EXCLUSIEF Ngonge: "Van Mannaert moest ik blijven, van Clement mocht ik weg"

EXCLUSIEF Ngonge:

Bij Club Brugge hebben de eigen jeugdspelers het niet makkelijk. Loïs Openda en Thibaut Vlietinck komen sporadisch aan spelen toe, Charles De Ketelaere klopt het hardst aan bij de eerste ploeg. Toch is het nog een werkpunt voor Club om eigen talenten te laten doorstromen. Cyril Ngonge is één van die spelers waarin Philippe Clement het niet zag zitten en hij speelt nu voor Jong PSV. Wij gingen de jongeling bezoeken op de Herdgang.

Op het mooie complex zie je een pak ex-topspelers zoals onder meer Ruud van Nistelrooy, Ernest Faber, Anthony Lurling en Adil Ramzi rondlopen. Bij PSV heerst er een gemoedelijk topsportklimaat en Ngonge voelt zich goed in Eindhoven. "Ik voel me hier zeer goed, ze hebben mij hier heel goed ontvangen. Ik heb snel met de eerste ploeg kunnen trainen en dat was ook het doel, om mij op termijn zo snel mogelijk naar het eerste elftal van PSV te loodsen. Na twee weken was ik al met de eerste ploeg aan het trainen en ik speelde ook een vriendschappelijke wedstrijd mee met hen. Het is heel snel gegaan en dat was wel leuk. Nadien trainde ik vaker mee met Jong PSV en speel ik daar mijn wedstrijden."

Aankoopoptie

"Waarom ik voor Jong PSV koos? Ik vond het project zeer mooi en PSV is ook een grote club. Als je de stap van Club Brugge naar PSV kunt zetten op huurbasis, dan is dat een mooie stap. Er zit ook een aankoopoptie in het contract en ik merkte heel veel vertrouwen in mij. Ze spraken ook meteen over het eerste elftal en als alles goed verloopt, zien we wel hoe het gaat uitdraaien."

Met Jong PSV speelt Ngonge op het tweede niveau in Nederland. Een zeer goede leerschool en de Belgische clubs kunnen daar een voorbeeld aan nemen. "Het beloftenniveau van België kan je niet vergelijken met het niveau hier bij Jong PSV, dat is niet hetzelfde. In België speel je bij de beloften tegen jongens van jouw leeftijd en als je dan met een zeer jong elftal zoals bij Jong PSV in een tweede divisie wordt gezet, dan is het moeilijker. Je moet dus volwassener worden in je spel. Het is een heel goede leerschool voor een jonge speler. In België zouden ze dat ook moeten doen, dat zou een zeer goede oplossing zijn. Het is alleen maar een voordeel voor jonge spelers om wedstrijden te spelen tegen volwassen spelers."

Leko liet Ngonge debuteren bij Club Brugge.

Debuut onder Ivan Leko

In België is het vooral uitkijken naar de Youth League, waar Ngonge zich vorig jaar liet opmerken met vier goals. "Ik vind dat echt een mooie competitie en is het ook een zeer groot verschil met het niveau van de beloftencompetitie in België. Als je je daar kan laten zien, is dat zeer goed want er zitten veel scouts. Dus je kan je er laten opmerken en daarnaast leer je ook wat omgaan met de nodige druk."

In december 2018 maakte Ngonge zijn debuut tegen Standard. Ivan Leko liet hem na 20 minuten invallen en dat was de start van zijn profcarrière. Een prachtig moment voor de jonge aanvaller. "Ik speelde voordien heel sterk in de Youth League en na de partij tegen Dortmund kreeg ik te horen dat ik weer bij het eerste elftal mocht aansluiten. Een week later startte ik op de bank tegen Standard en Dennis raakte geblesseerd en ik mocht invallen. Op het moment zelf weet je niet echt wat je moet doen, maar als je dan het veld opgaat en je krijgt die fans achter jou… Dat geeft een enorme boost en ik denk dat ik het toen zeker niet slecht heb gedaan voor een eerste match."

Clement zag het niet zitten in Ngonge.

Mannaert versus Clement

Ngonge mocht nadien nog een aantal keren invallen en hij zag in de zomer Philippe Clement naar Brugge komen en Ivan Leko vertrok. Clement zag het niet zitten in Ngonge. "Leko blijft de coach die mij mijn debuut heeft laten maken en hij was een goede coach voor mij. Een belangrijke persoon in mijn voetbalcarrière. Ik vond het zeker niet jammer dat Clement kwam, maar hij maakte zijn keuze. Hij had mij niet nodig. Voor dat ik vertrok had ik een gesprek met hem en hij zei toen dat ik mocht blijven, maar dat ik dit seizoen niet veel speelkansen zou krijgen."

"Ik had in mei nochtans een gesprek gehad met Vincent Mannaert om over mijn toekomst te praten en hij zei dat ik een plek zou krijgen in dit team. Hij zei dat ik moest blijven en ik wilde mij bewijzen in de voorbereiding. Ik trainde en speelde niet slecht en na de voorbereiding kreeg ik van Clement dus te horen dat ik weg mocht. Dat kwam toch hard aan, want aan de ene kant hoorde ik van Mannaert dat ik een plaats in de kern zou krijgen, maar aan de andere kant hoorde ik dan de coach zeggen dat ik amper zou gaan spelen… Dat was niet makkelijk."

Het blijft een werkpunt voor Club Brugge: eigen talenten laten doorstromen. "Club Brugge gaat liever jonge spelers in het buitenland halen om ze dan hier te laten doorbreken. Krépin Diatta is een goed voorbeeld. Ik vraag mij echter soms af bij het aantrekken van een buitenlandse speler: ‘Hebben jullie hetzelfde type speler niet in de jeugd rondlopen?’ Als ik kijk naar die andere spelers die Club haalde en die nu ook bij de beloften spelen, dan denk ik soms: ‘Waarom ik niet, of een ander talent?’ Kijk ook maar naar Noah Fadiga, die nu bij Volendam speelt. Maar dat is hun keuze. Als ik nu definitief naar PSV zou vertrekken en daar zou gaan spelen, dan is dat enkel hun eigen fout."

Bij Jong PSV doet Ngonge zeer veel ervaring op.

Raad van Danjuma

In Nederland krijgen Belgische talenten meer kansen dan in België. De keuze voor de Nederlandse tweede klasse was dan ook geen overhaaste beslissing. "Voor ik bij Jong PSV tekende, sprak ik met Arnaut Danjuma. Hij speelde met NEC in dezelfde competitie en hij zei dat ik ervoor moest gaan en bij Jong PSV moest tekenen. Hij zei dat ik er alles moest voor doen en dat ik dan wel de nodige kansen zou krijgen. Bij de nationale ploeg sprak ik er ook over met Franco (Antonucci, nvdr.), Noah (Fadiga, nvdr.) en Mike Trésor (Ndayishimiye, nvdr.). Ze zeiden allemaal dat het een zeer goede competitie was en zeker voor jonge en technisch vaardige spelers zoals ons."

Bij Jong PSV is Ngonge een basispion en na 15 competitiematchen staat de teller op 5 goals en 2 assists. Geen onaardige cijfers en Ngonge lijkt dus de goede keuze te hebben gemaakt. Hij heeft één groot doel: het eerste elftal van PSV halen. "Ik had nog andere opties en ik heb die ook bekeken. Uiteindelijk heb ik voor PSV gekozen en voor mij heb ik de beste keuze gemaakt. Mijn eerste doel is om met het eerste elftal van PSV het oefenkamp in Qatar mee te maken (waar PSV tegen Club Brugge zal oefenen, nvdr.)."

"Bij Jong PSV hoop ik belangrijker en nog beslissender te worden voor het team en als dat lukt, dan zal ik wel mijn kans krijgen bij het eerste. Mijn beste positie? Ik ben een valse negen, bij de beloften speelde ik zo rond Loïs Openda. Toen ik naar het eerste elftal ging zagen ze mij in Brugge vooral als een speler voor de linkerflank en bij PSV spelen we in een 4-3-3. Ik kom er vooral van de rechterkant."

Met 5 goals en 2 assists doet de Belgische aanvaller het zeker niet onaardig.

Club, PSV en Anderlecht

Met PSV en Club Brugge kende Ngonge al twee topclubs, maar hij speelde ook bij de jeugd van Anderlecht. “Ik was bij Anderlecht geen belangrijke speler. Ze zeiden mij toen dat ik wel kon blijven, maar ze wisten niet of ik elke wedstrijd zou gaan spelen en daarom ben ik naar Club Brugge getrokken. Zij zagen veel in mij en de eerste jaren waren niet zo makkelijk met de school en dergelijke, maar ik heb doorgezet en ik heb er mijn profdebuut kunnen maken."

Ngonge lijkt niet meteen in de plannen van Clement voor te komen en veel feedback krijgt de talentvolle international van de U21 van België niet. "Ik heb nog altijd contact met sommige jongens en ik volg de Youth League zeker nog. Ik heb nog wat contacten met Club Brugge, met de trainers, maar ik krijg niet echt feedback. Er komt niemand langs om te praten over mijn prestaties, maar ze vragen wel mijn gegevens op en ik kreeg veel berichten vanuit Brugge toen ik een aantal goals scoorde bij Jong PSV."

De 19-jarige aanvaller is ook international bij de U21 van België en daar heeft hij één doel. “Bij de nationale ploeg hoop ik zoveel mogelijk te worden opgeroepen en ons te plaatsen voor het EK”, besluit de sympathieke aanvaller.

POLL: Had Clement hem dit seizoen speelkansen moeten geven?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

1
1
Anderlecht voert druk op Vertonghen op: deadline staat vast
Anderlecht voert druk op Vertonghen op: deadline staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

38
38
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

74
74
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

47
47
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

125
125
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

20
20
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

120
120
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

54
54
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

155
155
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

62
62
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

141
141
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

155
155
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

366
366
<strong>De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"</strong>
De EK-basisploeg van Georges Leekens: "Ik vergelijk hem met Mertens"

De Rode Duivels hebben hun laatste grote test voor het EK afgewerkt. Het was de laatste kans voor de ...

284
284
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'
'Bayern vol voor sterkhouder Rode Duivels: 70 miljoen'

Bayern M&uuml;nchen bereidt zich momenteel voor op de topwedstrijd van aanstaande zaterdag tegen ...

386
386