Beerschot of KV Mechelen: waarom het BAS moest kiezen tussen de regen en de drop

Beerschot of KV Mechelen: waarom het BAS moest kiezen tussen de regen en de drop

Als we vandaag op ’t Kiel gaan vragen welke club er het meest verfoeid wordt krijgen we voor het eerst sinds jaren misschien een ander antwoord te horen dan de buren van Antwerp. KV Mechelen won immers – voorlopig – het pleit voor de rechtbank in de vermeende matchfixingszaak en promoveert zo ten koste van Beerschot naar 1A. De Ratten doen er nu alles aan om daar nog verandering in te brengen, maar wie verdient het laatste plekje in eerste klasse eigenlijk echt?


Alle ogen waren de voorbije dagen gericht op het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, kortweg BAS genoemd. Dat klaarde woensdag eindelijk de lucht en strafte de Mechelaars met een uitsluiting van de beker én het Europese voetbal waarop ze zich zo verlekkerden. Enkele flinke sancties dus, maar toch komt Malinwa als winnaar uit de strijd. Zij kregen vorige week namelijk al gelijk in hun argumentering dat de procedures niet correct gevolgd werden, de gevreesde terugzetting naar 1B werd zo definitief van tafel geveegd. 


Beerschot weigert zich echter neer te leggen bij die gang van zaken en probeert op allerhande manieren alsnog via de rechtbank de verhoopte promotie af te dwingen. De hele kwestie verdeelt de Belgische voetbalwereld in twee kampen, waarbij de ene vindt dat KV Mechelen gewoon in eerste klasse thuishoort terwijl de andere net oordeelt dat toch de Antwerpenaren volgend seizoen op het hoogste niveau zouden moeten aantreden. Wij wegen de pro’s en contra’s van beide standpunten tegen elkaar af.

Beerschot in 1A, want ...
In de naweeën van de uitspraak van het BAS schopte Beerschot wild om zich heen, met beschuldigingen die gingen van belangenvermenging over misleidende communicatie tot bedenkingen bij de rol van de KBVB in de hele zaak. Op die manier gaan de Ratten nu mee in de juridische veldslag die het slopende proces ondertussen al lang geworden was. Vooral KV Mechelen deed daarbij al die tijd zijn uiterste best om de essentie van de zaak te ontwijken en de zittingen vooral te herleiden tot een ware procedureslag.



Eerst werd de ene na de andere onderzoeksrechter gewraakt, waardoor het hele gebeuren al van bij de start de nodige vertraging opliep. Daarna stelde Malinwa samen met Waasland-Beveren, die andere hoofdrolspeler in de matchfixingaffaire, zonder succes de gevolgde spoedprocedure aan de kaak. Tot slot slaagden ze er Achter de Kazerne in om het verblijf in 1A niet te laten afhangen van schuld of onschuld, maar wel van de vraag of het dossier op tijd werd ingediend om de club de degradatie op te kunnen leggen.

In eerste instantie vingen de Mechelaars nog bot, maar uiteindelijk gaf het BAS de bekerwinnaar gelijk en verzekerde het hen zo van hun ticket voor eerste klasse. Hoewel nu ook Beerschot met haar verwoede pogingen om daar verandering in te brengen weinig sympathie wint, laat vooral het gunstige verdict voor KV Mechelen toch een wrang gevoel na in de harten van een heleboel Belgische voetballiefhebbers. Die hebben na de schaakpartij tussen de vele topadvocaten namelijk niet het gevoel dat het recht zegeviert.



In combinatie met de toch zware bewijslast doet de verdedigingsstrategie van KV Mechelen immers vermoeden dat er wel degelijk een poging tot fraude heeft plaatsgevonden. Dát, en niet de fors gevoerde procedureslag, is de kern van de zaak en voor de neutrale voetbalsupporter aldus het enige wat er toe doet. Met de verdere sancties die het BAS de Mechelaars nu oplegt lijkt de schuldvraag in de hele omkopingskwestie zo goed als bewezen, de aanwezigheid van Malinwa in de Jupiler Pro League zal volgend seizoen zo toch ergens aanvoelen als onrechtvaardig. Misschien had Beerschot dan meer recht gehad op een stekje in 1A. 

KV Mechelen in 1A, want ...
KV Mechelen ontspringt dus echter de dans op basis van procedurevoorschriften, een uitkomst die ook bij rechtszaken buiten de sport vaak niet wordt gesmaakt. Desondanks mogen we niet vergeten dat die regels ooit met een reden werden ingevoerd: ze moeten er voor zorgen dat de rechten van de beklaagde, ten slotte onschuldig tot anders bewezen, gevrijwaard blijven. Het BAS volgde Malinwa in de redenering dat dit hier niet het geval was, de vrijspraak werd zodus op eerlijke en rechtmatige wijze afgedwongen.



Daarnaast rest nog de vraag in welke mate KV Mechelen als club gestraft moet worden voor de fouten van enkele individuen. Als huismakelaar en financieel directeur waren spilfiguren Dejan Veljkovic en Thierry Steemans net als mede-eigenaar Olivier Somers uiteraard nauw betrokken bij Malinwa, maar verder leek niemand te weten wat het drietal allemaal bekokstoofde. Achter de Kazerne heerst dan ook het gevoel dat de trouwe achterban niet het slachtoffer mag worden van een paar solisten hun geheime plannen.

Bovendien slaagden de architecten van het hele schandaal niet eens in hun opzet en degradeerde KV Mechelen alsnog naar 1B. Daar werd vorig jaar na een belabberde start van het seizoen de rug al snel weer gerecht, uiteindelijk zouden de twee ploegen die nu ook in de rechtbank tegenover elkaar staan onderling uitmaken wie de promotie mocht vieren. In het tweede luik van de barragematchen ontpopte Clément Tainmont zich tot de grote held, hij schoot de Mechelaars in de slotminuten voorbij Beerschot naar 1A.



Puur op sportieve basis is KV Mechelen dan ook de enige rechtmatige promovendus van vorig seizoen en horen de Ratten voorlopig (nog) niet thuis in de eerste afdeling. Ondanks onze scepsis ten opzichte van wat er het jaar voordien gebeurde is het moeilijk om dat gegeven zomaar even van ons af te zetten, want uiteindelijk oordelen wij toch vooral over wat er tussen de lijnen gebeurt. Daar wist de verliezende finalist van de laatste twee promotieduels geen plaatsje op het hoogste niveau te versieren, mocht het er nu via de rechtbank alsnog van komen zou het vijfde succes in zes jaar tijd toch net iets minder zoet smaken.

Breinbreker voor het BAS, want ...
Iets in ons zegt dat op ‘t Kiel zelfs niet eens iedereen op de banken zou staan springen indien de Ratten hun gelijk nog zouden krijgen. We hebben het hem nog niet gevraagd – hij had dan ook op voorhand al laten weten gedurende het hele proces niet te willen spreken – maar we kunnen ons moeilijk voorstellen dat een competitiebeest als hoofdcoach Stijn Vreven de promotieglorie niet liever op de grasmat zou behalen. Een gedachte waar we ons volmondig bij aansluiten: Beerschot hoort in 1A, maar daar moet het dan wel zien te geraken via de normale weg. Het voetbalveld, dus, en niet de rechtbank.



In Mechelen heerst uiteraard een heel ander gevoel, want Malinwa verdient het op basis van de sportieve resultaten wél om bij de zestien gelukkigen in eerste klasse te horen. Als orgelpunt grepen de troepen van Wouter Vrancken zelfs ook nog de beker, en dus bestaat er weinig twijfel dat deze kern het niveau alvast aankan. Indien er in 2017/2018 werkelijk sprake was van een poging tot omkoping kan dat echter niet onbestraft blijven, ook al had het geen directe invloed op de voorbije jaargang. KV Mechelen hoort in 1A, maar heeft dat recht voor zichzelf verkwanseld. Verdiend, dus, maar niet onbesproken.

Het Belgisch gerecht wordt zo voor een schijnbaar onmogelijke beslissing gesteld. KV Mechelen dwong de promotie het voorbije seizoen af op het veld, Beerschot niet. De Mechelaars hebben dan weer wel een serieus misdrijf op hun kerfstof, waarbij hun strafblad na de vrijspraak op basis van de gevoerde procedureslag allesbehalve opnieuw wit kleurt. Beide ploegen kunnen dus argumenten aanvoeren waarom zij, en niet de andere, als enige aanspraak maken om de Proximus League in te mogen ruilen tegen de Jupiler Pro League. De controverse lijkt dan ook nog lang niet voorbij, wie het BAS en eventuele verdere instanties ook in het gelijk stellen. Of hoe de keuze tussen Beerschot en KV Mechelen er uiteindelijk eentje is tussen de regen en de drop.

POLL: Wie verdient het volgens u het meest om volgend jaar in 1A te spelen?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'
TRANSFERUURTJE: 'Fredberg behandelt cruciaal dossier, toekomst KDB gekend'

De winterse transferperiode zit erop, maar transfervrije spelers kunnen nog steeds hun kribbel bij ...

15
15
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca
Xavi komt met hoge eisen voor verlengd verblijf bij Barca

Xavi gaf eerder dit jaar al aan dat hij na dit seizoen zou stoppen als coach bij FC Barcelona. De ...

18
18
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal
Westerlo komt met opvallend nieuw 'statement' na schandaal

Er is ondertussen al heel veel gezegd en geschreven over de 'salonremise' tussen Westerlo en Racing ...

27
27
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"
Kortrijk-sterkhouder aast op stunt: "Daar doen we het voor"

KV Kortrijk begint als voorlaatste aan de Play-Downs. De West-Vlaamse club hoopt ook volgend jaar ...

44
44
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler
Hallucinant: Belgische 'profvoetballer' wordt nieuwe Tinder Swindler

Een uiterst bizar horrorverhaal dook zopas op uit Kortrijk. Daar staat momenteel een ...

24
24
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

47
47
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"

Het gaat momenteel niet goed met Zulte Waregem. De degradant uit de Jupiler Pro League stelde voor ...

112
112
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

32
32
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

132
132
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

55
55
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

978
978
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

297
297
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

208
208
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

546
546
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

530
530