Gouden zaak op Sclessin: Standard pronkt met 'nieuwe Mbokani'

Gouden zaak op Sclessin: Standard pronkt met 'nieuwe Mbokani'

Net zoals Club Brugge en RSC Anderlecht kampt ook Standard de Liège met een wederkerend probleem: efficiëntie voor doel. Op het vertrouwde Sclessin konden de Rouches vorig weekend nog wel met het kleinste verschil winnen van een matig Cercle Brugge, maar Standard miste toen wel een karrenvracht aan kansen. De Luikenaars zijn daarom op zoek naar een nieuwe spits, en die zou Jackson Muleka moeten worden. Door zijn natuurlijke spelstijl en afkomst van de Congolese topclub TP Mazembe wordt Muleka vaak vergeleken met Dieumerci Mbokani.

VERGUISDE AVENATTI II 

In Luik kijkt men tevreden terug op de geslaagde voorbereiding richting het nieuwe voetbalseizoen. Vooral Felipe Avenatti was de grote blikvanger tijdens de oefencampagne, waar hij plots blindelings de weg vond naar het doel. Nochtans werd de Uruguayaanse spits tijdens de vorige jaargang volledig verguisd aan de boorden van de Samber en de Maas. De Luikse achterban trakteerde Avenatti toen meermaals op stevige fluitconcerten, en meer dan twee competitiedoelpunten lukte hij destijds niet. 



Maar voor de start van het nieuwe seizoen in de Jupiler Pro League zou de échte Avenatti helemaal verrezen zijn. De grote spits tankte vertrouwen door veel doelpunten te scoren en ook de kersverse Standard-trainer Philippe Montanier was helemaal overtuigd van Avenatti's specifieke kwaliteiten. Maar in de eerste competitiematch tegen Cercle Brugge herviel Avenatti echter in zijn oude fouten: de lusteloze Uruguayaan straalde weinig initiatief uit en hij was te slap in de duels. Standard trachtte tegen de Vereniging dertien ondernemingen op het doel, waarvan slechts ééntje via Avenatti



De keuze om te starten met Avenatti was erg logisch gezien diens veelbelovende oefencampagne, maar als centrale spits heeft Montanier niet erg veel opties voorhanden. De blessuregevoelige Obbi Oulare is nog niet wedstrijdfit, de achttienjarige Abdoul Fessa Tapsoba is te jong om alleen de Luikse aanval te dragen en Duje Cop is niets meer dan een beperkte back-up. Daarom is het enerzijds logisch dat Standard, dat meer financiële mogelijkheden heeft dankzij de nieuwe en welgestelde aandeelhouder François Fornieri, haar pijlen richt op een extra aanvaller. En die zou dus Jackson Muleka moeten worden.

DE NIEUWE MBOKANI 

De 20-jarige Muleka heeft met de Congolese topclub TP Mazembe weliswaar nog maar één werkgever achter de kiezen, maar in zijn thuisland wekte hij al langer de interesse van talloze buitenlandse clubs. Vorig seizoen werd zijn naam ook bijvoorbeeld geciteerd bij RSC Anderlecht, waar men goede herinneringen heeft met het contracteren van Mazembe-spitsen. In 2006 ontdekte Paars-Wit bij Tout Puissant in 2006 bijvoorbeeld de onbekende en eveneens 20-jarige Dieumerci Mbokani. 



En laat Muleka nu ook een gelijkaardig profiel bezitten als Mbokani. De 20-jarige Congolees kan op zowat elke positie uit de voeten in het aanvallende compartiment, maar in de voorbije seizoenen specialiseerde hij zich vooral in een rol als diepe spits. Muleka kon zich perfectioneren in een 4-3-3-systeem, en ook die veldbezetting voert Philippe Montanier door bij Standard. Door zijn neus voor doelpunten, balvastheid en kwaliteiten in het luchtruim vertoont Muleka veel gelijkenissen met Mbokani, die na zijn passage bij Anderlecht volledig doorbrak bij Standard.

AFRIKAANSE TOPSCHUTTER  

De Afrikaanse commentaren over Muleka's kwaliteiten zijn erg veelbelovend, maar de 20-jarige heeft wel nog alles te bewijzen op het Europese grondgebied. Op het Afrikaanse continent is er op dit moment evenwel geen groter talent te vinden dan Muleka, die vorig seizoen nog de topschutter werd in de Afrikaanse Champions League met zeven doelpunten in slechts tien wedstrijden. Hij prijkt op zijn jonge leeftijd ook al op de elfde plaats in de all-time ranking van doelpuntenmakers in de Afrikaanse Champions League. En dat wil wel wat zeggen.



Muleka legde in de Afrikaanse Champions League een enorme efficiëntie voor doel aan de dag, en op deze basis zou hij alvast een topper kunnen worden in de Jupiler Pro League. De Congolees zette maar liefst 30% van zijn kansen om in een effectief doelpunt, en daarmee zou hij behoren tot de efficiëntste spitsen uit de Belgische competitie. Klasbakken zoals Jonathan David (27%) en Dieumerci Mbokani (26%) haalden vorig seizoen bijvoorbeeld een iets lager gemiddelde. Uiteraard: tussen beide competities gapen er grote verschillen, maar het zet Muleka's impact op het hoogste niveau van het Afrikaanse voetbal alleen maar kracht bij.

IDEALE SPITS VOOR STANDARD  

Bij Standard hoopt men alvast dat Muleka in de voetsporen kan treden van Dieumerci Mbokani, die in het verleden erg succesvol was op Sclessin. In bepaalde facetten van het spel vertoont de 20-jarige veel gelijkenissen met zijn veertien jaar oudere landgenoot, zoals op het vlak van balvastheid, scorend vermogen en sterkte in de luchtduels. Maar Muleka koppelt aan de kwaliteiten ook een hoge mate van snelheid en techniek. Als hij al deze capaciteiten kan bevestigen in de Jupiler Pro League dan heeft Standard zonder twijfel een nieuw goudhaantje in haar rangen.



Door zijn ervaring in een 4-3-3-systeem lijkt Muleka zich op tactisch vlak weinig te moeten aanpassen bij de Rouches, al zal hij zich de specifieke Luikse accenten wel nog eigen moeten maken. Maar Muleka heeft zeker wel het juiste profiel dat Montanier voor ogen heeft. Ondanks zijn 1 meter 80 kan de Congolees acteren als een targetman die constant weegt op de defensies van de tegenpartijen. Bovendien beschikt hij ook over het talent om ruimte te maken voor zijn ploegmaats en op die manier kansen te creëeren. Met Muleka, Avenatti, Oulare, Tapsoba en Cop lijkt de positie van enige centrale spits bij Standard straks wel erg duur te worden.

GRIEZMANN EN DEMBELE 

Jackson Muleka heeft met Dieumerci Mbokani en Mbwana Samatta alvast twee uitstekende voorbeelden om straks te kunnen slagen in de Belgische competitie. Beide ex-spitsen van Tout Puissant Mazembe drukten zowat meteen hun stempel op de Jupiler Pro League, en het duo staat tot op vandaag nog steeds te boek als absolute kleppers. Muleka hoopt uiteraard om in de voetsporen te kunnen treden van Mbokani en Samatta, en qua profiel ziet het er alvast erg goed uit.



Ook bij Standard is het vertrouwen in het Congolese goudhaantje heel groot, wat de langdurige verbintenis van vier jaar plus één jaar optie alleen maar onderstreept. Bedachtzaam maar hoopvol kijkt men op Standard uit hoe Muleka zich zal ontwikkelen onder de vleugels van Philippe Montanier, die wel enige ervaring heeft met het perfectioneren van grote talenten zoals Antoine Griezmann bij Real Sociedad en Ousmane Dembélé bij Stade Rennes. Al zou een ontwikkeling als natuurlijke opvolger voor Mbokani ook al een groots succesverhaal betekenen.

POLL: Had Muleka goed gepast bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'
TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'

De winterse transferperiode zit erop, maar transfervrije spelers kunnen nog steeds hun kribbel bij ...

11
11
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca

Xavi gaf eerder dit jaar al aan dat hij na dit seizoen zou stoppen als coach bij FC Barcelona. De ...

17
17
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal

Er is ondertussen al heel veel gezegd en geschreven over de 'salonremise' tussen Westerlo en Racing ...

27
27
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"

KV Kortrijk begint als voorlaatste aan de Play-Downs. De West-Vlaamse club hoopt ook volgend jaar ...

42
42
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler

Een uiterst bizar horrorverhaal dook zopas op uit Kortrijk. Daar staat momenteel een ...

22
22
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

47
47
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"

Het gaat momenteel niet goed met Zulte Waregem. De degradant uit de Jupiler Pro League stelde voor ...

110
110
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

32
32
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

128
128
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

55
55
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

967
967
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

296
296
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

207
207
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

543
543
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

529
529