De redder van Gent: 'Beter dan Roef en Kaminski'

De redder van Gent: 'Beter dan Roef en Kaminski'

Met Sinan Bolat haalde Laszlo Bölöni één van zijn poulains naar de Ghelamco Arena. De Roemeen zag in de Turkse doelman vooreerst een sportieve meerwaarde maar tegelijk ook een vertrouwenspersoon en regulator in de Gentse kleedkamer. Na zijn ontslag bij AA Gent zal Bölöni echter niet meer kunnen samenwerken met Bolat. Maar dat de 32-jarige straks sowieso de nummer één wordt bij de Buffalo's, dat lijkt nu al een zekerheidje.


DE TRANSFER VAN BÖLÖNI 

De Gentse harten bloeden. De inwoners konden in juli al geen Gentse Feesten vieren, en ook de wedstrijden aankijken – of gewoon doorstaan – van de lokale trots AA Gent is ook al geen pretje gebleken. In het tussenseizoen wierpen de Buffalo's zich nochtans op als de grootste titeluitdager voor Club Brugge, maar na amper vijf speeldagen bezet de club slechts de derde laatste plaats in de Jupiler Pro League. Nog een geluk dat AA Gent een iets beter doelpuntensaldo kent dan Waasland-Beveren of de ploeg van huidig hoofdtrainer (ad-interim) Wim De Decker bevond zich zelfs in de gevarenzone. We gaan er uiteraard vanuit dat Gent niet het ganse seizoen zal vertoeven in de onderste regionen van de Jupiler Pro League, maar het is glashelder dat er dringend een positieve flow nodig is. De eerste wedstrijd onder De Decker tegen Rapid Wien was alvast veelbelovend, althans als we scorebordjournalistiek plegen, want het spelpeil was niet dat van een absolute topclub op het Belgische voetbalniveau. Het beginnersgeluk van De Decker?



Feit is wel dat AA Gent serieus gezichtsverlies leed in de eerste weken van de competitiestart. De – vooral in de kleedkamer – populaire Jess Thorup werd al na twee verloren wedstrijden de laan uitgestuurd. Die beslissing kwam bij de spelers keihard aan, maar ook de Blauw-Witte achterban kon deze paniekreactie amper smaken: de Noorse coach haalde vorig seizoen met knap voetbal nochtans een erg fraaie tweede plaats in de Jupiler Pro League. Toch was het een publiek geheim dat voorzitter Ivan De Witte en Michel Louwagie geen al te grote fans waren van de nuchtere Thorup. Dat uitte zich oorspronkelijk in kleine dingetjes, zoals het dragen van een short in de dug-out. Het soort zaken waar De Witte zich mateloos kon aan storen. “Ja, en daar ben ik ook in tussengekomen”, verklaarde hij daarover onlangs in Het Nieuwsblad. De Witte zag meer perspectief in een vruchtbare samenwerking met de gesofisticeerde Laszlo Bölöni. Met de Roemeen kan je namelijk wél gezellig praten bij een goed glas rode wijn, filosoferend over de dingen des levens. 



In tegenstelling tot zijn Noorse voorganger kreeg Bölöni vanaf dag één nooit grip op de kleedkamer, en had hij bijgevolg geen relatie met de spelers, maar ook niet met de fans. De ex-coach van Antwerp FC liet alles wat op z'n beloop en hanteerde niet meteen een strakke discipline. Op de Bosuil had Bölöni daarvoor doorgewinterde en trouwe anciens tot zijn beschikking zoals Faris Haroun, Jelle Van Damme, Lior Refaelov en Sinan Bolat. Mannen die zelfregulerend optreden wanneer dat nodig is, leiders die de kleedkamer meekrijgen in de ideeën van de coach. Het is daarom geen toeval dat Bölöni zijn zin kreeg door Bolat te halen naar de Ghelamco Arena. De Enerzijds door zijn goede verstandhouding met de Roemeen,en zijn grote leiderschapskwaliteiten. Anderzijds door zijn uitstekende keeperskills en ervaring. Want de Gent-doelmannen maakten er dit seizoen geregeld een zootje van.

FLATERENDE DOELMANNEN 

In tegenstelling wat de buitenwereld denkt, kan voorzitter Ivan De Witte meer genieten van een solide en betrouwbare Gentse verdediging, eerder dan van een woelige en onstuimige aanvalsdrift. De nadruk moest dit seizoen dan ook vooral op het defensief gebied liggen, en net op dat vlak liet AA Gent het vollédig afweten in het seizoensbegin. De teneur werd reeds ingezet op speeldag één, toen doelman Thomas Kaminski en Igor Plastun gruwelijk in de fout gingen en uiteindelijk de eerste nederlaag van het seizoen inluidden. Voor Kaminski was het alvast niet zijn eerste flater in het keepersplunje van AA Gent waarna hij stante pede tot bankzitter werd gedegradeerd. Via een achterpoortje vertrok de doelman uiteindelijk naar Blackburn Rovers. Kaminski's opvolger Davy Roef liet vervolgens oorspronkelijk een goede indruk na met onder meer enkele cruciale reddingen tegen KV Kortrijk en Antwerp FC. Toch was de Gentse doelmannensectie niet voldoende gestoffeerd volgens de sportieve cel – en toenmalig coach Laszlo Bölöni – waardoor Sinan Bolat werd aangetrokken. 



Voorlopig heeft de Turkse doelman nog geen officiële speelminuten gemaakt, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn. In de laatste competitiematch tegen KAS Eupen ging namelijk ook Davy Roef opvallend genoeg in de fout: dergelijke situaties doen voorzitter Ivan De Witte gruwelen en huiveren. Wachten op Bolat luidt de boodschap, die am Kehrweg nog plaats moest nemen op de invallersbank wegens zijn groot gebrek aan wedstrijdritme. Kort na de foute interventie van Roef tegen Eupen sprak Bölöni's blik naar de dug-out (waar Bolat zat) boekdelen. Maar zelfs zonder de aanwezigheid van de Roemeen lijkt Bolat het meest aanspraak te maken op the number one spot, meer dan Davy Roef of Colin Coosemans, wiens rol in de Ghelamco Arena al een tijd lang uitgespeeld is.

BETER DAN KAMINSKI 

Want het moge duidelijk zijn: Sinan Bolat was de voorbije jaren een absolute doelman in de Jupiler Pro League. De voorbije opmars van The Great Old mag dan ook deels aan hem toegeschreven worden. De Turkse goalie was vorig seizoen bijvoorbeeld nog de op vier na efficiëntste doelman: Bolat kon namelijk 71,6% van zijn totale geïncasseerde doelpogingen in veiligheid brengen. Enkel Simon Mignolet (Club Brugge, 83,5%), Hendrik Van Crombrugge (RSC Anderlecht, 78%) en Adam Jakubech (KV Kortrijk, 73,3%) presteerden nog nét iets efficiënter dan de toenmalige Antwerp-doelwachter. 



Met die 71,6% geredde doelpogingen presteerde Bolat vorig seizoen ook opmerkelijk beter dan zijn voorganger Thomas Kaminski, die over het algemeen ook een meer onbetrouwbare indruk naliet. Kaminski kreeg ook frequenter een doelpunt rond de oren, en dat is toch best opvallend aangezien AA Gent de vorige competitie eindigde als nummer twee, en Antwerp nog twee plaatsen lager. Deze vaststelling benadrukt alleen maar de grote meerwaarde die Bolat had op de Bosuil. Zonder zijn uitstekende pareeracties zou Antwerp FC ongetwijfeld een pak minder punten hebben geteld, en bijgevolg niet op de vierde stek geëindigd zijn. Die veelbelovende lijn moet Bolat nu zien door te trekken in de Ghelamco Arena.



Voor de 32-jarige doelman wordt AA Gent al zijn vijfde Belgische werkgever, nadat hij eerder al onder contract stond bij KRC Genk, Standard de Liège, Club Brugge en Antwerp FC. Dat Bolats keuze uiteindelijk op AA Gent viel, was met een duidelijk doel voor ogen. De ervaren goalie kon namelijk ook een contract tekenen bij Göztepe, maar aan de Turkse competitie houdt hij niet meteen goede herinneringen over na wisselende passages bij Kayserispor en Galatasaray. In de Belgische Jupiler wordt Bolat alom gerespecteerd en hij kent onze nationale competitie dan ook als zijn broekzak. Dat zou de doorslaggevende factor geweest zijn om voor AA Gent te kiezen, waar hij zich in de kijker wil spelen bij de Turkse bondscoach met het oog op het EK volgende zomer.

POLL: Wordt Bolat een cruciale factor voor AA Gent?

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

22
22
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

167
167
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

413
413
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

450
450
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

134
134
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge
Opvallend: Mannaert viert plots 'terugkeer' bij Club Brugge

Ronny Deila beleefde zijn zwanenzang bij Club Brugge zondag helemaal op zijn eentje, want het ...

897
897
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen
Bondsparket eist stevige sancties voor Genk & KV Mechelen

Op de laatste speeldag van de reguliere competitie stond er op een aantal velden nog bijzonder veel ...

217
217
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'
'Madou schetst profiel Club Brugge-coach: favoriet bekend'

Na het ontslag van Ronny Deila rekent Club Brugge op Nicky Hayen om alsnog succes te boeken in de ...

229
229
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs
Topclubs reageren verdeeld op speelschema Play-Offs

Daags na de afsluiter van de reguliere competitie stelde de Pro League de kalender van de Play-Offs ...

760
760
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job
Geraerts spreekt duidelijke taal over Club Brugge-job

Club Brugge moet wederom op zoek naar een nieuwe hoofdtrainer. Ronny Deila werd maandag immers op ...

275
275
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker
Grote zorgen bij Duivels: sterspeler hoogst onzeker

De Rode Duivels verzamelden maandag in Tubeke. Daar bereiden ze tijdens de komende dagen de ...

115
115
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'
Bayern verliest boegbeeld: vijf bestemmingen voor Kimmich'

Bayern München neemt na het seizoen afscheid van hoofdcoach Thomas Tuchel. En mogelijk ziet Der ...

98
98
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'
'Club Brugge neemt aanzienlijk risico met nieuwe hoofdcoach'

Wat al enkele weken in de lucht hing, is sinds maandagochtend ook een feit. Zo heeft Club Brugge dan ...

616
616
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats
STVV zet provocerend KRC Genk heerlijk op zijn plaats

KRC Genk plaatste zich zondag dan toch voor de Champions' Play-Offs. Die kwalificatie werd maandag ...

506
506
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'
'Monstertransfer Bakayoko: reusachtig prijskaartje bekend'

Verschillende Rode Duivels komen tijdens de zomermercato in aanmerking voor een fraaie transfer. ...

160
160