Beerschot of KV Mechelen: waarom het BAS moest kiezen tussen de regen en de drop

Foto: Beerschot of KV Mechelen: waarom het BAS moest kiezen tussen de regen en de drop

Als we vandaag op ’t Kiel gaan vragen welke club er het meest verfoeid wordt krijgen we voor het eerst sinds jaren misschien een ander antwoord te horen dan de buren van Antwerp. KV Mechelen won immers – voorlopig – het pleit voor de rechtbank in de vermeende matchfixingszaak en promoveert zo ten koste van Beerschot naar 1A. De Ratten doen er nu alles aan om daar nog verandering in te brengen, maar wie verdient het laatste plekje in eerste klasse eigenlijk echt?

Alle ogen waren de voorbije dagen gericht op het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, kortweg BAS genoemd. Dat klaarde woensdag eindelijk de lucht en strafte de Mechelaars met een uitsluiting van de beker én het Europese voetbal waarop ze zich zo verlekkerden. Enkele flinke sancties dus, maar toch komt Malinwa als winnaar uit de strijd. Zij kregen vorige week namelijk al gelijk in hun argumentering dat de procedures niet correct gevolgd werden, de gevreesde terugzetting naar 1B werd zo definitief van tafel geveegd. 

Beerschot weigert zich echter neer te leggen bij die gang van zaken en probeert op allerhande manieren alsnog via de rechtbank de verhoopte promotie af te dwingen. De hele kwestie verdeelt de Belgische voetbalwereld in twee kampen, waarbij de ene vindt dat KV Mechelen gewoon in eerste klasse thuishoort terwijl de andere net oordeelt dat toch de Antwerpenaren volgend seizoen op het hoogste niveau zouden moeten aantreden. Wij wegen de pro’s en contra’s van beide standpunten tegen elkaar af.

Beerschot in 1A, want ...

In de naweeën van de uitspraak van het BAS schopte Beerschot wild om zich heen, met beschuldigingen die gingen van belangenvermenging over misleidende communicatie tot bedenkingen bij de rol van de KBVB in de hele zaak. Op die manier gaan de Ratten nu mee in de juridische veldslag die het slopende proces ondertussen al lang geworden was. Vooral KV Mechelen deed daarbij al die tijd zijn uiterste best om de essentie van de zaak te ontwijken en de zittingen vooral te herleiden tot een ware procedureslag.Eerst werd de ene na de andere onderzoeksrechter gewraakt, waardoor het hele gebeuren al van bij de start de nodige vertraging opliep. Daarna stelde Malinwa samen met Waasland-Beveren, die andere hoofdrolspeler in de matchfixingaffaire, zonder succes de gevolgde spoedprocedure aan de kaak. Tot slot slaagden ze er Achter de Kazerne in om het verblijf in 1A niet te laten afhangen van schuld of onschuld, maar wel van de vraag of het dossier op tijd werd ingediend om de club de degradatie op te kunnen leggen.

In eerste instantie vingen de Mechelaars nog bot, maar uiteindelijk gaf het BAS de bekerwinnaar gelijk en verzekerde het hen zo van hun ticket voor eerste klasse. Hoewel nu ook Beerschot met haar verwoede pogingen om daar verandering in te brengen weinig sympathie wint, laat vooral het gunstige verdict voor KV Mechelen toch een wrang gevoel na in de harten van een heleboel Belgische voetballiefhebbers. Die hebben na de schaakpartij tussen de vele topadvocaten namelijk niet het gevoel dat het recht zegeviert.In combinatie met de toch zware bewijslast doet de verdedigingsstrategie van KV Mechelen immers vermoeden dat er wel degelijk een poging tot fraude heeft plaatsgevonden. Dát, en niet de fors gevoerde procedureslag, is de kern van de zaak en voor de neutrale voetbalsupporter aldus het enige wat er toe doet. Met de verdere sancties die het BAS de Mechelaars nu oplegt lijkt de schuldvraag in de hele omkopingskwestie zo goed als bewezen, de aanwezigheid van Malinwa in de Jupiler Pro League zal volgend seizoen zo toch ergens aanvoelen als onrechtvaardig. Misschien had Beerschot dan meer recht gehad op een stekje in 1A. 

KV Mechelen in 1A, want ...

KV Mechelen ontspringt dus echter de dans op basis van procedurevoorschriften, een uitkomst die ook bij rechtszaken buiten de sport vaak niet wordt gesmaakt. Desondanks mogen we niet vergeten dat die regels ooit met een reden werden ingevoerd: ze moeten er voor zorgen dat de rechten van de beklaagde, ten slotte onschuldig tot anders bewezen, gevrijwaard blijven. Het BAS volgde Malinwa in de redenering dat dit hier niet het geval was, de vrijspraak werd zodus op eerlijke en rechtmatige wijze afgedwongen.Daarnaast rest nog de vraag in welke mate KV Mechelen als club gestraft moet worden voor de fouten van enkele individuen. Als huismakelaar en financieel directeur waren spilfiguren Dejan Veljkovic en Thierry Steemans net als mede-eigenaar Olivier Somers uiteraard nauw betrokken bij Malinwa, maar verder leek niemand te weten wat het drietal allemaal bekokstoofde. Achter de Kazerne heerst dan ook het gevoel dat de trouwe achterban niet het slachtoffer mag worden van een paar solisten hun geheime plannen.

Bovendien slaagden de architecten van het hele schandaal niet eens in hun opzet en degradeerde KV Mechelen alsnog naar 1B. Daar werd vorig jaar na een belabberde start van het seizoen de rug al snel weer gerecht, uiteindelijk zouden de twee ploegen die nu ook in de rechtbank tegenover elkaar staan onderling uitmaken wie de promotie mocht vieren. In het tweede luik van de barragematchen ontpopte Clément Tainmont zich tot de grote held, hij schoot de Mechelaars in de slotminuten voorbij Beerschot naar 1A.Puur op sportieve basis is KV Mechelen dan ook de enige rechtmatige promovendus van vorig seizoen en horen de Ratten voorlopig (nog) niet thuis in de eerste afdeling. Ondanks onze scepsis ten opzichte van wat er het jaar voordien gebeurde is het moeilijk om dat gegeven zomaar even van ons af te zetten, want uiteindelijk oordelen wij toch vooral over wat er tussen de lijnen gebeurt. Daar wist de verliezende finalist van de laatste twee promotieduels geen plaatsje op het hoogste niveau te versieren, mocht het er nu via de rechtbank alsnog van komen zou het vijfde succes in zes jaar tijd toch net iets minder zoet smaken.

Breinbreker voor het BAS, want ...

Iets in ons zegt dat op ‘t Kiel zelfs niet eens iedereen op de banken zou staan springen indien de Ratten hun gelijk nog zouden krijgen. We hebben het hem nog niet gevraagd – hij had dan ook op voorhand al laten weten gedurende het hele proces niet te willen spreken – maar we kunnen ons moeilijk voorstellen dat een competitiebeest als hoofdcoach Stijn Vreven de promotieglorie niet liever op de grasmat zou behalen. Een gedachte waar we ons volmondig bij aansluiten: Beerschot hoort in 1A, maar daar moet het dan wel zien te geraken via de normale weg. Het voetbalveld, dus, en niet de rechtbank.In Mechelen heerst uiteraard een heel ander gevoel, want Malinwa verdient het op basis van de sportieve resultaten wél om bij de zestien gelukkigen in eerste klasse te horen. Als orgelpunt grepen de troepen van Wouter Vrancken zelfs ook nog de beker, en dus bestaat er weinig twijfel dat deze kern het niveau alvast aankan. Indien er in 2017/2018 werkelijk sprake was van een poging tot omkoping kan dat echter niet onbestraft blijven, ook al had het geen directe invloed op de voorbije jaargang. KV Mechelen hoort in 1A, maar heeft dat recht voor zichzelf verkwanseld. Verdiend, dus, maar niet onbesproken.

Het Belgisch gerecht wordt zo voor een schijnbaar onmogelijke beslissing gesteld. KV Mechelen dwong de promotie het voorbije seizoen af op het veld, Beerschot niet. De Mechelaars hebben dan weer wel een serieus misdrijf op hun kerfstof, waarbij hun strafblad na de vrijspraak op basis van de gevoerde procedureslag allesbehalve opnieuw wit kleurt. Beide ploegen kunnen dus argumenten aanvoeren waarom zij, en niet de andere, als enige aanspraak maken om de Proximus League in te mogen ruilen tegen de Jupiler Pro League. De controverse lijkt dan ook nog lang niet voorbij, wie het BAS en eventuele verdere instanties ook in het gelijk stellen. Of hoe de keuze tussen Beerschot en KV Mechelen er uiteindelijk eentje is tussen de regen en de drop.

POLL: Wie verdient het volgens u het meest om volgend jaar in 1A te spelen?

Kompany niet gerust: "Dan zie ik Coucke tóch ingrijpen"

'Medische proeven gepland, Club kan nog aardig verdienen aan Amrabat'

Batshuayi toont killer-instinct met heerlijke afwerking bij U21 Chelsea (🎥)

Vandaag 20 Augustus 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

VN Weekawards: De kleurrijkste figuren van speeldag 4

De uitblinkers van de speeldag lichtten we eerder al toe (LEES HIER), maar de Jupiler Pro League ...

227
{insert image alt}

Champions League nog ver weg voor Club: LASK geen hapklare brok

Club Brugge wist de Oekraïense topclub Dinamo Kiev te verslaan in de voorlaatste kwalificatieronde ...

1333
{insert image alt}

Batshuayi toont killer-instinct met heerlijke afwerking bij U21 Chelsea (🎥)

Voor Michy Batshuayi is het seizoen in mineur begonnen, de Rode Duivel wordt bij Chelsea FC amper ...

0
{insert image alt}

Kompany niet gerust: "Dan zie ik Coucke tóch ingrijpen"

RSC Anderlecht is met een teleurstellende 2 op 12 aan het seizoen begonnen en dan moeten de zware ...

150
{insert image alt}

'KV Kortrijk wil uitpakken met aanvaller uit Premier League'

KV Kortrijk begon het seizoen met een nipte nederlaag in Genk, maar sindsdien wisten de Kerels wel ...

57
{insert image alt}

'Medische proeven gepland, Club kan nog aardig verdienen aan Amrabat'

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op het cruciale duel tegen LASK Linz, maar ondertussen is de ...

137
{insert image alt}

'Liverpool wil iedereen verrassen met transfervrije aanwinst'

Bij Liverpool lijkt men zich het vertrek van Simon Mignolet inmiddels al te beklagen. Enkele dagen ...

87
{insert image alt}

'Genk maakt stevige prijskaartjes Samatta en Berge bekend'

KRC Genk maakte de voorbije weken kennis met de keerzijde van alle successen en moest afscheid nemen ...

256
{insert image alt}

'Listig Juventus gaat voor absolute transfersensatie'

Juventus pakte deze zomer al uit met de komst van Matthijs de Ligt, terwijl spelers als Adrien ...

170
{insert image alt}

'Gent ziet komst Agbo in extremis in het water vallen'

Met nog twee weken te gaan in de zomermercato zoeken heel wat Belgische clubs nog naar enkele ...

134
{insert image alt}

'Anderlecht heeft oplossing bij de hand, bestuur ligt dwars'

Met een povere 2 op 12 staat RSC Anderlecht er momenteel niet goed voor in het klassement, zeker nu ...

679
{insert image alt}

'Money time voor Club: Clement kiest vervanger Tau'

Voor Club Brugge is het dinsdagavond 'money time' en dat mag behoorlijk letterlijk genomen worden. ...

458

Gisteren 19 Augustus 2019

{insert image alt}

"Kompany is de beste speler in België, maar zeker niet de beste trainer"

Het nieuwe seizoen verloopt bij RSC Anderlecht nog niet geheel naar wens en dat is een ...

286
{insert image alt}

Uitgestelde matchen krijgen staartje: "Wij worden gestraft"

Club Brugge, Royal Antwerp FC en AA Gent spelen in de komende twee weken voor een plekje in de ...

793
{insert image alt}

Need for Neymar: nieuwe blessure brengt Barça in aanvallers-nood

Voor FC Barcelona is het nieuwe seizoen in mineur begonnen. Tijdens de openingsspeeldag van La Liga ...

283
{insert image alt}

Dendoncker heerst bij Wolves: "Anderlecht liet zich in zak zetten"

Wolverhampton is meer dan behoorlijk aan het nieuwe seizoen begonnen. In de Europa League plaatsten ...

726
{insert image alt}

Wolves dienen United eerste puntenverlies toe, Pogba mist strafschop

In de Premier League is ook Manchester United het maximum van de punten al na twee speeldagen kwijt. ...

75
{insert image alt}

'Doorbraak nabij: Amrabat na één seizoen weer weg bij Club'

Club Brugge bereidt zich momenteel voor op het cruciale duel tegen LASK Linz, maar ondertussen is de ...

681
{insert image alt}

Berahino en co leiden Zulte Waregem naar knappe zes op zes

Zulte Waregem was met twee opeenvolgende nederlagen aan het seizoen begonnen, maar inmiddels hebben ...

358
{insert image alt}

Union reageert geschokt en verklaart KV Kortrijk de oorlog

KV Kortrijk pakte maandag uit met een fraaie transfer en kondigde de komst van Faïz Selemani ...

783
{insert image alt}

Anderlecht-transfers overtuigen niet: "Enkel hij rendeert"

RSC Anderlecht begon met een pak hernieuwde moed aan het nieuwe seizoen, maar na vier speeldagen ...

838
{insert image alt}

Juventus brengt nieuws over plotse afwezigheid Sarri

Aanstaand weekend trekt ook de Italiaanse Serie A zich op gang. Landskampioen Juventus begint er aan ...

232
{insert image alt}

'Club werkt aan nieuwe stunt en gaat voor Victor Wanyama'

Club Brugge vertoeft momenteel op Oostenrijkse bodem. Dinsdag wordt immers de heenwedstrijd in de ...

1971
{insert image alt}

'Barça geeft Neymar niet op en doet PSG opmerkelijk voorstel'

Er heerst nog steeds een pak onduidelijkheid rond de toekomst van Neymar Jr. Volgens het Spaanse AS ...

591
{insert image alt}

Mulder: "Kompany maakt het trainerschap belachelijk"

Dat Jan Mulder niet verlegen zit om een straffe uitspraak, zelfs over 'zijn' Anderlecht, weten we ...

978
{insert image alt}

Club Brugge lost hoopgevende beelden voor levensbelangrijk duel (🎥)

Club Brugge wilt absoluut doorstoten naar de groepsfase van de Champions League, en dus moet er ...

376
{insert image alt}

Opvallend: recordaankoop Liverpool "kende destijds zijn ploegmaats niet"

Blessures vormden een hinderpaal doorheen zijn carrière, maar ooit was Andy Carroll de duurste ...

312