Jackpot Lamkel Zé: Hoe Antwerp haar investering alsnog kan maximaliseren

Jackpot Lamkel Zé: Hoe Antwerp haar investering alsnog kan maximaliseren

Niemand kijkt nog op wanneer Didier Lamkel Zé amok maakt bij Antwerp FC. De Kameroener miste vorige week de inspanningstesten door een haarimplementatie waardoor hij ook de eerste training van het seizoen aan zich liet passeren. Bovendien deed Lamkel Zé de Bosuil daveren met een bijzonder interview in Gazet van Antwerpen, waarbij hij de situatie bij zijn huidige werkgever op de spits dreef. Maar toch. Lamkel Zé is op het veld intrinsiek nog steeds één van de beste voetballers in de Jupiler Pro League. En hoe gek het ook moge klinken, Antwerp kan nog steeds een flinke return on investment verkrijgen bij een eventuele transfer. De vraag is alleen maar wanneer. 


RECIDIVIST LAMKEL ZE

Ze zijn niet meer op twee handen bij te houden, de akkefietjes waarin Didier Lamkel Zé de voorbije jaren een aandeel had. De aanvaller dwong toenmalig coach Laszlo Bölöni meermaals tot wanhoop en ook zijn ploegmaats waren de streken van hun woelwater stilaan beu geworden. Maar telkens veroverde Lamkel Zé opnieuw ieders hart en piekte hij op het veld weer naar een hoog niveau. Alleen, erg lang kon hij dat nooit volhouden.



Vorige week zorgde de Senegalees opnieuw voor opschudding omdat hij de inspanningstesten moet missen door een haarimplantatie. Niet erg professioneel van LZ7 en daarmee lijkt de basis gelegd voor opnieuw een seizoen vol hoogtes, laagtes en ongeregeldheden. Daarnaast gaf hij openlijk toe in een interview met Gazet van Antwerpen dat hij volgende week doodleuk op vakantie vertrekt naar Frankrijk of Kameroen. En dat in volle voorbereiding op het nieuwe seizoen. Op die manier probeert hij, zoals vorig jaar, een verbeterd contract uit de brand te slepen. 

GEEN OEFENSTAGE, WEL TRANSFER?

Een individuele begeleiding van de club uit moest soelaas brengen, maar toch start Lamkel Zé de voorbereiding op nieuwe voetbalseizoen alweer met een grote smet. Bölöni wist als geen ander met moeilijke karakters om te gaan, zoals de kleedkamer op de Bosuil er vorig jaar wel voldoende telde. Het is echter maar de vraag hoe de aanpak van Ivan Leko in deze optiek zal zijn. De Roemeen hanteerde steeds een aanpak van slaan en zalven, maar Leko houdt er een andere visie op na. Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Kroaat overtreders steeds maar herkansingen zal bieden.



Zo leek het aanvankelijk – voor zijn grote interview – een plausibele piste dat Antwerp de stage in Duitsland zal aanvatten zonder Lamkel Zé. Door zijn afwezigheid tijdens de eerste week van de samenkomst van de ploeg is dat ergens wel logisch, maar de afzondering in Duitsland gaat wel pas van start op 27 juni. Op het moment van vertrek naar het oefenkamp zal Lamkel Zé geen last meer ondervinden van zijn haartransplantatie, maar daar zal hij wellicht toch niet meer van de partij zijn. Luciano D'Onofrio zou momenteel al op zoek zijn naar een oplossing – lees: een transfer naar een andere club. Na zijn verklaringen aan Gazet van Antwerpen lijkt dat scenario steeds waarschijnlijker te zijn.

3,5 MILJOEN EURO

Het grootste struikelblok bij een eventuele transfer is de huidige situatie op de transfermarkt. Door de coronacrisis houdt zowat elke club er de knip op, en Antwerp was telkens zo vergevingsgezind tegenover Lamkel Zé en zijn veelvuldige escapades, enkel en alleen met het oog op een lucratieve transfer. Door zijn talrijke akkefietjes en wisselvalligheid tijdens de wedstrijden bedroeg zijn hoogste marktwaarde 4,5 miljoen euro, terwijl zijn pure talent misschien wel het dubbele vertegenwoordigt. De gespecialiseerde website Transfermarkt.de begroot zijn actuele waarde momenteel op 3,5 miljoen euro, maar zelfs dat bedrag wordt wellicht onhaalbaar...



In de zomer van 2018 betaalde Antwerp 1 miljoen euro aan FC Niort voor de diensten van Lamkel Zé, sinds zijn aankomst op de Bosuil steeg de Senegalees dus 2,5 miljoen euro in waarde. Op papier althans. Door zijn complex gedrag naast het veld en wisselvalligheid tussen de lijnen kan die waardering nogal fel fluctueren. Maar afgeleid op zijn prestaties van het voorbije voetbalseizoen lijkt die geschatte marktwaarde eerder gering. Bij Antwerp maakte Lamkel Zé meermaals het verschil, en ook op de Jupiler Pro League maakte hij een grondige impact.

ABSOLUTE TOP IN BELGIË 

Lamkel Zé wordt vaak een overmaat van arrogantie en nonchalance verweten, wat grotendeels ook klopt, maar dat neemt niet weg dat hij het harde werk niet schuwt. Het aangaan van luchtduels is een onderdeel dat offensieve flankaanvallers wat graag vermijden, maar Lamkel Zé kroont zich onder zijn positionele collega's als de efficiëntste speler in dat onderdeel. Ook bij het aantal intercepties per wedstrijd bevindt de Senegalees zich in de top tien. Als een luie voetballer kan je Lamkel Zé dus niet echt omschrijven.



Uiteraard bevindt de grote sterkte en klasse van Lamkel Zé zich in het offensieve compartiment. Zijn techniek en balbehandeling is van de zuiverste soort en in die kwaliteiten kunnen slechts een handvol spelers uit de Belgische competitie wedijveren met hem. Lamkel Zé heeft een enorme impact op het aanvallend spel van The Great Old, wat blijkt uit het aantal geslaagde offensieve acties per wedstrijd. Niet Dieumerci Mbokani, Ivo Rodrigues of Lior Refaelov kon bij Antwerp daarvan het grootste aantal laten noteren, maar wél Lamkel Zé. Onder alle flankaanvallers van de Jupiler Pro League is hij bijgevolg ook op de zesde plaats te vinden.



Lamkel Zé kan zijn dynamische sterkte vooral etaleren eens hij op volle snelheid richting het vijandig gebied van de tegenstander draaft. Zelfs de allerbeste verdedigers op het Belgisch grondgebied hebben dan alle moeite om de Senegalese wervelwind tot een stoppen te dwingen. Het mag dan ook niet verrassen dat Lamkel Zé de absolute leider is van de ganse Jupiler Pro League bij het aantal acceleraties per wedstrijd. Dat is een versnelling met de bal aan de voet, aan een hoog tempo en over meer dan tien meter afstand. Ook bij de progressieve rushes, waarbij er (on)rechtstreeks doelgevaar volgt door een rush met de bal aan de voet, is Lamkel Zé de absolute koploper in België.

10 MILJOEN EURO

Nadat Didier Lamkel Zé met veel vallen en opstaan stilaan voor minder akkefietjes zorgde, lijkt hij het nu opnieuw verkorven te hebben. Bij Antwerp worden ze stilaan helemaal tot wanhoop gedreven, zeker na alle moeite en inspanningen door hem sinds 2018 in toom te houden. Op de Bosuil houdt men dan ook serieus rekening met een transfer van hun Senegalees vat vol talent. Alleen zal de transfersom dan wellicht dik tegenvallen. Antwerp hoopte ooit de hoofdprijs te vangen voor Lamkel Zé, die naar verluidt bepaald werd op 10 miljoen euro. 



Krépin Diatta, Emmanuel Dennis, Jérémy Doku, Nacer Chadli... Allen behoren ze tot de beste flankaanvallers van de Jupiler Pro League, en allen benaderen of overstijgen ze een marktwaarde van 10 miljoen euro. Qua puur talent mag Lamkel Zé zeker in dat rijtje vermeld worden, en op die basis wordt de grote Antwerpse droom van 10 miljoen euro zeker gerechtvaardigd. Ware het niet van zijn mentale chaos. 



Toch heeft Antwerp wel nog een grote kans om hun winst te maximaliseren bij een transfer. Indien hij het kopje koel kan houden voor een langere periode, dan zal zijn marktwaarde alleen maar toenemen en daar kan Antwerp financieel maar ook sportief van profiteren. Misschien mits duidelijke afspraken voor een knappe transfer eind volgend seizoen? Zo ziet Lamkel Zé een uitweg naar een nieuwe start, en kan hij de Bosuil door de grote poort verlaten. Het kan zijn mentale focus alleen maar ten goede komen. Alsook de inspanningen van Antwerp FC …

POLL: Zal Lamkel Zé volgend seizoen bij Antwerp FC voetballen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Blessin rekent op geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"
Blessin rekent op geheim wapen tegen Club Brugge: "Hij is niet blij"

Union SG wil dit weekend de rug rechten in de Champions' Play-offs. De Brusselaars pakten nog geen ...

14
14
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer
Club Brugge deelt geweldige beelden na Europese krachttoer

Een maand geleden zat Club Brugge nog zowat in zak en as, maar intussen is Blauw-Zwart weer ...

76
76
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'
'Zizou is back: Zidane volgend seizoen bij deze grootmacht'

Maar weinig trainers kunnen in de 21ste eeuw zo'n indrukwekkend palmares voorleggen als Zinedine ...

107
107
De Rossi komt met update over blessure Lukaku
De Rossi komt met update over blessure Lukaku

Het is donderdag een uitstekende avond geworden voor de Belgen die nog actief waren op het Europese ...

49
49
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"
Fiorentina haalbare kaart voor Club? "Ze hebben hun zwaktes"

Historisch, anders kan de prestatie van Club Brugge op donderdagavond niet omschreven worden. Het ...

284
284
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'
'Belgische Charleroi-flop voor miljoenen naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

25
25
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach
Nagelsmann bezorgt Bayern mokerslag in zoektocht naar coach

Bayern München kondigde al een hele tijd geleden aan dat het na dit seizoen afscheid neemt van ...

27
27
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'
TRANSFERUURTJE: 'Overmars vertrekt, AA Gent passeert langs kassa'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

300
300
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

250
250
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette

Nicky Hayen heeft Club Brugge weer helemaal op de rails gezet. In Europa en de Jupiler Pro League ...

462
462
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht

Als KRC Genk zich nog in de titeldebatten wil mengen, moet het morgenavond winnen van RSC ...

261
261
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt

Club Brugge won afgelopen donderdag tegen het Griekse PAOK en mag zich opmaken voor de halve finales ...

497
497
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

128
128
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

224
224
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

338
338