Dromen van Dost: Club Brugge hinkt op twee gedachten

Dromen van Dost: Club Brugge hinkt op twee gedachten

Club Brugge mikt hoog, letterlijk en figuurlijk. Hoewel de jonge Youssouph Badji zich alsmaar meer tot revelatie van de seizoensstart ontpopt, wil Blauw-Zwart voorin graag nog uitpakken met de boomlange Bas Dost. Een ambitieus plan, al is het nog maar de vraag of de 31-jarige Nederlander van 1m96 de juiste keuze vormt.


Zijn adelbrieven spreken nochtans voor zich, want overal waar Dost kamp opslaat trillen de netten. 52 treffers in 73 optredens voor Heerenveen, 48 stuks in 117 duels bij Wolfsburg en maar liefst 93 goals in 127 wedstrijden voor Sporting Lissabon. Alleen bij Oranje, waar Dost twee jaar geleden al afscheid nam met één schamel doelpuntje in 18 interlands, wou het nooit lukken. Geteisterd door allerlei lichte kwaaltjes kwam hij in de voorbije campagne bij Eintracht Frankfurt zelfs nog steeds 10 keer tot scoren in 32 matchen. In totaal staat de teller van de ervaren goalgetter doorheen zijn hele carrière zo op 228 rozen in 437 partijen.

GARANTIE OP GOALS
Een garantie op doelpunten dus, iets wat Club maar al te goed kan gebruiken. Op weg naar de titel was een gebrek aan efficiëntie namelijk toch het voornaamste struikelblok voor de troepen van Philippe Clement, een euvel dat ook aan het begin van het nieuwe seizoen alweer voorzichtig de kop opstak. In vijf officiële wedstrijden, waaronder de verloren bekerfinale tegen Antwerp, bleef de nul immers reeds drie keer op het bord. Op bezoek bij Eupen gingen de sluizen dan weer open, terwijl in Genk eerst Hans Vanaken en vervolgens Badji de ban brak. Allebei met de kop, nota bene, wat niet verhult dat een extra stormram om gesloten defensies te ontwrichten nog altijd geen overbodige luxe lijkt in Jan Breydel.



Na het debacle met Mbaye Diagne was die rol in principe voor Michael Krmencik weggelegd, maar hij wist vooralsnog niet te overtuigen. Dan lijkt Dost, wiens aankoopsom allicht in dezelfde categorie van ongeveer zes miljoen ligt, een veiligere gok. Per slot van rekening is de routinier een afwerker pur sang, terwijl hij met zijn lengte tevens kan fungeren als aanspeelpunt waar de verdediging lange ballen aan kwijt kan. Eindelijk die verhoopte targetman om de opbouw te vereenvoudigen dus, al liggen Dost zijn kwaliteiten toch vooral in de zestien. Met uitzondering van Genk-spits Paul Onuachu, die wel nog veel kan leren van de Nederlander, zijn daar op onze velden weinig imposantere figuren terug te vinden.

MIKPUNT MIGNOLET
De bedoeling is wellicht dat ook Badji nog wat kan opsteken van Dost, die ongetwijfeld wel niet louter dienst zou komen doen als breekijzer. Bovenop zijn prijskaartje, status en gewenst profiel, brengt de doelpuntenmachine namelijk vast ook fikse salariseisen met zich mee. Zeker na de flop met Krmencik geen kostplaatje voor een luxe-invaller of extra leermeester dus, wel voor iemand die op korte termijn onbetwist titularis en liefst zelfs een sterkhouder moet worden. Tenslotte is dat gezien zijn leeftijd de enige manier waarop deze investering, die past binnen de forse doelstellingen van Bart Verhaeghe en co in eigen land én op Europees vlak, kan renderen. Net zoals dat bij Simon Mignolet het geval was.



De doelman bleek alvast een voltreffer, dus in die zin valt ook de keuze voor Dost te verantwoorden. Al is het nog maar de vraag of hij in de Champions League, wanneer de landskampioen niet altijd haar eigen wil kan opleggen, even goed van pas komt. Bovendien zal Blauw-Zwart sowieso mogen werken aan betere voorzetten vanaf de flanken, waar de kopbalspecialist annex ultieme wapen op stilstaande fases – landgenoot Ruud Vormer verlekkert zich al op een karrenvracht aan assists – toch afhankelijk van is. Tot slot staan er na zijn blessures in Frankfurt en zijn laatste jaar in Lissabon toch net iets meer vraagtekens achter de fysieke paraatheid van Dost, wiens doorverkoopwaarde hoe dan ook gering is.

MOEITE VOOR MANNAERT
Om de hoge ambities waar te maken, mikte Vincent Mannaert echter ook in de voorbije mercato's al op iets meer ervaring. Mignolet was daarvan de exponent, maar ook pakweg Simon Deli, Éder Balanta, Diagne en Krmencik waren ouder – en vaak duurder – dan de doorsnee Brugse aanwinst. Nu wil Club de bakens dus nogmaals verleggen, wat kan verklaren waarom het tot dusver oorverdovend stil bleef op Jan Breydel. Tenslotte ligt de afhandeling dit soort dossiers, net zoals andere (ex-)toptargets zoals wingers Bright Osayi-Samuel en Junior Edmilson, allicht gevoeliger dan de rekrutering van jeugdige en potentieel lucratieve talenten. Nochtans vormt die strategie net de bouwsteen van het huidige succes.



Dat blijkt nu nog maar eens met de doorbraak van Badji, die wat ons betreft alvast vol het vertrouwen mag krijgen. De 18-jarige Senegalees ziet dan wel nog groen achter de oren, op onvervalst talent staat nu eenmaal geen leeftijd. Kijk maar naar Jérémy Doku bij aartsrivaal Anderlecht, waar Yari Verschaeren dan wel weer een kleine terugval kent. In dat opzicht valt dus best te begrijpen dat Club er graag nog een alternatief bij wil voor wanneer ook Badji het lastig krijgt, zeker met een druk programma in het vooruitzicht. Al lijkt dat dan wel een serieuze motie van wantrouwen richting Krmencik, die zo opnieuw zou zakken in de pikorde en alsmaar dichter bij een vlugge én vooral verlieslatende exit dreigt te staan.

BLOKKADE VOOR BADJI
Het is dus nog maar de vraag of Blauw-Zwart wel echt nood heeft aan een spits als Dost, ondanks de vele nuttige kwaliteiten die hij met zich meebrengt. Door meteen all-in te gaan op Badji, met Krmencik en David Okereke – momenteel uitgeweken naar de flank – als doublures, kan Club zich immers een pak kosten besparen. Al is geld natuurlijk lang niet alles voor de ambitieuze Bruggelingen, die daarom weigeren om al hun eieren in één piepjonge mand te leggen. Hoewel wij blind geloven in Badji, valt inderdaad niet uit te sluiten dat het te vroeg is om nu alle gewicht op zijn schouders te plaatsen. Alleen kan een concurrent als Dost om hem van die druk te ontlasten wel eens iets teveel van het goede zijn.



Het voornaamste voorbehoud tegen zijn komst is namelijk dat de tiener nog een tijdje geblokkeerd dreigt te worden. Indien hij dan toch nog een seizoen moet rijpen in een meer doorwinterd speerpunt van hoog niveau zijn schaduw, zijn wij voor een zeldzame keer dan ook eerder voorstander van een huurconstructie. Wie weet zelfs voor Dost zelf, al betreden aan het eind van de transferperiode vast nog een aantal toppers die elders niet aan de bak komen de markt. Zeker met het EK in het verschiet. Wachten tot oktober, wanneer ook over Badji en mogelijk Krmencik een betere inschatting kan worden gemaakt, lijkt dan misschien wel het slimste devies. Ondanks de honger van de aanhang om vers bloed.

TWEE GEDACHTEN 
Mocht er straks toch een voorstelling van Dost volgen in Jan Breydel, zullen de verwachtingen alvast hooggespannen staan. Weliswaar met de bedenking dat vedetten op retour lang niet altijd slagen in de Jupiler Pro League, zoals Anderlecht in de vorig campagne nog met Samir Nasri – en tal van andere namen in het verleden – ondervond. Dost doet dan echter eerder denken aan Yannick Bolasie, wiens piek nog niet zo ver achter zich lag toen hij voor een halfjaar naar het Lotto Park trok. Dat is voor Dost, de voorbije twee seizoenen nog goed voor 33 doelpunten in 67 matchen, evenmin het geval. Als hij fit blijft, staat zijn sportieve meerwaarde zeker tegen kleinere tegenstanders dan ook buiten kijf. In welke mate het vanuit financieel standpunt en met het oog op de ontwikkeling van Badji een even goed idee is om hem aan te trekken, dat zal dan weer nog moeten blijken. Of hoe Club hinkt op twee gedachten.

POLL: Denkt u dat Dost een goede aanwinst zou zijn voor Club Brugge?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd
Vanaken ziet onverwachte uitblinker en oordeelt over titelstrijd

Club Brugge heeft woensdagavond opnieuw grote indruk gemaakt in de Champions' Play-Off. KRC Genk, ...

51
51
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'
'AC Milan zet Saelemaekers in voor topdeal'

Bij AC Milan deden ze vorige zomer alle vier hun Belgen van de hand. De aankoopoptie van Aster ...

39
39
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?
Komt Courtois dit seizoen alsnog in actie?

Real Madrid is op weg om snel de titel te veroveren in La Liga en is ook nog steeds in de running in ...

19
19
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"
Hayen blijft indruk maken: "Het is verbazingwekkend"

Club Brugge blijft maar door de Champions' Play-Off wervelen. Woensdagavond wist Blauw-Zwart ook ...

271
271
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut
Coosemans houdt het niet droog na Anderlecht-debuut

Bij Anderlecht bleven ze wellicht met gemengde gevoelens achter na de 3-0-zege tegen Cercle Brugge. ...

97
97
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"
Vanaken looft revelatie: "Toonde het eerder al op training"

Bij Club Brugge verkeren ze in bloedvorm. Tegen RSC Anderlecht, Royal Antwerp FC en KRC Genk ...

447
447
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"
Delaney: "Het is Club Brugge, dat is te verwachten"

RSC Anderlecht heeft na vijf speeldagen 9 punten gehaald in de Play-Offs. De Brusselaars staan ...

569
569
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"
Vrancken teleurgesteld: "Daarom verloren we van Club"

KRC Genk verloor kansloos met 4-0 van Club Brugge. De Limburgers speelden een zwakke partij en gaven ...

393
393
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'
'Club slaat toe en heeft tweede dure zomeraanwinst beet'

Club Brugge is sterk bezig. Ze doen het onder Nicky Hayen zeer goed in Europa en de competitie en ...

431
431
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"
Anderlecht herpakt zich: "Dat is de volgende stap"

RSC Anderlecht won makkelijk met 3-0 van Cercle Brugge. De score had zelfs hoger kunnen oplopen, ...

250
250
<strong>Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten</strong>
Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten

Antwerp FC haalde Dorian Dessoleil drie seizoenen geleden voor 2,5 miljoen euro, maar zijn tijd bij ...

384
384
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"

AA Gent is op weg om de Europe Play-Offs te winnen. Achter de schermen is de club bezig met de ...

140
140
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"

Igor Thiago scoorde eindelijk nog eens. De Braziliaan wist sinds januari eindelijk nog eens de weg ...

470
470
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"

RSC Anderlecht haalde in januari Mads Kikkenborg naar Brussel. De Deense doelman kwam nog niet in ...

220
220
<strong>Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem</strong>
Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem

Het probleem van Union SG van dit seizoen ligt duidelijk in de topmatchen. We haalden het al voor de ...

82
82