Club perfectioneert beste defensie in jaren: doorselectie op til

Club perfectioneert beste defensie in jaren: doorselectie op til

Club Brugge kende dit seizoen amper concurrentie in de Jupiler Pro League. Blauw-Zwart bleek op alle onderdelen de beste ploeg van het land, en dat ondanks een matige afwerking voor het doel. Vooral de defensie acteerde dit jaar op een enorm hoog niveau. In de laatste vier seizoenen slikte Club Brugge zelfs nooit minder tegendoelpunten dan tijdens de voorbije jaargang. Met het oog op volgend seizoen wil de landskampioen hun achterhoede verder perfectioneren, en richt het hun vizier op Kouadio-Yves Dabila. De Ivoriaanse huurling maakte dit seizoen een goede indruk bij de buren van Cercle Brugge, en hij zou een goede aanvulling betekenen voor Blauw-Zwart. Wij lichtten zijn kwaliteiten door, en bekeken hoe Dabila zou passen in de équipe van Club Brugge.


DABILA IN, MITROVIC OUT?

Laat er eerst geen twijfel over bestaan: dit seizoen waren de defensieve prestaties van Club Brugge ronduit indrukwekkend. Dat kwam vooral dankzij een ijzersterke doelman Simon Mignolet, maar ook het centrale verdedigende trio Brandon Mechele, Simon Deli en Clinton Mata haalde eveneens een enorm hoog niveau. Amper 14 tegentreffers in 29 competitiewedstrijden moest Club incasseren, wat neerkomt op 0,48 tegendoelpunt per 90 minuten. In de vorige drie seizoenen kwam Club zelfs niet in de buurt van dat opmerkelijk gemiddelde: 1,08 (18-19), 1,13 (17-18) en 0,95 (16-17). Coach Philippe Clement posteerde dus de beste Brugse defensie in jaren. 



Naast de defensieve as met Mignolet, Mechele, Deli en Mata, deed Clement vaak een beroep op Edouard Sobol als linksachter, maar daarnaast kwamen collega-verdedigers Odilon Kossounou, Matej Mitrovic en Federico Ricca erg weinig in actie. Vooral de situatie van de blessuregevoelige Kroaat lijkt weinig rooskleurig met amper 29 competitiewedstrijden in drie seizoenen tijd. De vermeende interesse in Kouadio-Yves Dabila, volgens RTBF, kan een kwalitatief antwoord bieden op de veelvuldige afwezigheid van Mitrovic. Bovendien: zowel Dabila als Mitrovic zijn rechtsvoetige centrale verdedigers, beide spelers in de Brugse kern is misschien net iets te veel van het goede. Een directe vervanger voor de bij Herta BSC genoemde Mata zou Dabila evenwel niet zijn.

DE PLANNEN VAN LILLE

Club Brugge wil jaarlijks stappen zetten en hoopt om binnen afzienbare periode definitief aansluiting te vinden met de Europese subtop. Op alle facetten moet Club doorgroeien, en om te beginnen bij de spelersselectie, het sportieve kapitaal van de organisatie. En net daarom is de Brugse interesse in Dabila logisch. Want naast de blessuregevoelige Mitrovic en (vooralsnog) groene Kossounou is de spoeling centraal achterin wel erg dunnetjes – zeker als Mata komende zomer zou vertrekken. Voor een razend ambitieus Club Brugge is dat zeker niet wenselijk om op drie fronten mee te strijden volgend seizoen. En Dabila is nu ook niet meteen een meeloper.



De centrale verdediger werd als tiener geïntegreerd in de gerenommeerde jeugdopleiding van AS Monaco, maar echt doorbreken deed Dabila bij Lille OSC. Vorig seizoen kwam hij tijdens 16 officiële wedstrijden in actie voor Les Dogues, en het jaar voordien tijdens 15 matchen. Ook na zijn uitleenbeurt aan Cercle Brugge heeft Lille nog plannen met de 23-jarige, die er nog een contract heeft lopen tot en met 2023. De Braziliaanse centrale verdediger Gabriel staat in het vizier van onder meer Arsenal en Napoli, en intern wordt Dabila getipt om de verdedigende scepter in het Stade Pierre-Mauroy over te nemen. Daarnaast staat hij steeds dichter bij een vaste stek in de selectie van de Ivoriaanse nationale ploeg.

DABILA VERVOLLEDIGT CLUB  

Bij Cercle Brugge behoorde Dabila steevast tot de basiself onder coaches Fabien Mercadal en Bernd Storck. Een absolute revelatie bleek hij oorspronkelijk niet, maar de Ivoriaan was wél een belangrijke pion bij een tegenvallend Cercle Brugge. Opvallend was dat zijn prestaties een positieve vlucht namen na de komst van de Griekse huurling Dimitrios Chatziisaias. Onder leiding van het nieuwe centrale duo werd de definitieve remonte ingezet. En als er werd verloren, dan was dat telkens met één doelpunt verschil. Met de juiste begeleiding en kwalitatieve ploegmaats kan Dabila zijn kwaliteiten dus ten volle ontplooien, iets wat bij Club Brugge zeker het geval kan zijn.



Als we de seizoensstatistieken van Dabila bij de hand nemen, dan kunnen we vaststellen dat hij niet uit de toon zou vallen bij het hoge defensieve niveau van Club Brugge. Zo was het trio Mechele, Deli en Mata goed voor gemiddeld 9,8 geslaagde defensieve acties per wedstrijd, en komt Dabila daar aardig in de buurt met 9,3 eenheden. Hij overtreft daarmee zelfs Mechele (8,9) en Deli (7,6), maar Mata acteerde toch nog van een totaal ander niveau (13). Ook zijn defensieve efficiëntie in de duels ligt in het verlengde van het Club-drietal: met 64,2% moet Dabila amper 2,4% afleggen. Bij het aantal intercepties per wedstrijd troeft de Ivoriaan dan weer met voorsprong zijn Brugse concullega's af. 

GEMIDDELD CLUB-NIVEAU (MET WERKPUNTEN) 

Op defensief vlak zit het dus duidelijk snor bij Dabila, maar bij Club Brugge moeten verdedigers ook goed kunnen uitvoetballen. Met de zelfverzekerde Simon Mignolet in doel wordt er steevast van achteruit opgebouwd, waardoor goede voetjes van primordiaal belang zijn in de verdediging. Bij Cercle Brugge was dat niet meteen het geval: daar werd er geknokt om het behoud waardoor alle risico's tot een minimum werden beperkt. Toch passte Dabila een goede 83% accuraatheid bijeen: boven het ploeggemiddelde van Cercle Brugge én gelijkaardig aan dat van Club Brugge. Ook bij de verstuurde passes op langere afstand bleef Dabila gemiddeld op het niveau van Mechele, Deli en Mata.



Op 23-jarige leeftijd werkte Dabila nog maar één seizoen af als onbetwiste basisspeler. Ondanks een kwalitatieve formatie bij AS Monaco en Lille OSC, is de Ivoriaan nog geen afgewerkt product. Bovengenoemde eigenschappen qua passing en verdedigende capaciteiten zullen daarom nog verder ontplooid moeten worden, maar die zijn nu al van een adequaat niveau voor de Belgische top. Toch heeft Dabila nog enkele serieuze werkpunten om onder handen te nemen. Vooral zijn bekwaamheid in de luchtduels is eerder onvoldoende, alsook zijn algemene duels met de tegenstanders. Ook de pure vista, en uiteraard ook wat extra ervaring, ontbreken nog. Maar zijn basis is dus wel meer dan degelijk.

CONCLUSIE

Op 23-jarige leeftijd is de profcarrière van Kouadio-Yves Dabila pas van start gegaan. Hij koos ook niet de gemakkelijkste route om als jongeling te beginnen bij grote clubs zoals AS Monaco en Lille OSC. Zijn ruime speelgelegenheid bij Cercle Brugge heeft Dabila grote stappen vooruit doen zetten en het maakt van de Ivoriaan een verdediger om in de gaten te houden. Net zoals Club Brugge, maar ook Zulte Waregem en KRC Genk, begrepen hebben. Een absolute defensieleider bij een topclub is Dabila nog niet, maar die potentie heeft hij wel.



Bij Club Brugge zou Dabila zijn progressie kunnen verderzetten, in de schaduw van de huidige sterke defensie om op die manier gestaag te evolueren. Voor Cercle Brugge is hij nu al onhoudbaar geworden, maar zijn marktwaarde van 2 miljoen euro hoeft geen onoverkomelijk probleem te vormen voor Club Brugge. Voorlopig resten nog twee vraagtekens. Wat is Club van plan met Matej Mitrovic en Clinton Mata? En durft Lille het aan om Dabila volgend seizoen voor de leeuwen te gooien?

POLL: Moet Club Brugge Dabila proberen te halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'
'Kandidaat-overnemer duikt al op bij Standard'

Standard kent de zoveelste crisis. De Rouches hopen zo snel mogelijk verlost te zijn van de ...

14
14
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette
Hayen verklaart hoe hij Club Brugge weer op de rails zette

Nicky Hayen heeft Club Brugge weer helemaal op de rails gezet. In Europa en de Jupiler Pro League ...

106
106
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht
Smaakmaker Genk doet onthulling over Anderlecht

Als KRC Genk zich nog in de titeldebatten wil mengen, moet het morgenavond winnen van RSC ...

98
98
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt
Jackers zet Club Brugge met voeten op de grond na Europese stunt

Club Brugge won afgelopen donderdag tegen het Griekse PAOK en mag zich opmaken voor de halve finales ...

233
233
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"
Amuzu vergelijkt zichzelf met Doku: "Pijn tot in de toppen van mijn tenen"

RSC Anderlecht is bijzonder goed begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse recordkampioen ...

73
73
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie
Kuyt heeft héél duidelijke eisen voor Beerschot na promotie

Beerschot kroonde zich afgelopen weekend tot kampioen in de Challenger Pro League en treedt volgend ...

96
96
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats
Tolu zet hatende Anderlecht-fans stevig op hun plaats

De strijd om de titel in de Jupiler Pro League blijft razend spannend. Ook bij KRC Genk dromen ze ...

213
213
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op
Europese kwalificatie levert Club Brugge fraai extraatje op

Club Brugge heeft donderdagavond zijn afspraak met de geschiedenis niet gemist, want het wist de hel ...

292
292
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'
'Union grijpt drastisch in na pijnlijke 0 op 9'

Maandenlang was Union dé gedoodverfde kampioen voor dit seizoen, want ze stonden vrijwel de ...

228
228
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager
Club Brugge krijgt meteen antwoord van kalendermanager

Decennia lang vertolkten Belgische teams slechts een bijrol op het Europese toneel, maar dit seizoen ...

700
700
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen
Verhaeghe sneert naar Deila en spreekt over positie Hayen

Wat een metamorfose heeft Club Brugge ondergaan. Een maand geleden leek het zich nog naar het einde ...

837
837
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?
Doet 777 Partners Standard alweer van de hand?

Zaterdagavond trekt Standard in de Europe Play-Off naar Westerlo, maar heel erg veel animo zal er ...

252
252
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

296
296
<strong>Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal</strong>
Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal

Vorige zomer stonden Anderlecht en Francis Amuzu open voor een transfer, maar geen enkele ploeg kon ...

498
498
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan

Club Brugge plaatste zich donderdagavond uiteindelijk vlotjes voor de halve finales van de ...

127
127