De nieuwe ster van Genk: 'Rivaal voor Doku'

De nieuwe ster van Genk: 'Rivaal voor Doku'

KRC Genk hecht veel aandacht aan haar eigen jeugdwerking, en die inspanningen werden in het verleden al meermaals uitbetaald op sportief en financieel gebied. Met Luca Oyen staat er alvast een volgend goudhaantje klaar in Limburg.


HET ENIG LICHTPUNTJE 

Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois, Timothy Castagne, Leandro Trossard, Bryan Heynen, Siebe Schrijvers, Steven Defour, Jelle Vossen … Het rijtje met doorgebroken KRC Genk-jeugdproducten is lang. Erg lang. Maar ook heel kwalitatief. In en rond de Luminus Arena hopen wordt dan ook luidop gehoopt en gedroomd om nog meerdere namen toe te voegen aan dat indrukwekkend lijstje van vermaarde voetballers, al wil de clubleiding ook niet enkel en alleen een opleidingsclub zijn. Die gulden middenweg is een niet te onderschatten opdracht voor de enige Belgische club die nota bene nog opereert een vzw, en dat tussen al de (buitenlandse) geldschieters van de andere teams uit de Jupiler Pro League.



Na het vertrek van kampioenenmaker Philippe Clement en meerdere steunpilaren was KRC Genk vorig seizoen op zoek naar haar identiteit. Toen leek Felice Mazzu niet de ideale coach voor de Genkies, maar nu blijkt ook Hannes Wolf niet te voldoen die hoge verwachtingen. Beide keuzes waren serieuze miscasts, waarbij wij zeker niet de trainerscapaciteiten van Mazzu en Wolf in twijfel willen trekken. Zij staan voor een bepaalde en erg specifieke voetbalfilosofie maar geen van beide visies sloeg aan bij het beschikbare Blauw-Witte spelersmateriaal. Toch heeft de Genkse achterban één groot lichtpuntje waar men zich kan aan optrekken: Luca Oyen.

VAN GEEN VREEMDE 

Mei 2020. Het was een kleine mededeling in de nationale sportsecties: “Luca Oyen tekent zijn eerste profcontract bij KRC Genk.” Samen met Pierre Dwomoh zag de zeventienjarige Oyen zijn veelbelovende prestaties beloond worden met een profcontract. De offensieve speler kon zich onderscheiden in de jeugdreeksen dankzij zijn vinnige acties, inzicht en technisch vermogen. En ook in de Youth League sprong Oyen ook al in het oog tegen Liverpool, Napoli en Salzburg. Volledig volgens de reputatie van de Genkenaren mocht de prille tiener vervolgens proeven van de trainingen bij de grote jongens, waar hij vooral kon bekoren tijdens de winterstage in Benidorm.



Luca Oyen heeft zijn groot talent dan ook niet van een vreemde. Vader Davy Oyen is een klinkende naam in het Belgische voetbal, met onder meer drie caps bij de Rode Duivels op zijn conto. De voormalige linksachter verdedigde in zijn loopbaan de clubkleuren van onder andere KRC Genk, PSV Eindhoven, RSC Anderlecht en Nottingham Forest. Tijdens diens passage in Engeland zag Luca het levenslicht maar de Belgische voetbalfan hoeft alvast niet te wanhopen: de jonge Oyen telt momenteel al meer dan twintig selecties bij de U15, U16 en U17 van de Jonge Duivels.

GROTE KLASSE 

En nu maakt ook het grote publiek dit seizoen aangenaam kennis met één van 's lands grootste talenten. Coach Hannes Wolf liet Luca Oyen vier keer invallen in vijf competitiewedstrijden, en tijdens bijna elke speelgelegenheid – hoe kort het dan ook moge zijn – liet de flankaanvaller een uitstekende indruk na. Oyen vierde zijn professionele debuut op Zulte Waregem, waar de kleine aanvaller bijvoorbeeld bijna tot scoren kwam, maar in extremis de deklat op z'n weg vond. In de tweede competitiewedstrijd was Oyens speeltijd zelfs beperkt tot amper vijf minuten, maar desondanks sprong hij in die luttele tijd in het oog door zijn en bewegingen tussen linies en zijn aanspeelbaarheid. Toen klonk het al duidelijk bij analisten en fans: die jonge knaap is stevig aan het bonken op de deur.



Na zijn eerste twee succesvolle invalbeurten tegen Zulte Waregem en Standard mocht Luca Oyen op 24 augustus vervolgens wat meer ritme opdoen bij de B-ploeg van KRC Genk in een oefenpartij tegen KVC Westerlo. De match was weinig attractief, uitgezonderd de vier gescoorde doelpunten in het 2-2 gelijkspel, maar Oyen wist zich toen helemaal in de kijker te spelen. Dat had weinig te maken omdat hij zelf eenmaal de netten deed trillen, maar veeleer door zijn vinnige en onbevangen speelstijl. Grote klasse, ook al betrof het slechts een oefenwedstrijd op maandag. Toen al rezen de vragen of dit goudhaantje niet meer zijn kans moest krijgen in het eerste elftal, dan telkens een invalbeurt in de slotfase van de match.

GROOT GENKS VERTROUWEN

Hannes Wolf staat niet meteen te boek als een coach die zorgeloos meerdere jongeren voor de leeuwen gooit. De Duitser springt heel voorzichtig om met jonge talenten, maar het feit dat de 'laptoptrainer' Luca Oyen liet debuteren én inzette in meerdere wedstrijden, is vooral veelzeggend over de kwaliteiten van Oyen. Na Wolfs ontslag in de Luminus Arena had de coach naar eigen zeggen spijt van één specifieke zaak. “Ik had misschien sneller Luca Oyen zijn kans moeten geven”, citeerde Het Laatste Nieuws. “Daar heb ik spijt van. Ik ben wel blij dat ik hem heb kunnen laten debuteren, net als Maarten Vandevoordt vorig jaar en Elias Sierra nu op Beerschot.”



Hannes Wolf liet Luca Oyen weliswaar debuteren en proeven van het grote werk, maar intern is het geloof en vertrouwen in de jonge snaak aanzienlijk groter. Ondanks zijn kleine gestalte en frêle body wordt er op lichamelijk vlak niets geforceerd met Oyen, dat verklaarde vader Davy bijvoorbeeld aan Het Belang van Limburg. Het nieuwste Genkse goudhaantje krijgt daarvoor een persoonlijk programma voorgeschoteld én krijgt ruimschoots de tijd om zijn lichaam te sterken. Dat grote vertrouwen in Oyen vertaalde zich in de eerste wedstrijd post-Wolf tegen KV Mechelen.  Hoofdcoach ad-interim Domenico Olivieri dropte Oyen namelijk meteen in de basis en de youngster gaf wederom zijn visitekaartje af als vervanger van de geschorste Théo Bongonda.

INDRUKWEKKENDE STATS

Luca Oyens jeugdige onbevangenheid vertaalt zich ook in erg knappe statistieken. Met gemiddeld twaalf offensieve acties en vijf pressing-duels per negentig minuten staat de zeventienjarige knap in de top vijf onder alle linkerflankspelers uit de Jupiler Pro League. Bij het aantal acceleraties per wedstrijd prijkt de vinnige aanvaller zelfs in de top drie. Maar daar stopt het niet bij, Oyen is namelijk ook erg efficiënt in meerdere facetten van het spelletje.



Op het gebied van crosses voor doel bijvoorbeeld. In dat onderdeel scoort Oyen namelijk erg hoog waarbij één op twee voorzetten effectief belanden bij een ploegmaat. Met dat hoge gemiddelde bezet hij voorlopig de tweede plaats onder zijn positionele collega's. Bij de zuivere passing, zowel algemeen als in een voorwaartse richting, is Oyen zowaar de primus onder de linkerflankaanvallers met een zuiverheid van respectievelijk 94% en 88%. En dat zijn best wel indrukwekkende cijfers. En als toetje op de taart evenaart Oyen zelfs de dribbel-accuraatheid van flankenflitser Jérémy Doku. 

GESCHENK UIT DE HEMEL 

Na vier korte invalbeurten onder Hannes Wolf mocht Luca Oyen vorig weekend tegen KV Mechelen zijn basisdebuut vieren. Hoofdtrainer ad-interim Domenico Olivieri zag dat het goed was, volledig volgens de lijn van Oyens eerdere veelbelovende prestaties die weliswaar telkens van veel kortere duur waren. Het Genkse thuispubliek kon tegen Malinwa genieten van Oyens natuurlijk instinct, onbevangenheid en pure klasse. Hij kon moeiteloos de geschorste Théo Bongonda doen vergeten, nochtans één van de betere Genkies dit seizoen.



Bongonda zit ook komend weekend tegen KV Oostende nog een schorsingsdag uit, en het lijkt nu al zeker dat Luca Oyen zijn uitstekend basisdebuut mag bevestigen tegen de kustploeg. Naarmate de youngster meer speelminuten pakt, stijgt zijn métier, ervaring en aldus ook zijn kwaliteit. En daarom is het tweede overgangsseizoen van KRC Genk misschien wel een geschenk uit de hemel voor Oyen, die op deze manier zonder al te veel zorgen progressie kan maken. En wie weet stapt hij ooit wel in de voetsporen van Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois en Leandro Trossard als referenties van de Genkse jeugdopleiding.

POLL: Wordt Oyen een topper in de JPL?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

290
290
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

78
78
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

599
599
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

170
170
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

174
174
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

610
610
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

238
238
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

98
98
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

88
88
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

586
586
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

476
476
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

146
146
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1716
1716
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1066
1066
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

284
284