Gent versiert nieuw goudhaantje: 'Scorende dribbelkont'

Gent versiert nieuw goudhaantje: 'Scorende dribbelkont'

Na een compleet gemiste competitiestart hoopt AA Gent op korte termijn terug aansluiting te vinden met de top van het Jupiler Pro League-klassement. Maar om dat te realiseren wil Laszlo Bölöni graag nog enkele nieuwe versterkingen binnenhalen, met een uitgesproken voorkeur op de positie van de flankaanvaller(s). Door de komst van Osman Bukari wordt de Roemeen alvast op z'n wenken bediend.

BÖLÖNI VRAAGT, BÖLÖNI KRIJGT 

Elf nieuwe aanwinsten, een volledig elftal dus, mocht AA Gent ondertussen al verwelkomen in het recente voetbalseizoen. Tegenover al dat inkomende geweld stonden er echter maar twee belangrijke vertrekkers: Jonathan David trok voor een recordsom van 32 miljoen euro naar Lille OSC terwijl doelman Thomas Kaminski richting Blackburn Rovers verhuisde. Die zware inkomende transferactiviteit lijkt voorlopig niet te kunnen opboksen tegenover het zware verlies van Jonathan David. Het vervangen van één speler, maar wel de meest bepalende van het voorbije seizoen, is een complexere en penibelere opdracht dan oorspronkelijk gedacht.



Ondanks die elf frisse krachten – en ook ondertussen ook al een nieuwe coach in de persoon van Laszlo Bölöni - krijgen de Buffalo's de trein vooralsnog niet op de rails. De Roemeen liet al subtiel vallen dat hij graag nog wat versterkingen wil halen en daarbij denkt hij vooral aan een kwaliteitsinjectie op de aanvallende flanken. De eerste Bölöni transfer wordt alvast Osman Bukari, een 21-jarige flankaanvaller van het Slowaakse AS Trencin. En die lijkt qua profiel volledig te passen in het plaatje van de Roemeen alsook in de transfervisie van de club. Iedereen gelukkig. 

TOP EN FLOP 

Met een gemiddeld balbezit van 58% genereerden de Buffalo's dit seizoen het grootste aandeel van alle clubs uit de Jupiler Pro League, maar daaruit vloeide echter bitter weinig dreiging en dito pure diepgang. Ondanks dat grote aandeel balbezit, het meeste van de competitie dus, raakte AA Gent echter weinig in de vijandige zestien van de tegenstander. In die betreffende ranking moeten de Oost-Vlamingen maar liefst zeven teams laten voorgaan. En da's wel héél erg magertjes voor een zelfverklaarde titeloutsider. Nog schrijnender is de voorlopige puntenoogst van AA Gent: slechts drie eenheden op twaalf tellen de kapitaalkrachtige Buffalo's ondertussen. 



Die magere sportieve balans is uiteraard niet naar de zin van Michel Louwagie en Ivan De Witte, de decision makers in de Ghelamco Arena, die nog niet zo lang geleden luidop hoopten en droomden van een nieuwe stunt van hun club. Die verhoopte sportieve hoogconjunctuur lijkt dan ook niet meteen voor dit seizoen te zijn – ondanks het binnenhalen van reeds tien nieuwkomers – al weet je natuurlijk nooit in het vaak verrassende voetbalwereldje. Misschien komt de kentering bij AA Gent er wel sneller dan gedacht, eens Laszlo Bölöni nog meer gewenste profielen kan binnenhalen en volledig kan beginnen werken volgens zijn beproefde methodiek en expertise.

EEN NIEUWE PAREL 

En Laszlo Bölöni lijkt alvast op zijn wenken bediend te worden door sportief manager Michel Louwagie. AA Gent haalde vrijdag namelijk Osman Bukari binnen van het Slowaakse AS Trencin, waar de Oost-Vlamingen in de voorbije jaren al zeven (!) spelers gingen wegpikken. De transfers van Samuel Kalu en Moses Simon waren serieuze schoten in de roos, maar  Ibrahim Rabiu, Rangelo Janga, Haris Hajradinovic, Philip Azango en Reuben Yem dan weer volledige miscasts. Daarnaast leverde de Slowaakse talentenfabriek ook absolute toppers af zoals Wesley Moraes (Aston Villa) en Leon Bailey (Bayer Leverkusen). Niet toevallig maakte dit duo eerst een Belgische tussenstop om vervolgens de stap te maken naar een club in een hoger aangeschreven competitie. En die Belgische adelbrieven zijn Bukari wellicht ook niet ontgaan. 



Voor Bukari wordt het echter niet zijn eerste passage op het Belgische grondgebied. Vooraleer hij in 2018 naar West-Slowakije trok, stond de 21-jarige Ghanees al zes maanden onder contract bij RSC Anderlecht. Bukari kwam destijds als achttienjarige over van het Ghanese FC Accra Lions en toen werd hij in La Capitale alvast omschreven als “een nieuwe parel”. Maar verder dan een kortstondige uitleenbeurt kwam het uiteindelijk niet tussen Anderlecht en Bukari. De kwieke en technisch onderlegde buitenspeler kon daarna al snel terecht bij AS Trencin, dat ondertussen een stevige reputatie opbouwde met de ontwikkeling van verschillende spelers die nu tot de top behoren van het Europese voetbal. 

GENT DOET KOOPJE 

De 21-jarige flankaanvaller maakte de voorbije twee jaar het mooie weer in de Slovaakse Fortuna Liga, waar hij vorig seizoen tien keer kon scoren en zes assists afleverde. Daarmee lokte hij niet alleen de aandacht van AA Gent, maar ook andere aantrekkelijke clubs zoals Bordeaux, Nîmes, Galatasaray, Sporting Lissabon, FC Porto en Celta de Vigo trokken nadrukkelijk aan Bukari's mouw. Maar uiteindelijk waren het de Buffalo's die er in slaagden om die felle concurrentie te snel af te zijn. Bukari zou alvast geen al te dure aankoop betekenen. Volgens de gespecialiseerde website Transfermarkt.de bedraagt de marktwaarde van de Ghanees amper 1,1 miljoen euro, maar vroeg Trencin oorspronkelijk wel drie miljoen euro voor haar goudhaantje. 



Uiteindelijk zou AA Gent wel minder betalen dan de oorspronkelijke vraagprijs, naar verluidt zou de effectieve transfersom om en bij één miljoen euro moeten schommelen. Onder de Gentse zomeraanwinsten waren Davy Roef (transfervrij), Sinan Bolat (transfervrij), Dino Arslanagic (transfervrij), Alexandre De Bruyn (600 duizend euro) en Jordan Botaka (600 duizend euro) enkel nog goedkopere transacties. Al zal men in de Ghelamco Arena wel hopen dat Bukari's marktwaarde als Buffalo-speler straks pijlsnel de hoogte in zal schieten. 

DE MEEST BESLISSENDE IN SLOWAKIJE 

De prestaties van Osman Bukari in de Slowaakse Fortuna Liga verraden alvast zijn groot potentieel en specifieke kwaliteiten. Met zestien beslissende acties in het voorbije seizoen (tien doelpunten en zes assists) was Bukari zowaar de meest beslissende speler van de Slowaakse voetbalcompetitie, samen met ex-ploegmaat Gino Van Kessel (ex-KSV Roeselare). Als zuivere flankaanvaller is dat best wel een serieuze adelbrief die de Ghanees kan meebrengen naar de Jupiler Pro League. 



Maar niet alleen qua doelpunten en assists was Bukari een absolute blikvanger. Hij was namelijk ook de primus van de ganse Fortuna Liga bij het gemiddeld aantal geslaagde aanvallende acties per wedstrijd. Bovendien bleek Bukari erg efficiënt in zijn aanvallende acties, want amper één flankaanvaller kon diens 47% aanvallende accuraatheid nog overstijgen. Maar de grote sterkte van Bukari liggen voornamelijk in de dribbels, niemand kon zijn gemiddelde van dertien dribbels per wedstrijd overstijgen, én zijn diepgang. 

Op het gebied van versnellingen met de bal aan de voet, alsook lange rushes, kon geen enkele speler uit Slowakije Bukari's statistieken overtreffen. Bij AA Gent lijken ze dus alweer een goudhaantje aan boord gehaald te hebben, al zal het uiteraard nog afwachten worden hoe Bukari zich straks zal kunnen aanpassen aan de Belgische competitie. Laszlo Bölöni kan alvast aan de slag ...

POLL: Wordt Bukari het volgende goudhaantje bij AA Gent?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

41
41
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

375
375
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

31
31
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

139
139
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

364
364
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

125
125
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

353
353
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

234
234
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

118
118
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

133
133
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

84
84
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

279
279
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

109
109
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

67
67
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"
Remco Evenepoel verrast: "Zij zijn mijn favoriete club"

Remco Evenepoel is nog steeds slechts 24 jaar oud maar heeft een palmares om jaloers op te zijn. De ...

202
202