Brugs boerenverstand: de logica achter de 'Club-complotten'

Brugs boerenverstand: de logica achter de 'Club-complotten'

Club Brugge was dit seizoen al de dominantste ploeg op het veld, nu probeert Blauw-Zwart haar wil ook aan de onderhandeltafel door te drukken. Niet iedereen is daar echter mee opgezet, zo blijkt uit de reactie van AA Gent-manager Michel Louwagie op het Brugse voorstel over het competitieformat. Daarnaast ligt de toekomstige landskampioen dwars rond het delen van haar Europese inkomsten, wat dan weer tot verwijten over een gebrek aan solidariteit leidt. Al laten ze in Jan Breydel misschien wel gewoon hun gezond boerenverstand spreken.


Geheime agenda of niet: de formule met 18 teams in eerste klasse die Club voordraagt, lijkt alvast het enige antwoord om de heetste hangijzers rond de JPL-stop het hoofd te bieden. In dat geval hoeft Waasland-Beveren namelijk niet te zakken en krijgen zowel Beerschot áls OH Leuven hun verhoopte promotie toegereikt, wat betekent dat niemand zich geroepen zal voelen om een rechtszaak aan te spannen. De overgebleven benadeelde partijen hebben per slot van rekening heel wat minder om over te klagen dan die drie clubs bij elke andere uitkomst. Maar daar komen we later nog op terug.

STILLE WERKGROEP
Eerst de ontsteltenis van Louwagie. Als lid van de werkgroep die de lijnen na de stopzetting uit moest tekenen, voelt hij zich op snelheid gepakt door de individuele actie van de Brugse concurrent. Zonder te insinueren dat Louwagie en co de voorbije weken stil hebben gezeten, bleef het van die kant echter al lange tijd akelig stil. Intussen is het nochtans toch al meer dan een maand geleden dat de intentie werd uitgesproken om het seizoen vroegtijdig te beëindigen. Tijd genoeg dus om op z'n minst een paar inzichten te verschaffen over de potentiële scenario's, zelfs al moest er nog veel worden uitgeklaard.



Toegegeven, concrete knopen konden niet worden doorgehakt. Daarvoor lagen nog teveel variabelen op tafel, precies de reden waarom het doek nog steeds officieel moet vallen. Pas nu het BAS besloot om Moeskroen en KV Oostende te delibereren, kan er immers uitsluitsel komen over de gevolgen van de stopzetting – en bijgevolg met een weloverwogen mening gestemd worden tijdens de Algemene Vergadering, die straks eindelijk effectief plaats kan vinden. Toch neemt het niet weg dat de werkgroep in de tussentijd meer van zich mocht laten horen. En ook nu zelf sneller met een statement kon komen.

ÉÉN STAP VOOR
Dat betekent daarom niet dat Club het heft in eigen handen moet nemen, maar ergens begrijpen we Blauw-Zwart wel. Hoewel ze er zelf akkoord mee gingen, blijft het tenslotte een vreemd gegeven dat de autoritaire leider zelf niet betrokken is in de werkgroep – en de facto dus niets in de pap te brokken heeft. Samen met Standard zijn de Bruggelingen zelfs als enige G5-ploeg niet vertegenwoordigd, allicht een bewuste keuze om zich zo afzijdig mogelijk te houden in de debatten. De indruk werd nu namelijk al genoeg gewekt dat Club zich vooral goedkoop van de titel en het bijhorend CL-ticket wou verzekeren.



Uiteraard zijn ze op Jan Breydel niet vrij van eigenbelangen. Club streeft al langer naar een eerste klasse met 18 clubs, zonder play-offs, én zit natuurlijk in het winnende kamp. Twee vliegen in één klap dus, wat verklaart waarom achter de schermen naar verluidt flink gelobbyd wordt. Om de concurrentie een stap voor te zijn, trad de leider nu plots echter ook naar de voorgrond. Omdat ze, net omwille van hun afwezigheid in de werkgroep, vrijdag anders voor een voldongen feit kunnen komen te staan? Per slot van rekening wil Club vooral koste wat het kost een nietigverklaring van het huidige seizoen vermijden.

GENTSE KRITIEK
Vermits daarvoor een meerderheid van 80 procent nodig is, kunnen ze in Brugge dus elke bondgenoot gebruiken. En is het eenvoudig om hen straks met de rug tegen de muur te zetten. Akkoord gaan met alle voorwaarden, of afstand doen van de titel en de voordelen die daarmee gepaard gaan: het is een ultimatum dat Club wellicht hoopt te ontlopen door nu voor haar beurt te spreken. De sympathie van Waasland-Beveren, Beerschot en OH Leuven hebben ze alvast gewonnen. Al valt tegelijkertijd te begrijpen dat anderen gepikeerd reageren op de sluwe, en volgens Louwagie niet bijster collegiale, zet.



Niet toevallig klinkt die kritiek het felst vanuit Gentse hoek, waar ze de PO's – die in de Brugse plannen dus zouden verdwijnen – sterk genegen zijn. Toch wenste Louwagie zich niet uit te spreken over de inhoud van het voorstel, terwijl voorzitter Ivan De Witte zijn manager zelfs enigszins terugfloot. De preses van de Buffalo's kan zich gerust vinden in een terugkeer naar het vroegere format, zij het wel voor slechts één jaar. In de huidige crisis mag immers geen opportuniteit worden gezien om definitieve wijzigingen op te dringen, zo luidt het alom. Enkel een tijdelijke ingreep valt uitzonderlijk te bespreken.

SOLIDAIRE SOLDEN
Die redenering wordt dan weer wel niet doorgetrokken naar de vraag om het Champions League-geld te verdelen, want daar oppert Anderlecht voor een driejarig plan. Terecht, want zulk een maatregel slechts één seizoen invoeren zou Club – en de andere teams in Europa – wel érg hard benadelen. Paars-Wit gaf zo trouwens te kennen in de toekomst ook zelf haar steentje bij te willen dragen. Niet dat we Anderlecht de komende drie jaar uittellen voor Europees voetbal, maar de echte vetpotten zitten wel in het kampioenenbal. Durft iemand voorspellen dat de recordkampioen dáár straks alweer meedoet?



We merken overigens toch nog eens op dat het voorstel op zich misschien niet verkeerd is, maar wel uit uiterst ongelukkige hoek komt. Bovendien neemt iedereen zomaar aan dat Anderlecht en/of Genk wel een Europees ticket had bemachtigd, wat allesbehalve vastligt. Niet alleen staat KV Mechelen nog op de zesde plek, maar in PO II begint iedereen terug met gelijke kansen. De suggestie dat minstens een van beiden er sowieso in geslaagd was om via de ene of de andere weg de poorten naar Europa open te beuken, en zij dus meer recht hebben op compensatie dan pakweg STVV, gaat dus niet op.

LANGE DAGEN
Dat terzijde is het een vreemde kronkel dat hier ineens licht over één nacht ijs wordt gegaan om een ingrijpende verandering door te voeren, wat voor het competitieformat net absoluut vermeden moet worden. Ook wij zijn voorstander van meer solidariteit van de grote teams richting de kleintjes toe, maar dat het heil daarvoor louter in de Europese inkomsten moet worden gezocht is een ander paar mouwen. Veel beter zou namelijk zijn om de verdeelsleutel van het tv-contract eens onder de loep te nemen. We hebben een vermoeden dat ze in Anderlecht en Genk dan vrij snel van kamp zullen wisselen.



Dat laatste is, indien het hoogste niveau werkelijk uitgebreid wordt naar 18 clubs, binnenkort trouwens mogelijk sowieso aan de orde. Wij zijn dus al benieuwd in welke mate er dan nog sprake zal zijn van solidariteit. Tot slot opperde Blauw-Zwart nog dat de KBVB zélf een bijdrage kon leveren met de steun die ze recent van UEFA en FIFA ontvingen, al is dat geld inmiddels blijkbaar al opgesoupeerd. De bond beroept zich daarvoor op foute communicatie van bovenaf, wast haar handen in onschuld en maakt zich er zo ook weer gemakkelijk vanaf. Of hoe het nog lange dagen, weken en maanden beloven te worden.

POLL: Heeft Club volgens u gelijk over het format en de verdeling van Europese inkomsten?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'
'Concurrentie beeft: Union krijgt fikse opsteker voor titel'

Union SG begint in polepositie aan de Champions' Play-offs. De Brusselaars willen na twee jaren ...

10
10
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"
Anderlecht waagt zich op glad ijs: "Er is iets gebroken"

Anderlecht is in blijde verwachting van de Play-Offs. De recordkampioen kende eindelijk nog eens een ...

71
71
'PSV baalt in transferdossier Bakayoko'
'PSV baalt in transferdossier Bakayoko'

Johan Bakayoko is aan een goed seizoen bezig bij PSV. De Rode Duivel heeft een belangrijk aandeel in ...

15
15
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"
Spraakmakend statement Herman Brusselmans: "7 jaar in bak gezeten"

Dat Herman Brusselmans nooit een blad voor de mond neemt is algemeen geweten. De schrijver/columnist ...

36
36
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"
Wanneer neemt Messi definitief afscheid? "Van het leven genieten"

Lionel Messi (36) is voor velen de beste voetballer aller tijden, maar ook de Argentijn nadert zo ...

17
17
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"
België moet deze 2 ex-JPL'ers vrezen: "Altijd op niveau"

De Rode Duivels weten nu ook wie het derde land is dat ze treffen op het EK: Oekraïne. Dat is ...

104
104
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend
FC Utrecht maakt komst van Belgische rechtsachter bekend

FC Utrecht heeft vandaag een ingaande transfer meegedeeld. De Nederlandse subtopper maakte de komst ...

57
57
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België
Verheyen kiest: deze sterkhouder uit de basis bij België

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels hebben zich kunnen bewijzen aan hun coach. ...

311
311
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"
Albert overtuigd van jonge Duivel: "Hij gaat op het EK starten"

De interlandperiode ligt achter de rug. De Rode Duivels speelden twee keer gelijk tegen Ierland en ...

242
242
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?
Van Bommel én Vincent Janssen weg bij Antwerp?

Bij Royal Antwerp FC gaan er mogelijk heel wat spelers de club verlaten in de zomer. De Great Old ...

531
531
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"
Vrancken en Genk niet akkoord: "Ik kan het moeilijk begrijpen"

KRC Genk moet Wouter Vrancken mogelijk enkele matchen. Het Bondsparkt eist een straf van 2 ...

433
433
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"
"Hoffenheim legde al bod neer bij Standard"

Standard is op zoek naar geld en moet in de zomer spelers verkopen. De Rouches kunnen ...

274
274
<strong>‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’</strong>
‘Club Brugge haalt zwaar uit: beste verdediger in België’

Club Brugge richt zich op het versterken van de verdediging en toont interesse in Emin Bayram, de ...

1003
1003
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"
Gerits voert druk op: "Financieel belangrijk voor Genk"

KRC Genk kende tot op heden een pover seizoen. Het Europese luik en de Croky Cup waren geen succes. ...

292
292
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"
Perez wild van Rode Duivel: "Voor hem steek ik hand in het vuur"

De Rode Duivels hebben een aantal zeer talentvolle jonge spelers in de kern. Analist Kenneth Perez ...

216
216