Beter dan ooit: Big Rom houdt zelfs Ronaldo in zijn schaduw

Beter dan ooit: Big Rom houdt zelfs Ronaldo in zijn schaduw

Juventus werd voor het negende opeenvolgende seizoen de winnaar van de Italiaanse Serie A. De topclub uit Turijn werkte nochtans een tegenvallende jaargang af, maar de beproefde pogingen van de andere titelkandidaten vielen te licht uit. Dat Internazionale daar één van was, en momenteel nog de tweede plaats bezet in de rangschikking, is grotendeels te danken aan Romelu Lukaku. In het Calcio groeide de Rode Duivel uit tot een goalgetter pur sang, én hij blijkt ook veel efficiënter te zijn dan ene Cristiano Ronaldo. 


RECORDS, RECORDS, RECORDS 

Doublé. Vorige zaterdag kon Romelu Lukaku weeral twee competitiedoelpunten laten bijschrijven achter zijn naam. Het was reeds zijn vijfde doublé van het seizoen in de Serie A, en Lukaku bracht daarmee zijn doelpuntentotaal op 23 stuks. Dat is een onwaarschijnlijk aantal goals in het tactisch veeleisende Calcio, waar de plaatselijke defensies als doorgewinterd en sluw omschrijven te zijn. Pure catenaccio kan je het niet meer noemen, maar weinig clubs beheersen het defensieve spel zoals in Italië. Dat Lukaku dan nog 23 keer kon scoren, is best indrukwekkend te noemen. En zeker omdat het nog maar zijn eerste seizoen betreft in de Serie A.



Tot op twee speeldagen van het seizoenseinde knokte Internazionale mee voor de titel, maar sinds zondagavond kan Juventus mathematisch niet meer worden ingehaald. Ook in de topschutterstand wordt het moeilijk voor Lukaku om nog verder op te schuiven dan zijn huidige derde plaats in dat klassement. De Rode Duivel kan wél nog één persoonlijk record breken, nadat nu eerder al veruit zijn productiefste seizoen ooit achter de rug heeft. Met alle competities meegerekend in het huidige seizoen telt Lukaku namelijk al 29 doelpunten, en dat zijn reeds twee stuks meer dan zijn vorige topseizoen 2017-2018 bij Manchester United toen hij 27 kon scoren. Zijn persoonlijk all time doelpuntenrecord ligt dus al aan diggelen na één seizoen in de Serie A, maar Lukaku kan nog wat extra cachet geven aan zijn debuutjaar in Italië. 



Als je het kampioenschap en de topschutterstitel niet meer kan winnen, dan zijn individuele bekroningen of records een leuke genoegdoening. Lukaku kan namelijk nog het record breken van het aantal doelpunten tijdens zijn eerste seizoen in het Inter-shirt. Met 23 gemaakte goals moet hij voorlopig nog Ronaldo en Stefan Nyers voor zich dulden, die respectievelijk 25 en 26 keer scoorden tijdens hun eerste jaar in Milaan. Met nog twee speeldagen te gaan wordt dat lastig, maar ook zeker niet onmogelijk, al staan er wel twee kleppers op het programma tegen Napoli en Atalanta. Die wedstrijden zijn tevens levensbelangrijk zijn voor de strijd om de tweede plaats. Er staat voor Lukaku dus nog één en ander op het spel, zowel op individueel als collectief vlak, waardoor nog wat extra doelpunten welgekomen zijn. En ook in de Europa League is Internazionale niet uitgebekerd. 

LOF VOOR LUKAKU 

Na zijn doublé zaterdagavond tegen Genoa werd Lukaku door Gazzetta dello Sport uitgeroepen tot man van de wedstrijd, en kreeg hij bijgevolg lof langs alle kanten. “Lukaku was de beste, daar kan geen twijfel over bestaan”, viel te lezen in de wereldvermaarde roze sportkrant. “Romelu is de talisman van Conte en deze keer liet hij niets liggen. De match tegen Fiorentina was snel vergeten: twee kansen, twee goals,” aldus Gazzetta.



Op de persconferentie na de 3-0 overwinning tegen Genoa sprak ook coach Antonio Conte zijn bewondering uit over zijn aanvalsleider. “Romelu is een atypische voetballer door zijn 1,90 meter, maar hij is tevens erg snel. Hij is een centraal aanspeelpunt, en hij valt aan zoals een American football-speler. Ik drukte door voor zijn komst en hij kan zich nog steeds ontwikkelen. Hij is ook nog maar 27 jaar en als hij wil blijven groeien, dan heeft hij nog grote toekomst voor zich”, aldus Conte.

GOEDE REGELMAAT, SCHERPER VIZIER 

De topschutter van de Serie A zal Lukaku dit seizoen evenwel niet meer worden. Big Rom staat met zijn 23 gescoorde competitiedoelpunten op een derde plaats na Cristiano Ronaldo (Juventus, 30 goals) en Ciro Immobile (Lazio, 31 goals). Opvallend genoeg behoort Lukaku niét tot de top drie van de meest regelmatigste doelpuntenmakers van het Calcio, in dat onderdeel bezet hij onder de centrale aanvallers 'slechts' de zevende plaats, maar desondanks blijft zijn 0,7 doelpunt per 90 minuten hoogst indrukwekkend. Onder meer Ronaldo (0,92 goal per 90 minuten) en Immobile (0,9 doelpunt per 90 minuten) konden in speelminuten berekend nog frequenter de bal tegen de touwen jagen, maar dat zijn uiteraard onwaarschijnlijke gemiddeldes.



Als we er de top drie bijhalen van de huidige topschutterslijst in de Serie A, dan ligt Lukaku dus enkele straten achter Ronaldo en Immobile. Althans in aantal doelpunten, want Lukaku kan zich qua pure efficiëntie voor doel zeker meten met beide heren. Zo staat het vizier van de Rode Duivel scherper gesteld dan dat van Ronaldo en Immobile. Lukaku schiet 49% van zijn pogingen tussen het kader, terwijl dat gemiddelde van Immobile 48% bedraagt, en – misschien wel verrassend – dat van Ronaldo slechts 40%. Door praktisch de helft van zijn schoten op het doel te mikken, heeft Lukaku bijgevolg een grotere kans om effectief tot scoren te komen. En bij die omzetting van doelkansen naar doelpunten overtreft hij opnieuw Ronaldo en presteert hij gelijkaardig als huidig topschutter Immobile.

BETER DAN RONALDO 

Ronaldo en Immobile konden dus meer doelpunten scoren dan Lukaku, maar de aanvalsleiders van respectievelijk Juventus en Lazio grossierden tevens in hun aantal gelanceerde pogingen richting het vijandig doel. Waar Lukaku per wedstrijd gemiddeld 2,8 schoten richting het doel onderneemt, ligt dat gemiddelde bij Ronaldo en Immobile pakken hoger. De spits van Lazio laat per wedstrijd 3,6 schoten noteren en CR7 zelfs 5,7. Beide spitsen konden dan ook meer doelpunten scoren in de Serie A, maar veel efficiënter dan Lukaku zijn ze wel niet.

 

Als we het totale aantal doelkansen van Lukaku in verhouding nemen met zijn gescoorde doelpunten, dan is de Rode Duivel bij elke poging goed voor 24,7% kans op een doelpunt. Daarmee zit Lukaku huidig topschutter Immobile op de hielen, want bij de 30-jarige ligt die ratio op 24,8%. Ronaldo was in de Serie A dan weer véél minder doeltreffend met 'amper' 16%. De primus van de Italiaanse klas is echter Felipe Caicedo (Lazio), die maar liefst 32% van zijn doelkansen kan omzetten in een effectief doelpunt. Ook Francesco Caputo (Sassuolo, 29%), Goran Pandev (Genoa, 29%), Andreas Cornelius (Parma, 27%), en Joao Pedro (Cagliari, 25%) zijn nog efficiënter dan Immobile en Lukaku.

BETER DAN OOIT 

Nooit eerder kon Romelu Lukaku in één seizoen tijd 29 doelpunten scoren in clubverband. Dit jaar slaagde hij erin zijn persoonlijk record van bij Manchester United in het seizoen 2017-2018 overtreffen met twee stuks, en kan hij zijn doelpuntenproductie zelfs nog uitbreiden in twee matchen in de Serie A, en ook in de Europa League is Internazionale nog actief. Big Rom scoort meer dan ooit tevoren, en hij is ook efficiënter dan ooit tevoren. In de voorbije twee seizoenen bij Manchester United liet hij bijvoorbeeld een omzetratio van kansen naar doelpunten van 20% en 21% noteren, terwijl hij dat gemiddelde opkrikt in het Stadio Guiseppe Meazza naar bijna 25%. En zoals coach Antonio Conte onlangs verklaarde: er zit nog rek op de kwaliteiten van Lukaku. 

POLL: Is Lukaku één van de beste spitsen ter wereld?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Ine Beyen geeft Van Gucht stof tot nadenken: "Te weinig"
Ine Beyen geeft Van Gucht stof tot nadenken: "Te weinig"

De naam Ine Beyen was tot een tijd geleden bij het grote publiek nog eerder onbekend. Daar kwam ...

2
2
De Coninck lyrisch voor Belg in buitenland: "Hij doet het geweldig"
De Coninck lyrisch voor Belg in buitenland: "Hij doet het geweldig"

Dinsdagavond barst het Champions League-geweld opnieuw in alle hevigheid los. Met FC Barcelona-PSG ...

10
10
Olivier Deschacht deelt spectaculair relatienieuws: "Fomo!"
Olivier Deschacht deelt spectaculair relatienieuws: "Fomo!"

Olivier Deschacht en relaties: het was de laatste maanden en jaren niet meteen de beste 'match'. De ...

24
24
‘Nieuwe Kompany verlaat België voor 16 miljoen euro’
‘Nieuwe Kompany verlaat België voor 16 miljoen euro’

RSC Anderlecht boekte een belangrijke zege tegen Union en is de nieuwe leider in de Champions' ...

55
55
PAOK stuurt beangstigende boodschap naar Club Brugge
PAOK stuurt beangstigende boodschap naar Club Brugge

Club Brugge is momenteel in volle voorbereiding op de Europese clash van donderdag tegen PAOK ...

302
302
'Hayen verbaast: Club Brugge met onuitgegeven defensie tegen PAOK'
'Hayen verbaast: Club Brugge met onuitgegeven defensie tegen PAOK'

Club Brugge deed het afgelopen weekend wat het moest doen tegen Antwerp en hield de punten thuis. ...

460
460
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge wil goudhaantje, Anderlecht casht op Debast'
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge wil goudhaantje, Anderlecht casht op Debast'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

211
211
Kan Genk nog kampioen worden? Buffel spreekt klare taal
Kan Genk nog kampioen worden? Buffel spreekt klare taal

KRC Genk staat na drie speeldagen in de Champions' Play-Offs op de derde plaats en telt zeven punten ...

261
261
De Sart komt met opvallende analyse na nederlaag tegen OHL
De Sart komt met opvallende analyse na nederlaag tegen OHL

KAA Gent ging afgelopen weekend met 2-1 de boot in tegen OH Leuven. Julien De Sart, ...

82
82
Antwerp-supporters balen: "Betalen mee de rekening"
Antwerp-supporters balen: "Betalen mee de rekening"

Royal Antwerp FC heeft beslist om de abonnementsprijzen met ongeveer 20 procent te verhogen. Een ...

353
353
Barcelona bereidt zich voor op heuse 'voetbaloorlog' met PSG
Barcelona bereidt zich voor op heuse 'voetbaloorlog' met PSG

Vandaag ontvangt FC Barcelona Paris Saint-Germain in de terugronde van de kwartfinales van de ...

97
97
"Blunder" Moris onder de loep genomen: "De context is belangrijk"
"Blunder" Moris onder de loep genomen: "De context is belangrijk"

Royal Union SG ging afgelopen weekend voor de derde keer onderuit in de Champions' Play-Offs. De ...

120
120
Geurtje aan openingsgoal Club? Sonck moet mening bijstellen
Geurtje aan openingsgoal Club? Sonck moet mening bijstellen

Club Brugge boekte zondag zijn derde opeenvolgende thuiszege en haalde het uiteindelijk met 3-0 van ...

615
615
'Strijd om Debast barst los: minimumprijs staat vast'
'Strijd om Debast barst los: minimumprijs staat vast'

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

381
381
Kuyt spreekt duidelijke taal over Beerschot-toekomst
Kuyt spreekt duidelijke taal over Beerschot-toekomst

Vrijdag valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League, maar de kampioen is ...

206
206