Anderlecht ontdekt nieuwe draaischijf: 'Top vijf in België'

Anderlecht ontdekt nieuwe draaischijf: 'Top vijf in België'

Van hero to zero en terug? Adrien Trebel heeft de start van de nieuwe competitie alvast niet gemist. Dankzij wee assists en één doelpunt in drie wedstrijden promoveerde de Fransman zichzelf tot de spilfiguur bij Anderlecht, waar er nochtans lange tijd geen toekomst meer lag voor hem. Maar op dit moment is Trebel zowaar één van de meest bepalende spelers van de Belgische competitie. 


ERFENIS VAN COUCKE 

Tussen twee en drie miljoen euro: dat zou het jaarsalaris betreffen van Adrien Trebel bij RSC Anderlecht. Een nalatenschap van de operationele leiding onder Marc Coucke, en knap afgesloten door makelaar Mogi Bayat, maar die helaas niet verworpen kon worden door de huidige beleidsmakers. Dus zat Sporting ook dit seizoen opgescheept met een dure en overbodige middenvelder, die vorig seizoen overigens amper vier competitiewedstrijden speelde. Bovendien lag Trebel oorspronkelijk ook niet in de bovenste schuif van Vincent Kompany, die zijn eigen visie van totaalvoetbal wil introduceren in het Lotto Park.



Nee, het huwelijk tussen Trebel en Anderlecht zou niet gelukkig aflopen. Paars-Wit zat namelijk opgescheept met een grootverdiener die qua speelminuten en sportieve meerwaarde dergelijk royaal honorarium niet rechtvaardigde. Dan liever verpatsen, maar slechts weinig clubs die het hoge loon van de Fransman kunnen betalen. Even was er sprake van enkele pistes in het Midden-Oosten, maar die stierven uiteindelijk een stille dood. Dat Trebel in het tussenseizoen ook nog eens revalideerde van een knieoperatie hielp zijn verhoopte vertrek ook niet meteen. 

TREBEL KLAAGT NIET 

De roodharige middenvelder liet het alvast niet aan zijn hart komen. Trebel werkte in de schaduw keihard verder aan zijn rentree, maar wederom leek er in Neerpede niet meteen een grote toekomst voor hem weggelegd te zijn. Trebel jammerde niet, klaagde niet en bleef zich plichtbewust opstellen als een superprof. Trebel beschikt namelijk over een ijzeren mentale kracht, want eerder kwam hij al met succes terug na een operatie aan de buikspieren. 



Onder de vleugels van de gerenommeerde fysiotherapeut Lieven Maesschalck werkte Trebel bij Move To Cure overuren en deelde hij gretig zijn geleverde inspanningen op social media. Trebels revalidatie viel opvallen genoeg samen met die van Landry Dimata. In slechte tijden leer je je vrienden kennen en sindsdien groeide er een ware 'bromance' tussen beide Anderlecht-spelers. 

VERBEKE EN VERCAUTEREN PRO-TREBEL 

Tijdens zijn revalidatie werd het alsmaar duidelijk dat Trebel ook deze jaargang geen hoofdrol zou vervullen in het Paars-Witte shirt. Nadat hij uiteindelijk fit werd verklaard door de medische cel, kwam Trebel alsnog in actie tijdens de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Weliswaar bij de zogeheten B-ploeg van de Brusselse fanion, maar de ervaren middenvelder viel in de oefencampagne nooit uit de toon. Logischerwijze klonk ook de vraag steeds luider of de 29-jarige niet een meer vooraanstaande rol kon invullen in de jonge ploeg van Anderlecht.



In de eerste competitiewedstrijd tegen KV Mechelen had de toenmalige hoofdcoach Franky Vercauteren alvast geen plaats voor Trebel. Niet op het veld, en niet op de bank. Alhoewel. Naar verluidt zag Vercauteren – en ook Peter Verbeke – wel graten in een rehabilitatie van de dynamische middenvelder, maar stond toenmalige speler-inspirator Vincent Kompany daar niet voor te springen. In se niet door Trebels sportieve capaciteiten, maar wel door de lage prijs/kwaliteitverhouding van de Fransman. En ook door zijn karakter – herinner u de aanslepende corona-onderhandelingen – die té openhartig zou zijn. Té eerlijk, maar bovendien erg populair in de kleedkamer.

TOP VIJF JUPILER PRO LEAGUE 

In het AFAS Stadion van KV Mechelen zat Trebel nog voluit onderuitgezakt op de tribune. Druk bezig op zijn gsm, met blote voeten en nonchalant zijn mondmasker dragend. Eén week later stond hij in het basiselftal tegen Sint-Truiden. Een verrassing van formaat uiteraard, maar Trebel ontgoochelde allerminst. Hij leverde zelfs een assist aan bij het doelpunt van uitgerekend Landry Dimata, zijn maatje tijdens die zware revalidatie. Symbolischer kon het bijna niet meer worden. Ook in de daaropvolgende competitiematchen tegen Moeskroen en KV Oostende verdween Trebel niet meer uit de basisploeg van Anderlecht. Trebel scoort punten en verovert harten. 



Dat eerste mag alvast letterlijk genomen worden want Trebel is dit seizoen al goed voor drie beslissende acties die in totaal al drie doelpunten opleverden. Daarmee behoort de eerder overbodig geachte middenvelder momenteel zelfs tot de meest beslissende spelers van de Jupiler Pro League. Enkel Marius Noubissi (Beerschot VA, 4), Xavier Mercier (OH Leuven, 4), Gianni Bruno (Zulte Waregem, 4) en Raphael Holzhauser (Beerschot VA, 5) waren nog in het huidige seizoen nog beslissender dan Trebel. De Fransman groeit zowaar uit tot een spilfiguur in het Lotto Park.

MEER DIEPGANG DAN ZULJ EN SAMBI LOKONGA 

Wie Trebel de voorbije wedstrijden zal voetballen, die zal zeker kunnen beamen dat het niet inzetten van de middenvelder pure geldverspilling is. Door Trebel op te stellen kan Anderlecht bijvoorbeeld hoger druk zetten tegen meer behouden tegenstanders, en hij heeft bovendien een grote waarde in het veroveren van de bal. Er straalt ook meer dynamiek en drive uit dan bij pakweg Peter Zulj, al is Trebel niet meteen een zuivere 'zes'.



In vergelijking met Zulj en Albert Sambi Lokonga bezit Trebel een meer natuurlijke drang naar voor terwijl het voorgenoemde duo zich eerder focust – door de tactiek van Vincent Kompany uiteraard – op het defensieve werk. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het aantal offensieve acties die Trebel per wedstrijd kan voorleggen. Onder alle centrale middenvelders van de Jupiler Pro League staat hij in dat onderdeel op een knappe vijfde plaats. Op het gebied van accuratie in de progressieve passes is Trebel zelfs de primus van deze jaargang. 

KOMPANY DRAAIT BIJ 

Adrien Trebel speelde zich op korte termijn dus in de gratie van hoofdcoach Vincent Kompany, en maakt zich stilaan bijna onmisbaar voor de ploeg. Zeker gezien zijn twee assists en één doelpunt. Kompany laat het sportieve dus primeren, waarmee hij zich eigenlijk schaart achter de oorspronkelijke opzet van zijn voorganger Franky Vercauteren en Head of Sports Peter Verbeke, die Trebel naar verluidt al vroeger wilden gebruiken.



Vooral de starre houding van Trebel tijdens de corona-onderhandelingen over de salarisbijdrage van de spelers vond Kompany niet oké. Binnen de club vonden sommigen dan weer dat Trebel zijn goede verstandhouding met diens makelaar Mogi Bayat, met wie Anderlecht liever geen zaken meer doet, iets te openlijk was en daardoor op het provocerende af.  Maandag laatstleden bevond Trebel zich op de tribunes van Mambourg, waar Charleroi en Antwerp elkaar partij gaven. Trebel zat broederlijk naast Mogi Bayat in de tribune, en dat terwijl er slechts 25 toeschouwers werden toegelaten – waaronder het bestuur van beide clubs. Toch maar beter opletten, Adrien.

POLL: Is Trebel één van de beste middenvelders van de JPL?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

49
49
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

30
30
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

56
56
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

79
79
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

187
187
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

268
268
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

127
127
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

41
41
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

259
259
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

140
140
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

208
208
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren
Anderlecht kan nog tijdje niet rekenen op Verschaeren

Yari Verschaeren viel tegen KV Kortrijk uit met een spierblessure. De aanvallende middenvelder zal ...

101
101
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"
Jérémy Doku maakt City-fans gek: "Wissel is compleet"

Bij vlagen maakte J&eacute;r&eacute;my Doku afgelopen week indruk in de interland tussen Engeland en ...

117
117
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs
Harkin geeft bizarre transferstrategie van Standard prijs

Standard moet investeren in nieuwe spelers, want anders dreigt het volgend jaar weer mis te lopen. ...

180
180
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

579
579