Kompany's comeback kid: 'Top vijf in JPL'

Kompany's comeback kid: 'Top vijf in JPL'

Door het vervroegde pensioen van Vincent Kompany als profvoetballer en de langdurige blessure van Elias Cobbaut is RSC Anderlecht op zoek naar een nieuwe centrale verdediger. Maar tegen Waasland-Beveren bewees de vergeten Hannes Delcroix alvast klaar te zijn voor enige rol van betekenis in de verdedigende as van Sporting.


VERGETEN TALENT

In Youth We Trust. De populaire leuze van RSC Anderlecht kreeg een serieuze knauw na het vertrek van Sebastiaan Bornauw (1. FC Köln), Alexis Saelemaekers (AC Milan) en Romeo Lavia (Manchester City), maar ook Thierry Lutonda (RKC Waalwijk) en Sieben Dewaele (sc Heerenveen) verlieten Sporting in het tussenseizoen op uitleenbasis. Maar toch vormt de Paars-Witte kweekvijver nog steeds voor de basis van het eerste elftal. In de gewonnen 2-4 wedstrijd in en tegen Waasland-Beveren liet coach Vincent Kompany vier jeugdproducten starten. Naast Jérémy Doku, Albert Sambi-Lokonga en Yari Verschaeren, verraste de hoofdtrainer misschien nog wel het meest door Hannes Delcroix voor de leeuwen te gooien. 

Hannes Delcroix is zo'n naam die iedereen weleens gehoord heeft. Hij gold jaren geleden als één van de grootste Anderlecht-talenten en stond meermaals op het punt van de definitieve doorbraak. Vooraleer Delcroix zijn basisdebuut vierde tegen Waasland-Beveren, kwam hij eerder al twee keer in actie voor de Brusselse hoofdmacht. In het seizoen 2018/2019 kreeg de toenmalige negentienjarige twee kansen van coach Hein Vanhaezebrouck: één invalbeurt in de Jupiler Pro League tegen KV Oostende, en ééntje in de Europa League tegen Dinamo Zagreb. Sinds 13 december 2018 tot en met zaterdag 19 september 2020 kwam Delcroix geen enkele keer meer uit in een officiële wedstrijd voor Anderlecht.



Vorig seizoen stalde Anderlecht het 'vergeten talent' bij RKC Waalwijk en zag het ernaar uit dat de twintigjarige Hannes Delcroix niet meteen meer een grote toekomst had in het Lotto Park. Ondanks een succesvolle passage in de voorbije jaargang in het Mandemakers Stadion had Delcroix ook dit seizoen bij RSC Anderlecht oorspronkelijk weinig uitzicht op speelminuten. Nadat Vincent Kompany zijn spelerscarrière stopzette en Elias Cobbaut uitviel met een langdurig blessure, schreef La Dernière Heure bijvoorbeeld dat Sporting reeds een longlist samenstelde met tien potentiële centrale verdedigers. Daarnaast werd Ognjen Vranjes gerehabiliteerd en leek het stilaan écht over & out te zijn voor Delcroix.

EXTRA SPELER VOOR ANDERLECHT 

Maar tegen Waasland-Beveren verraste Vincent Kompany vriend en vijand door voluit de kaart te trekken van Hannes Delcroix. Coach Kompany haalde al meermaals aan dat hij zoveel talent ter zijner beschikking heeft bij Anderlecht, en dat de keuzemogelijkheden daarom legio zijn. Kompany stelde de veelbesproken leuze “In Youth We Trust” danig kracht bij door Delcroix te verkiezen op de meer geroutineerde basisspeler Derrick Luckassen, die op de Freethiel negentig minuten lang op de invallersbank gekluisterd bleef. En ook al ging Delcroix niet vrijuit bij de twee Waaslandse tegendoelpunten, hij maakte alsnog een goede en solide indruk. En daarvoor mag Kompany zichzelf zeker op de borst kloppen, door die opmerkelijke keuze om Delcroix voor te nemen op Luckassen – nochtans een belangrijke pion in het voorbije seizoen van Anderlecht.

“Heel Neerpede en heel Anderlecht heeft veel vertrouwen in Hannes”, zo verklaarde Kompany zelf na de match in Oost-Vlaanderen. “Het is een kwestie van tijd. Hij is nog jong. Dat past bij wat we willen doen: vertrouwen geven aan onze jonge spelers. Ik wist dat dit een wedstrijd zou zijn waarin hij goed zou presteren. Hij verdiende dit op training en hij moet zich verder nederig blijven opstellen. Dat geldt voor iedereen”, citeerde RTBF. “Hij deed wat ik van hem verwachtte. Hij controleerde de de diepte dankzij zijn snelheid. Hij is ook sneller dan de meeste mensen denken. Hij is pas 21 jaar, wat jong is voor een centrale verdediger, maar ik ben blij met wat ik gezien heb. Vanaf nu hebben we er nog een speler bij.” Desondanks lijkt Anderlecht echter nog steeds rond te speuren op de spelersmarkt naar een nieuwe centrale verdediger. 



Nochtans beantwoordt Hannes Delcroix perfect aan het profiel van RSC Anderlecht - en meer bepaald aan dat van Head of Sports Peter Verbeke. Delcroix is een rasecht jeugdtalent en telt amper 21 lentes, waardoor zijn progressiemarge momenteel nog érg ruim is. Daarnaast is Delcroix een linksvoetige centrale verdediger, wat in de voetbalwereld altijd een knelpuntpositie is en daarom steeds gegeerd op de transfermarkt. Bovendien bezit Delcroix de Belgische nationaliteit en voldoende gestalte (hij meet 1 meter 85) om te slagen als centrale verdediger. Dat hij onlangs met de Belgische U21 ook zijn Duitse ploegmaat Lukas Nmecha, ook niet de minste, in bedwang kon houden, spreekt uiteraard ook in zijn voordeel.

UITSTEKENDE CIJFERS 

Hannes Delcroix scoorde dus punten in zijn eerste basisplaats bij RSC Anderlecht, waardoor hier en daar al vragen worden gesteld of de jonge verdediger al niet eerder zijn kans verdiende dit seizoen. Sporting deelt momenteel wel de derde plaats in de Jupiler Pro League, samen met Club Brugge en Beerschot VA, maar op defensief vlak staat de ploeg nog niet op punt. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de vele tegengoals dit seizoen. Hendrik Van Crombrugge moest zich in zes competitiematchen namelijk al acht keer omdraaien, en dat is best een hoog aantal want maar liefst negen andere ploegen incasseerden dit seizoen minder tegendoelpunten dan Anderlecht. En ook al liet Delcroix geen al te beste indruk na bij de twee tegendoelpunten, zijn prestatie was wél veelbelovend.

Delcroix leed bijvoorbeeld opvallend weinig balverlies op de Freethiel. De 21-jarige verloor in de zaterdagavondmatch in totaal vier keer de bal, maar was met dat lage aantal wél de beste Anderlecht-speler op het veld. Door zijn grote snelheid kon Delcroix op voorhand enkele rechtstreekse duels vermijden, maar ook in het duel deed hij het meer dan behoorlijk. Meer dan de helft van zijn duels, 53% om precies te zijn, wist hij uiteindelijk als winnaar af te sluiten. Met dat aardig gemiddelde schaarde Delcroix zich in dat onderdeel tot één van de efficiëntste spelers van Anderlecht tegen Waasland-Beveren. Op verdedigend vlak, met uitzondering van zijn tekort aan doortastendheid in beide tegendoelpunten, kon er dus gebouwd worden op de nieuwste youngster van het Anderlechtse basiselftal. 



Maar niet alleen op het defensieve gebied bewees Delcroix zijn meerwaarde voor de ploeg van Vincent Kompany. De linkspoot liet tevens aardige dingen zien in het balbezit, en ook daarmee zal Delcroix punten gescoord hebben bij Vincent Kompany. De Paars-Witte hoofdcoach houdt namelijk van verzorgd voetbal, bij voorkeur steeds van achteruit, en de uitvoetballende prestatie van Delcroix zal Kompany ongetwijfeld verheugd hebben. Diens passing-accuraatheid bedroeg tegen Waasland-Beveren namelijk 93%, een erg hoog percentage, en daarmee prijkt Delcroix zelfs in de top vijf centrale verdedigers uit de Jupiler Pro League dit seizoen. In de pure voorwaartse passing haalde Delcroix ook een hoge 92%, waarmee hij zelfs de leider is onder de centrale verdedigers van de Belgische voetbalcompetitie.

EXTRA VERDEDIGER? 

Hannes Delcroix miste bij RSC Anderlecht zijn basisdebuut allerminst. Er is nog wel nog wat schaafwerk aan het 21-jarige jeugdproduct, vooral qua métier in zijn defensieve acties, maar wat leergeld betalen op zo'n jonge leeftijd is niet uitzonderlijk. Zijn schaars geleden balbezit spreekt alvast in het voordeel van Delcroix, alsook zijn uitzonderlijk zuivere passing. Al wordt het in zijn geval uiteraard ook wachten op een bevestiging van zijn veelbelovende prestatie. Maar de hamvraag luidt nu vooral: zal Anderlecht nog een extra centrale verdediger halen?



“Vanaf nu hebben we er nog een speler bij”, verklaarde Vincent Kompany na de puike match van Delcroix tegen Waasland-Beveren. Met de gerehabiliteerde Ognjen Vranjes, Killian Sardella, Derrick Luckassen en ook Marco Kana heeft Anderlecht meerdere opties om de defensieve centrale as te bemannen. Daarnaast zal ook Elias Cobbaut dit seizoen nog in aanmerking komen voor een basisplaats. Door nog een extra centrale verdediger aan te trekken, zullen de speelkansen van Delcroix bijgevolg een serieuze knauw krijgen. Aan Delcroix aldus om te bevestigen én aan te tonen dat er geen extra concurrent hoeft bij te komen in het Lotto Park. 

POLL: Moet Anderlecht de kaart trekken van Delcoix?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

251
251
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

66
66
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

553
553
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

159
159
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

166
166
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

584
584
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

226
226
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

93
93
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

88
88
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

579
579
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

465
465
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

145
145
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1698
1698
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1059
1059
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

282
282