Twijfels over Anderlecht-target: een té grote gok?

Twijfels over Anderlecht-target: een té grote gok?

Paul Nardi, Mike Vanhamel, Jean Butez, Jonathan De Bie, Michel Vorm, enzovoort. Een resem kandidaat-doelmannen voor RSC Anderlecht passeerden reeds de revue, en ook vandaag wordt Paars-Wit nog aan tal van sluitstukken gelinkt. Een daarvan is Jannik Huth, die naar verluidt niet tevreden is met zijn status als nummer twee bij Bundesliga-hekkensluiter SC Paderborn. Wij polsten bij onze Duitse collega’s of hun 26-jarige landgenoot een goede optie is voor de Brusselaars.


AANGEBODEN IN ANDERLECHT

Volgens onze informatie werd Huth al aangeboden in het Lotto Park, waar minstens één nieuwe doelman een transferprioriteit is. Zijn dossier zou zo alvast mee op de ruime stapel van kanshebbers zijn beland, want zijn voetballend vermogen kan wel bekoren. Een mogelijk probleem is wel dat de Duitser op zoek is naar een ploeg waar hij titularis kan worden, en dus niet zal settelen voor een rol als back-up voor Hendrik Van Crombrugge. Met andere woorden: pas wanneer de huidige nummer één met zekerheid vertrekt, zal Huth een overstap overwegen.


Foto: Instagram 'jannikhuth'

Om die ijverige drang naar minuten te begrijpen, moeten we terug naar het begin van zijn carrière. Huth genoot zijn opleiding bij FSV Mainz 05, waar hij vervolgens ook negen jaar in de A-kern vertoefde. Meer dan een doublure zou hij echter nooit worden, tot een uitleenbeurt aan Sparta Rotterdam in 2018 soelaas bracht en hem een transfer naar Padersborn opleverde. In Noordrijn-Westfalen verloor Huth evenwel de concurrentie van Leopold Zingerle. Logisch ook, want die was een jaar eerder nog een sterkhouder in het team dat de promotie afdwong.

TWIJFELEND IN DE BUNDESLIGA

Dankzij een schouderblessure van zijn concurrent mocht Huth het seizoen wel als titularis aanvatten, maar een verpletterende indruk maakte hij niet. De nieuwkomer sloeg vooral aan het flateren tegen Schalke 04 en Bayern München, waardoor de intussen herstelde Zingerle na zes weken zijn plaats onder de lat weer innam. De balans in die zes wedstrijden: 17 tegendoelpunten en geen enkele clean sheet. Bovendien redde Huth slechts 50 procent van de schoten die in zijn richting werden afgevuurd, waarmee hij onderaan het klassement bengelt in de Bundesliga.

Ter vergelijking: Zingerle zit op dat vlak aan 63%. Toch vindt Frank Beineke, clubwachter van Paderborn voor Neue Westfälische Zeitung, niet dat diens vervanger veel verweten kan worden. “Al bij al denk ik dat Huth en Zingerle van hetzelfde niveau zijn. Leo heeft wel betere reflexen dan Jannik, en misschien straalt hij ook meer zekerheid uit. Jannik houdt meer van een risicovolle aanpak en mist daardoor af en toe wel wat soberheid. Maar ik vind toch dat hij nog geen al te grote fouten maakte tot nu toe. Ik zou zijn prestaties net eerder omschrijven als solide.”

SCHITTEREND IN DE DFB-POKAL

“In amper zes Bundesliga-duels had hij ook niet veel kansen om zijn kwaliteiten aan te tonen”, gaat Beineke verder. Die doelt daarmee op het stevige kaliber van de tegenstanders waar Huth oog in oog mee kwam te staan, want in die eerste weken had Paderborn bijna louter kleppers op het programma. In de DFB Pokal liet de doelman dan weer betere dingen zien. “Hij speelde zijn beste matchen in de beker. In Rödinghausen werd Jannik de held in de strafschoppenreeks, en in de tweede ronde was hij ondanks de nederlaag de beste man op het veld bij Paderborn.”


Foto: Instagram 'jannikhuth'

OVER & OUT IN PADERBORN

Desalniettemin nam Zingerle zijn plaats tussen de palen dus al snel weer in. “Leo had één groot voordeel: zijn uitmuntende resultaten van vorig seizoen”, aldus Beineke. “Toen was hij echt een van de sleutelspelers in het succes van Paderborn. Sinds zijn comeback haalt hij wel nog niet echt zijn oude niveau, maar coach Steffen Baumgart heeft toch meer vertrouwen in hem dan in Jannick. De nieuwe manager van Paderborn, Fabian Wohlgemuth, verklaarde vorige week daarom al dat hij niet verrast zou zijn mocht die laatste uitkijken naar een nieuwe uitdaging.”

Of dat Anderlecht wordt is nog maar de vraag, want Huth wil eenzelfde scenario absoluut vermijden. Ook in Paderborn lag zijn ambitie immers hoger. “Ik kwam niet naar hier om op de bank te zitten. Dan kon ik net zo goed in Mainz gebleven zijn”, klonk het duidelijk. Ook Beineke verwacht dat Huth de Benteler-Arena straks vaarwel zegt. “Ik denk persoonlijk dat Jannik de club deze zomer verlaat. Paderborn is alvast op zoek naar een nieuwe doelman en heeft interesse in Christian Früchtl, een 20-jarig talent die nu uitkomt voor Bayern München II in de derde divisie.”

KANDIDAAT VOOR KOMPANY

Fraaie cijfers kan Huth dus niet voorleggen, maar zoals gezegd was de tegenstand wel niet min. Wat dat betreft verdient de Duitser dus het nodige respijt, want over zijn potentieel bestaat weinig twijfel. Zo maakte hij vroeger steevast deel uit van de Duitse U21, en was hij back-up bij het nationale elftal dat in 2016 Olympisch Zilver won in Rio. Bovendien kan Huth net zoals Van Crombrugge een aardig potje ballen, niet onbelangrijk in de visie van Vincent Kompany. Qua passing nestelde hij zich in zijn zes optredens zelfs in de top vijf van keepers in de Bundesliga.


Foto: Instagram 'jannikhuth'

Huth legt in dat aspect namelijk een knap slaagpercentage voor van 89 procent, net zoals zijn concurrent Zingerle overigens. Enkel een paar grote namen als Peter Gulacsi (RB Leipzig, 90%), Yann Sommer (Borussia Dortmund, 90%) en – hoe kan het ook anders – Manuel Neuer (Bayern München, 92%) doen beter dan het Paderborn-duo. Die laatste zijn accuraatheid wordt trouwens wel geëvenaard door Van Crombrugge. Tel daarbij diens vele reddingen, en het wordt meteen duidelijk waarom zoveel Duitse clubs naar verluidt een oogje op hem hebben laten vallen.

GOED GENOEG VOOR ANDERLECHT?

Op basis van zijn afgelopen seizoen blijven de kwaliteiten van Huth vooralsnog dus een vraagteken, zeker omdat met zijn één meter 83 naar moderne normen een vrij klein sluitstuk is. Zijn vertrekwens, de staat echter vast. Volgens Kicker zou hij zelfs van management veranderd zijn en behartigt SEG nu zijn belangen, een makelaarskantoor met goede banden in de Benelux. Misschien wel een teken aan de wand, al zal Huth zoals gezegd geen vrede nemen met een rol als doublure. Op 26-jarige leeftijd is de tijd aangebroken om wekelijks aan de aftrap te staan.

Pas bij een vertrek van Van Crombrugge komt de Duitser dus in beeld, al is het dan nog altijd de vraag of Anderlecht bereid is om hem garanties te geven. Per slot van rekening blijft Huth een vrij grote gok, want adelbrieven kan hij niet echt voorleggen. Zelfs Beineke twijfelt daarom aan zijn plafond. “Het is moeilijk te zeggen of Jannik goed genoeg is voor de Bundesliga. Ik denk dat hij gewoon tijd nodig heeft. Enkele jaren geleden speelde Jannik een paar sterke matchen voor Mainz, en daarna overtuigde hij op huur bij Sparta Rotterdam. Hij had bij Paderborn nu ook gewoon geen geluk. Dus een echt oordeel vellen durf ik niet.”

POLL: Moet Anderlecht hem halen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

223
223
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

183
183
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

470
470
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

81
81
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

163
163
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

495
495
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

155
155
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

401
401
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

262
262
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars
Overname KVO: twee aandeelhouders liggen nog dwars

KV Oostende verzekerde zich afgelopen weekend van het behoud in de Challenger Pro League. En de ...

139
139
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'
'PSG vindt 'nieuwe Mbappé': 200 miljoen géén struikelblok'

Paris Saint-Germain ziet komende zomer opnieuw een grote naam vertrekken. Zo is het geen geheim meer ...

178
178
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'
'Nieuwe leegloop bij Union: prijskaartje Amoura staat vast'

Union SG is dramatisch aan de Play-Offs begonnen, maar kan voorts terugblikken op een uitstekend ...

100
100
<strong>‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'</strong>
‘Anderlecht zet Europese topclubs voor schut met superdeal'

Anderlecht wil Europese topclubs voor schut zetten met de veelbelovende centrale verdediger Taha ...

346
346
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'
'Ajax pakt uit met zeer verrassende nieuwe coach'

Voor Ajax is het een seizoen om snel te vergeten. De Amsterdammers begonnen rampzalig aan het ...

136
136
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu
Hayen verrast met Odoi, Riemer slachtoffert Amuzu

Woensdagavond wordt de vijfde speeldag in de Champions' Play-Off al op gang getrapt. Daarin staan er ...

72
72