De Senegalese connectie: exponenten van Brugse revival

De Senegalese connectie: exponenten van Brugse revival

Ze moesten er lang op wachten, maar vorig weekend konden de fans van Club Brugge voor het eerst hun ploeg zien winnen in het nieuwe voetbalseizoen. Tegen Een stug KAS Eupen kon Blauw-Zwart zelfs vier keer scoren, iets wat in schril contract staat met de haperende doelpuntenproductie tegen Antwerp FC en Sporting Charleroi. En dat heeft Club vooral te danken aan de Senegalese connectie met als protagonisten Youssouph Badji en Krépin Diatta.


DE REVANCHE VAN CLUB 

Weg met de nul. Aan de Kehrweg kon Club Brugge opeens vier doelpunten scoren, en dat was tegen een taai KAS Eupen allerminst een gemakkelijke opdracht. Door die welgekomen treffers haalt Blauw-Zwart een voorlopig gemiddelde van twee gescoorde doelpunten per wedstrijd, en dat is exact dezelfde frequentie als tijdens het voorbije kampioenenjaar. Het wordt nu voor de troepen van Philippe Clement vooral zaak om dat ritme aan te houden, want de efficiëntie voor doel is al langer een groot en sluimerend probleem op Jan Breydel.



Club Brugge kreeg de overwinning geenszins cadeau in Eupen. In tegenstelling tot vorig seizoen beperkten de Oostkantonners zich niet uitsluitend tot het pure verdedigen, maar de ploeg van coach Benat San José probeerde ook vaak mee te voetballen. Waar Eupen in de voorbije jaargang nog op een ultradefensieve wijze helemaal onverhoopt een puntje wegkaapte uit Jan Breydel, pakte Club Brugge één jaar later overtuigend de zege tegen de Panda's. Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert slaakten ongetwijfeld een zucht van opluchting na de eerste driepunter van het nieuwe seizoen.

VEELBELOVENDE TREND 

Het team van Eupen is puur kwalitatief uiteraard inferieur aan dat van Antwerp FC en Sporting Charleroi, maar de Panda's worden al jarenlang getypeerd door hun hardnekkigheid en volharding. Toch kon Blauw-Zwart aan de Kehrweg een hoger tempo aan de dag leggen, en werd er bijgevolg sneller gespeeld in balbezit. Dat was ook nodig omdat Club in de twee vorige matchen telkens het gros van het veldoverwicht bemachtigde maar daar weinig pure dreiging kon tegenoverstellen. Dat blijkt ook uit het gegenereerde balbezit: tegen Antwerp betrof dat nog 70% maar stelselmatig daalde het veldoverwicht naar 57% tegen Charleroi en zelfs 53% tegen Eupen.



Om het wedstrijdtempo tegen Eupen naar een hoger niveau te tillen werd er bij Club Brugge opvallend meer offensieve druk gezet. Waar Sporting Charleroi gemiddeld nog tien passes per balbezit mocht rondspelen, beperkte Club dat aantal danig aan de Kehrweg. De huidige landskampioen forceerde de Panda's middels een hoge counterpressing waardoor Eupen gemiddeld slechts acht passes per balbezit kon distribueren. Bovendien bleek Club Brugge een pak efficiënter voor doel, waarbij 42% van hun doelpogingen effectief op het vijandig doel belandden. Tegen Antwerp en Charleroi lag die doorsnee veel lager met respectievelijk 16% en 21%: de aanvallende Brugse efficiëntie neemt dus stilaan gevoelig toe. 

DIATTA HERLEEFT, BADJI IDEALE SPITS  

Daar zijn ze weer. De tandem Hans Vanaken en Ruud Vormer presteerde in de bekerfinale en in de competitie-opener tegen Sporting Charleroi eerder tegenvallend, waardoor de Brugse machine nooit op toerental raakte. Tegen Eupen werd door de hele ploeg duidelijk uit een ander vaatje getapt, en daarbij was de opvallende krachttoer van Krépin Diatta best wel opvallend. De Senegalees haalde de ondergrens tegen Antwerp en Charleroi, maar het goudhaantje herpakte zich op een erg positieve manier tegen Eupen. Dit vooral dankzij zijn twee gescoorde doelpunten, maar Diatta straalde ook een winnaarsmentaliteit uit, en vooral: veel goesting. Het contrast aan de Kehrweg in vergelijking met de voorbije twee partijen kon niet groter zijn.



Ook Diatta's landgenoot Youssouph Badji maakte wederom een goede beurt. Ondanks zijn jeugdige leeftijd van amper achttien lentes lijkt de aanvaller zich probleemloos aan te passen aan het niveau van een absolute topclub in de Jupiler Pro League. Ook al heeft Badji nog wat schaafwerk voor de boeg, hij bewees dit seizoen al meermaals zijn waarde voor de ploeg van Philippe Clement. Zijn balvastheid en talent om het Brugse middenveld te laten aansluiten maken van Badji momenteel de nummer één in de Brugse spitsen-hiërarchie. Toch zal Clement zijn nieuwste goudhaantje niet te snel willen opbranden, want het seizoen is uiteraard nog erg lang.

DE SENEGALESE CONNECTIE  

Tegen Eupen lukte Badji zijn eerste treffer voor Club Brugge in een officiële match, terwijl Diatta zich met een doublé danig herpakte na zijn gemiste seizoenstart. 75% van de totale Brugse doelpuntenproductie kwam aldus via de Senegalese connectie en dat doet op Jan Breydel uiteraard dromen over een nieuw glansseizoen met Badji en Diatta als blikvangers. “Dit is geen zege van Senegal, dit is een zege van de hele ploeg”, verklaarde Diatta al snel na de match in Eupen. 



De grote Badji bleek enorm nuttig te zijn als bliksemafleider voor de Eupense verdediging, waardoor zijn landgenoot Diatta vaker het verschil kon maken vanop de flank. Diatta pikte terug aan met zijn oorspronkelijke hoge niveau van het voorbije kampioenenjaar, en hij was – samen met Badji en Eduard Sobol – tegen Eupen de Brugse primus op het gebied van efficiëntie in de aanvallende duels. 



De 21-jarige flankaanvaller straalde eindelijk opnieuw wat speelplezier uit, en dat was geen evidentie aan de kille Kehrweg dat bovendien getergd werd door een immense regenval. Diatta liet zich echter niet uit zijn lood slaan en pakte uit met tien dribbels, wat zes stuks meer is dan in de vorige match tegen Charleroi. En nog belangrijker: zijn slagingspercentage lag op zestig procent, wat tien percentages hoger is dan tegen de Zebra's. Het seizoen van Diatta – en bij uitbreiding Club Brugge – lijkt nu pas écht begonnen te zijn.

DE REACTIE VAN CLUB  

Naarmate de wedstrijden toenemen van Club Brugge in het nieuwe voetbalseizoen, voert de huidige landskampioen steeds meer de forcing tegen haar tegenstanders. Dat was ook een noodzakelijke ingreep want zowel in de bekerfinale tegen Antwerp FC als tegen Sporting Charleroi kon de ploeg van Philippe Clement geen antwoord bieden op de defensieve en behouden aanpak van beide tegenstrevers. Tegen KAS Eupen had Club Brugge uiteindelijk wél de oplossing gevonden middels een hoger tempo.



Die aanpak zit Youssouph Badji als gegoten in zijn functie als bliksemafleider. Bovendien kon de achttienjarige Senegalees tevens zijn doelpuntenrekening openen waardoor hij voorlopig met recht en reden kan beschouwd worden als de ideale diepe spits van Club Brugge. Neem daarbij nog heropleving van het rastalent Krépin Diatta, die overigens ook nog maar 21 jaar oud is, en alle Brugse puzzelstukjes lijken opnieuw in elkaar te vallen bij Blauw-Zwart. De ploeg van Philippe Clement toonde aan de Kehrweg een duidelijke reactie na de eerdere twee tegenvallende prestaties, en nu wordt het zaak om die veelbelovende trend aan te houden. En daar zal de Senegalese connectie ongetwijfeld een groot aandeel in hebben.

POLL: Wordt Club Brugge kampioen dit seizoen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

9
9
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

40
40
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames
Pro League heeft ambitieus plan voor Lotto Super League en Flames

Het vrouwenvoetbal zit duidelijk in de lift, maar er zijn nog héél veel werkpunten. ...

6
6
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

58
58
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

160
160
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

75
75
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

147
147
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

193
193
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

355
355
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

430
430
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

203
203
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'
'Koni De Winter grof wild: 2de PL-club meldt zich'

Koni De Winter mocht tegen Ierland zijn debuut maken voor de Rode Duivels. De centrale verdediger ...

77
77
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"
Standard, AA Gent of toch naar KRC Genk? "Dat is mogelijk"

Bij Standard hopen ze hun betere spelers aan boord te houden, maar dat wordt zeer moeilijk. Zo is er ...

331
331
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?
Elias Cobbaut al terug weg bij KV Mechelen?

Bij KV Mechelen grepen ze alsnog naast de Champions&rsquo; Play-Offs. De club likte zijn wonden, ...

193
193
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"
Marc Brys pakt verrassend koffers: "Of ik ooit nog terug kom?"

Nog voor nieuwjaar kwam er een einde aan het sprookje tussen Marc Brys en OHL. De trainer was al ...

300
300