De atoombom van Messi: klaar om Europa te veroveren

De atoombom van Messi: klaar om Europa te veroveren

De geruchtenmolen draaide al een tijdje rond Lionel Messi, maar sinds dinsdagavond lijkt een effectief vertrek van FC Barcelona's superster uit Spanje opeens een wel erg realistische optie. Een handvol clubs uit Europa staan alvast in de rij voor La Pugla, en het wordt dan ook spannend afwachten welke wending deze bom in de voetbalwereld zal nemen.


DE SLEUTELMOMENTEN VAN DE AFFAIRE-MESSI 

Dinsdagavond stond de internationale voetbalwereld op z'n kop. Volgens het Argentijnse medium TyC Sports meldde Lionel Messi per fax aan FC Barcelona dat hij deze zomer wil vertrekken uit Camp Nou. Mister Barça, na meer dan 634 doelpunten in 731 officiële wedstrijden volgens transfermarkt.de. Na tien Spaanse landstitels en vier eindzeges in de Champions League op zijn Catalaanse palmares maar aldus lonkt het einde van een legendarisch tijdperk. De voorbije weken en maanden klonk het alsmaar luider dat Messi zich niet meer opperbest voelde bij FC Barcelona. De frequentie informatielekken naar de pers, de legendarische 2-8 nederlaag tegen Bayern München, zijn vertroebelde relatie met huidige preses Josep Maria Bartomeu, … De redenen zijn legio waarom Leo het beu was bij zijn o zo geliefde Barça.



Oorspronkelijk leek Ronald Koeman, de pas aangestelde coach van FC Barcelona, daar echter verandering in te brengen. Na een conclaaf tussen Messi en de Nederlandse trainer werden de plannen voor het komende seizoen besproken, en was de uitkomst van het gesprek eerder positief, alhoewel het onderlinge onderhoud niet in opperbeste sfeer verliep getuige de vele bekommernissen bij Messi en de Catalaanse topclub. Maar na het gesprek tussen Koeman en Messi lekte er dan toch gevoelige informatie uit richting de pers, met daarbij de stelling dat de Argentijn zich niet meer kiplekker voelde op Camp Nou. Messi was echter niet furieus omdat deze kennisgeving alweer eens de Spaanse en internationale media haalde, comme habitude, maar wél over het eerste medium die deze informatie verspreidde.



Volgens de Spaanse krant Marca zou het radiostation RAC1 als eerste medium de discussiepunten verspreid hebben van het overleg tussen Koeman en Messi, waarbij nadrukkelijk vermeld werd dat De Vlo zich op dat moment meer buiten dan binnen de club zou voelen. Tussen de lijnen gelezen kon er afgeleid worden dat Messi in dubio was over een spraakmakend vertrek uit Catalonië. Maar dat net RAC1 als eerste deze informatie doorsijpelde naar de buitenwereld was misschien wel hét sleutelmoment in de toen al vertroebelde relatie tussen Messi en FC Barcelona. Het betreffende radiostation is namelijk een openlijke aanhanger van Josep Maria Bartomeu, de huidige Barça-preses waar Messi geen al te beste relatie mee heeft. Volgens Marca was Messi ervan overtuigd dat dit een poging was het huid huidige clubbestuur om hem buiten te werken en hem af te schilderen als de bad guy. Ook het feit dat coach Koeman middels een koud telefoontje Luis Suarez, ploegmaat en boezemvriend van Messi, liet weten dat hij mag vertrekken, droeg ongetwijfeld bij tot de huidige massahysterie. 

EEN TE VROEG VERTREK 

De fax van Lionel Messi zorgde uiteraard voor een grote opschudding in Camp Nou, maar Barça wil hun sterspeler niet laten gaan zonder slag of stoot. De beleidsbepalers wapenen zich momenteel voor een heuse juridische slag, die een eenzijdig vertrek van de Argentijn moeten belemmeren. Messi beschikt in zijn contract namelijk over een opstapclausule die hij na elk seizoen kan activeren, en het is net die contractuele bepaling die voor een hevige discussie zorgt. Messi wil namelijk gebruik maken van deze clausule, terwijl Barcelona zich sterk maakt dat de termijn hiervoor reeds gepasseerd is. Indien Barça gelijk haalt, dan kan Messi enkel vertrekken wanneer een club komt aankloppen met 700 miljoen euro, wat de vastgestelde gelimiteerde transfersom is zijn huidig contract.



In het recente verleden doken er al weleens geruchten op dat Lionel Messi nadacht over een volgende stap in zijn carrière, maar die gedachtegangen waren voornamelijk gericht op het laatste stadium van zijn actieve carrière. Inter Miami CF, waar David Beckham de eigenaar is, en Newell's Old Boys, de club uit zijn geboortestad Rosario, waren de grootste kandidaten om de laatste werkgever te worden van Messi. Op 33-jarige leeftijd heeft La Pugla wel nog enkele succesvolle seizoenen voor zich, getuige zijn nog steeds sterke prestaties in de voorbije jaargang, waardoor zowel Inter Miami als Newell's Old Boys voorlopig nog niet aan de orde zijn. 

MONEY, MONEY, MONEY 

Wie Messi wil, die zal moeten dokken. In de voorbije weken werden vooral Internazionale en Manchester City opgevoerd in de pers als de grote protagonisten om het Messiaans pleit te winnen. Beide clubs hebben financiële middelen te over, maar er moet ook rekening gehouden worden met de strenge Financial Fair Play reglementering, waardoor een transfersom van 700 miljoen euro wel erg moeilijk haalbaar wordt voor geïnteresseerde clubs. City en Inter hebben de voorbije weken alvast het nodige rekenwerk verricht en daarbij moet men ook zijn hallucinant salaris indachtig zijn.



 In 2018 werd zijn jaarlijks loon openbaar gemaakt via hackers van Football Leaks, en dat zou zo'n 60 miljoen euro bedragen, zonder een tekenpremies en loyaliteitsbonussen – die overigens in dezelfde grootorde liggen van zijn jaarsalaris. Naast Manchester City en Internazionale zouden ook Paris Saint-Germain en Manchester United zijn gemeld hebben aan het transferfront, in zoektocht naar de felbegeerde handtekening van 's werelds beste voetballer. Daarna zal het kransje met geïnteresseerde clubs echter gesloten worden, gezien de enorme grootorde van Messi's financiële en sportieve eisen.

TOP IN SERIE A EN PREMIER LEAGUE 

Ook al telt Messi reeds 33 lentes, en stond het systeem van FC Barcelona volledig op hem ingesteld, zijn prestaties in de voorbije jaargang van LaLiga verraden nog steeds zijn ongeëvenaarde klasse en talent. Dat de Argentijnse superster moeiteloos zou kunnen meedraaien in de Frans Ligue 1 bij Paris Saint-Germain zou dan ook niet meer dan logisch zijn. Of hij ook de beste speler zou zijn in de fysieke Premier League of de tactische Italiaanse Serie A, dat is dan weer voer voor discussie gezien de specifieke verschillen met de Spaanse competitie. 



Indien Messi zijn niveau aanhoudt van de voorbije jaargang in LaLiga, dan zou hij toch een absolute topper zijn in zowel de Premier League als de Serie A. De Argentijn speelde vorig seizoen even vaak als centrale aanvaller als rechterflank aanvaller, en hij kon in in elke competitiewedstrijd gemiddeld bijna tien geslaagde offensieve acties voorleggen, met dat aantal zou hij de primus zijn in het Calcio en twee op één na beste aanvaller in de Premier League, na Adama Traoré van Wolverhampton. Deze algemene factor geeft een duidelijke indicatie aan van de offensieve impact van spelers op hun desbetreffende competitie, waardoor Messi – als hij zijn niveau aanhoudt – in Engeland en in Italië nog steeds een heerser zou zijn.



Met 0,53 assist per wedstrijd is Messi de beste aanvaller op zijn positie in LaLiga, en met dat hoge gemiddelde zou hij die ook zijn in de Premier League. In het Calcio steekt Alexis Sanchez (Internazionale) hem dan weer de loef af met een iets hogere frequentie bij de geleverde assists. Ook met 0,73 doelpunten per wedstrijd is Messi de regelmatigste doelpuntenmaker onder zijn positionele collega's in LaLiga. In Engeland overtreft enkel landgenoot Sergio Aguero (Manchester City) die cijfers, maar in Italië zijn er nog vier spelers die nog vaker scoorden dan Messi. 

WELK SHIRT VOLGEND SEIZOEN? 

Ook in andere parameters zoals passing, rushes met de bal aan de voet, en dreiging voor doel zou Messi hoog scoren in de rankings van de Premier League en de Serie A, en op basis van deze cijfers zou La Pugla in beide competities een vooraanstaande rol kunnen spelen. Dit uiteraard nog zonder de specifieke sterktes en zwaktes van de Premier League en de Serie A in achting te nemen, want die zullen enkel merkbaar worden eens Messi de overstap waagt naar één van beide competities. Maar op sportief vlak lijkt De Vlo alvast klaar te zijn voor een vertrek naar een andere competitie, en dan wordt het reikhalzend uitkijken in welk shirt we Messi volgend seizoen zien spelen. Maar dat zal dus wellicht niet meer zijn in het legendarische blaugrana van FC Barcelona. Dat zal even wennen worden.

POLL: Welke club moet Messi kiezen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen verklapt gameplan tegen PAOK: "Anders nog moeilijker"
Hayen verklapt gameplan tegen PAOK: "Anders nog moeilijker"

Club Brugge maakt zich klaar voor het treffen met PAOK Saloniki. Is de 1-0 uit de heenmatch ...

5
5
Augustinsson looft ploegmaat: "Heb ik zelden gezien"
Augustinsson looft ploegmaat: "Heb ik zelden gezien"

Bij RSC Anderlecht spelen heel wat Neerpede-spelers in de ploeg. Ludwig Augustinsson is onder de ...

23
23
<strong>Waarom Jutgla in PAOK mogelijk betere optie is dan Thiago</strong>
Waarom Jutgla in PAOK mogelijk betere optie is dan Thiago

Club Brugge speelt vanavond zonder Igor Thiago in de spits. Inzake goals en assists is dat geen ...

37
37
Schuldige(n) aangeduid na uitschakeling City: "Wat denkt hij nou?"
Schuldige(n) aangeduid na uitschakeling City: "Wat denkt hij nou?"

Het zal Manchester City dan toch niet lukken om voor het tweede jaar op rij de treble te pakken. ...

183
183
Drama voor City: Real naar halve finales na penaltythriller
Drama voor City: Real naar halve finales na penaltythriller

Manchester City zal de Champions League niet voor het tweede jaar op rij winnen. De Engelse kampioen ...

232
232
Fans Union luiden alarmbel: "Toekomst van club in gevaar"
Fans Union luiden alarmbel: "Toekomst van club in gevaar"

Union SG verspeelde afgelopen weekend de leidersplaats in de Champions' Play-Offs, desondanks kan ...

147
147
Bayern naar halve finales UCL, verlengingen in Manchester
Bayern naar halve finales UCL, verlengingen in Manchester

Bayern M&uuml;nchen heeft zich donderdagavond als derde ploeg geplaatst voor de halve finales van de ...

82
82
Koning De Bruyne! City-Belgen doen Real Madrid breken
Koning De Bruyne! City-Belgen doen Real Madrid breken

Titelverdediger Manchester City wou zich woensdag andermaal verzekeren van een plek in de halve ...

89
89
Herkansing bij Duivels? "Mechele is geweldig goed bezig"
Herkansing bij Duivels? "Mechele is geweldig goed bezig"

Club Brugge moet donderdag een 1-0-voorsprong van in de heenwedstrijd zien te verdedigen op het veld ...

116
116
Bellingham doet monden openvallen bij cruciale goal Real
Bellingham doet monden openvallen bij cruciale goal Real

In de Champions League was het woensdagavond reikhalzend uitkijken naar de kraker tussen Manchester ...

80
80
Selectie Club Brugge: dubbele opsteker voor Europese clash
Selectie Club Brugge: dubbele opsteker voor Europese clash

Donderdagavond is het zover: dan krijgt Club Brugge een uitgelezen kans om zich als eerste Belgische ...

480
480
Omstreden aanstelling bij Beerschot: "Zie veel kansen hier"
Omstreden aanstelling bij Beerschot: "Zie veel kansen hier"

Vrijdag wordt de slotspeeldag van de reguliere competitie in de Challenger Pro League afgewerkt. Er ...

115
115
Volgende club Xabi Alonso bekend? "Geen twijfel over"
Volgende club Xabi Alonso bekend? "Geen twijfel over"

Bayer Leverkusen kroonde zich afgelopen weekend voor het eerst tot Duitse landskampioen. Een knappe ...

147
147
UEFA zet opmerkelijke actie Vanaken in de verf
UEFA zet opmerkelijke actie Vanaken in de verf

In de Europese competities worden deze week de tickets voor de halve finales uitgedeeld. En met Club ...

499
499
<strong>Anderlecht smijt met geld: transferprijs gaat door het dak</strong>
Anderlecht smijt met geld: transferprijs gaat door het dak

Anderlecht wil de gehuurde linksback Ludwig Augustinsson houden en hoopt op een definitieve ...

453
453