Paars-Wit in het rood: hoe Anderlecht op financiële problemen afstormt

Paars-Wit in het rood: hoe Anderlecht op financiële problemen afstormt

Anderlecht zit diep. Niet alleen op sportief vlak, waar Paars-Wit na de teleurstelling in Eupen weer een stap verder verwijderd is van PO I, maar ook financieel. De jaarrekening zou straks namelijk 27 miljoen euro verlies aanduiden, al maken ze daar in het Lotto Park voorlopig geen probleem van. De oplossingen liggen naar verluidt immers binnen handbereik, een stelling waar wij echter toch vragen bij hebben.


Een driestappenplan moet Anderlecht weldra uit de nood helpen, te beginnen met het verder afslanken van de spelerskern. Daar lopen nog steeds een heleboel gebuisde transfers rond, met zowel erfenissen van het vorige bestuur als flaters van Marc Coucke zelf. Zij moeten net als de karrenvracht aan lotgenoten die werden verhuurd – denk Sven Kums, Bubacarr Sanneh, Antonio Milic et cetera – straks plaats ruimen en zo niet alleen de loonlast verlichten, maar liefst ook nog wat miljoenen in het laatje brengen. Vervolgens zouden goudhaantjes Yari Verschaeren, Sambi Lokonga en met enige goede wil ook Alexis Saelemaekers ten gelde gemaakt worden, al is het niet de intentie om hun verkoop te overhaasten. Tot slot wordt er gerekend op een blijvende toename van de commerciële inkomsten, nu al gestegen met tien procent.

HULPELOZE HUURLINGEN
Ambitieuze plannen, maar of die allemaal zomaar in realiteit omgezet kunnen worden is nog andere koek. Laten we beginnen met het verpatsen van de spelers die bezig zijn aan een uitleenbeurt, want dat wordt misschien toch niet zo evident. Niet iedereen maakt namelijk een even goede indruk bij zijn nieuwe club: Sanneh zat de voorbije vier weken in de tribune bij Göztepe, Ognen Vranjes maakte het te bont in Athene. Of hun aankoopoptie gelicht zal worden lijkt verre van zeker, dat ze met een meerwaarde terugkeren nog veel minder waarschijnlijk. Milic en James Lawrence doen het dan wel weer degelijk in de Spaanse en Duitse tweede klasse, maar hebben geen optie in hun huurdeal en komen dus sowieso terug naar Brussel.



Beiden zullen dan wel weer een jaar ouder zijn én een stap dichter staan bij het eind van hun contract, wat slecht nieuws is voor hun marktwaarde. Idem dito voor Kums, die Gent graag zal houden maar volgende zomer wel al 32 is. Diep in de buidel zullen de Buffalo's dan ook niet tasten voor de middenvelder, mogelijk vormt ook zijn salaris een struikelblok en mag Anderlecht dus zelfs zonder vergoeding al blij zijn als zijn wedde uit de boekhouding verdwijnt. Naar Hannes Delcroix moeten we evenmin kijken, want hoewel die goed presteert in de Eredivisie is de verdediger na dit seizoen transfervrij. De optie van Josué Sa wordt tot slot vermoedelijk wél gelicht door Huesca, al ligt die niet al te hoog en brengt dat dus opnieuw weinig op.

FELRODE BALANS
Alle beetjes helpen uiteraard, zeker in de verwoede poging om de loonmassa te drukken, maar de grote bedragen zullen hier zo toch achterwege blijven. Hetzelfde geldt voor de ongewenste spelers die afgelopen zomer gewoon op post bleven. Ook toen moest er al gesnoeid worden in de veel te ruime selectie, maar behalve Ivan Santini, Dennis Appiah en Silvère Ganvoula – Sebastiaan Bornauw was een geval apart – kreeg Paars-Wit haar overbodige pionnen zelfs aan de straatstenen niet kwijt. We hebben dan ook weinig reden om te geloven dat clubs nu plots wel in de rij zullen staan voor Knowledge Musona, Kenny Saief, Yevhen Makarenko en andere Alexandru Chipciu’s. Als zij al weggeraken, zal het waarschijnlijk aan spotprijzen zijn.



Of dit voldoende zal zijn om de financiële put te dichten is dus nog maar de vraag. We mogen immers niet vergeten dat Anderlecht na het lozen van al deze spelers ook nog opnieuw de transfermarkt op zal moeten, want dat de huidige selectie lang niet aan de verwachtingen voldoet mag duidelijk zijn. Het lovenswaardige project ten spijt zijn jonkies als Killian Sardella en Sieben Dewaele namelijk nog niet klaar voor het echte werk, ook op verschillende andere posities schiet de kern van vandaag tekort. Versterking is dus nodig en zal zelfs een fikse duit moeten kosten, want besparen op het spelersmateriaal lijkt in deze donkere tijden al helemaal uit den boze. De balans dreigt zo ook de komende mercato's nog felrood te zullen uitslaan.

NAKENDE MEGATRANSFERS (?)
Tenzij Anderlecht alsnog werk maakt van de verkoop van Verschaeren, Lokonga en/of Saelemaekers. Het trio loopt ontegensprekelijk over van talent en vertegenwoordigt met voorsprong het grootste kapitaal in het Lotto Park, maar zou bij voorkeur toch niet te snel de deur uitwandelen. Op termijn moeten zij echter wel de volgende jeugdproducten worden die Paars-Wit de absolute jackpot opleveren, waarbij nu zelfs al gegoocheld wordt met bedragen van 20 miljoen. Dat elk van deze jongeren op een dag een lucratieve transfer zal versieren willen we best geloven, maar laten we toch nog heel even wachten vooraleer we ze op hetzelfde niveau als Youri Tielemans, Wesley Moraes, Marouane Fellaini en Leandro Trossard plaatsen.



Dat kwartet is tot op heden immers nog steeds het enige stel spelers uit onze competitie dat de kaap van 20 miljoen wist te overschrijden. Nochtans plakte landskampioen Genk datzelfde prijskaartje afgelopen zomer nog op Sander Berge, in Gent bleef enkele jaren geleden de hoop dat Moses Simon een dergelijke som zou opbrengen onbeantwoord. Dat Verschaeren, Lokonga en Saelemaekers, momenteel samen goed voor welgeteld vier doelpunten en 14 assists in 107 optredens op het hoogste niveau, zich weldra wél bij het bovengenoemd viertal zullen scharen lijkt op dit moment dan ook een wel erg gewaagde voorspelling. Potentiële toppers, dat zijn ze zonder twijfel, maar nakende megatransfers? Toch nog eventjes afwachten.

MISNOEGDE ABONNEES
Dat brengt ons bij het laatste luik van het driestappenplan, de commerciële inkomsten. Uiteraard hebben we geen inkijk in de concrete cijfers, en dus kunnen we hier niet teveel over uitweiden. Als Anderlecht zegt dat de opbrengst met tien procent gestegen is geloven we dat dan ook, zeker gezien het strengere toezicht op het extra-sportieve budget sinds de intrede van Coucke. Of die groei met de huidige prestaties indachtig ook te bestendigen valt is evenwel een ander paar mouwen. Het seizoen is natuurlijk nog lang en dus kan alles nog gebeuren, maar als de verhoopte wederopstanding uitblijft en Paars-Wit opnieuw naast Europees voetbal of zelfs Play-Off I grijpt dreigt dat toch niet zonder gevolgen te blijven.



Een nieuwe afwezigheid van het internationale toneel – laat staan het hoogste podium in België – is namelijk niet iets waar de sponsors in het Lotto Park op rekenen en kan wel eens een negatieve impact hebben op een aantal deals. Ook de fans zullen allesbehalve warm lopen voor PO II, waardoor het effect van de 'PR-stunt' rond Vincent Kompany sneller dan verwacht volledig uitgewerkt kan zijn. Een halfleeg stadion zou Anderlecht dan bovendien niet alleen bakken vol geld aan gemiste inkomsten kosten, de vijf thuismatchen in de kampioenenfase zitten nu zelfs al inbegrepen in de prijs van de seizoenkaarten. Misnoegde abonnees die eisen om een compensatie: indien de play-offs werkelijk gemist worden zou het zomaar kunnen.

POLL: Stevent Anderlecht volgens u af op financiële problemen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

70
70
Challenger Pro League: FCV Dender op weg naar eerste klasse
Challenger Pro League: FCV Dender op weg naar eerste klasse

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

52
52
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

33
33
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

84
84
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

40
40
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

238
238
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

56
56
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard
Riemer ziet zowaar 'voordeel' in blessure van Hazard

Anderlecht pakte vorige week eindelijk de scalp van Union. Nochtans zaten de omstandigheden niet ...

98
98
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"
Hayen scoort punten bij Verhaeghe: "Bijzonder gecharmeerd"

Na de zeven op negen in de Champions' Play-Offs kwalificeerde Club Brugge zich donderdag voor de ...

82
82
<strong>Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer</strong>
Genk verbrandt zijn vingers aan roekeloze paniektransfer

KRC Genk maakte een vreemde zet door Eduard Sobol te huren in januari, en de Oekra&iuml;ense ...

195
195
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg
Anderlecht incasseert extra opdoffer uit ziekenboeg

Anderlecht kan de concurrentie zaterdag stevig onder druk zetten, want mits een zege in Genk loopt ...

357
357
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht
Genk mist trio: Vrancken hint op verrassing tegen Anderlecht

In de Champions' Play-Offs krijgt KRC Genk zaterdag Anderlecht over de vloer. Na een fraaie zeven op ...

275
275
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'
'AA Gent speelt het hard in strijd om gegeerd goudhaantje'

In de Europe Play-Offs staat voor koploper AA Gent zaterdag een cruciale thuismatch tegen eerste ...

271
271
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'
'Grote kuis bij Anderlecht: Fredberg dumpt viertal'

Sneller dan verwacht strijdt Anderlecht plots weer volop mee om de landstitel. Om die herworven plek ...

619
619