Hoe Clement en MPH elkaar tóch nog kunnen verrassen

Hoe Clement en MPH elkaar tóch nog kunnen verrassen

Dinsdag kreeg Club Brugge nog het PSG van ex-speler Thomas Meunier op bezoek, vandaag staat er in Jan Breydel al opnieuw een blij weerzien op het programma. De competitieleider ontvangt met Standard namelijk niet alleen haar dichtste achtervolger in de stand, maar ziet met Michel Preud'homme voor de tweede keer op een week tijd een modern clubicoon terugkeren. Philippe Clement staat zo voor het eerst als hoofdcoach van Blauw-Zwart oog in oog met de man die hem er de kneepjes van het vak leerde.


"Of Michel mij nog kan verrassen? Neen, dat denk ik niet", aldus de voormalige assistent van MPH op zijn persbabbel. Het tweetal werkte dan ook vier seizoenen nauw samen bij Club Brugge, met de landstitel in 2016 – de eerste in elf jaar tijd – als absoluut hoogtepunt. Nadien scheidden de wegen, met Preud'homme die een sabbatjaar inlaste terwijl Clement via Waasland-Beveren naar KRC Genk trok. Daar nam hij het vorig seizoen op weg naar het kampioenschap vier keer op tegen zijn leermeester, intussen weer in het vertrouwde nest bij Standard aan de slag. Met twee zeges en twee draws heeft de pupil tot dusver duidelijk de bovenhand, wil Preud'homme daar verandering in brengen kan hij dus misschien best toch eens verrassend uit de hoek komen. Al tovert ook Clement wie weet wel een wit konijn uit zijn hoge hoed.

OULARE OF NIKS
"De jongens die in Frankfurt weinig of niet in actie kwamen, zullen er nu wel bijlopen", wist de Brugse T1 vrijdag verder nog te vertellen. Daarmee doelde hij behalve op doelman Arnaud Bodart en aanvoerder Paul-José Mpoku vermoedelijk vooral op oude bekenden Maxime Lestienne en Obbi Oulare. Die laatste lijkt bij afwezigheid van Renaud Emond alvast de voorkeur te zullen krijgen op Felipe Avenatti, die niet bepaald in de vorm van zijn leven verkeert. In Frankfurt mocht Duje Cop dan weer tot ieders verbazing plots opdraven in de punt, maar ook de Kroaat liet maar weinig zien om straks aanspraak te maken op een basisplaats.



Hoewel hij nog maar 24 minuten achter de kiezen heeft ziet het er zo sterk naar uit dat Oulare tegen zijn ex-werkgever voor het eerst aan de aftrap verschijnt. Waar Avenatti en Cop vast in de greep van Brandon Mechele en Simon Deli zouden zitten lijkt de targetman immers meer kans te maken om een gat te slaan in de Brugse defensie, dit seizoen nog maar drie keer geklopt. Indien hij Oulare toch niet rijp acht om te starten of hem als breekijzer achter de hand wil houden, gezien diens prima invalbeurten de voorbije week zeker een optie, doet Preud'homme er echter misschien beter aan om zonder echte spits te beginnen.

UNIEKE FORMATIE
Toegegeven, zó verrast zou Clement nu ook niet zijn met deze wissel. Niet alleen kent hij de trukendoos van MPH als geen ander, vorig jaar in Play-Off I besloot de Luikse coach nog exact op deze wijze Genk te bekampen. Mpoku en Alen Halilovic bevolkten toen samen de spits, met Moussa Djenepo en Mehdi Carcela op de flanken. Veel leverde het wel niet op – Standard ging in eigen huis met 1-3 ten onder – maar dat betekent niet dat een mobiele voorhoede Club Brugge niet voor meer problemen zou kunnen stellen dan een klassieke aanvalslinie. PSG, uiteraard wel van een andere orde, gaf alvast het goede voorbeeld.



Wie weet krijgen we zo Mpoku, Lestienne, Selim Amallah en Aleksandar Boljevic allemaal samen aan de aftrap te zien, Carcela neemt waarschijnlijk weer plaats op de bank. Zonder daarbij per se de veldbezetting overhoop te gooien kan Boljevic op rechts dan het loopwerk van Eduard Sobol opvangen, Lestienne blijft als diepste spits weg van Clinton Mata terwijl Mpoku op de linkerkant uit het duel kan voetballen tegen de Angolees. Onuitgegeven zou het alvast zijn, want tot dusver deed Preud'homme steevast een beroep op traditionele spitsen als Emond of Avenatti en kregen we deze formatie dus nog nooit voorgeschoteld.

NEEFJES CARCELA
De Rouches zouden op die manier ook defensief een flink pak sterker staan, want in balverlies kunnen deze pionnen inzakken om bijstand te verlenen aan Samuel Bastien en Gojko Cimirot op het middenveld. Dat daarvoor geen extra verdediger tussen de lijnen gegooid moet worden is, zeker gezien de dunne spoeling achterin, mooi meegenomen. Geen typische aanvalsleider, geen versterkte defensie, een kwieke voorlijn en Oulare als pinchhitter: als Preud'homme zijn leerling toch wil verrassen, lijkt dit het recept. Al kan de neefjes Carcela – ook de 19-jarige Joachim zit in de kern – samen laten starten natuurlijk ook altijd.



CHEF CLEMENT
Rest natuurlijk nog de vraag in welke mate Clement zélf in staat is om zijn goede vriend met verstomming te slaan. De Brugse coach hintte alvast op weinig wijzigingen, want die zouden wel eens vooral zijn eigen spelers in de war kunnen brengen. Vermoedelijk kiest hij dan ook terug voor zijn intussen gekende recept: de drie sterkhouders achterin, Sobol en Krépin Diatta op de flanken naast het stevig op elkaar ingespeelde middenveld en dribbelaars Emmanuel Dennis en Percy Tau als speerpunten. Wie weet wordt Éder Balanta, David Okereke of Loïs Openda wel in het elftal gedropt, maar meer wissels hoeven we niet te verwachten.



Toch wist Clement dinsdag nog iedereen op snelheid te nemen door tegen PSG plots uit te pakken met Charles De Ketelaere. Dat de jongeling ondanks zijn degelijke prestatie ook straks aan de aftrap komt achten we evenwel onwaarschijnlijk, maar op twee andere plaatsen zien we wel kansen voor een nieuwe surprise du chef. In vergelijking met de selectie voor het Champions League-treffen tegen de Parijzenaars valt namelijk op dat niet alleen Mbaye Diagne, maar ook Jelle Vossen zijn rentree viert. Een teken dat Clement in tegenstelling tot onze suggestie voor MPH net wél terug zal grijpen naar een klassiekere spits?

DIAGNE & DENNIS
Een eerste basisplaats in de competitie voor Diagne zou Preud'homme toch even in de haren doen krabben, want hij bereidde zijn defensie ongetwijfeld tot in de puntjes voor op de wendbare en vlot van positie wisselende snelheidsduivels die bij Club voorin doorgaans de dienst uitmaken. Met de Senegalese huurling van Galatasaray zou er echter plots een volledig ander type in de zestien opduiken die Blauw-Zwart bijgevolg ook anders zou laten voetballen dan waar de eeuwige perfectionist zich aan verwacht. Tau, Openda en Siebe Schrijvers lijken alvast prima geschikt om rond de targetman heen te zwerven.



Dennis is dat in principe ook, maar hij kan vanaf links voor een tweede verrassing zorgen. Hoewel de Nigeriaan zelf al aangaf liever in de spits te vertoeven en niet zo ver meer terug te plooien, vulde de held van Madrid vorig jaar onder Ivan Leko immers ook al de rol van fullback in. Clement lijkt, ondanks zijn offensieve ingesteldheid, minder avontuurlijk dan zijn voorganger en als tegengewicht voor Diatta liever voor behoudendere types als Sobol of Federico Ricca te opteren. Die eerste liet tegen PSG echter steken vallen, de tweede is nog maar pas terug fit. Het ideale moment om nóg voller voor de aanval te kiezen?

DUWTJE IN DE RUG
Een combinatie van Dennis, Diatta, Tau én Diagne kan de Brugse machine alleszins zo mogelijk nog imposanter maken dan ze dit seizoen tot dusver al was. Als manco's kunnen we wel opmerken dat er zo meer druk op de verdediging komt te staan en de dribbelaars op de flanken hun kopgrage spits van onvoldoende voorzetten dreigen te voorzien, al blinken Sobol en Ricca vooral in dat laatste aspect evenmin echt uit. Om Clement nog een laatste duwtje in de rug te geven verwijzen we tot slot graag naar de enige keer dat Preud'homme tegenover een vergelijkbare mix stond, met toen Wesley Moraes en Schrijvers in de rol van Tau en Diagne. Op speeldag drie van de voorbije play-offs werd het 4-0 voor Club Brugge, drie van de vier aanvallers schaarden zich op het scorebord. Misschien toch maar proberen verrassen, dus?

POLL: Wie is volgens u een betere trainer?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'
'Belgische spits voorlopig niét naar Bundesliga'

Een aantal Belgische voetballers legden de voorbije jaren een opmerkelijk parcours af. Denk ...

16
16
KV Mechelen veert recht met sportief topproject
KV Mechelen veert recht met sportief topproject

KV Mechelen is goed bezig in het herenvoetbal, maar de club trok zich terug uit de Super League uit ...

31
31
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"
Vanhaezebrouck: "Daarover mogen we niet klagen bij AA Gent"

AA Gent speelt dit weekend in het eigen stadion tegen KV Mechelen. Mits een zege zetten ze een heel ...

27
27
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"
Francis Amuzu: "Zij informeerden in januari al bij mij"

Francis Amuzu staat morgenavond in de basis bij RSC Anderlecht. Hij moet voorlopig de geblesseerde ...

91
91
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A
Juventus zet dramatische reeks verder in Serie A

Bij Juventus gaat het van kwaad naar erger. Coach Massimiliano Allegri lijkt de greep over zijn ...

27
27
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"
Fredberg maakt deal bekend: "Hij boekte vooruitgang"

RSC Anderlecht kende een probleemloos seizoen met RSCA Futures in de Challenger Pro League. ...

118
118
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert
FCV Dender naar Jupiler Pro League, Seraing degradeert

In de Challenger Pro League stond de laatste speeldag van de reguliere competitie op het programma. ...

379
379
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'
'Club Brugge heeft beet: verdediger tekent voor 3 jaar'

Club Brugge hoopt op een geweldig einde van het seizoen in de Jupiler Pro League en Conference ...

431
431
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'
'Anderlecht kan Delaney plots voor soldenprijs oppikken'

RSC Anderlecht strijdt volop voor de landstitel, maar Jesper Fredberg werkt achter de schermen aan ...

419
419
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"
STVV'er is gewild: "Er wordt aan onze mouw getrokken"

Bij STVV hopen ze dit weekend AA Gent het leven héél zuur te maken in de strijd om de ...

96
96
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"
"Ik zou volgend jaar graag bij Racing Genk blijven"

De verwachting is dat KRC Genk in de zomer heel wat spelers gaat zien vertrekken. De Limburgers gaan ...

205
205
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan
Opvallend: Lierse vraagt deze naamswijziging aan

Lierse K is een van de weinige profclubs die nog in Belgische handen is. Daarvoor alleen al ...

95
95
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"
Vanaken ruikt bloed: "Dat leek nog het enige lichtpuntje"

Bij Club Brugge mogen ze terecht trots zijn. Voor het eerst in 32 jaar haalden ze weer een halve ...

370
370
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"
KV Oostende blijft hopen: "Er is niks tastbaar"

Bij KV Oostende is het D-day. De club hoopt zich vandaag sportief te redden. Ook naast het veld ...

125
125
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap
Club Brugge-bestuur laat licht schijnen op Skov Olsen-soap

Club Brugge plaatste zich donderdag voor de halve finale van de Conference League, in de competitie ...

0
0