Bestemming bondscoach: waarom Preud'homme ideale opvolger Martinez is

Bestemming bondscoach: waarom Preud'homme ideale opvolger Martinez is

Echt verstopt zat hij al lang niet meer, nu is de aap eindelijk ook helemaal uit de mouw. Michel Preud'homme legt zijn taken als hoofdcoach van Standard neer en ruilt de dug-out – of eerder zijlijn in zijn geval – in voor een vaste stek in de bestuurskamer van Sclessin. De man die voortaan dus nog louter als vicevoorzitter van de Rouches door het leven gaat, gaf zelfs aan het definitief voor bekeken te houden als coach. Al maakt hij voor één uitdaging misschien ooit wel een uitzondering.


En neen, dan hebben we het niet over oude liefde KV Mechelen, waar MPH als speler furore maakte en nog steeds op handen wordt gedragen. Het fraaie parcours dat Malinwa recent aflegde ten spijt, lijkt de winnaar in Preud'homme daarvoor net iets te gebeten op prijzengewin. Samen met de fysieke bekommernissen die hij zelf naar voren schoof, is het allicht ook een van de redenen dat hij nu een stap terugzet bij Standard. De Luikenaars wierpen zich voor de start van het seizoen nog op als een van de voornaamste titelpretendenten, maar klokten uiteindelijk af op een teleurstellende vijfde plaats. Tel daarbij de financiële perikelen, en een eerste titel sinds 2009 ligt niet meteen in het verschiet.

MPH ALS TD
Vanuit zijn 'nieuwe' rol als ondervoorzitter moet de ex-doelman nu het woelige schip helpen rechten. Zijn precieze takenpakket in die functie blijft vooralsnog vaag, maar de facto zullen Preud'homme zijn dagelijkse activiteiten wellicht niet al te veel afwijken van die van een technisch directeur. In de zoektocht naar zijn eigen opvolger wordt hij alvast reeds nauw betrokken, net zoals hij in de toekomst nog vaak rond tafel zal zitten met algemeen manager Alexandre Grosjean – wat de voorbije twee seizoenen eveneens al het geval was. Een nieuweling in het vak kunnen we de ervaren rot dan ook bezwaarlijk noemen.



Na zijn handschoenen aan de haak te hebben gehangen, ging MPH 20 jaar geleden immers dadelijk aan de slag als TD bij Benfica. Vervolgens nam hij een eerste keer het roer bij Standard in handen, waar hij na anderhalf jaar als coach dezelfde taak op zich nam. Pas na het ontslag van Johan Boskamp daalde Preud'homme definitief af naar een zitje langs de zijlijn. En met succes, want in 2008 – zijn tweede seizoen terug als trainer – leidde hij een elftal dat overliep van talent meteen naar een eerste landstitel in 25 jaar tijd. Toch was het niet hijzelf, maar wel Laszlo Bölöni die daar nog een vervolg aan mocht breien.

HISTORISCHE PRESTATIES
In de zomer tussen de twee titels in toonde Preud'homme namelijk voor het eerst zijn onvoorspelbaar karakter. Uit onvrede met het contract dat hem voorgeschoteld werd, ruilde de kampioenenmaker zijn topploeg in voor meeloper AA Gent. Ook in het toenmalige Ottenstadion bracht hij echter al snel een herleving van de gloriejaren teweeg. In 2010 kroonden de Buffalo's zich tenslotte tot vicekampioen én bekerwinnaar, statussen die ze zich in de Arteveldestad al lang niet meer hadden mogen toe-eigenen. Toch besloot de op handen gedragen Preud'homme zich wederom niet te wentelen in zijn succes.



MPH trok immers plots naar Twente in Nederland, waar hij zijn kunstje droogweg overdeed – om dan opnieuw te verrassen met een verhuis naar Al-Shabab. Een keuze voor het geld zeg maar, al werd het palmares verder aangevuld met een Saoedische landstitel en een zoveelste verkiezing als Trainer v/h Jaar. In de zandbak geraakte de sportieve honger van Preud'homme evenwel niet helemaal gestild, en dus kon hij het voorstel van Club Brugge in 2013 niet naast zich neer leggen. Ook in Jan Breydel volgden historische prestaties, met een eerste bekerzege sinds 2007 en vooral de eerste titel in elf jaar tijd.

DRANG NAAR DE DUG-OUT
Stilaan geraakte het lichaam van de energieke coach echter uitgeput. In zijn laatste seizoen bij Blauw-Zwart zette hij al een klein stapje naar achteren, daarna was de citroen helemaal uitgeperst. Preud'homme had dringend nood aan wat rust en laste daarom een sabbatjaar in. Dat mag vrij letterlijk worden genomen, want exact twaalf maanden later begonnen de vingers alweer te kriebelen en nam hij in Sclessin over van Ricardo Sa Pinto. Na twee vermoeiende jaren, waarbij niet alleen zijn wispelturige spelersgroep en wankel bestuur maar ook de kritiek van buitenaf hem slapeloze nachten bezorgde, is het vat terug af.



Hoewel hij zelf definitief afscheid van het trainersvak lijkt te nemen, is het evenwel nog maar de vraag hoe lang het dus zal duren vooraleer de drang naar de dug-out weer te groot wordt. Niet dat MPH zich niet thuis voelt in de directiekamer, integendeel: ook bij Club Brugge stond hij al in nauw contact met Vincent Mannaert en Bart Verhaeghe, en zoals gezegd was het na zijn actieve carrière aanvankelijk zelfs de bedoeling om die weg uit te gaan. Preud'homme stond toen overigens ook al eens een tijdje aan het hoofd van de technische commissie van de KBVB, een functie die hij opgaf om coach van Standard te worden.

DE PETTEN VAN MARTINEZ
Tegenwoordig wordt de post van technisch directeur bezet door bondscoach Roberto Martinez, wiens verbintenis na het WK 2022 in Qatar afloopt. Vandaag is het dus nog veel te vroeg om een zoektocht naar zijn opvolger op te starten. Als er iemand geschikt is om die dubbele pet dan over te nemen, is het echter toch Preud'homme – die in Luik toevallig ook nog tot 2022 onder contract ligt – wel. Als hij zich vasthoudt aan zijn huidige planning, heeft MPH er op dat moment tweeënhalf jaar in de luwte en weg van de constante schijnwerpers opzitten. Het ideale moment om opnieuw uit de schaduw te treden?



We kunnen ons alvast moeilijk voorstellen dat de controlefreak tegen dan niet terug staat te popelen om een ploeg volledig naar zijn hand te zetten. De kans om dit dan te doen bij de Rode Duivels, indien Martinez niet verlengt uiteraard, zou allicht te mooi om te laten liggen zijn. Hoewel de Gouden Generatie op dat moment alsmaar meer op haar laatste benen zal lopen, is er tenslotte ongetwijfeld nog kwaliteit genoeg voorhanden om fraaie dingen te verwezenlijken. Ondanks zijn woelige relatie met Mehdi Carcela, kan Preud'homme overigens uitstekend om met vedetten – tenminste, als ze binnen de lijntjes kleuren.

PRO'S & CONTRA'S
Dat is bij de sterkhouders van de Rode Duivels, stuk voor stuk kleppers bij Europese topclubs, alvast geen kwestie. De nationale selectie loopt over van professionaliteit, deels de verdienste van Martinez – die de akkefietjes beperkt hield tot zijn eigen twist met Radja Nainggolan – maar vooral te danken aan het gezamenlijke doel dat de groep nu al jaren voor ogen heeft. Een kolfje naar de hand van Preud'homme, die de afgelopen twee jaar alleen maar kon dromen van zoveel eensgezindheid. Bovendien zou hij niet dagelijks met de spelers op het veld staan, wat een veel minder grote tol zou eisen van zijn lichaam en geest.



Die lagere arbeidsintensiteit uit zich tevens in een beperkter contact met de pers, nog een nadeel van het trainerschap waar hij zich als bondscoach niet om hoeft te bekommeren. Al zullen de verwachtingen wel hooggespannen blijven en de kritiek dus navenant zijn als de resultaten teleurstellen, ondanks de verjonging die zich vooral achterin opdringt. Hoewel MPH de ideale man kan zijn om dat door Martinez reeds opgestarte proces tot een goed einde te brengen, en er geen twijfel bestaat over zijn competentie, is het dan ook nog maar de vraag in welke mate hij zich nog bloot wil stellen aan zoveel potentiële controverse.

EINDELIJK BONDSCOACH?
De kritiek waar Preud'homme zich zo fel aan stoorde bij Standard en Club Brugge, zou tenslotte verbleken ten opzichte van de landelijke toorn bij een eventueel falen aan het roer van de Rode Duivels. Al zou hij bezwaarlijk kunnen zeggen dat iedereen van meet af aan tegen hem gekant is, integendeel: ditmaal zou de polariserende figuur zowat iedereen aan zijn zijde hebben – of toch tenminste achter zijn spelers zien staan. Ondanks alle risico's kan in 2022 dus wel eens het ideale moment aangebroken zijn, om na de vele flirts in het verleden, eindelijk bondscoach van België te worden. En dan hopelijk ook dáár historische prestaties neer te zetten.

POLL: Ziet u in Preud'homme een geschikte bondscoach voor de Rode Duivels?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Money Time: wissels in Brugse basiself voor cruciaal duel
Money Time: wissels in Brugse basiself voor cruciaal duel

In de Champions' Play-Offs staan woensdagavond weer twee belangrijke matchen op het programma. ...

54
54
'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'
'Feyenoord en Engelse grootmacht azen op Rangers-Belg'

Bij de Schotse topclub Rangers is er dezer dagen een stevige Belgische connectie. Met Nicolas Raskin ...

39
39
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper
Anderlecht en Verschaeren slikken enorme domper

Anderlecht hoopt zich woensdagavond te herpakken, want het liep vorig weekend tegen een pijnlijke ...

107
107
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege
Vanhaezebrouck ziet positieve punten ondanks moeizame zege

AA Gent heeft dinsdagavond opnieuw een stap gezet richting het winnen van de Europe Play-Off. De ...

31
31
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea
Trossard zet Arsenal op weg naar monsterzege tegen Chelsea

Arsenal heeft dinsdagavond een ferm statement gemaakt in de Engelse titelstrijd. De Gunners ...

52
52
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels
Tedesco krijgt belangrijk nieuws over EK-selectie Duivels

Binnen ongeveer zes maanden moeten de verschillende bondscoaches hun selectie voor het EK indienen. ...

83
83
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos
Slim AA Gent doet gouden zaak, concurrentie faalt hopeloos

In de strijd om een Europees ticket zorgden de voorbije duels in deze Play-Offs al voor heel wat ...

78
78
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing
Muslic stuurt Anderlecht flinke waarschuwing

De Champions' Play-Off zal de komende dagen mogelijk weer enkele nieuwe wendingen kennen. Er staat ...

177
177
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon
Anderlecht neemt afscheid van een clubicoon

Anderlecht zal zich de komende weken volop focussen op het binnenhalen van de titel, want na vier ...

52
52
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"
Trossard schittert weer voor Arsenal: "Een kleine magiër"

De laatste maanden zit Leandro Trossard in bloedvorm bij Arsenal. Hij was in de Champions League ...

70
70
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref
Riemer komt met opvallend excuus na uithaal naar ref

De titelstrijd in de Jupiler Pro League ligt sinds vorig weekend weer helemaal open. Met nog zes ...

163
163
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd
Cercle Brugge verwerkt mokerslag in volle PO-strijd

Cercle Brugge plaatste zich pas op de slotspeeldag voor de Champions' Play-offs maar nam daarin wel ...

243
243
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'
'Liverpool schakelt door en mikt vol op succestrainer'

Eerder vandaag kon u al lezen dat Ruben Amorim, de manager van Sporting CP, een grote kandidaat is ...

107
107
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"
Belgische hooligans choqueren: "Dit staat er te gebeuren"

Supportersgeweld is sinds corona zienbaar weer toegenomen in het Belgische voetbal. Niet ...

259
259
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV
Europe PO's: Sensatie in basis Gent, Hasi genadeloos bij KV

Het mag dan een 'voorproefje' zijn voor de komende dagen, voor een aantal ploegen is het vandaag van ...

104
104