Toppers in de JPL: de tien beste dribbelkonten

Toppers in de JPL: de tien beste dribbelkonten

Het coronavirus legt momenteel het Europese voetbal plat, en dus worden ook in de Jupiler Pro League geen matchen afgewerkt. Dankzij het bijzondere competitieformat in België hebben we gelukkig wel bijna het volledige reguliere seizoen achter de rug. Op basis van die 29 wedstrijden kunnen we dus op zoek gaan naar welke spelers in deze campagne het meest uitblonken in een aantal sleutelelementen van het spelletje. Met vandaag: de 10 beste dribbelaars in de JPL!


LEES OOK: de tien beste passeurs van de JPL!


LEES OOK: de tien beste afwerkers van de JPL!

De dribbelaar, hij is een lust voor het oog van menig voetballiefhebber. En zeker wanneer die individuele acties iets bijbrengen tot de collectieve teamprestatie. Belangrijk is echter ook de ratio waaraan die ondernemingen slagen, want het ene balverlies na het andere levert ook weinig op. Wij gingen daarom op zoek naar de meest efficiëntie dribbelkonten op onze velden, met als enige criteria dat ze gemiddeld minstens zeven keer per wedstrijd hun man moeten opzoeken. Naast enkele gevestigde waarden, krijgen we zo een paar verrassende namen in onze top tien – die opvallend genoeg exclusief uit flankaanvallers bestaat.

10. CARLOS EMBALO (KAS EUPEN)

9,63 dribbels per '90

50% slaagpercentage

We vallen meteen binnen met zulk een onverwachte figuur. Carlos Embalo wordt door Palermo voor één jaar gestald aan de Kehrweg, maar veel plezier beleefde de winger er nog niet. Amper twee basisplaatsen en 14 invalbeurten, hoewel hij in balbezit toch wat in zijn mars heeft. Exact de helft van zijn dribbels rond de Guinee-Bissauer succesvol af, en dan zijn er met meer dan negen stuks per match nochtans niet weinig. Helaas voor Embalo opteert coach Benat San José voor een realistische aanpak, waarin artiesten als hijzelf en Adelberto Penaranda minder aan de bak komen. PO II is een mooi platform om hen een kans te gunnen.

9. JUNYA ITO (KRC GENK)

7,45 dribbels per '90

50,97% slaagpercentage

Opgepikt als nobele onbekende in de J1 League, maar Junya Ito maakt almaar meer naam in België. De aalvlugge Japanner wordt dan ook steeds beslissender voor Genk en bracht met twee assists in zijn laatste twee duels zijn totaal toch alweer op zeven stuks. Met daarnaast ook vijf doelpunten lang geen slechte cijfers, om dan nog van zijn individuele acties te zwijgen. Ito is een van de beste dribbelaars in de JPL en liet meer dan genoeg zien om de Limburgers zijn aankoopoptie te laten lichten. Niet twijfelen is alvast de boodschap, want de 27-jarige flankaanvaller zijn meerwaarde in de Luminus Arena valt niet te ontkennen.



8. MEHDI CARCELA (STANDARD)

8,8 dribbels per '90

51,48% slaagpercentage

Een van de namen die u vast op voorhand had kunnen raden. De technische kunstjes van Mehdi Carcela zijn dan ook geen geheim in onze contreien, alleen verkies Michel Preud’homme tactische discipline boven baltovenarij. Het duurde dan ook even voor de Marokkaan echt zijn draai kon vinden, maar sinds nieuwjaar krijgt hij toch weer vaker zijn kans in de basiself. Carcela moest Standard opnieuw de nodige creativiteit en onberekenbaarheid bijbrengen, wat hem met wisselende resultaten ook lukte. Ondanks het striktere regime van MPH, boette hij aan natuurlijke flair en onbevangenheid alleszins gelukkig geen millimeter in.

7. THEO BONGONDA (KRC GENK)

7,5 dribbels per '90

55,2% slaagpercentage

De man die voor een clubrecord van zeven miljoen euro overkwam van Zulte Waregem was onder Felice Mazzu zelfs geen basisspeler, maar Hannes Wolf gelooft wél in T      héo Bongonda. Zijn statistieken sinds de jaarwissel zijn er dan ook naar. In 2020 was de 24-jarige winger niet alleen al goed voor drie doelpunten en twee assists, bovendien krikte hij ook zijn dribbels een niveau omhoog. Nog niet op het uitzonderlijke peil van destijds bij Essevee, waar Bongonda indrukwekkende cijfers van tien acties per wedstrijd aan een slaagpercentage van 60 procent voorlegde, maar toch meer dan behoorlijk. Duidelijk op de weg terug.



6. ABOUBAKARY KOITA (WAASLAND-BEVEREN)

7,91 dribbels per '90

55,63% slaagpercentage

In 2017 hoopte AA Gent bij derdeklasser Geel een ruwe diamant te vinden, maar Aboubakary Koita kon in de Ghelamco Arena niet doorbreken. Ook een huurbeurt bij KV Kortrijk werd geen succes, maar aan de Freethiel komt de polyvalente aanvaller nu toch weer aan de oppervlakte. Koita stond 23 keer aan de start bij het zwalpend Waasland-Beveren en wist daar geregeld toch voor een vleugje magie te zorgen. Een van de weinige Waaslanders die, mits de degradatie een feit wordt, misschien wel kan rekenen op interesse van andere 1A-clubs. Zijn profiel is alvast interessant: Belg, 21 jaar en op meerdere posities inzetbaar.

5. JEAN-LUC DOMPÉ (ZULTE WAREGEM)

7,74 dribbels per '90

56,25% slaagpercentage

Nog een banneling van de Buffalo’s die elders de spelvreugde terugvindt. Jean-Luc Dompé werd door AA Gent gewogen en te licht bevonden, maar aan de Gaverbeek wist hij Francky Dury wél steeds meer te overtuigen. Terwijl de rest van zijn ploegmaats het al wekenlang laat afweken, bleef de 24-jarige Fransman constant presteren. Met het gekende gebrek aan overzicht, maar altijd dreigend en een blok aan het been van zijn rechtstreeks tegenstander. Zelfs tijdens de 7-0 pandoering in Anderlecht zorgde hij af en toe voor een lichtpuntje. Een van de spelers die de schifting naar Essevee 2.0 volgend seizoen zeker zal overleven.

4. KYLIAN HAZARD (CERCLE BRUGGE)

9,78 dribbels per '90

57,65% slaagpercentage

De kleine broer van Eden en Thorgan begint stilaan naam te maken voor zichzelf. Zo behoort Kylian Hazard  tot de beste dribbelaars in de JPL, niet evident bij een bodemploeg als Cercle Brugge – waar geen ruimte is voor franjes. Zonder een muur op te trekken predikte ook Bernd Storck dus realisme, met als gevolg dat de winger soms uit de boot viel. Toch liet Hazard zich vaak opmerken met zijn flukse bewegingen, waar hij in PO II allicht nog meer de vrijheid toe zal krijgen. Al is de jongste telg van dé voetbalfamilie in ons land, geheel in de stijl van zijn broers, ook nu niet te verlegen om het op één na meeste acties te ondernemen.



3. JÉRÉMY DOKU (RSC ANDERLECHT)

13,22 dribbels per '90

60,20% slaagpercentage

De koploper in die stand is Jérémy Doku, die qua efficiëntie bovendien amper onderdoet voor de nummer één in deze lijst. Meer zelfs: het verschil is verwaarloosbaar, wat maakt dat het 17-jarige toptalent van Anderlecht allicht de ongekroonde dribbelkoning in België mag worden. De ruwe diamant komt eigenlijk nog altijd pas piepen op het hoogste niveau en hoort, ondanks het nodige schaafwerk, nu al tot het kruim van de JPL. Eens Doku zijn potentieel écht bereikt, staat er dan ook geen maat op de winger zijn plafond. Met de efficiëntie gaat het alvast steeds beter, dus de concurrentie – en bondscoach? – let maar best op.



2. KRÉPIN DIATTA (CLUB BRUGGE)

7,38 dribbels per '90

60,27% slaagpercentage

Vorig seizoen een revelatie, dus dit jaar was het vooral een kwestie van bevestigen. Krépin Diatta loste de verwachtingen in en ontwikkelde zich prima. De Senegalees is niet zo wispelturig als maatje Emmanuel Dennis, maar legt op 21-jarige leeftijd integendeel al veel intelligentie en maturiteit aan de dag – al ging het licht na zijn knappe treffer in Galatasaray even uit. Het lijkt slechts een kwestie van tijd tot Diatta onze competitie ontgroeid is, met een transfer die zelfs komende zomer reeds in de lucht hangt. Qua dribbels is de flankaanvaller dan ook top in België, al mag het allemaal misschien toch nog net wat beslissender.

1. NIKOLA STORM (KV MECHELEN)

7,43 dribbels per '90

60,45% slaagpercentage

Ooit te licht bevonden door Club Brugge, maar na omzwervingen via Zulte Waregem, OH Leuven en nu KV Mechelen zou de Nikola Storm van vandaag zelfs bij de autoritaire competitieleider zijn plaats hebben. Niemand gaat zijn mannetje alleszins vlotter voorbij dan de sympathieke en Achter de Kazerne zo geliefde flankaanvaller, die komend seizoen wel zijn voorlaatste contractjaar ingaat. Altijd een sleutelmoment met het oog op een eventuele transfer. Storm is Belgisch, 25 jaar, gevormd in de jeugdreeksen van een topclub en stilaan rijp voor zijn beste jaren. Een gouden tip voor de teams die met Malinwa strijden om PO I?


POLL: Welke speler zou u het liefst zien dribbelen bij uw favoriete ploeg?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale
Vanaken oordeelt over Brugse kansen op Europese finale

In 1992 greep Club Brugge net naast een plaats in de finale van de Beker der Bekerwinnaars na een ...

82
82
<strong>Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal</strong>
Anderlecht in turbomodus met grootse 8 miljoen-topdeal

Vorige zomer stonden Anderlecht en Francis Amuzu open voor een transfer, maar geen enkele ploeg kon ...

118
118
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan
Bizar: Martinez pakt tweede geel in penaltyreeks, maar blijft staan

Club Brugge plaatste zich donderdagavond uiteindelijk vlotjes voor de halve finales van de ...

31
31
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League
Club Brugge kent speeldata voor halve finales Conference League

Krijgt Antwerp na 31 jaar eindelijk een opvolger in een Europese finale? De kans is donderdag alvast ...

137
137
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend
Blijven of vertrekken? Amuzu maakt zijn keuze bekend

Zaterdagavond mag Anderlecht voor de eerste keer als leider in de Jupiler Pro League aan de bak. Het ...

117
117
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen

Club Brugge zette donderdagavond een ijzersterke prestatie neer in Thessaloniki. Het ging met 0-2 ...

417
417
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge

Voor de eerste keer in 31 jaar staat er nog eens een Belgisch team in een Europese halve finale. ...

560
560
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

1333
1333
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

320
320
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

124
124
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

303
303
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

108
108
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

221
221
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

492
492
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

240
240