Leegloop dreigt op de Bosuil: 16 spelers kunnen vertrekken

Leegloop dreigt op de Bosuil: 16 spelers kunnen vertrekken

Antwerp maakt zich stilaan op voor de start van PO I, want met 50 punten staat The Great Old momenteel veilig op de vierde plaats. Coach Laszlo Bölöni levert dan ook uitstekend werk op de grasmat, terwijl Luciano D'Onofrio naast het veld gestaag bouwt aan een Belgische topploeg. Tijdens de komende zomer staat de sportief directeur echter toch andermaal een énorm drukke periode te wachten.

D'ONOFRIO – BÖLÖNI

Paul Gheysens wist dat de relaties en voetbal-knowhow van D'Onofrio van goudwaarde konden zijn voor zijn club, en de voorbije jaren leverde de Italo-Belg inderdaad uitstekend werk op de Bosuil. Vorig seizoen werd in het tweede jaar terug op het hoogste niveau al PO I gehaald, met een knappe vierde plek als eindresultaat. Op termijn willen ze in Deurne-Noord echter meedoen om de titel. Vandaag lijkt de oppergaai eerder onrealistisch, maar de Croky Cup kan wel een mooie bekroning worden voor al dat harde werk.



Met Bölöni heeft het stamnummer één dan ook een ervaren hoofdtrainer in de rangen, die als geen ander weet hoe hij een elftal moet smeden dat goed aan elkaar hangt. De basis daarvoor ligt zoals geweten voornamelijk op een stabiele organisatie, aangevuld met een stevige motor op het middenveld en enkele aanvallende impulsen die voor de surplus moeten zorgen. Dit seizoen wordt die balans opnieuw wonderwel gevonden, al blijft de ploeg toch net iets te veel afhankelijk van de klasse en doelpunten van Dieumerci Mbokani.

DEFOUR – MIRALLAS

Vorige zomer trok Gheysens nog eens de geldbuidel open om enkele klinkende namen binnen te halen. Antwerp stuntte met de komst van ex-Rode Duivels als Steven Defour en Kevin Mirallas, waarbij die laatste in Antwerpen zijn plaats bij de nationale ploeg dacht te heroveren. Nu het einde van de reguliere competitie in zicht is, blijken deze toptransfers evenwel allerminst geslaagd te zijn.

Defour was pas wedstrijdfit op de zevende speeldag tegen RSC Anderlecht en stond sindsdien door blessures nog maar 582 minuten op het veld, amper 28 procent van wat in theorie nog mogelijk was. Mirallas was minder geblesseerd dan Defour – zelden eigenlijk – maar ook hij maakte geen indruk op het veld. Nochtans werd hem al bij al toch nog 49% van de maximale speeltijd gegund.



Beide routiniers bevinden zich in de herfst – of zelfs winter? – van hun carrière en verdienen goed hun boterham op de Bosuil, logisch gezien hun grote verdiensten in het verleden. Maar of het duo ook volgend jaar deel zal uitmaken van de Antwerpse kern is nog maar de vraag. Beide contracten lopen immers af op 30 juni, en vooral voor Mirallas lijkt een verlenging niet meteen aan de orde.

BOLAT – MBOKANI

Al maanden wordt echter veel drukker gepalaverd over de toekomst van Sinan Bolat, tevens einde contract na dit seizoen. De voorbije weken werden de gesprekken over een verlengd verblijf alvast opgestart, zij het voorlopig zonder resultaat. Zelf sloot de doelman nooit uit te zullen blijven, maar hij zou toch andere (buitenlandse) pistes openhouden. Intussen meldde naar verluidt het Turkse Besiktas zich al. Een vertrek van de Antwerpse nummer één komende zomer zou ongetwijfeld pijn doen bij de oudste club van het land.



Waar Bolat achterin de boel gesloten houdt, is aan de andere kant van het veld Mbokani uiteraard onmisbaar. De Congolees scoort bij de vleet en is van levensbelang voor Bölöni, maar ook hij bezit een aflopend contract. Antwerp zou de verbintenis maar wat graag opbreken, zij het liefst voor één in plaats van twee seizoenen – de duur die Dieu zelf voor ogen heeft. Mbokani is op 34-jarige leeftijd dan ook een dure vogel, al moet Antwerp best toch niet te lang talmen. Met Fenerbahce ligt er tenslotte al een kaper op de kust.

OPARE – ARSLANAGIC

Dino Arslanagic en Daniel Opare delen net als Bölöni, D'Onofrio, Defour, Bolat en Mbokani een geschiedenis bij Standard. Maar net zoals dat voor dat laatste trio het geval is, zijn ook zij lang niet zeker of ze volgend jaar nog het shirt van Antwerp zullen dragen. Opare lag het hele seizoen lang in de lappenmand met een zware knieblessure, verre van ideaal wanneer je over een aflopend contract met optie beschikt. Antwerp rekent niet meer op de rechtsachter en zal die optie dus niet lichten.



Het verhaal van Arslanagic is dan weer net iets anders. De centrale verdediger was lange tijd een onbetwiste basisspeler, en vormde samen met Wesley Hoedt een betrouwbare buffer voor Bolat. De laatste weken zag hij mede door omstandigheden zijn speeltijd echter slinken, en dat terwijl vervanger Abdoulaye Seck een uitstekende indruk achterlaat. Net zoals de bovenstaande namen kan Arslaganic, die ook al aangaf alle opties te overwegen, eind juni gratis de deur uitlopen op de Bosuil.

NOG MEER VERTREKKERS

Het mag duidelijk zijn: Antwerp zit met flink wat aflopende contracten. Voor heel wat spelers worden die allicht niet verlengd. Denk maar aan Amara Baby, al sinds december sinds december niet meer in actie. Of Sambou Yatabaré en Steve Colpaert, die beiden nog geen minuut speelden en wegkwijnen in de B-kern. Ook jongeren als Robbe Quirynen en Jens Teunckens naderen in juni het einde van hun verbintenis, maar zij hebben het grote voordeel Belg te zijn – belangrijk om zes landgenoten op het wedstrijdblad te zetten.

Daarnaast beschikt Antwerp ook nog over drie huurlingen, die allen wellicht zullen terugkeren naar hun club van oorsprong. Vooral in het geval van Wesley Hoedt  is dat jammer, want hij doet het uitstekend als onwrikbare defensieve sterkhouder. Een terugkeer naar Southampton lijkt dan ook logisch voor de 25-jarige Nederlander. Er werd wel een optie tot koop opgenomen in zijn huurdeal, maar die zou maar liefst acht miljoen euro bedragen. En dat lijkt ons net iets te veel voor Antwerp, of Gheysens zou echt wel eens flink moeten doorduwen.



Daarnaast worden ook Koji Miyochi (Kawasaki Frontale) en Zinho Gano (KRC Genk) tot het einde van deze campagne gehuurd. Antwerp bedong een aankoopoptie op Miyoshi, maar na zijn goede start volgden prestaties die bezwaarlijk indrukwekkend genoeg zijn om die eerstdaags te lichten. Bij Gano, momenteel een tijdje in de lappenmand, hetzelfde verhaal. Antwerp kan de optie lichten, maar een rechtmatige opvolger van Mbokani lijkt hij nog niet echt. Een goede doublure, dat wel. Maar of dat voldoende is voor Bölöni en D'Onofrio?

OOK NOG MILJOENEN OP KOMST?

Naast de aflopende contracten en spelers die gehuurd worden van andere clubs, kan er nog meer uitgaande transferactiviteit verwacht worden op de Bosuil. Zo wordt Aurélia Buta, de flankverdediger die menig vijandige defensie een lastige avond bezorgt, gelinkt aan een transfer naar de Premier League. Tot concrete voorstellen kwam dat vooralsnog niet, maar de kans is groot dat Antwerp overstag zal gaan voor de miljoenen van over Het Kanaal. De marktwaarde van Buta wordt geschat op vier miljoen euro, en Gheysens moet ook de financiële balans ook wat in evenwicht houden.



Daarnaast wordt het ook afwachten wat de club van plan is met Didier Lamkel Zé. De Kameroense aanvaller stond dit seizoen – en vorig jaar ook trouwens – vaak in het middelpunt van de belangstelling, en dat meermaals in een negatieve context. Het enorme talent van Lamkel Zé staat dan wel buiten kijf, door zijn onvolwassen gedrag blijft hij wisselvallig presteren en zorgt hij voor ergernis bij ploegmaats, technische staf én fans. Is het moment aangekomen om de dribbelkont te verkopen? Ook zijn marktwaarde bedraagt een flinke 4,5 miljoen euro. Wie bereid is dat te betalen, is evenwel een ander paar mouwen.

POLL: Is het eind van een generatie aangebroken bij Antwerp?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'
'Man United en Atlético strijden om ex-Genkverdediger'

Manchester United hoopt in extremis nog een Champions League-ticket te veroveren in de Premier ...

15
15
Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'
Promes kwijnt weg in cel: 'Kaalgeschoren en misbruik'

Quincy Promes (32) haalde de afgelopen tijd meermaals negatief het nieuws na een veroordeling voor ...

0
0
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'
'Xabi Alonso hakt knoop door over toekomst'

Waar ligt de toekomst van Xabi Alonso? De Spaanse succescoach van Bayer Leverkusen maakt indruk en ...

30
30
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'
'Bliksemtransfer Noa Lang? PSV krijgt duidelijkheid'

PSV beleeft een uitstekend seizoen. De Eindhovenaren schopten het tot in de achtste finales van de ...

46
46
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'
'Bayern München mag één topcoach al vergeten'

Bayern München lijkt de titel dit seizoen aan Bayer Leverkusen te moeten laten. Der ...

28
28
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."
Hasi duidelijk over toekomst: "Als het van mij afhangt ..."

KV Mechelen greep net naast PO 1 en moet dus aan de bak in de Europe Play-offs. De Kakkers starten ...

208
208
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'
'Liverpool berooft Real Madrid van sterkhouder'

Liverpool doet volop meer voor de titel in de Premier League. De Reds moeten afrekenen met Arsenal ...

152
152
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"
Standard baalt: "Hij is 4 maanden buiten strijd"

Standard neemt het vanavond op tegen AA Gent. De Rouches moeten winnen als ze nog een goed einde van ...

91
91
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"
KRC Genk jammert: "Zijn seizoen is over en out"

KRC Genk hoopt de play-offs aan te vatten met een stuntje tegen Union SG. De Limburgers krijgen ...

210
210
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging
Olivier Deschacht verbluft met spetterende nieuwe uitdaging

Voor Olivier Deschacht viel het voetballeven nooit helemaal stil. De assistent van de jonge Rode ...

112
112
<strong>Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen</strong>
Weelde bij Anderlecht: 1 speler moet (wellicht) niet hopen

RSC Anderlecht speelde in de oefenpot tegen Zulte Waregem 2-2 gelijk. Het was de terugkeer van ...

208
208
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"
Euvrard (Zulte Waregem): "Geen promotie is falen"

Zulte Waregem neemt het komende zaterdag op tegen Deinze. Essevee moet winnen als het de hoop op een ...

257
257
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"
Mignolet hard: "Ik heb vroeg aan de alarmbel getrokken"

Club Brugge kende een seizoen met heel wat ups en downs. De West-Vlamingen zijn nog steeds actief in ...

534
534
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs
Anderlecht met voetjes op de grond gezet vlak voor play-offs

RSC Anderlecht begint morgen aan de Champions' Play-Offs met een duel tegen Royal Antwerp FC. ...

537
537
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?
Opvallend: laatste 'competitieve match' voor Standard?

Standard neemt het zaterdagavond op tegen AA Gent. Als ze nog iets van hun seizoen willen maken, dan ...

244
244