Boot gemist: 11 kandidaat-Duivels die nu al voorbijgestoken zijn

Boot gemist: 11 kandidaat-Duivels die nu al voorbijgestoken zijn

Euro 2020 wordt Euro 2021, en dus dienen zich mogelijk enkele nieuwe namen aan in de selectie van de Rode Duivels op het EK. Een van die potentiële debutanten die Roberto Martinez nauwlettend in de gaten houdt is Sebastiaan Bornauw, die volgens velen Zinho Vanheusden nu al gepasseerd is in de pikorde als opvolger voor Vincent Kompany en co centraal achterin. Slecht nieuws dus voor de Standard-verdediger, al is hij momenteel lang niet de enige die dat lot lijkt te ondergaan.


Wanneer een veelbelovend Belgisch talent doorbreekt of het een tijde goed doet, wordt vaak al snel gesproken over de nationale ploeg. Lang niet iedereen maakt die verwachtingen echter meteen waar, integendeel: heel wat toppers die ooit als international werden getipt, zitten nog altijd zonder cap. Meer nog, in flink wat gevallen werden ze in de pikorde intussen zelfs al voorbijgestreefd door een al dan niet generatiegenoot. Wij namen 11 zulke gevallen die een rij achteruit schoven in de wachtkamer onder de loep. Zonder daarom uit te sluiten dat ze ooit wél nog Rode Duivel worden, uiteraard

Zinho VANHEUSDEN ➞ Sebastiaan BORNAUW
Openen doen we met Vanheusden en Bornauw zelf. Die laatste debuteerde vorig jaar in Anderlecht met ups en downs, maar werd bij FC Köln een van de revelaties van de Bundesliga. Vanheusden is dan weer de gedoodverfde opvolger van Kompany, al lijkt hij helaas ook even kwetsbaar en was de voorbije campagne teleurstellend. Beiden geboren in 1999 en international in alle jeugdreeksen, maar in tegenstelling tot de verwachting mag Bornauw allicht als eerste hopen op een belletje van de bondscoach.



Björn ENGELS ➞ Brandon MECHELE
Nog centraal achterin hoort Brandon Mechele er nu al bij, al was het lang niet zeker dat de steunpilaar van Club Brugge ook werkelijk tot de EK-selectie zou behoren. Toch heeft de 27-jarige verdediger een flink streepje voor op de één jaar jongere Björn Engels, zijn vroegere defensiepartner in Jan Breydel. Die werd destijds een grotere toekomst voorspeld en voetbalt vandaag ook in de Premier League, maar op een eerste kans bij de Rode Duivels blijft het nog altijd wachten. Als het er ooit zelfs van komt.

Koen CASTEELS ➞ Hendrik VAN CROMBRUGGE
Een sprong achteruit richting de keepers, waar Thibaut Courtois en Simon Mignolet de onbetwistbare nummers één en twee zijn. Daarachter ligt de strijd voor het laatste plekje evenwel open tussen Koen Casteels, Matz Sels en Hendrik Van Crombrugge, met die eerste in theorie in polepositie. Mede door blessures stond het 27-jarig sluitstuk van Wolfsburg tot dusver echter nog nooit in het nationale shirt tussen de palen. Van Crombrugge, één jaar jonger, dient zich alvast aan als een te duchten concurrent.



Sambi LOKONGA ➞ Samuel BASTIEN
Vroeg of laat komt hij er wel, maar zijn ploegmaat Sambi Lokonga lijkt nog wat langer te zullen moeten wachten op een kans. In de laatste weken voor de coronastop krikte de 20-jarige Anderlecht-jonkie zijn niveau wel op en Martinez bewees eerder al een zwak te hebben voor zulke talenten, maar de plaatsen op het middenveld blijven duur. Als er dan al eens een plek vrijkomt, maakt de drie jaar oudere Samuel Bastien daar bovendien meer aanspraak op. Onmisbaar voor Standard en op heden simpelweg beter.

Bryan HEYNEN ➞ Orel MANGALA
Iets lager in de pikorde vinden er eveneens verschuivingen plaats. Op weg naar de titel met Genk werd Bryan Heynen vorig jaar reeds voorgedragen als mogelijk materiaal voor de Rode Duivels, maar helaas scheurde de 23-jarige middenvelder na een mindere start dit seizoen zijn kruisband. Terwijl maakte de één jaar jongere Orel Mangala indruk in de tweede Bundesliga, waar hij flirt met een toptransfer. Zoals zoveel spelers in deze lijst gevormd in Neerpede, toch nog eens een bewijs van het prima werk daar.



Alexis SAELEMAEKERS ➞ Alessio CASTRO-MONTES
Ook Alexis Saelemaekers kreeg zijn opleiding in Anderlecht, waar hij afgelopen winter de deur al dan niet tijdelijk achter zich toetrok. Wie weet breekt het 20-jarig vat vol polyvalentie bij AC Milan nog helemaal door op de rechterflank, maar mocht daar vandaag iets gebeuren met Thomas Meunier en/of Timothy Castagne zien wij de bondscoach nog eerder de kaart van Alessio Castro-Montes trekken. Ook nog steeds pas 22 en vooral na nieuwjaar in prima doen bij AA Gent. Qua profiel alvast uiterst geschikt.

Maxime LESTIENNE ➞ Dodi LUKEBAKIO
Even terug naar Sclessin, waar Maxime Lestienne in oktober eindelijk zijn eerste cap leek te vergaren. Het bleek hem evenwel niet gegund te zijn, want een blessure gooide roet in het eten. Of de 27-jarige winger van Standard de eer ooit zal meemaken is nu nog maar de vraag, met in de wachtkamer ook nog steeds Dodi Lukebakio. Die speelt sinds vorige zomer definitief in Duitsland voor Hertha Berlijn, dat maar liefst 20 miljoen voor hem veil had. Het ongelijk van Anderlecht heeft hij dus alvast bewezen.



Leandro TROSSARD ➞ Jérémy DOKU

Dat brengt ons naadloos terug in het Lotto Park en nóg maar eens een Neerpede-product dat op jonge leeftijd al hoge ogen gooit. Jérémy Doku zou van alle Brusselse jonkies zelfs wel eens de beste kunnen zijn, zo getuige de aandacht die hij nu al trekt van diverse topclubs uit het buitenland. De bondscoach houdt hem dus vast eveneens al in de gaten, wat slecht nieuws betekent voor Leandro Trossard. Net als Lestienne was hij er al een paar keer bij, maar mede door blessures staat de teller nog altijd op nul.

Siebe SCHRIJVERS ➞ Charles DE KETELAERE
Philippe Clement was aanvankelijk geen fan, dus chapeau voor Siebe Schrijvers dat hij toch weer kwam bovendrijven bij Club. De ex-aanvoerder van de Jonge Duivels zou als type-Dries Mertens best passen in het team van Martinez en zal daar misschien ooit ook geraken, maar op dit moment streefde Charles De Ketelaere hem net als in Jan Breydel voorbij. De 19-jarige hoop op nieuw Brugs talent is samen met Yari Verschaeren tevens de toekomst van het Belgisch voetbal, dus dezelfde kans kan niet lang uitblijven.



Charly MUSONDA ➞ Trésor NDAYISHIMIYE
Ooit was die titel voorbehouden voor Charly Musonda, vandaag nog altijd pas 23. Na jaren zonder speelgelegenheid sukkelt het vroegere toptalent tot overmaat van ramp nu echter op de koop toe van de ene knieblessure in de andere, waardoor hij zijn potentieel jammer genoeg nooit meer waar lijkt te zullen maken. Ook niet bij Vitesse in de Eredivisie, waar Trésor Ndayishimiye van Willem II zich dan weer tot een van dé revelaties van het seizoen kroonde. Hetzelfde profiel én nog eens drie jaar jonger.

Landry DIMATA ➞ Antoine COLASSIN
Nog dramatischer is het leed van Landry Dimata, wiens carrière wel eens over kan zijn voor ze goed en wel begonnen was. Al klonk de laatste update over zijn knierevalidatie wel hoopgevend. Toch verloor de 22-jarige goalgetter kostbare jaren en, erger nog, wie weet ook kwaliteiten met het oog op een toekomst als Rode Duivel. In het Lotto Park lijkt het vertrouwen voorin tegenwoordig alvast eerder gevestigd in de vier jaar jongere Antoine Colassin. Als die qua kwetsures tenminste niet dezelfde kant opgaat.

POLL: Wie van deze spelers maakt volgens u het minste kans om ooit een cap te vergaren?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Anderlecht heeft geheim wapen op weg naar titel'
'Anderlecht heeft geheim wapen op weg naar titel'

RSC Anderlecht droomt nog eens luidop van de titel. Paars-Wit start aan PO 1 met drie punten ...

17
17
"Sensationele comeback van twee JPL-titelkandidaten"
"Sensationele comeback van twee JPL-titelkandidaten"

In de Jupiler Pro League is het aftellen naar de start van de play-offs. In PO 1 zal Union nog maar ...

51
51
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'

Manchester United hoopt in extremis nog een Champions League-ticket te veroveren in de Premier ...

24
24
Quincy Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'
Quincy Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'

Quincy Promes (32) haalde de afgelopen tijd meermaals negatief het nieuws na een veroordeling voor ...

0
0
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'

Waar ligt de toekomst van Xabi Alonso? De Spaanse succescoach van Bayer Leverkusen maakt indruk en ...

37
37
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'

PSV beleeft een uitstekend seizoen. De Eindhovenaren schopten het tot in de achtste finales van de ...

52
52
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

28
28
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

230
230
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

171
171
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

100
100
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

213
213
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

120
120
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

216
216
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

269
269
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

548
548