Het vraagstuk Vlap: géén draaischijf, wél efficiënte schakel

Het vraagstuk Vlap: géén draaischijf, wél efficiënte schakel

Flopaankopen troef bij RSC Anderlecht dit seizoen. De balans van de winteraankopen moet nog worden gemaakt, maar tussen de zomeraanwinsten zitten nauwelijks grote meevallers. Hendrik Van Crombrugge, Vincent Kompany en Derrick Luckassen steken er wel bovenuit, maar andere grote transfers zoals Nacer Chadli, Kemar Roofe en Philippe Sandler kostten handenvol geld zonder hun waarde ten volle te bewijzen op het veld. Michel Vlap werd eerder dit seizoen ook al in die laatste categorie geplaatst. Maar de Nederlander onderging net op tijd een metamorfose.

(NOG) NIET AFGESCHREVEN

Eind december leek Vlap het helemaal verkorven te hebben in het Lotto Park. In de bekermatch tegen Club Brugge won hij geen enkel duel en werd hij al in één adem genoemd met de Roemeen Nicolae Stanciu, de welbekende mislukte recordtransfer van Anderlecht twee jaar geleden. Het zou met Vlap diezelfde kant uitgaan, zo werd voorspeld.



Een week later verwachtte niemand hem in de basisploeg tegen KRC Genk, een van de zoveelste matchen van de laatste kans voor Anderlecht. De technische staf, onder aanvoering van Frank Vercauteren en Kompany, eiste meer duelkracht, diepgang en durf. Vlap antwoordde op het veld. De Nederlander speelde een uitstekende wedstrijd en scoorde twee keer. Bedankt voor het vertrouwen. 

NOOIT EFFICIËNTER IN ANDERLECHT 

De glansprestatie tegen de huidige landskampioen moest hét keerpunt worden voor Vlap, maar de bevestiging bleef nog een tijdje uit. Deels door blessures en ziekte, deels door het ontbreken van een sterk collectief bij Anderlecht. Zie de barslechte wedstrijd op Cercle Brugge, waar Vlap tijdens een invalbeurt van 20 minuten toch nog de winning-goal kon scoren. Het was niet mooi, maar wel dodelijk efficiënt. 



Sinds die belangrijke treffer tegen Cercle Brugge maakt Vlap steevast deel uit van de basisploeg bij Anderlecht. Vaak met wisselend succes, maar tegen Eupen en Waasland-Beveren was ie alweer goed voor twee doelpunten en een assist – één doelpunt werd toegekend aan Dejan Joveljic. Desondanks is Vlap daarmee bezig aan zijn meest efficiënte periode bezig in het shirt van Anderlecht, en dat biedt de club alleen maar perspectieven.

Acht of zeven miljoen. De meningen over zijn transfersom lopen nog wat uiteen, maar het is duidelijk dat Anderlecht diep in de geldbuidel tastte voor de spelmaker. Voorlopig kan Vlap die investering niet helemaal rechtvaardigen, maar hij moet wel afgerekend worden op zijn kwaliteiten. Misschien werden voor zijn komst wel onrealistische patronen geschetst. Een fluwelen techniek en een zorgeloze balcontrole heeft hij niet. Vista en efficiëntie wél.

EFFICIENCY IS KEY

Voorlopig zit Vlap aan acht competitiedoelpunten, terwijl hij vorig seizoen in de Eredivisie bij Heerenveen 16 stuks maakte. De Nederlander bevindt zich bij Anderlecht echter in een grotendeels stroef draaiend elftal, dus puur op zijn doelpunten mag hij niet worden afgerekend. Op zijn efficiëntie wél, en die is nog altijd uitstekend. Vlap is de op zes na efficiëntste aanvallende middenvelder wat het omzetten van schoten op doel in doelpunten betreft.  



In Heerenveen lag zijn goalconversie van doelkans naar een effectief doelpunt vorig seizoen op maar liefst 24 procent, dit seizoen haalt Vlap 'amper' 15,6%. En toch is dat nog steeds indrukwekkend. Enkel Kevin Hoggas (Cercle, 16%) Selim Amallah (Standard, 17%) Ryota Morioka (Charleroi, 19%), Roman Bezus (AA Gent, 21%), Lior Refaelov (Antwerp, 22%) en Jonathan David (AA Gent, 29%) doen beter. 

"Als Vlap afwerkt, is het bijna altijd binnen kader", zo verwoordde ploegmaat Elias Cobbaut het perfect. Een stelling die ook volledig klopt, want zijn ploegmaat behoort ook tot de tien middenvelders in de Jupiler Pro League die het vaakst tussen de palen trappen. 43 procent van zijn pogingen belanden op het doel van de tegenstander, al lag dat gemiddelde bij Heerenveen opnieuw nog wat hoger met 53%.

BETER DAN BIJ HEERENVEEN

Zijn statistieken in Heerenveen waren dus van nog hoger niveau dan in Anderlecht, maar op andere vlakken doet Vlap minstens even goed als vorig seizoen – wat een absoluut topjaar was. Zo passt de middenvelder veel efficiënter de bal bij Anderlecht (83%) dan bij Heerenveen (79%), en laat hij in het Lotto Park het leer zelfs veel vaker rond gaan dan in het Abe Lenstra Stadion. Zes keer meer per match om precies te zijn, al heeft de filosofie van Kompany daar wellicht veel mee te maken.



Opvallend genoeg ontvangt Vlap bij Anderlecht de bal ook veel vaker dan bij Heerenveen. Vorig seizoen kreeg hij per wedstrijd 19 passes toegespeeld door een Friese ploegmaat, terwijl dat totaal bij Anderlecht op maar liefst 27 stuks ligt. Toch een significant verschil. Daarnaast blijft Vlap even vaak en even efficiënt ballen droppen in de final third, de zone van de waarheid zeg maar. Per wedstrijd is hij goed voor vier van zo'n dreigende passes aan een respectabele efficiëntie van 70 procent. 

DUELS EN RECUPERATIE

Vlap meet 1 meter 90, maar een fysiek monster is hij allesbehalve. Zo kreeg hij dit seizoen al vaak het verwijt veel duels te verliezen en te weinig fysieke kracht in huis te hebben. Nochtans doet de Nederlander het prima in de lijf-aan-lijfgevechten, of toch voor zijn doen. Hij won dit seizoen bij Anderlecht (46%) tenslotte meer duels dan vorig jaar in Heerenveen (42%). Daarnaast vliegt Vlap er ook vaker in dan in de Eredivisie: in Brussel gaat hij iedere wedstrijd gemiddeld zes duels meer aan. 



Bovendien is zijn slaagpercentage van 46 procent in die situaties eerder middelmatig dan dramatisch. Bij Anderlecht verliezen zogenaamd stevigere jongens als Peter Zulj, Nacer Chadli, Jérémy Doku en Yari Verschaeren immers vaker hun duel dan Vlap. Hoewel het fysieke werk desondanks toch niet zijn sterkste punt is, recupereert Vlap daarnaast ook nog eens drie keer per match de bal. Waarvan het merendeel op de helft van de tegenstander, overigens. Ook dat is fysiek werk. 

BALVERLIES/BALBEZIT

Vlap werd in de Eredivisie geroemd voor zijn vele doelpunten, maar in Heerenveen draaide de ploeg ook grotendeels rond de rijzige middenvelder. In Anderlecht is dat helaas voor hem niet het geval. Toch lijkt hij zich steeds meer staande te houden en zelfs belangrijker te worden in de hoofdstad. Het aantal ontvangen passes (zoals hierboven al vermeld 27 per 90 minuten) is daarbij een belangrijke parameter. Voor zijn blessure kreeg zelfs Verschaeren, in principe toch de gedoodverfde dirigent, de bal minder vaak toegespeeld (24 keer per 90 minuten).



Bovendien behoudt Vlap heel vaak het balbezit, of anders gezegd: het leer verliezen doet hij slechts zelden. Verschaeren, Zulj, Chadli... allen lijden ze vaker balverlies dan de Nederlander, die in dat aspect opnieuw beter doet dan vorig jaar bij Heerenveen. Op alle aspecten – op efficiëntie voor doel na – maakte Vlap dus duidelijk grote stappen, wat maakt dat hij zeker niet te vroeg mag worden afgerekend. Laat ons wel duidelijk stellen: een draaischijf die de ploeg op sleeptouw neemt, is Vlap allerminst. Wél kan hij een belangrijke radar worden in het grotere geheel. Alleen jammer dat de Paars-Witte machine dit seizoen zo zelden op toerental geraakte.

POLL: Vindt u Michel Vlap een onderschatte voetballer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

454
454
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

162
162
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

68
68
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

204
204
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

72
72
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

143
143
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

416
416
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

219
219
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

559
559
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

230
230
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

116
116
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

511
511
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

228
228
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?
Miljoenen voor Anderlecht: Debast naar Premier League?

RSC Anderlecht staat sinds afgelopen weekend in pole-positie om met de landstitel aan de haal te ...

290
290
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City
De Bruyne zorgt voor pijnlijk record bij ondergang City

Titelverdediger Manchester City is woensdagavond gesneuveld in de Champions League. De Engelse ...

130
130