Winter Transfer Rapport: Twee uitblinkers, één buis in JPL

Winter Transfer Rapport: Twee uitblinkers, één buis in JPL

Flaters uit de zomer rechtzetten, ambities een extra push geven en sterkhouders verliezen of net in huis weten te houden: tijdens de wintermercato staat er overal en altijd wel wat op het spel. De 16 clubs uit de Jupiler Pro League trokken in januari dan ook met diverse doelstellingen de transfermarkt op. Wie het er daar het best vanaf bracht, ontdekt u in het Winter Transfer Rapport.


CERCLE BRUGGE: 6,5/10
Als laatste in de stand had de Vereniging wel wat te corrigeren. Dat deed het vooral door zes (!) huurlingen terug te sturen naar hun club van oorsprong. Stuk voor stuk spelers zonder meerwaarde, geen groot verlies dus. Op inkomend vlak wordt veel verwacht van middenvelder Dino Hotic, aanvallers Marton Eppel en Guy Mbenza, doelman Lennart Moser en de reeds gekwetste Liverpool-huurling Isaac Christie-Davies. De rest van de aanwinsten vormen een vraagteken. Kortom: goed werk, al spreken de nieuwkomers niet tot de verbeelding.



KV OOSTENDE: 7/10
Door de penibele financiële situatie moest KV Oostende creatief handelen. Vier versterkingen mocht men verwelkomen aan ’t zeetje, allen op huur. Bubacarr Sanneh (Anderlecht), Adama Niane (Charleroi), Louis Verstraete (Antwerp) en Amadou Sagna (Club Brugge) zullen wel voor een broodnodige kwaliteitsinjectie zorgen. Bovendien behield KVO alle sterkhouders. Zo blijft Wout Faes dit seizoen nog op post, pas in de zomer trekt hij naar Stade Reims. Gelet op de huidige situatie van de club was dit dus een goede mercato. 


WAASLAND-BEVEREN: 6/10
Weinig om over te oordelen, want voor een ploeg onderin de stand bleef het opvallend stil op de Freethiel. Waasland-Beveren knoopte recent echter plots aan met drie zeges op een rij, waardoor paniekaankopen overbodig waren. De enige nieuwkomer is zo Jakub Piotrowski, gehuurd van Genk om het middenveld te versterken. Aan de andere kant werd afscheid genomen van Aaron Tshibola, uit de gratie gevallen bij coach Arnaud Mercier, en huurling Fiorin Durmishaj. Geen verliezen die een grote impact zullen hebben dus.



KAS EUPEN: 6,5/10
De Panda’s namen afscheid van een aantal spelers die aan het begin van het seizoen nog een basisplaats beet hadden, maar sindsdien uit de boot vielen: Sulayman Marreh, Jean Thierry Lazaré, Adrian Lapena, Adalberto Penarada en voormalige held van het behoud Yuta Toyokawa. In hun plek kwamen Emmanuel Sowah en Knowledge Musona over van Anderlecht, bij RB Salzburg werd op Deadline Day zowaar ook nog spits Smail Prevljak gehuurd. Met de redding reeds op zak al bij al toch een mooie winter aan de Kehrweg.

KV KORTRIJK: 7/10
Veekaa draait een donkergrijze jaargang, maar de club hoopt nog op een kleurrijke afsluiter. Nieuwe spits Terem Moffi doet alvast zijn duit in het zakje met twee goals in amper drie matchen: zijn kwaliteit op zich is al genoeg om deze score te rechtvaardigen Daarnaast werd oude bekende Yehven Makarenko gehuurd van Anderlecht – in Kortrijk herinneren ze zich de kwaliteiten van de Oekraïner wel nog – en defensieleider Gary Kagelmacher vervangen door Timothy Derijck. En dat alles tegen een rooskleurige financiële balans.



MOESKROEN: 6/10
Les Hurlus flirtten lang met PO I, maar kort voor nieuwjaar zakte de ploeg wat terug. Verfrissing op het middenveld en in de aanval was dan ook nodig, en daar werd naar gehandeld op de transfermarkt. Zij het niet erg overtuigend, want van Enes Saglik en Dylan Seys hoeven toch geen wonderen verwacht te worden – het mocht dus gerust iets meer zijn. Achterin moet Lasse Sobiech (Köln) dan weer het vertrek van Bruno Godeau naar AA Gent opvangen. Alles bij elkaar een eerder sobere transferperiode op Le Canonnier dus.

STVV: 7/10
De Kanaries verdienen vooral een pluim voor de manier waarop ze de weldra transfervrije Yohan Boli nog ten gelde maakten. Die trok niet voor een prikje naar Anderlecht, maar leverde nog drie miljoen op in de zandbak van Qatar. Jordan Botaka bleef dan weer op post, terwijl huurling Rocky Bushiri een meerwaarde biedt. Voor de rest viel er, ondanks de matige kwaliteit van de kern, echter weinig beweging te noteren op Stayen. Logisch, want STVV heeft niets meer te winnen of verliezen, maar op termijn mag er toch wat bij.



ANDERLECHT: 5,5/10
Toegegeven, het was lastig werken voor Michael Verschueren. Al bij al slaagde die ook in zijn taken, zij het wel met de nodige kunstingrepen. Weer flink wat uitleenbeurten dus, alleen Alexis Saelemaekers en Sven Kums brachten geld in het laatje. Ook langs inkomende zijde weer twee huurlingen, waarvan – hoe kan het ook anders – de fysieke paraatheid nog een vraagteken is. Backs werden dan weer gevonden bij NY Red Bulls. Afwachten of het sportief succes oplevert, maar de visie achter dit alles is toch een beetje zoek.

ZULTE WAREGEM: 8/10
Net voor nieuwjaar viel Zulte Waregem uit de top zes, maar het winters transferoffensief laat weinig aan de verbeelding over. Essevee zet vol in op zowel PO I als de beker, zo getuigen versterkingen als Jean-Luc Dompé en Bassem Srarfi op de flanken en Jelle Vossen voorin. Daarnaast wordt de ontwikkeling van RSCA-jonkie Hotman El Kababri en de Braziliaanse winger Canela interessant om volgen. Tot slot vertrok geen enkele sleutelfiguur, waarmee ze aan de Gaverbeek misschien wel het meest versterkt de winter uitkomt.



KV MECHELEN: 5,5/10
Terend op het enthousiasme van vorig seizoen leek Malinwa lang af te stevenen op PO I, maar naarmate de campagne vorderde werd het gebrek aan echte kwaliteit steeds meer duidelijk. Gerichte versterkingen zouden een nieuwe push kunnen geven, maar door de financiële toestand bij de club was er geen ruimte om veel geld uit te geven. Geen inkomende versterkingen Achter de Kazerne dus, maar ook geen grote verliezen. Oef, al lijken de Mechelaars zo hun ambities wel een beetje op te bergen. En dat is toch jammer.

GENK: 6,5/10
Genk zag zich genoodzaakt om Ally Samatta en Sander Berge te verkopen, maar Dimitri de Condé haalde wel het onderste uit de kan. Financieel staan de Limburgers zo weer flink wat sterker, sportief betekent hun vertrek een fikse aderlating. Ook een aantal mindere goden én Ianis Hagi zochten andere oorden op. Kristian Thorstvedt en Mats Daehli moeten het middenveld nu nieuw leven inblazen, Thomas Didillon zorgt voor meer zekerheid onder de lat. Toch werd Genk – zeker op korte termijn – in januari enigszins verzwakt.



CHARLEROI: 6/10
Karim Belhocine smeedde voor de winterstop een stevig geheel bijeen in Charleroi, en dus was de prioriteit daar vooral om de huidige selectie intact te houden. Dat gebeurde, want geen enkele noemenswaardige pion zocht andere oorden op. De aanwinsten bleven dan wel weer beperkt tot flankspeler Joris Kayembe en de eerder vermelde Lazare. Begrijpelijk gezien de kracht van de kern zoals ze vorige zomer reeds werd samengesteld, al had dat misschien ook net een duwtje in de rug mogen zijn om eens wat hoger te mikken.

STANDARD: 4/10
De enige buis die we uitdelen. Standard liet met Renaud Emond en Paul-José Mpoku twee titularissen aan een (bescheiden) prijs vertrekken, maar haalde daar in de plaats wel erg weinig voor terug. Middenvelder Eden Shamir tekende vrijdag in zijn debuutmatch bovendien meteen voor een ongelukkige owngoal, welke bijdrage de jonge Moussa Sissako en John Nekadio gaan leveren is vooralsnog een vraagteken. Al bij al dus toch een teleurstellende mercato voor een titelkandidaat die tot hiertoe onder de verwachtingen bleef.



ANTWERP: 6/10
De Bosuil maakt zich al op voor PO I, waarin de Great Old ditmaal een rol van betekenis wil spelen. Kwaliteit was daarvoor al voldoende aanwezig, en dus pakte meesterstrateeg Luciano D’Onofrio niet uit in januari. Wel anticipeerde hij op het mogelijke vertrek van Dino Arslanagic en Sinan Bolat komende zomer: met Luete Ava Dongo en Davor Matijas werden enkele opties voor de toekomst in huis gehaald. Hetzelfde geldt voor Verstraete, meteen verhuurd aan KVO. Opvallend: ook Didier Lamkel Zé werd aan boord gehouden.

AA GENT: 8/10
De Buffalo’s danken hun hoge score vooral aan het feit dat geen van de goudhaantjes vertrok. Jonathan David en Roman Yaremchuk bleven dus op post, al is die laatste wel nog even buiten strijd. Met Anderson Niangbo lijkt Gent echter al een waardig alternatief te hebben gevonden, Marreh en Godeau vormen dan weer versterkingen in de breedte. Daarnaast werd een definitieve deal voor Kums bereikt en een oplossing gevonden voor enkele pionnen op overschot. Een meer dan geslaagde maand in de Ghelamco Arena dus.



CLUB BRUGGE: 7/10
De competitieleider moest in de eerste plaats op zoek naar een nieuwe targetman om Mbaye Diagne –nog altijd een blok aan het been – te vervangen. De pijlen bleven allicht iets te lang op Adolfo Gaich gericht, maar toen die transfer finaal in het water viel schakelde Club wel snel. Michael Krmencik lijkt een degelijke aanwinst, waarmee de enige lacune in de kern opgevuld werd. Aan uitgaande zijde kregen de overbodige Vossen en Dion Cools dan weer hun gewenste vertrek. Missie geslaagd dus, zij het ditmaal zonder extra’s.

POLL: Wie verdient volgens u het beste Winter Transfer Rapport?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Van Holsbeeck in steeds nauwere schoentjes: "Coucke werd bedrogen"
Van Holsbeeck in steeds nauwere schoentjes: "Coucke werd bedrogen"

RSC Anderlecht lijkt sportief opnieuw aan de top te staan in ons land, een werk van lange adem. Marc ...

15
15
Anderlecht-jonkie treitert Club Brugge: "Grootste topclub van België"
Anderlecht-jonkie treitert Club Brugge: "Grootste topclub van België"

RSC Anderlecht leed het afgelopen weekend een pijnlijke nederlaag op het veld van KRC Genk. ...

136
136
'AA Gent heeft grote plannen in post-Hein-tijdperk'
'AA Gent heeft grote plannen in post-Hein-tijdperk'

Het einde van een tijdperk lijkt aangebroken bij AA Gent. De Buffalo's nemen na dit seizoen zo goed ...

201
201
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'
TRANSFERUURTJE: 'Club Brugge verliest uitblinker, schoktransfer De Bruyne'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

313
313
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"
Exit Moris bij Union? "Hij kost hun toch heel veel kostbare punten"

Het draait compleet vierkant bij Royal Union SG in de Champions' Play-Offs. De Brusselaars wisten ...

95
95
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder
Expert buigt zich over 'vicieuze cirkel' bij Union en viseert sterkhouder

Royal Union SG is rampzalig begonnen aan de Champions' Play-Offs. De Brusselse traditieclub verloor ...

80
80
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen
Vertrekkende Lukaku zadelde Inter op met stevige kopzorgen

Inter Milan heeft zich vijf speeldagen voor het einde van het seizoen tot Italiaans kampioen ...

100
100
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"
Boeckx ziet groot pijnpunt bij Anderlecht: "Ze hinken op twee gedachten"

RSC Anderlecht staat na vier speeldagen in de Champions' Play-Offs aan de leiding. De Brusselse ...

150
150
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik
Club-speler boort titelkoorts de grond in vlak voor Genks tweeluik

Club Brugge doet weer volop mee voor de landstitel. Blauw-zwart verloor nog geen enkele keer in de ...

1068
1068
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week
Money time: Anderlecht 'bevoorrecht' in cruciale week

In de Champions' Play-Offs is opnieuw een belangrijke week aangebroken. Zo komen de zes deelnemers ...

585
585
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"
'Kleine verliezer' Union onder vuur: "Erger me aan zijn gedrag"

Lange tijd leek het erop dat Union SG bij zijn derde opeenvolgende poging dan toch met de landstitel ...

168
168
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'
'Schoktransfer De Bruyne: eerste club schiet in actie'

Manchester City en Kevin De Bruyne willen deze week een nieuwe stap zetten richting een verlenging ...

223
223
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'
'Dilemma bij Club Brugge: uitblinker overweegt vertrek'

Club Brugge is momenteel bezig aan een sterke reeks en dat terwijl het toch een aantal belangrijke ...

877
877
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"
Riemer door het lint: "Hij heeft het niet onder controle"

Nu de titelstrijd in de Champions' Play-Offs zijn climax nadert, lopen de emoties logischerwijs ...

204
204
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'
'Opvolger voor Klopp: topkandidaat landt in Engeland'

Liverpool FC bereidt zich momenteel voor op de derby van woensdagavond tegen Everton FC, wat opnieuw ...

88
88