De Mozart van 't Kiel: 'Holzhauser dé MVP van de JPL'

De Mozart van 't Kiel: 'Holzhauser dé MVP van de JPL'

Beerschot VA blijft vriend en vijand verrassen. Na vijf speeldagen staan de Kielse Ratten op een onverhoopte tweede plaats in het klassement, en dat heeft de promovendus vooral te danken aan regisseur Raphael Holzhauser. Er hangt een zweem van nostalgie rond de verfijnde ouderwetse spelmaker, maar daarnaast is de Oostenrijker tevens énorm efficiënt. Holzhauser is vandaag dan ook de meest bepalende speler die er te vinden is op de Belgische voetbalvelden.


NIEUWE 3-5-2

“Beerschot is veel meer dan een counterploeg”, voor de maandagavond-trip naar Beerschot VA bewierookte Hannes Wolf al de grote sterkte van Beerschot VA. “Omdat ze op veel plaatsen voor mandekking kiezen, zullen we duels moeten winnen.” Op dat moment klonken er reeds onheilspellende berichten en geruchten over de toekomst van de toenmalige KRC Genk-coach. Uiteindelijk werd 't Kiel ook effectief het Waterloo van de Duitse laptoptrainer nadat zijn ploeg een zware 5-2 om de oren kreeg. Veel duels werden er uiteindelijk ook niet gewonnen door KRC Genk: al was dat maar één van de onderdelen waarin Beerschot VA beter presteerde. De Kielse Ratten wonnen bijvoorbeeld 53% van de onderlinge duels, dat in totaliteit overigens een pak minder lag dan hun voorbije vier competitiematchen. De waarschuwing van Wolf ten spijt.



Tegen KRC Genk kon Beerschot-coach Hernan Losada opnieuw ten volle rekenen op zijn hondstrouwe soldaten, die de orders van hun Argentijnse T1 tot in de puntjes perfectioneerden. In analogie met het voorbije kampioenenjaar in 1B hield de tacticus ook in 1A vast aan zijn beproefde 3-5-2-systeem. Die formatie vormt de basis van Losada's ideologie, waarvoor hij de mosterd haalde bij zijn ex-Beerschot-coach Marc Brys, maar ook bij landgenoten Carlos Bilardo (ex-bondscoach Argentinië) en de gerenommeerde Marcelo Bielsa. Toch volhardt Losada niet in een bepaalde vorm van tactische halsstarrigheid, maar voerde hij tegen Club Brugge en KRC Genk andere accenten door. De welbekende 3-5-2 werd – met succes overigens, want Beerschot won beide topaffiches – genuanceerd naar een soort 3-4-2-1 met daarin een speciale rol voor de MVP van de Jupiler Pro League: Raphael Holzhauser. 

MVP VAN DE JPL

Na de promotie van Beerschot VA naar 1A, werden er logischerwijze veel vraagtekens geplaatst bij de sterkte van hun selectie, iets wat trouwens bij elke promovendus het geval is. Kwaliteitsvolle spelers hadden de Kielse Ratten te over in 1B, maar of die jongens hetzelfde niveau zouden halen op het hoogste Belgische voetbalniveau was echter onzeker. Héél onzeker. Eén van die betreffende sterkhouders was Raphael Holzhauser, die vorig seizoen reeds aangetrokken werd … met het oog op 1A. “Toen ik hier vorig jaar tekende, dacht ik dat het was om in de eerste afdeling te spelen”, verklaarde de Oostenrijker drie weken geleden nog aan Sporza. “Het was dan ook een grote verrassing voor mij dat we in 1B moesten spelen.” Maar met één jaar vertraging kan Holzhauser dan toch zijn kunsten tentoonstellen in 1A. En hoe.



In 1B kon de 27-jarige moeiteloos het competitieniveau overstijgen, en daar bleek Holzhauser een absolute klasbak te zijn. Met veertien cruciale acties (zeven doelpunten en zeven assists) was hij vorig seizoen zelfs de op drie na beslissendste speler uit 1B. Enkel Kurt Abrahams (KVC Westerlo, 15), Christian Brüls (KVC Westerlo, 15) en Thomas Henry (OH Leuven, 19) konden nog indrukwekkendere cijfers voorleggen dan dirigent Holzhauser. Dat betekende evenwel niet dat er algemeen werd aangenomen dat de ervaren middenvelder diezelfde lijn zou doortrekken naar het hoogste Belgische voetbalniveau, maar niets is uiteindelijk minder waar. Holzhauser telt momenteel al acht beslissende acties (vijf doelpunten en drie assists) – niemand in 1A doet vooralsnog beter – en hij is vandaag ook de topschutter uit de Jupiler Pro League. Van een geslaagde start in 1A gesproken. 

ATYPISCHE VOETBALLER

De vraagtekens rond Raphael Holzhauser verdwenen aldus als sneeuw voor de zon, en de Oostenrijker had erg weinig moeite om zich aan te passen aan 1A. Door zijn specifieke speelstijl valt Holzhauser niet onder te brengen in een zuiver type-voetballer, zoals een pure 'acht' of 'tien'. Dat heeft Hernan Losada ook al lange tijd door, want dit seizoen wisselt hij zijn Oostenrijkse spelmaker af op deze beide posities. Er werd oorspronkelijk vooral gevreesd dat het spelniveau in 1A iets te snel zou gaan voor de toch wat slome Holzhauser. Maar hij is dan ook geen 'moderne' voetballer. 

Met de neergetrokken sokken en zijn atypische – nonchalante – manier van voetballen neigt Holzhauser meer naar een ouderwetse 'nummer tien', een salonvoetballer. Bekijk alvast nog eens zijn heerlijke – en efficiënte – hakjes achter het steunbeen tegen KRC Genk. Veel defensieve acties of overtuigende tackles zal je hem zelden zien maken, daarvoor kan de 'Mozart van het Kiel' rekenen op werkpaarden zoals Tom Pietermaat en Ryan Sanusi. Holzhauser voetbalt vanuit een zetel en dat dat uitstekend. 



Met Raphael Holzhauser bezit Beerschot VA een attractieve publieksspeler, zoals de club er in het verleden wel meerdere voorgangers een impact zagen maken. We denken daarbij aan huidig hoofdtrainer Hernan Losada, maar ook aan oudere gloriën zoals Rik Coppens en Juan Lozano. Salonvoetballers met uitzonderlijke technische kwaliteiten, publiekstrekkers maar ook gewoon topvoetballers van het zuiverste soort. Door zijn old school spelstijl lijkt Holzhauser ook eerder uit het tijdperk van Coppens en Lozano te komen. Pure nostalgie op 't Kiel.

PERFECT VOOR LOSADA  

Die voetbalromantiek kan Raphael Holzhauser ook koppelen aan een indrukwekkende efficiëntie. Zoals eerder vermeld kan geen enkele speler uit de Jupiler Pro League zijn gecombineerd aantal doelpunten en assists nog maar evenaren, wat op zich al opmerkelijk is voor een speler bij een promovendus. De Oostenrijkse spelmaker had bijvoorbeeld amper tien doelkansen nodig om tot zijn huidig doelpuntenaantal te komen van vijf stuks, wat een fantastische efficiëntie voor doel is die onder zijn positionele collega's enkel Daan Heymans (Waasland-Beveren) en Samuel Bastien (Standard) nog overtreffen. Bovendien staat Holzhausers vizier telkens goed gericht, waarbij 90% van zijn gelanceerde doelpogingen ook effectief tussen de palen belanden ...

Raphael Holzhauser is dus bezig aan een echt superseizoen, waarbij het enkel de vraag is of hij die vele doelpunten en assists ook een ganse jaargang kan volhouden: het is namelijk echt uitzonderlijk dat een nieuwkomer in 1A dergelijke statistieken kan voorleggen. Om Holzhauser daar dan volledig op af te rekenen, wanneer hij plotseling niet meer tot scoren zou komen, is eerder unfair. De belangrijkste functie van de Oostenrijker ligt hem vooral in het ondersteunend werk, en ook daar onderscheidt hij zich moeiteloos in vergelijking met de andere aanvallend ingestelde spelers van de Belgische competitie. 



Holzhauser houdt er bijvoorbeeld van om de bal verticaal in te spelen, eerder dan een laterale of achterwaartse pass. Met die ingesteldheid past hij dan ook perfect in het tactische plaatje van coach Hernan Losada. Enkel Sven Kums levert dit seizoen nog meer voorwaartse passes af dan de Mozart van het Kiel. Ook bij de doorsteekpasses en slimme passes vinden we Holzhauser steevast terug in de top tien. De publiekslieveling van Beerschot beschikt dus over een arsenaal aan gevarieerde passes, en die kan hij ook met succes demonstreren op het hoogste Belgische voetbalniveau. Mochten er dan nog vraagtekens geplaatst worden rond de ouderwetse Holzhauser, dan mogen die nu meteen richting de vuilbak verwezen worden. 

POLL: Is Holzhauser de beste speler in de JPL van het moment?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

7
7
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

172
172
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

128
128
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

133
133
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

363
363
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

405
405
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

111
111
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

646
646
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

687
687
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

293
293
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

436
436
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'
'Verrassing in Genk: Vrancken op weg naar uitgang'

KRC Genk plaatste zich zondag alsnog voor de Champions' Play-Offs. Maar eigenlijk was dat slechts ...

1085
1085
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'
'Club vol voor nieuwe trainer: één man in pole-positie'

Club Brugge heeft maandag zoals verwacht afscheid genomen van Ronny Deila als hoofdcoach. Op de ...

1058
1058
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk
Extra Time-panel oppert alternatieve straf na Westerlo-Genk

AA Gent was een van de verliezers van de slotspeeldag. Nochtans vervulden de Buffalo's zelf hun ...

789
789
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen
Fredberg schept duidelijkheid over toekomst Vertonghen

Op zijn oude dag is Jan Vertonghen nog steeds een baken van rust centraal achterin bij Anderlecht. ...

234
234