No Chadli, no party: voorspelbare blessures doen Anderlecht nu al de das om

No Chadli, no party: voorspelbare blessures doen Anderlecht nu al de das om

Vijf doelpunten en drie assists, oftewel een voet in acht van de 12 treffers die Anderlecht dit seizoen nog maar wist te scoren. Dat Nacer Chadli op korte tijd onmisbaar is geworden voor Paars-Wit mag duidelijk zijn en werd ook pijnlijk geïllustreerd in Eupen, waar zonder de sterkhouder nauwelijks een kans werd gecreëerd. Nochtans hadden ze dit scenario in het Lotto Park best kunnen voorzien.


"Eén van de besten in onze competitie, op voorwaarde dat hij fit kan blijven". Het standaardzinnetje met betrekking tot goede, maar blessuregevoelige voetballers mochten we de voorbije maanden maar liefst drie keer boven halen wanneer het over een nieuwe aanwinst van Anderlecht ging. Te beginnen met Vincent Kompany, wiens glorieuze terugkeer als speler-manager al in mei werd aangekondigd. Over de bevoegdheden van de 89-voudige Rode Duivel als coach is de voorbije weken al genoeg inkt gevloeid, dus laten we het hier louter over de speler hebben.

HAPERENDE HAMSTRINGS
Die toonde wanneer hij fit was – hoort u ons al komen? – dat hij inderdaad het niveau van de Belgische competitie nog steeds ontstijgt, al konden de RSCA-fans daar tot dusver amper van genieten. Vier matchen en 75 minuten hield het broze gestel van de voormalige Manchester City-captain het immers uit vooraleer zijn hamstring hem in Genk in de steek liet, zijn rentree in Beerschot duurde dan weer welgeteld 27 rondjes van de klok. In totaal miste Kompany zo nu alweer 738 van een mogelijke 1200 minuten voetbal, oftewel maar liefst 61,5 procent van de totale speeltijd die Paars-Wit dit seizoen reeds achter de kiezen heeft.



Een verrassing kunnen we dat helaas niet noemen, want de verdediger bracht de afgelopen jaren jammer genoeg wel vaker meer tijd door in de ziekenboeg dan op het veld. Hetzelfde geldt voor Samir Nasri, de eerste topper die in Kompany zijn voetsporen afzakte naar het Lotto Park. Zelfs wanneer hij inzetbaar was had de 32-jarige Fransman echter moeite om zich door te zetten, net toen hij eindelijk naar zijn beste vorm leek toe te groeien sloeg bovendien het noodlot toe. Opnieuw een plotse spierblessure in de hamstring, opnieuw niet echt een verrassing. Ook Nasri stond zo in totaal nog maar 533 minuten tussen de lijnen.

CHASSIS VAN CHADLI
Dan was Chadli, pas later toegekomen maar wel al goed voor 767 speelminuten, tot hiertoe heel wat betrouwbaarder. De polyvalente winger leek zelfs steeds vlotter een volledige match aan te kunnen, tot hij in Eupen ineens niet meer op het wedstrijdblad stond. Een beetje ziekjes, luidde de verklaring, al werd er toch ook gewag gemaakt van – u raadt het al – een spierblessure. "Niets ergs", aldus hoofdcoach Frank Vercauteren, die donderdag naar verluidt alweer een beroep zou kunnen doen op zijn sterkhouder. Afwachten of dit ook effectief het geval is, want Kompany is inmiddels toch ook al langer out dan verwacht.



Zelfs als Chadli tegen AA Gent aan de aftrap verschijnt blijft het overigens hout vasthouden dat hij niet de volgende is die plots naar de bilspier grijpt. Zoals we vorige week na de hoopgevende zege tegen STVV al schreven is Anderlecht momenteel namelijk wel érg afhankelijk van de 59-voudige international, toch een risico gezien diens eveneens frêle chassis. Dat er op de flanken voor de rest geen versterking in huis werd gehaald en er verder dus louter gerekend wordt op de ontwikkeling van youngsters als Francis Amuzu, Alexis Saelemaekers en Jérémy Doku zou Paars-Wit dan ook al snel wel eens zuur kunnen opbreken.

CASINO COUCKE
Bovendien kwamen jongere huurlingen als Philippe Sandler en Derrick Luckassen evenmin in optimale conditie toe, waarmee het nieuwe regime in het Lotto Park zich aan dezelfde steen lijkt te stoten als het vorige. Niet dat we nu al vergaande vergelijkingen willen trekken met Marko Marin, Filip Djuricic en andere Rolando's, maar iemand als Lazar Markovic komt toch spontaan in ons op. Qua klasse ontegensprekelijk een potentiële smaakmaker in onze competitie, maar helaas een slachtoffer van het intussen welbekende liedje: fysiek niet in staat om die goede prestaties gedurende een langere periode te kunnen volhouden.



Hoewel het nog te vroeg is om hem definitief af te schrijven lijkt Nasri zo stilaan op weg om zich bij dat illustere lijstje te voegen, dat Anderlecht een 'gok' nam door in te zetten op de paraatheid van Chadli en Kompany kunnen we Marc Coucke en Michael Verschueren dan weer zowel om sportieve als extra-sportieve redenen moeilijker kwalijk nemen. Wel konden we van tevoren voorspellen dat het tweetal af en toe, en misschien wel vaker dan gehoopt, buiten strijd zou zijn. Een vrees die nu helaas net op een moment dat Paars-Wit hun afwezigheid kan missen als kiespijn reeds tot uiting komt.

HOPEN OP ONGELIJK
Anderlecht staat wel niet alleen met haar voorspelbare probleemgevallen, want ook in Antwerpen en Luik werden ze eraan herinnerd dat sommige spelers nu eenmaal niet fit kunnen blijven. Steven Defour had zo 264 minuten voor Antwerp in de benen vooraleer hij uitgerekend tegen zijn ex-club Standard uitviel met, drie keer raden, een hamstringletsel. Zijn terugkeer zal bovendien langer duren dan verwacht, ook al een wederkerend thema bij deze vaste patiënten. De Rouches telden deze zomer zelf dan weer drie miljoen neer om Obbi Oulare definitief over te nemen en kregen daarvoor welgeteld 24 minuten aan actie terug.



Een doodzonde, want uiteraard zien ook wij deze spelers veel liever hun kunstjes vertonen op het veld dan toekijken vanaf de zijkant. Persoonlijk wensen we hen dan ook niets liever toe dan een goede gezondheid en een einde aan alle blessureleed, maar als clubbestuur moet je hier toch enigszins rekening mee houden bij de samenstelling van een kern. Die telt in Anderlecht met Kompany, Nasri én Chadli misschien toch net iets téveel fragiele dertigers, die in Eupen al voor het eerst alle drie tegelijk verstek moesten geven. Als Paars-Wit echt niet zonder hen kan heeft het dan ook pas werkelijk een probleem, want vermoedelijk zal het niet de laatste keer geweest zijn dat het zonder het trio aan de bak moet. Al hopen we vanzelfsprekend dat vooral onze Rode Duivels alsnog ons ongelijk bewijzen.

POLL: Heeft Anderlecht teveel blessuregevoelige spelers?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

<strong>Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten</strong>
Antwerp FC leidt grootverdiener met krachtige hand buiten

Antwerp FC haalde Dorian Dessoleil drie seizoenen geleden voor 2,5 miljoen euro, maar zijn tijd bij ...

25
25
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"
AA Gent haalt uit en deelt mee: "Contract tot 2028"

AA Gent is op weg om de Europe Play-Offs te winnen. Achter de schermen is de club bezig met de ...

35
35
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"
Club Brugge rekent niet meer: "Kunnen kampioen worden"

Igor Thiago scoorde eindelijk nog eens. De Braziliaan wist sinds januari eindelijk nog eens de weg ...

180
180
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"
Aanwinst zoekende bij Anderlecht: "Haalde mijn niveau nog niet"

RSC Anderlecht haalde in januari Mads Kikkenborg naar Brussel. De Deense doelman kwam nog niet in ...

79
79
<strong>Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem</strong>
Union SG kampt al heel het seizoen met dit grote probleem

Het probleem van Union SG van dit seizoen ligt duidelijk in de topmatchen. We haalden het al voor de ...

34
34
<strong>Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen</strong>
Anderlecht maakt werk van transfers: dit zijn de plannen

Bij RSC Anderlecht gaan er in de zomer de nodige transfers plaatsvinden. Paars-Wit wil de nodige in- ...

109
109
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel
Riemer laat zich uit over blessures Dreyer en Schmeichel

Na vijf speeldagen blijft het RSC Anderlecht dat aan de leiding staat in de Champions' Play-Offs. ...

416
416
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."
Hayen bejubelt uitblinker: "Als je ziet hoe de groep reageert ..."

Sinds Nicky Hayen het roer overnam als interim-coach, staat er geen maat meer op Club Brugge. ...

317
317
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match
Drama bij Anderlecht: supporter overlijdt tijdens match

RSC Anderlecht wist zijn koppositie woensdagavond vast te houden met een 3-0-overwinning tegen ...

529
529
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool
CDK assisteert Atalanta naar bekerfinale, titelfiasco Liverpool

In de Engelse titelstrijd heeft Liverpool FC woensdagavond een bijzonder slechte zaak gedaan. De ...

110
110
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle
Leoni held van Lotto Park: Anderlecht wint wéér van Cercle

Halfweg de Champions' Play-Offs is het RSC Anderlecht dat het klassement blijft aanvoeren. De ...

185
185
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel
Club in kampioenenmodus: Genk krijgt pak slaag op Jan Breydel

Club Brugge heeft woensdagavond zijn titelkandidatuur nog eens dubbel en dik in de verf gezet. ...

613
613
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen
Witte rook: Barcelona kent trainer voor volgend seizoen

FC Barcelona heeft een rotweek achter de rug: het sneuvelde in de Champions League en verloor ...

179
179
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit
Code oranje bij Anderlecht: cruciaal tweetal valt uit

RSC Anderlecht wou zich woensdagavond herpakken na de nederlaag van afgelopen weekend op KRC Genk. ...

455
455
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"
Anderlecht krijgt dubbele voorsprong cadeau: "Een ramp!"

In de Champions' Play-Offs kreeg RSC Anderlecht woensdagavond een uitgelezen kans om zijn ...

275
275