Brys realiseert mirakel bij STVV ondanks Japanse tegenwind

Brys realiseert mirakel bij STVV ondanks Japanse tegenwind

Ondanks het grote kwaliteitsverlies de voorbije zomer, maakte Marc Brys van Sint-Truiden toch nog een niet te onderschatten ploeg in 1A. Met de weinige middelen voorhanden doet Brys het uitstekend.

Maar veel hulp krijgt hij niet van de Japanse eigenaars, die eerder economisch dan sportief denken. Brys zag smaakmakers en sterkhouders Tomiyasu, Kamada, De Sart en Bezus vertrekken, waardoor STVV flink cashte bij enkele verkopen, maar die vertrekkers zorgden wel voor een serieuze sportieve aderlating.

Brys was afhankelijk van de aankopen door de CEO Tateishi, en kreeg slechts twee spelers die hij zelf wilde. Dat waren De Ridder en Suzuki. Voor de rest kreeg Brys vijf pocketflanken en vijf verdedigende middenvelders toegeschoven, weet Het Laatste Nieuws. En dat zorgt uiteraard voor een groot onevenwicht in de spelerskern van Sint-Truiden. Het moge duidelijk zijn: Brys realiseert een mirakel door de Limburgers op een voorlopige tiende plaats te parkeren... 

De incidenten bij Antwerp: Waarom Bölöni laat begaan

Laszlo Bölöni is nog geen drie jaar trainer bij Antwerp FC, maar op de Bosuil stond hij al meermaals onder druk. Vorig seizoen was de balans nog positief met een zesde plaats in de reguliere competitie en een onverwachte vierde plek in play-off I. De huidige jaargang ging ook goed van start, maar de prestaties zijn eerder wisselvallig. Niet volgens het plan van voorzitter Paul Gheyssens, die zo snel als mogelijk de Belgische top wil bereiken. Bölöni leek daarvoor de aangewezen persoon, maar steeds meer komt zijn stoel wankel te staan.

Dit seizoen is het allemaal wat minder, met name de vele strubbelingen binnenskamers baren grote zorgen. Bölöni zou de kleedkamer niet meer onder controle hebben, hij zou de spelers - en zichzelf - te vaak hun eigen zin laten doen. Een kleedkamer met veel concurrentie en persoonlijkheden zoals Jelle Van Damme, Didier Lamkel Zé, Lior Refaelov, Dieumerci Mbokani, Steven Defour en Sinan Bolat, zorgt uiteraard voor bepaalde spanningen. Maar Bölöni is een coach die het niet heeft voor doetjes, de Roemeen houdt net van conflicten.

Het is niet meteen een stijl waar voetballers voor te vinden zijn, maar de successen van Bölöni bewijzen dat zijn aanpak wel grote kans op slagen heeft. Daarom dat Luciano D'Onofrio tijdens de voorbije mercato's steeds op zoek ging naar dergelijke karakters. Strategisch prikkelen van de spelersgroep. "Een beetje conflict mag, houdt iedereen scherp," verklaarde Sven Jacques eerder dit seizoen in Sport/Voetbalmagazine. Maar daar lijkt The Great Old nu de weerbots van te krijgen.

LAMKEL ZE vs BÖLÖNI



De nummer tien. Dat antwoordde Didier Lamkel Zé zonder schroom, toen Laszlo Bölöni hem vroeg naar zijn beste positie. De Kameroener was in juli 2018 nog maar net gearriveerd op de Bosuil en de inkt op zijn vierjarig contract was zelfs nog niet droog. Lamkel Zé mag dan wel het liefst spelen op de tien, maar daar dacht Bölöni anders over. De coach van Antwerp zette zijn nieuwe aanwinst oorspronkelijk in op een ongewone positie als verdedigende middenvelder. Daarmee maakte Bölöni de Kameroener van in het begin duidelijk wie de baas is.

LAMKEL ZE vs VAN DAMME



Al in het vorige seizoen kwam het eerste Antwerp akkefietje openlijk naar buiten. Bij Antwerp gaat het er altijd hard aan toe op training, zeker als je daar ene Jelle Van Damme hebt rondlopen. Tijdens een oefenpartijtje op training pakte de ervaren verdediger Lamkel Zé enkele keren hard aan. Volgens de ene op het scherp van de snee, volgens de andere nét over het randje. Na de tackle te veel sloegen de stoppen door bij de Kameroener, die reageerde door Van Damme een blauw oog te slaan. Alles gebeurde voor het oog van Bölöni, die niét ingreep.

De pers pikte het voorval gretig op, waardoor de Roemeen toch moést optreden. Lamkel Zé werd naar de B-kern verwezen. Logisch, want dergelijk gedrag is een professional onwaardig. Maar lang duurde zijn ballingschap niet, want Bölöni viste hem terug op met het oog op play-off I. In die periode sprak Bölöni veel in op het woelwater Lamkel Zé, wetende dat hij zijn ploeg nog veel kan bijbrengen, ook al komt hij met een serieuze handleiding. Bölöni hoopte vooral dat Lamkel Zé leerde uit het incident met Van Damme.

LAMKEL ZE vs BÖLÖNI bis



Antwerp sloot hun allereerste play off I-campagne in de clubgeschiedenis af met een knappe vierde plaats, én zonder verdere incidenten. Lamkel Zé voetbalde op hoog niveau tijdens de nacompetitie en dat moest beloond worden, vond hij. Antwerp aanhoorde zijn wens, maar volgens de Kameroener bleef een voorstel te lang uit. Tijdens de voorbereiding op het seizoen 19-20 bleef Lamkel Zé wekenlang weg van de training, hopend om op die bedenkelijke manier een nieuw contract binnen te slepen.

Het clubbestuur vond dat uiteraard niet kunnen en stuurde hem naar de B-kern, al voor de tweede keer in slechts enkele maanden tijd. Toch bleef Bölöni de kaart trekken van Lamkel Zé, ook al was de samenwerking moeilijk. Van een zomertransfer was geen sprake, over een rehabilitatie in de B-kern wél. De Roemeen kent ook als geen ander de grote en specifieke kwaliteiten van Lamkel Zé, en weet dat hij zijn ploeg nog knappe resultaten kan bewijzen. Didier kreeg uiteindelijk zijn zin en ondertekende een verbeterd contract op de Bosuil.

Daarnaast maakte Bölöni geen aanstalten om Jelle Van Damme langer bij de club te houden, want hun onderlinge relatie was nog moeilijker. De vele berichten op sociale media omtrent zijn weinige speelminuten waren een doorn in het oog van Bölöni. Lamkel Zé: in. Van Damme: out. Zoals Bölöni het wilde.

LAMKEL ZE vs BOLAT



Een nieuw incident, en opnieuw met Didier Lamkel Zé in de hoofdrol. Hij werd als de grote schuldige gezien voor de uitschakeling in de Europa League tegen AZ Alkmaar. Maar Lamkel Zé leek in eerste instantie nog de grote held te worden door een belangrijk doelpunt te scoren. Hij vierde zijn goal te uitbundig door aan de dranghekken te hangen van het Koning Boudewijnstadion, maar Lamkel Zé was zich van geen kwaad bewust. Met die onbezonnen actie kreeg hij wel zijn tweede gele kaart toegeschoven en kwam Antwerp zelf met negen man te staan, wat AZ uiteindelijk handig uitspeelde. Ook zijn grote show bij het verlaten van het veld zorgde voor verbazing en bleef nog lang nazinderen. Bölöni zuchtte, maar veel tijd om sancties te treffen, had hij niet.

Want enkele dagen later was er al een nieuw incident, dit keer op training. Sinan Bolat zou Lamkel Zé hebben gewezen op zijn plichten als ploegmaat, en dat hij het belang van het team moet vooropstellen aan het zijne - verwijzend naar zijn uitbundige viering tegen AZ. Dat nam Lamkel Zé de doelman niet in dank af, waarop een handgemeen plaatsvond tussen beide spelers. Bölöni greep toen wél in. Kon hij ook anders? Zowel Lamkel Zé als Bolat werden niet geselecteerd voor het duel tegen Zulte Waregem. Hier en daar gingen zelfs stemmen op om Lamkel Zé nog te verkopen in de slotfase van de transfermarkt, maar zo ver kwam het niet.

MBOKANI vs REFAELOV



Lior Refaelov en Dieumerci Mbokani zijn allebei grote sterkhouders bij Antwerp, maar hebben ook een groot ego. Refaelov is toch wat op zijn retour na een grote carrière bij onder andere Club Brugge, maar hij koos twee jaar geleden voor The Great Old om zich wekelijks nog belangrijk te voelen. Mbokani is ondanks zijn gezegende leeftijd van 33 lentes nog steeds de beste spits op de Belgische velden. Beide heren hebben ervaring te over, en kennen als geen ander de klappen van de zweep in het profvoetbal. Het was dan ook erg verrassend toen Rafa en Dieu op een gênante en kinderlijke manier een penalty opeisten tegen Standard.

Refaelov is een strafschopspecialist, en zag in de zestienmeter een uitgelezen kans om zichzelf een boost te bezorgen. Mbokani was dan weer happig om te prikken tegen zijn ex-club, maar ook 'gewoon' om zijn doelpuntensaldo aan te dikken - hij wil namelijk graag topschutter worden dit seizoen. Uiteindelijk won Refaelov het pleit, en zette de strafschop om. Maar dat werd hem niet van harte gegund door Mbokani. De ganse wedstrijd gunden ze elkaar geen blik meer. Bölöni trof geen maatregelen, wetende dat zowel Refaelov als Mbokani heel belangrijke figureren zijn in de spelersgroep. "We hebben twee strafschopnemers. Een volgorde is er niet. Ik laat het aan hun inspiratie over, maar dat draaide plots op iets gênants uit," vertelde hij aan Het Laatste Nieuws.

BÖLÖNI vs BENSON

Manuel Benson werd voor de match tegen AA Gent naar de tribunes verwezen. En dat zinde de winger duidelijk niet. "Don't speak much," postte hij op Instagram, samen met een reeks foto's en statistieken daterend van vorig seizoen bij Moeskroen. Bölöni maakte er geen punt van, van de Roemeen mag Benson op social media plaatsen wat hij wil. "Ik heb de Bond trouwens al gevraagd om met veertien te mogen spelen, maar de federatie heeft dat niet geaccepteerd," sloot hij het klein incidentje met een kwinkslag. De Roemeen zal ongetwijfeld niet wakker liggen van de actie van Benson, die hij dit seizoen toch al enkele keren een kans gunde. Maar of die er nu nog zullen komen, is maar de vraag.

BÖLÖNI vs MIRALLAS



In diezelfde wedstrijd tegen de Buffalo's maakte Kevin Mirallas zich op om in te vallen. De zestigvoudige Rode Duivel kleedde zich om, maar volgens Bölöni veel te traag. De Roemeense veldheer raakte al geïrriteerd, maar snel gaf hij nog enkele richtlijnen mee aan Mirallas. "Kijk me aan als je tegen mij spreekt," zouden de woorden van Bölöni zijn geweest volgens La Dernière Heure. "Jij bekijkt mij al drie weken niet meer," zou Mirallas daarop gerepliceerd hebben, verwijzend naar zijn bankzitterstatuut van de voorbije weken.

En die reactie was niet naar de zin van Bölöni, die besliste om Zinho Gano te laten invallen en niét Mirallas. Vervolgens verkoos Mirallas om niet meer plaats te nemen op de invallersbank, maar meteen te vertrekken naar de kleedkamer. "Ongetwijfeld is hij gefrustreerd omdat hij net als de vorige matchen niet in de basis stond," verklaarde Bölöni aan Play Sports net na de match. "Dit is toch het leven van een profvoetballer? Dat je niet altijd in de basis staat, hoort erbij. Als je aar niet mee overweg kunt, kan je beter een andere job kiezen."

Met Bölöni sol je niet, en de Roemeen heeft het wel voor lefgozers. De beslissing om Mirallas niet te laten invallen volstond, want een geldboete of verwijdering uit de wedstrijdselectie gebeurde niet. "Ik ben niet iemand die wraak neemt, die rancuneus is. Wraak, rancune is het wapen van mensen die niet intelligent zijn. Dus ja, Kevin maakt, net als alle andere spelers, kans op een selectie tegen KV Mechelen," vertelde Bölöni aan Het Laatste Nieuws.

DE RESULTATEN PRIMEREN

De incidenten bij Antwerp zijn niet meer te tellen op één hand, maar het is opvallend hoe weinig trainer Bölöni ingreep bij deze akkefietjes. Als trainer van de oude stempel verkiest de coach om zijn team zelfregulerend te laten optreden. Maar het is veelzeggend dat de grote persoonlijkheden zoals Bolat, Mbokani en Mirallas dan zélf de fout in gaan. Bölöni wil dan ook liever niet ingaan tegen de leiders van de groep, en treft pas sancties wanneer het écht niet meer kan. Voor de Roemeen - en het clubbestuur - primeren de resultaten, en die kan hij maar behalen met zijn beste spelers. En ook al zit hij nu wat steviger in het zadel, Bölöni weet hoe snel het tij kan keren. Dan maar liever ten onder met de beste spelers.

POLL: Brys is onmisbaar bij STVV

Meer sportnieuws

Meer over

Laatste Voetbalnieuws

Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep
Drie extra Duivels naar EK? UEFA overweegt ingreep

De eerste interland-break van het kalenderjaar 2024 zit er alweer op. Een groot deel van de ...

39
39
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"
Club gehavend in Brugse derby: "Geen risico's nemen"

Tijdens het komende paasweekend gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. Dan ...

224
224
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'
'Liverpool grijpt naast droomcoach: nieuwe topkandidaten genoemd'

Liverpool FC is bezig aan de laatste maanden van een glorierijk tijdperk. Succescoach Jürgen ...

42
42
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast
Anderlecht voert druk op: deadline Vertonghen staat vast

RSC Anderlecht is bezig aan een sterk seizoen en geldt momenteel als de grote titeluitdager van ...

216
216
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen
Play-off-verrassing bij Genk? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk plaatste zich na een veelbesproken ontknoping dan toch voor de Champions' Play-Offs. Daarin ...

203
203
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend
PRD maakt scheidsrechters in Champions' Play-Offs bekend

Komend weekend is het zover, dan gaan de Champions' Play-Offs in de Jupiler Pro League van start. En ...

101
101
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"
Mechele heeft grote plannen bij Club: "Samen met Vanaken"

Club Brugge plaatste zich dit seizoen opnieuw voor de Champions Play-Offs en blijft zo de enige ...

232
232
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'
'Viertal geschrapt: straffe wending in trainerszoektocht Barça'

Naast onder meer Bayern München en Liverpool FC, speurt ook FC Barcelona momenteel de markt af ...

41
41
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald
Fredberg kondigt versterking aan: transferstrategie bepaald

Bij RSC Anderlecht ligt de focus van coach Brian Riemer en zijn spelersgroep momenteel op de ...

209
209
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars
Redding in zicht: KV Oostende dicht bij nieuwe eigenaars

KV Oostende staat komend weekend voor een cruciale afspraak in de Challenger Pro League. De uitmatch ...

82
82
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg
Nieuw trainersvertrek bij Club: Jacques per direct weg

De sportieve leiding van Club Brugge speurt momenteel naar een nieuwe hoofdtrainer voor de eerste ...

188
188
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'
'Arsenal pakt stevig uit: driekoppig verlanglijstje gelekt'

Arsenal FC is bezig aan een puik seizoen. De Gunners staan momenteel aan de leiding in de Premier ...

82
82
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'
'Antwerp klopt bij Juventus aan voor opvolger Keita'

Titelverdediger Antwerp FC opent zaterdagavond zijn campagne in de Champions' Play-Offs met een ...

182
182
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo
Milicevic verstuurt eerste waarschuwing richting Westerlo

Vrijdagavond beginnen de Europe Play-Offs in de Jupiler Pro League. AA Gent is als eerste aan zet en ...

203
203
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'
'Transfersom nog hoger: één struikelblok voor aanwinst Club'

Het zijn drukke dagen voor de vernieuwde sportieve leiding van Club Brugge. Momenteel wordt immers ...

447
447