Barsten in Brugge: hoe Antwerp de titelrace open kan gooien

Barsten in Brugge: hoe Antwerp de titelrace open kan gooien

Voor nieuwjaar leek er in Jan Breydel geen vuiltje aan de lucht. Club Brugge was autoritair op weg richting de landstitel, in de prijzenkast werd alvast reeds een plekje voorzien. Op een spannende ontknoping van de competitie hoefden we dit jaar dan ook niet te rekenen, zo ging iedereen er vanuit. Na de topper tegen Antwerp kan het kampioenschap straks echter toch zomaar weer helemaal open liggen.


Dankzij de zege in Mechelen van gisteren nadert AA Gent voorlopig tot op zes punten, virtueel amper drie stuks dus na de halvering van de punten in PO I. Mits een Antwerpse driepunter op het veld van de leider schaart ook de Great Old zich straks op diezelfde afstand. Hoewel ze in Brugge zelfs dan – terecht – nog steeds niet zullen panikeren, kunnen we in dat geval dus toch moeilijk spreken van een race die al zo goed als gelopen is. Iets wat Philippe Clement ook in tijden van absolute dominantie altijd bleef prediken, al had Blauw-Zwart na haar prima heenronde ongetwijfeld vandaag toch op een iets grote marge gerekend.

MINDER 2020
Slechts één keer ging Club onderuit voor de winterstop, op de Bosuil nota bene. De zenuwen staan straks dus sowieso al strak gespannen, voor zover dat nog nodig was gooide Didier Lamkel Zé al wat extra olie op het vuur. Een kans op revanche, zou je dan kunnen zeggen, al komt die misschien niet echt op het ideale moment. Zoals hierboven gesteld voelen de Bruggelingen namelijk stilaan de hete adem van AA Gent in hun nek en kan ook de tegenstander van vanmiddag, die dus reeds bewees de fiere leider het vuur aan de schenen te kunnen leggen, de achterstand danig verkleinen. Bovendien is Club zelf in iets mindere doen.



Naast die ene nederlaag in Antwerpen moesten de troepen van Clement het dit seizoen zes keer stellen met een deling van de punten. Drie daarvan kwamen in de laatste vijf wedstrijden, met draws in Gent vlak voor nieuwjaar gevolgd door Kortrijk en Charleroi de voorbije week. Daarvoor bleef Blauw-Zwart ook in de beker tegen Zulte Waregem al steken op een gelijkspel. Drie matchen op rij zonder overwinning: het was Club dit seizoen, inclusief Champions League, nog niet overkomen. Het nieuwe jaar werd zo ingezet met een naar Brugse normen ondermaatse vijf op negen. Alleen in Anderlecht werden de drie punten gepakt.

EVENKNIE GENT
Nu moeten we wel zeggen dat elk van die drie partijen buitenshuis werden afgewerkt, wat maakt dat het op het eerste zicht zwakke rapport best nog meevalt. Met in het eerste duel voor eigen volk direct Antwerp voor de boeg kan het niveau echter toch maar beter opgekrikt worden, want op dat vlak verloor Club eveneens wat van haar pluimen. Om te beginnen in het aanvallend compartiment, waar in 2020 nog geen enkele spits tot scoren kwam – een euvel dat Michael Krmencik nu moet verhelpen. De brilscore in Charleroi was, na de 0-0 thuis tegen Eupen, trouwens pas de tweede keer dit seizoen dat de nul op het bord bleef staan.



Bovenop het inmiddels gebruikelijke gebrek aan efficiëntie, waar met de komst van Krmencik hopelijk dus mee werd afgerekend, creëerde Club in al die wedstrijden ook simpelweg minder kansen dan voorheen. De roest lijkt dan ook een beetje in de machine te zijn geslopen, al kan de terugkeer van Krépin Diatta op de flank de motor mogelijk wel weer beter aan het draaien krijgen. Het neemt niet weg dat AA Gent sinds gisteren alvast op offensief vlak reeds de evenknie is van de grote concurrent uit Brugge. Net als Blauw-Zwart zitten de Buffalo's nu immers aan 50 treffers, met de titel van 'best voetballende ploeg' gingen ze eerder al lopen.

SLOOPHAMER MBOKANI
De verdediging van Jess Thorup kan wel nog lang niet tippen aan die van Clement, al oogt het ook daar net iets minder stabiel sinds de jaarwissel. Na – beker inbegrepen – amper acht tegendoelpunten in 24 duels, werd Club in de vier matchen na nieuwjaar immers al vier keer geklopt. Betrouwbaar sluitstuk Simon Mignolet ging daarbij zowaar flink aan het flateren in de halve finale van de Croky Cup tegen Zulte Waregem, de goals in Kortrijk waren eveneens op z'n minst vermijdbaar. Zonder te willen insinueren dat het huis achterin niet meer overeind staat, zien we zo toch stilaan de eerste barstjes in de fundamenten verschijnen.



Met Dieumerci Mbokani komt nu dan ook nog eens de ultieme sloophamer over de vloer. De Gouden Stier zorgt er haast op zijn eentje voor dat we Antwerp in het trio van titelkandidaten durven plaatsen, al is het stamnummer één misschien net iets té afhankelijk van de Congolese spits. Die is met een goal of assist namelijk rechtstreeks betrokken in zowat de helft van de productie. Hoewel Laszlo Bölöni over nóg heel wat kwaliteit in zijn kern beschikt, is het op de Bosuil zo toch bidden dat Dieu niet geblesseerd geraakt. Zonder haar ervaren krijger zou de wereld van de Great Old er tenslotte plots toch volledig anders uitzien.

DRUKKE KALENDERS
Zo lang Mbokani wél tussen de lijnen loopt, mag Antwerp de lat echter gerust torenhoog leggen. Zeker omdat de 34-jarige topschutter dus ook nog eens prima omringd is. Net als het Gentse goudhaantje Jonathan David in de Ghelamco Arena overigens. Beide achtervolgers beschikken immers over een nagenoeg even brede, wie weet zelfs ruimere selectie dan de tot voor kort ongenaakbare competitieleider. Hun tevens drukke programma, met Antwerp dat nog in de Croky Cup actief is terwijl Gent in de Europa League een dubbele confrontatie met AS Roma wacht, zou in principe dus geen al te groot probleem mogen vormen.



Bovendien heeft Club, dat nog in allebei die toernooien aan de bak moet, een nog zwaardere kalender in het vooruitzicht. Met in de competitie op de koop toe enkele toppers op verplaatsing, want Blauw-Zwart trekt nog naar Genk én Standard – twee teams waar het voor de winterstop niet van wist te winnen. Opvallend genoeg nemen de Bruggelingen het zo nog op tegen elke ploeg die hen in de heenronde punten afsnoepte, want ook Charleroi en Eupen komen nog aan de beurt. Indien ze op Jan Breydel niet te veel van hun marge willen inboeten voor PO I, kunnen ze dan ook maar best beginnen met een zege tegen Antwerp.

SPANNENDE SPURT?
Of toch alvast met geen nederlaag te slikken, want na de halvering van de punten aan het begin van de eindronde zou de voorsprong op de twee naaste concurrenten dan virtueel dus nog amper drie eenheden bedragen. Een peulschil vergeleken met wat iedereen een paar weken geleden nog dacht. Enigszins onverwachts krijgt Antwerp straks in Brugge dus dé kans om de titelrace opnieuw helemaal open te gooien. En er wie weet dan toch nog een spannende eindspurt van te maken?

POLL: Krijgen we volgens u nog een spannende titelrace?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder
Van Bommel wisselt één keer, Union mist sterkhouder

Union SG is dramatisch aan de Champions' Play-Offs begonnen en moet donderdagavond op het veld van ...

0
0
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"
Concurrentie beeft: "Dan wordt Club natuurlijk kampioen"

Nog één wedstrijd en de heenronde van de Champions' Play-Offs zit erop. Sowieso zal ...

183
183
Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend
Declan Rice slikt walgelijke gezangen, X reageert vernietigend

Declan Rice en Arsenal spelen voorlopig een dijk van een seizoen. De recordtransfer paste zich ...

19
19
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'
'Wending op Anfield: Liverpool kent prijskaartje nieuwe coach'

Liverpool FC gaat momenteel door enkele moeizame weken. Desondanks wordt er achter de schermen op ...

27
27
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke
Tessa Wullaert kondigt spetterend nieuws aan met Coucke

Tessa Wullaert is ongetwijfeld de vaandeldraagster van het vrouwenvoetbal in België. De ...

67
67
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'
'KBVB houdt adem in: Europese topclub zet zinnen op Tedesco'

Domenico Tedesco is momenteel druk in de weer met het vormen van zijn EK-selectie bij de Rode ...

45
45
<strong>Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast</strong>
Attractie voor Anderlecht: jonge ster die Europa verbaast

Anderlecht richt zijn pijlen op David Oduro, een veelbelovende 17-jarige Ghanese wingback die indruk ...

150
150
Club Brugge krijgt gunstig advies over Jan Breydel 2.0
Club Brugge krijgt gunstig advies over Jan Breydel 2.0

Na de 4-0 zege daverde Jan Breydel op zijn grondvesten. Plots is het stadion van Club Brugge weer ...

250
250
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'
'Louwagie zet alle zeilen bij: recorddeal voor AA Gent'

De overname door Sam Baro luidt een nieuw tijdperk in bij AA Gent, dat dankzij de kersverse eigenaar ...

131
131
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'
'Hayen krijgt kans: Club Brugge staakt zoektocht naar T1'

Van een schokeffect gesproken. Sinds het ontslag van Ronny Deila onderging Club Brugge een heuse ...

702
702
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren
Riemer verschaft update over terugkeer van Verschaeren

Na het uitvallen van Anders Dreyer en Kasper Schmeichel dreigt Anderlecht de titelrace flink ...

208
208
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union
Verwachte 11: Van Bommel onthult plan, 2 wissels bij Union

Na de zeges van Anderlecht en Club Brugge kan Union maar beter winnen van Antwerp op de ...

213
213
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'
'Over en out: grootverdiener richting exit bij Club Brugge'

Terwijl de sportieve successen mekaar plots weer in sneltempo opvolgen blijkt Club Brugge op de ...

773
773
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027
AA Gent deelt heuglijk nieuws: toptalent tekent tot 2027

Jorthy Mokio vierde dinsdag zijn debuut als titularis bij AA Gent, dat het 16-jarig toptalent op die ...

223
223
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg
Anderlecht krijgt hoopgevende update uit ziekenboeg

Dankzij een vlotte 3-0 zege tegen Cercle Brugge blijft Anderlecht voorlopig eenzaam koploper. Niks ...

616
616