Nacer Chadli: Statussymbool voor Anderlecht of oplossing voor Kompany?

Nacer Chadli: Statussymbool voor Anderlecht of oplossing voor Kompany?

Nadat Club Brugge stuntte met de transfer van Simon Mignolet stelden we ons al de vraag welke Rode Duivel als volgende zijn terugkeer naar België zou vieren (LEES HIER). Steven Defour won met grote voorsprong het pleit, voor Kevin Mirallas, Dries Mertens en Thomas Vermaelen. Pas op plaats vijf vonden we Nacer Chadli terug. Het maakt zijn komst naar Anderlecht er alleen maar straffer op.


In juni ving Paars-Wit namelijk nog bot bij de flankspeler van AS Monaco. Die zag ondanks zijn geringe speelkansen in Frankrijk op dat moment nog weinig heil in een ‘terugkeer’ naar de Jupiler Pro League, al is dat in Chadli zijn geval relatief te noemen. Het jeugdproduct van Standard trok al op jonge leeftijd naar Nederland en speelde zo dus nooit eerder op het hoogste niveau in eigen land. Met zijn overgang naar Anderlecht, dat hem voor een jaar huurt van de Monegasken, komt daar binnenkort verandering in.

MOTIVATIE VOOR MARTINEZ
Dat Chadli als geboren Luikenaar dat uitgerekend in het shirt van de aartsrivaal van Brussel zal doen is des te opmerkelijker en opnieuw een duidelijk teken van het Vincent Kompany-effect. Die kent de 30-jarige winger van bij de nationale ploeg – net zoals hij Samir Nasri en Philippe Sandler kende van in Manchester City – en speelde zo meer dan waarschijnlijk een grote rol in diens keuze om naar het Lotto Park te komen. Daar moet de 56-voudig international met Marokkaanse roots zijn carrière nieuw leven inblazen.

Na een uiterst geslaagde periode in Twente en een meer dan degelijke passage in de Premier League bij Tottenham en West Bromwich belandde hij in Monaco het voorbije jaar immers op een zijspoor. De ploeg uit het prinsdom beleefde een absoluut rampseizoen, waarin het in de Champions League laatste eindigde in een poule met Club Brugge en ei zo na degradeerde uit de Ligue 1. In de winter zocht Youri Tielemans dan ook al andere oorden op, Chadli bleef na een blessure echter gewoon aan de bank gekluisterd.



Ook dit seizoen leek trainer Leonardo Jardim, terug van weggeweest na een kort intermezzo waarin hij vervangen werd door Thierry Henry, niet meer te rekenen op de Rode Duivel. Die dreigde op die manier ook zijn plekje in de selectie van bondscoach Roberto Martinez te verliezen en moest dus dringend op zoek naar speelminuten, iets wat we wel vaker zien in het laatste jaar voor een groot internationaal toernooi – zie ook Mignolet en eerder Defour. Met de motivatie van Chadli lijkt het zo alvast wel snor te zitten.

SANDLER, NASRI OF MARIN?
Ook zijn Luikse verleden en het feit dat hij eerder nog zijn neus ophaalde voor Paars-Wit lijkt Chadli weinig parten te zullen spelen in Anderlecht. Vorige zomer kroonde hij zich met zijn winnende treffer op het WK tegen Japan namelijk nog tot een van de helden van de natie, een goal die hem voor altijd een iconische status zal opleveren in heel België. We kunnen ons dan ook moeilijk voorstellen dat de RSCA-fans, die sowieso al smachten naar succes, Chadli op dezelfde manier zouden ontvangen als Defour destijds.

Nadien dropte Martinez hem ook tegen Brazilië, Frankrijk en in de troostfinale tegen Engeland – waarin hij de assist voor de 1-0 afleverde – in de basis, al moest Chadli die laatste partij wel kort voor rust staken met een blessure. In aanloop naar het WK in Rusland had de polyvalente middenvelder ook al bijna een volledig seizoen in de lappenmand gelegen bij West Bromwich. Zijn fysieke paraatheid lijkt momenteel dan ook zowat het enige vraagteken dat nog bij de spraakmakende overgang geplaatst kan worden.



Het is intussen immers toch ook alweer drie jaar geleden dat Chadli blessurevrij bleef en meer dan 30 matchen afwerkte, voor zijn laatste echt succesvolle campagne moeten we al vijf jaar terug in de tijd naar zijn tweede seizoen in Tottenham. Mignolet ondervindt in Brugge schijnbaar weinig last van een soortgelijk gebrek aan ritme, in Anderlecht lijkt ook Sandler een directe meerwaarde te leveren. Nasri heeft dan weer nog tijd nodig en roept zo nu al herinneringen op aan Marko Marin, Filip Djuricic en andere Rolando’s.

DURE PLAATSJES
Dat het met Chadli dezelfde weg op zal gaan lijkt ons echter weinig waarschijnlijk. Bij Monaco maakte hij zopas een volledige voorbereiding mee, en dus zou hij fitter dan Nasri aan moeten komen in Brussel. De Rode Duivel is bovendien minder ver verwijderd van zijn gloriejaren dan de illustere figuren hierboven en kan met zijn fysieke kwaliteiten zelfs zonder het behalen van zijn beste niveau een grote impact hebben in de Belgische competitie. Naast het veld is de gentleman alvast al een verrijking die past bij het huis.

Marc Coucke en Michael Verschueren zijn dan ook terecht fier op de stunt die ze zopas wisten te verwezenlijken, al is er zoals steeds ook een keerzijde aan de medaille. De plekjes achter de diepe spits, waar Kompany wel plaats voor vier aanvallende middenvelder voorziet, worden zo namelijk stilaan wel heel erg duur. Francis Amuzu en Jérémy Doku, de exponenten van de hoopgevende start van Paars-Wit tegen KV Mechelen, dreigen zo op de bank te belanden. Yari Verschaeren nam daar vrijdag zelfs al plaats.



Anderlecht had echter nood aan ervaring indien het ook effectief mee wou doen om de prijzen, zo viel her en der al te horen. Toch is het opvallend dat er met Chadli uitgerekend een flankaanvaller in huis wordt gehaald en de beloftevolle jonkies, die uiteraard wel heel wat minder efficiëntie dan de nieuwe aanwinst voor de dag leggen, zo op de korte termijn wat op kant worden geschoven. Al kunnen zij mogelijk ook wel het een en ander opsteken van de ervaren rot tijdens diens jaartje op het oefenveld van Neerpede.

POSITION SWITCH
Hoewel Paars-Wit ook in de komende jaren dus nog zou kunnen profiteren van de huurbeurt van Chadli blijft het ergens toch markant dat Anderlecht zich net op de flanken versterkt, al gaat het hier natuurlijk om een opportuniteit die het bestuur niet kon laten liggen. Dat zowel Coucke als Verschueren het team nu compleet achten en de inkomende transfers als afgerond beschouwen is dan ook des te vreemder. Nieuwe backs of een vervanger voor Peter Zulj op het middenveld zitten er dus niet meer aan te komen.

Daarom lijkt het ons niet ondenkbaar dat Kompany misschien wel andere plannen heeft met zijn collega-Rode Duivel. Die beschikt zoals we hierboven al kort opmerkten over een enorme veelzijdigheid en kan zo zowat alle posities op het middenveld aan. Wie weet ziet Anderlecht in Chadli zelf dus wel het alternatief voor de tegenvallende Oostenrijker, en zelfs een plekje op een van de backposities durven we – zeker gezien wat er vanop die plaats precies verwacht wordt in het systeem-Kompany – niet uit te sluiten.



Het zijn alleszins plekjes waar de speler-manager meer nood heeft aan versterking dan in het aanvallende compartiment. Na de verbanning van Sven Kums en Adrien Trebel is Zulj immers de enige overgebleven optie op het middenveld, of toch tot Sambi Lokonga weer beschikbaar is. Op de backs ging Kompany dan weer al lustig aan het experimenteren, met de ene jonkie na de andere die voor de leeuwen werd gegooid. Chadli zou op een van deze Paars-Witte pijnpunten dus wel eens de verrassende oplossing kunnen bieden.

VINKJES & VAKJES
Hoe het ook zij en wie hij ook komt vervangen in de basiself, met Chadli haalt Anderlecht sowieso een stevige versterking in huis. De Marokkaanse Belg past in het type voetbal dat Kompany voor ogen heeft, brengt een welgekomen extra brok ervaring binnen in de jeugdige kern en zal met zijn professionalisme daar ook een prima voorbeeld zijn voor de jongere spelers. Zowel op als naast het veld doen de geplaagde Brusselaars dus alvast een uitstekende zaak met de komst van het kind van de Luikse school, ondanks het blessureleed waar die de voorbije jaren mee kampte. Een statussymbool is het alleszins zeker en vast.



Om hem meteen als het missende stuk in de puzzel te bestempelen lijkt ons dan weer net iets voorbarig. Natuurlijk heeft Chadli het potentieel om het verschil te maken, zeker in de Belgische competitie, maar anders dan Mignolet in Brugge komt deze Rode Duivel niet binnen in een voor de rest al perfect gesmeed geheel. Toch haalt Anderlecht alles in huis waar het nog naarstig naar zocht: een grote naam met kwaliteit, ervaring, polyvalentie, goesting om iets te bewijzen en een betaalbaar prijskaartje. Chadli vinkt alle vakjes met overtuiging af. Nu is het alleen nog wachten welk vakje op het veld Kompany voor hem heeft voorzien.

POLL: Waar zal Chadli volgens u spelen bij Anderlecht?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Anderlecht-aanhang emotioneel na nieuws rond Eddy Merckx
Anderlecht-aanhang emotioneel na nieuws rond Eddy Merckx

Eén van de meest bekende Anderlecht-supporters ging de laatste weken door moeilijke tijden. ...

113
113
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen
Verrassing in Genkse basiself? Vrancken noemt twee namen

KRC Genk liet vorige week tegen Cercle Brugge zijn eerste punten van de Champions' Play-Offs liggen. ...

118
118
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)
Thibaut Courtois is wéér terug: hoopgevende beelden (🎥)

Thibaut Courtois kent een rotseizoen. 'El Muro' viel al snel uit met een zware knieblessure en kreeg ...

18
18
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'
'Clausule van 60 miljoen ontketent Europese titanenstrijd'

Verschillende Europese topclubs zijn momenteel al volop bezig met de voorbereidingen op de komende ...

37
37
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'
'Antwerp bibbert en beeft: Europese topper wil Van Bommel'

Een verlenging van de landstitel zit er niet meer in, maar met de Croky Cup kan Antwerp FC zich ...

229
229
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"
Verhaeghe keihard aangepakt: "Voorzitter met klasse doet dat niet"

Club Brugge zorgde afgelopen donderdag voor vaderlandse voetbalgeschiedenis door zich als eerste ...

454
454
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne
Benteke 'verklapt' volgende bestemming De Bruyne

Manchester City en Kevin De Bruyne sneuvelden woensdag uit de Champions League. De kans is evenwel ...

125
125
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'
Opvolger Thiago? 'Club Brugge heeft nieuwe spits in vizier'

Club Brugge mag zich opmaken voor de halve finales van de Conference League en hoopt daarnaast in ...

389
389
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk
Selectie Anderlecht: twee opvallende namen mee naar Genk

RSC Anderlecht legde afgelopen weekend beslag op de leidersplaats in de Champions' Play-Offs en wil ...

401
401
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'
TRANSFERUURTJE: 'Toptransfer Skov Olsen, viertal weg bij Anderlecht'

Heel wat clubs zijn al druk in de weer met de voorbereidingen op de zomermercato en de eerste deals ...

299
299
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'
'Xavi verbaast met volgende uitdaging als coach'

FC Barcelona werd deze week pijnlijk uitgeschakeld in de kwartfinales van de Champions League. De ...

113
113
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"
Riemer houdt voetjes op de grond: "Hij spreekt niet over de titel"

RSC Anderlecht droomt volop van een nieuwe titel. Paars-Wit is momenteel de trotse leider in de ...

116
116
Emond doet schrijnend boekje open over Standard
Emond doet schrijnend boekje open over Standard

Standard beleeft al enkele jaren sportief allesbehalve hoogdagen. Ook financieel heeft de Luikse ...

213
213
Simons verklapt ambitie Dender in JPL
Simons verklapt ambitie Dender in JPL

FCV Dender mag volgend seizoen opnieuw aantreden in de Jupiler Pro League. De Oost-Vlaamse club ...

227
227
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne
Guardiola geeft alarmerende update over De Bruyne

Manchester City moest deze week op pijnlijke wijze de aftocht blazen in de Champions League. The ...

178
178