Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

Barça of Real: 'Lukaku kan heersen in LaLiga'

Romelu Lukaku is opnieuw hot. Zijn prestaties in het voorbije seizoen bij Internazionale waren op z'n minst indrukwekkend te noemen, en die zou Big Rom alvast de interesse opgeleverd hebben van Real Madrid en FC Barcelona. Tot een effectieve transfer zal het dit jaar wellicht niet meer komen, maar de Spaanse belangstelling is alvast niet uit de lucht gegrepen.


GOD IN LOMBARDIJE

Romelu Lukaku floreert in het Stadio Giuseppe Meazza: in zijn debuutseizoen voor Internazionale maakte de beresterke aanvaller maar liefst 23 competitiedoelpunten. Dat hoge aantal goals verwezenlijkte onze beste Belgische centrumspits ooit zonder veel al te franjes en tierlantijntjes maar wél met een overdosis aan koelbloedigheid. Vorig jaar konden in de Serie A enkel Ciro Immobile (Lazio, 36 doelpunten) en Cristiano Ronaldo (Juventus, 31 doelpunten) nog meer goals scoren dan de 27-jarige krachtpatser. 

Neem je er ook zijn twee assists bij, dan klokt Lukaku zelfs af als vierde meest beslissende speler in het Calcio. Il faut le faire. Nochtans werden er in zomer van 2019 opmerkelijk veel vraagtekens geplaatst over Lukaku's beslissing om de Premier League in te ruilen voor de tactische en eerder behoudende Serie A. Bovendien zou de 84-voudige Rode Duivel normaliter ook moeilijker tot scoren komen in de bakermat van het Catenaccio.



Maar zoals wel vaker in Lukaku's ondertussen al behoorlijk lange carrière, hij maakte als zestienjarige namelijk reeds furore in het eerste elftal van RSC Anderlecht, bewees de fysiek indrukwekkende aanvaller zijn criticasters opnieuw lik op stuk. Het zal Internazionale-coach Antonio Conte dan ook allerminst gespeten hebben om in de vorige zomermercato zo hard door te duwen voor de komst van zijn 'ideale aanvaller'. 

Daarnaast dragen ook de fans van de Nerazzuri hun aanvalsleider op handen en lijkt Lukaku stapsgewijs uit te groeien tot een echt clubicoon bij de achttien-voudige Italiaanse landskampioen. Lukaku voelt zich als een God in Lombardije en voetbalt opnieuw bevrijd en onbevangen, iets wat absoluut het geval niet meer was in zijn slotperiode bij Manchester United. We zien Lukaku in de komende jaren dan ook graag nog spelen in het Blauw-Zwarte plunje van Internazionale, maar in de voorbije week dook opeens de interesse op van Real Madrid en FC Barcelona …

MEER KILLERSINSTICT DAN BENZEMA

Al meer dan tien seizoenen lang is Karim Benzema de onvervalste aanvalsleider in het Estadio Santiago Bernabéu. Een eeuwigheid in voetbaltermen, en daarom zou je bijna vergeten dat de Algerijnse Fransman alweer bijna 33 lentes telt. Bij Real Madrid kijkt men dan ook voorzichtig uit naar een potentiële vervanger voor hun nummer één-spits, waarbij het Franse Le 10 Sports in die optiek de Madrileense interesse in Romelu Lukaku bekendmaakte. 

De spits van Internazionale zou de beleidsbepalers van de Koninklijke helemaal overtuigd hebben door zijn fysieke kracht en efficiëntie in de halve finales van de Europa League tegen het Oekraïense Shakhtar Donetsk. Volgens het Franse medium zou die indrukwekkende krachttoer grotendeels voor gezorgd hebben dat Los Blancos beginnen te dromen en fantaseren over de komst van Lukaku.



Qua pure koelbloedigheid voor doel zou Lukaku alvast een serieuze meerwaarde betekenen in Madrid. De sterspeler van Internazionale lukte vorig seizoen namelijk 0,65 doelpunt per wedstrijd waarmee hij de op zes na vlotst scorende centrumspits van de Serie A was. Met die frequentie doet Lukaku ook opmerkelijk beter dan de huidige Madrileense centrumspitsen Karim Benzema (0,57 doelpunt per wedstrijd) en Luka Jovic (0,37 doelpunt per wedstrijd). 

De Belg is tevens een pak efficiënter voor doel dan beide Real-spitsen. Lukaku is namelijk goed voor bijna één doelpunt op vier doelkansen, 24,2% om precies te zijn, terwijl dat gemiddelde bij Benzema (18%) en Jovic (15%) toch een pak lager ligt. Op het gebied van zuivere passing zou Lukaku wél eerder uit de toon vallen in de technische en gesofisticeerde LaLiga. Terwijl Benzema en Jovic namelijk een hoge passing-accuraatheid halen van respectievelijk 86% en 83%, bereikte Lukaku in het Calcio niet meer dan een schamele 74% in dat onderdeel.

DE OPVOLGER VAN LUIS SUAREZ 

Maar niet alleen Real Madrid zou Romelu Lukaku hebben geplaatst op hun shortlist: volgens Esport 3 heeft ook FC Barcelona zich in de voorbije zomer gemeld bij Internazionale. Barça en Inter zaten de voorbije maanden vaak samen rond de onderhandelingstafel om de potentiële transfers te bespreken van Arturo Vidal, Junior Firpo en Lautaro Martinez, waarbij voorlopig enkel die eerste effectief de overgang maakte naar het Stadio Guiseppe Meazza. Maar het zou vooral de nieuwe coach Ronald Koeman geweest zijn die de naam van Lukaku in Camp Nou op tafel gooide.

De decision makers van Barça zouden echter de tijd niet gehad hebben om het voorstel van de Nederlander grondig te bestuderen. Vooral op financieel vlak zou er nog te veel werk moeten gebeuren om de dure Lukaku – zijn actuele marktwaarde bedraagt 85 miljoen euro – aan te trekken. Op Camp Nou zou Lukaku de vervanger moeten geweest zijn van Luis Suarez, met wie Koeman geen al te beste relatie onderhoudt. Maar tussen Koeman en Lukaku klikt het echter wél. De nieuwe coach van Barcelona werkte eerder al vruchtbaar samen met de Rode Duivel bij Everton en hij wilde die samenwerking dan ook graag verderzetten bij Barça.



Ook al was Lukaku niet meer dan een optie in Catalonië, hij zou best wel veel moeite ondervinden om de potentiële vervanger te worden van Luis Suarez. De Uruguayaanse prijsschutter mag straks weliswaar 34 lentes tellen, Suarez was vorig seizoen nog steeds énorm doeltreffend en populair bij Barça. Suarez scoorde in LaLiga weliswaar zeven doelpunten minder dan Lukaku in Italië, maar uitgerekend in speelminuten vond El Pistolero wél vlotter zijn weg naar het doel. Suarez was per wedstrijd goed voor gemiddeld 0,68 doelpunt, terwijl die frequentie bij Lukaku in de Serie A op 0,65 ligt. Al geldt hier ook wel het aloude cliché dat doelpunten scoren in het Calcio moeilijker is dan in het frivole Spaanse voetbal.

Het verschil in doelpuntenregelmatigheid tussen Lukaku en eerste Barça-spits Suarez blijft echter miniem, maar met de overige centrale aanvallers Antoine Griezmann (0,3 doelpunt per wedstrijd) en Martin Braithwaite (0,25 doelpunt per wedstrijd) is die kloof veel groter. Bovendien is Lukaku opmerkelijk efficiënter in het pure afwerken dan het trio Barça-aanvallers. Waar Lukaku 24% van zijn doelpogingen kan omzetten in een effectief doelpunt, ligt die ratio een pak lager bij Suarez (21%), Griezmann (15%) en Braithwaite (13%). Anderzijds is de passing-accuraatheid van Lukaku (74%) niet van hetzelfde niveau zoals Griezmann (83%), Suarez (78%) en Braithwaite (75%).

TOPJAREN NADEREN 

In de complexe omgeving van de tactische Serie A ontplooide Romelu Lukaku zich tot één van de meest gevreesde spitsen op het Europese grondgebied. Dat de Spaanse grootheden Real Madrid en FC Barcelona – al dan niet concreet – in verband worden gebracht met Lukaku is dan logischerwijze geen al te grote verrassing. De Rode Duivel floreert opnieuw bij Internazionale, nadat hij een moeizame passage kende bij Manchester United – waar hij weliswaar uitstekende statistieken kon voorleggen.

Lukaku vond bij Internazionale met Antonio Conte een coach terug die hem een onvoorwaardelijk vertrouwen geeft, en die steun betaalde Lukaku alvast dubbel en dik terug. Enkel al om die reden is het hoogst onwaarschijnlijk dat de Rode Duivel al na één seizoen het Stadio Guiseppe Meazza zou verlaten. Maar topspelers genieten nu eenmaal steeds de belangstelling van andere topclubs, en dat is in het geval van Lukaku zeker niet anders. In de behouden Serie A kroonde 27-jarige tot één van de grootste goalgetters, en dat op zich is al een enorme verwezenlijking voor Big Rom– en al zeker na amper één seizoen. 



Zowel bij Real Madrid als bij FC Barcelona zou Lukaku zeker een meerwaarde betekenen qua regelmaat van doelpunten scoren en de efficiëntie ervan. Door de meer offensieve gehanteerde speelstijlen van de clubs in LaLiga zou Lukaku daar wellicht nog meer en vlotter tot scoren kunnen komen. Anderzijds zouden zijn technische vaardigheden eerder beperkt zijn in LaLiga, wat gestaafd wordt door zijn tamelijk laag geslaagd passing-percentage in vergelijking met de huidige centrumspitsen van Real Madrid en FC Barcelona. 

Maar uiteindelijk wegen de doelpunten en efficiëntie het meest door bij aanvallers, en in die optiek zou Lukaku wellicht heersen in Spanje. Maar zover is het momenteel niet. Nog niet? Op 27-jarige leeftijd zouden de beste jaren van Lukaku er normaliter weldra aankomen. En  als Big Rom zijn huidig niveau kan aanhouden, dan is een volgend stapje hogerop zeker niet uitgesloten. En waarom dan niet Real Madrid of FC Barcelona?

POLL: Bij welke club past Lukaku het best?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

281
281
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

75
75
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

586
586
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

168
168
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

173
173
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

606
606
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

238
238
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

98
98
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

88
88
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

585
585
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

472
472
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

145
145
<strong>Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge</strong>
Geraerts rekent genadeloos af met Club Brugge

Na een teleurstellende nederlaag tegen Sint-Truiden heeft Club Brugge afscheid genomen van ...

1713
1713
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'
'Verhaeghe versus Deila: sappige details ontslag lekken uit'

Vlak voor de play-offs besloot Club Brugge om Ronny Deila de laan uit te sturen.&nbsp;Behalve de ...

1064
1064
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'
'Fredberg in actie: Anderlecht opent onderhandelingen'

Ondanks de valse noot tegen KV Kortrijk begint Anderlecht straks als de grote uitdager van koploper ...

284
284