glansseizoen toonden naast Club Brugge ook al Leeds United en Nottingham Forrest belangstelling in hem. Het vermaarde France Football nam Sissoko dit jaar ook op in een top-tien van spelers uit de Ligue 1 die best wel een rol van betekenis kunnen spelen op het hoogste niveau. De Franse aanvaller heet een moderne spits te zijn: krachtig, snel, technisch én met een neus voor doelpunten. 

POLL: Welke spits moet Club halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'
Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'

Quincy Promes (32) haalde de afgelopen tijd meermaals negatief het nieuws na een veroordeling voor ...

0
0
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'

Waar ligt de toekomst van Xabi Alonso? De Spaanse succescoach van Bayer Leverkusen maakt indruk en ...

21
21
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'

PSV beleeft een uitstekend seizoen. De Eindhovenaren schopten het tot in de achtste finales van de ...

37
37
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

25
25
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

188
188
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

143
143
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

85
85
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

202
202
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

109
109
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

201
201
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

248
248
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

523
523
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

526
526
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

233
233
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

87
87