Poker met Pjaca: de vreemde deal tussen Anderlecht en Juventus

Poker met Pjaca: de vreemde deal tussen Anderlecht en Juventus

160 minuten in vier wedstrijden. Zo lang kon Anderlecht tot dusver nog maar genieten van huurling Marko Pjaca, die in de 7-0 zege tegen Zulte Waregem zelfs niet van de bank kwam. Een totaal waar het mogelijk ook bij blijft, nu het coronavirus een schaduw werpt over de rest van het seizoen. Alhoewel. Naar verluidt beschikt Paars-Wit niet alleen over een optie bij Juventus om de Kroaat een jaar langer te lenen, maar gaat het zelfs om een mogelijkheid tot definitieve aankoop. Toch een opmerkelijk detail.

DERDE KEER, GOEDE KEER

Anderlecht klopte in januari aan in Turijn om Pjaca te kunnen huren. Dat kon zonder veel omwegen, want sportief directeur Michael Verschueren onderhoudt een directe lijn met de sterke mannen van de Oude Dame. Door zijn werk bij de European Club Association staat hij immers vaak in contact met Andrea Agnelli, voorzitter van de ECA én Juventus. Hoewel Pjaca er nooit echt doorbrak, stonden ze bij de Italiaanse grootmacht evenwel niet meteen te springen om de winger te laten gaan. Zelfs niet op tijdelijke basis.



Ooit was Pjaca namelijk het nieuwe goudhaantje van Juventus. Op 21-jarige leeftijd verhuisde hij voor de aanzienlijke som van 23 miljoen van Hajduk Split naar La Vecchia Signora, maar mede door enkele zware knieblessures kon hij daar nooit helemaal zijn stempel drukken. Net zomin als bij Schalke 04 of Fiorentina trouwens, uitleenbeurten die evenmin grote successen werden. Door Pjaca meteen voor anderhalf jaar uit te lenen aan Anderlecht, lijkt Juventus hem nu echter de kans te gunnen zichzelf terug te vinden.

BESCHEIDEN SOM (?)

Een uitleenbeurt van anderhalf seizoen is niet alledaags in het moderne voetbal, maar uitzonderlijk kunnen we het nu toch ook weer niet noemen. Op papier sloten de Brusselaars dan ook een goede deal met de talentvolle flankaanvaller, die zich opnieuw een weg wil timmeren naar de top. Pjaca zou zes maanden tijd krijgen om zich aan te passen aan zijn nieuwe werkomgeving, om daarna volgend seizoen helemaal te kunnen knallen in het Lotto Park. Het clubbestuur van Anderlecht zag het meteen zitten.



Oorspronkelijk hield die huurovereenkomst geen aankoopoptie in, maar na amper enkele weken zouden Juventus en Anderlecht dus dan toch al tot een akkoord gekomen zijn over wat een definitieve overgang eventueel moet kosten. De transfersom zou volgens de berichten eerder schappelijk zijn, maar wat mogen we daar dan exact onder verstaan? Voor Juventus is acht miljoen euro bijvoorbeeld een peulschil, maar voor de recordkampioen zou dat vandaag dan weer al een onrealistisch hoog bedrag zijn.

1,3 MILJOEN PER JAAR

Sinds zijn aankomst in Turijn in 2016 daalde de marktwaarde van Pjaca alvast systematisch van 18 miljoen euro naar 7,5 miljoen. Ook dat is echter nog een financiële brug te ver voor Anderlecht. Als Pjaca dit of volgend seizoen helemaal ontploft bij Anderlecht, dan moet er bovendien ook nog een akkoord worden gevonden met de Kroaat zélf. Volgens Daily Mail zou het weekloon van Pjaca om en bij de 25.000 euro bedragen. Omgerekend naar 52 weken, maakt dat dus 1,3 miljoen op jaarbasis.



Een appeltje voor de dorst vergeleken met wat Vincent Kompany, Samir Nasri, Nacer Chadli en Adrien Trebel naar verluidt opstrijken, al zal Sporting net daarom zulke salarissen nu niet meer zo snel uitdelen. Zeker niet aan alweer een speler die reeds het nodige blessureleed kende, én op de koop toe slechts sporadisch zijn klasse toonde tijdens zijn periode in België. Als het al tot een definitieve transfer zou komen, moet er dus duidelijk nog een gulden middenweg worden gevonden tussen beide partijen.

DE JUISTE TIMING

Indien Anderlecht komende zomer beslist om de huur van Pjaca te verlengen met één seizoen, dan blijft de leenspeler al zeker tot juni 2021 voetballen in het Lotto Park – precies het moment waarop zijn huidige contract bij Juventus afloopt. Dan zou Pjaca dus gratis op te halen zijn voor Anderlecht, al geldt dat ook voor andere geïnteresseerde clubs. Iets waarvan tot op heden evenwel nog geen sprake is.



Mochten de Brusselaars overwegen om zijn aankoopoptie te lichten, wordt de timing dus essentieel. Een gunstig scenario zou bijvoorbeeld zijn dat Pjaca, als en wanneer de competitie hervat, plots zijn oude niveau terugvindt. Anderlecht kan de 24-jarige winger dan eerst voor een bijkomend seizoen huren en de kat nog uit te boom kijken. Indien de bevestiging volgt, kan Paars-Wit zonder veel erg overgaan tot actie.

Is het niet om Pjaca langer in het Lotto Park te houden, dan wel om hem direct met winst door te verkopen. Zoals Charleroi recent nog met Victor Osimhen deed, al viel hetzelfde plan destijds met Lukasz Teodorczyk wel in het water. Een extra addertje onder het gras: vanaf 1 januari 2021 kan Pjaca zélf kiezen waar hij een voorcontract tekent voor het jaar nadien. Dan kan Anderlecht dus met lege handen komen te staan.

TOEKOMST IN ANDERLECHT

Voorlopig wijst niets erop dat Anderlecht momenteel overweegt om Pjaca nog één seizoen extra te huren, laat staan zijn nog steeds relatief dure aankoopoptie te lichten. De Kroaat heeft zich immers nog niet helemaal in het hart van Frank Vercauteren weten te voetballen, die al meermaals aangaf dat de 24-voudig international nog flink wat werkpunten heeft. En daarmee doelt hij wellicht niet alleen op diens fysieke achterstand.



Tegen Eupen en Waasland-Beveren gunde de coach Pjaca nog twee keer een basisplaats, maar tegen Zulte Waregem kwam hij zoals gezegd geen minuut in actie. Dankzij de recente ontbolstering van Jérémy Doku en Francis Amuzu, plus de rentree van Chadli en Yari Verschaeren uit de ziekenboeg, leken er ook zonder coronastop de komende weken bovendien weinig speelkansen in het verschiet te liggen. En terecht, zo blijkt.

Voorlopig steekt Pjaca er namelijk niet bovenuit met zijn prestaties, met een bijdrage die voorlopig beperkt bleef tot één doelpunt in de 6-1 zege tegen Eupen. Eentje voor de statistieken, dus. Ook zijn andere cijfers laten wat te wensen over, waarbij we ons uiteraard focussen op zijn passing. Die verstuurt de technicus aan een degelijke accuraatheid van 80 procent, al blijft hij daarmee wel nog onder het Paars-Witte gemiddelde (85%) steken.

Veelzeggender is echter dat Pjaca tot dusver geen enkele sleutelpass afleverde. Het is dan ook nog maar de vraag of hij ooit wél kan uitgroeien tot een sleutelfiguur bij de Belgische recordkampioen, of uiteindelijk in het lange rijtje aan mislukte huurlingen zoals Marko Marin, Filip Djuricic, Alexander Büttner en andere Rolando’s terechtkomt. In die zin is het toch vreemd dat Anderlecht nu al een deal met Juventus afsloot over een eventuele definitieve transfer. Al kan het natuurlijk allemaal deel uitmaken van het Proces.

POLL: Heeft Pjaca een toekomst bij Anderlecht volgens u?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

12
12
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

75
75
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

78
78
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern M&uuml;nchen bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

99
99
<strong>Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban</strong>
Vuurwerk bij AA Gent met nieuwe Gift Orban

Ahmed Abdullahi kwam als proefspeler uit Nigeria naar AA Gent, waar hij furore maakte door veel ...

147
147
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"
Hayen komt met mooi verhaal over Deila: "Siert hem"

Club Brugge begint onder grote druk aan de Champions' Play-Offs. Ze moeten op 'bezoek' gaan bij ...

70
70
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"
AA Gent mist 2 ervaren pionnen tegen Standard: "Te vroeg"

AA Gent speelt nog maar eens een bijrol aan het einde van het seizoen. Ze moeten w&eacute;&eacute;r ...

89
89
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'
'Ajax ziet graten in komst van smaakmaker Anderlecht'

Bij RSC Anderlecht lopen heel wat spelers in de kijker. De Brusselaars willen hun kern zo goed ...

262
262
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"
Pochettino over Lavia: "Was al sinds december zo"

Romeo Lavia kent een rotseizoen. De Belgische middenvelder komt dit seizoen niet meer aan spelen toe ...

42
42
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'
'Zirkzee heeft knaltransfer naar topclub zo goed als beet'

Joshua Zirkzee ontploft dit seizoen helemaal bij Bologna. De Nederlandse aanvaller doet het ...

81
81
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"
Hayen geeft ambities Club Brugge prijs: "Dat ga ik niet doen"

Nicky Hayen moet Club Brugge in de play-offs naar een Europees ticket loodsen en hopelijk doorstoten ...

271
271
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'
'Club Brugge heeft toptransfer beet en betaalt 5 miljoen'

Club Brugge heeft volgens Het Laatste Nieuws zijn eerste zomertransfer al beet. De Bruggelingen ...

617
617
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax
John van't Schip stopt als hoofdtrainer van Ajax

Ajax gaat de komende maanden op zoek naar een Europees ticket. Dat is uiteraard een must. De club ...

38
38
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'
'Charleroi laat na Trebel nog 4 dure vogels gratis gaan'

Sporting Charleroi moet zich in de Play-Downs proberen te handhaven in de Jupiler Pro League. De ...

148
148
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'
'Milan en Barça neus aan neus voor topverdediger'

De Europese topcompetities zijn nog volop aan de gang, maar dat houdt de geruchtenmolen niet tegen ...

46
46