Beerschot of KV Mechelen: waarom het BAS moest kiezen tussen de regen en de drop

Foto: Beerschot of KV Mechelen: waarom het BAS moest kiezen tussen de regen en de drop

Als we vandaag op ’t Kiel gaan vragen welke club er het meest verfoeid wordt krijgen we voor het eerst sinds jaren misschien een ander antwoord te horen dan de buren van Antwerp. KV Mechelen won immers – voorlopig – het pleit voor de rechtbank in de vermeende matchfixingszaak en promoveert zo ten koste van Beerschot naar 1A. De Ratten doen er nu alles aan om daar nog verandering in te brengen, maar wie verdient het laatste plekje in eerste klasse eigenlijk echt?

Alle ogen waren de voorbije dagen gericht op het Belgisch Arbitragehof voor de Sport, kortweg BAS genoemd. Dat klaarde woensdag eindelijk de lucht en strafte de Mechelaars met een uitsluiting van de beker én het Europese voetbal waarop ze zich zo verlekkerden. Enkele flinke sancties dus, maar toch komt Malinwa als winnaar uit de strijd. Zij kregen vorige week namelijk al gelijk in hun argumentering dat de procedures niet correct gevolgd werden, de gevreesde terugzetting naar 1B werd zo definitief van tafel geveegd. 

Beerschot weigert zich echter neer te leggen bij die gang van zaken en probeert op allerhande manieren alsnog via de rechtbank de verhoopte promotie af te dwingen. De hele kwestie verdeelt de Belgische voetbalwereld in twee kampen, waarbij de ene vindt dat KV Mechelen gewoon in eerste klasse thuishoort terwijl de andere net oordeelt dat toch de Antwerpenaren volgend seizoen op het hoogste niveau zouden moeten aantreden. Wij wegen de pro’s en contra’s van beide standpunten tegen elkaar af.

Beerschot in 1A, want ...

In de naweeën van de uitspraak van het BAS schopte Beerschot wild om zich heen, met beschuldigingen die gingen van belangenvermenging over misleidende communicatie tot bedenkingen bij de rol van de KBVB in de hele zaak. Op die manier gaan de Ratten nu mee in de juridische veldslag die het slopende proces ondertussen al lang geworden was. Vooral KV Mechelen deed daarbij al die tijd zijn uiterste best om de essentie van de zaak te ontwijken en de zittingen vooral te herleiden tot een ware procedureslag.Eerst werd de ene na de andere onderzoeksrechter gewraakt, waardoor het hele gebeuren al van bij de start de nodige vertraging opliep. Daarna stelde Malinwa samen met Waasland-Beveren, die andere hoofdrolspeler in de matchfixingaffaire, zonder succes de gevolgde spoedprocedure aan de kaak. Tot slot slaagden ze er Achter de Kazerne in om het verblijf in 1A niet te laten afhangen van schuld of onschuld, maar wel van de vraag of het dossier op tijd werd ingediend om de club de degradatie op te kunnen leggen.

In eerste instantie vingen de Mechelaars nog bot, maar uiteindelijk gaf het BAS de bekerwinnaar gelijk en verzekerde het hen zo van hun ticket voor eerste klasse. Hoewel nu ook Beerschot met haar verwoede pogingen om daar verandering in te brengen weinig sympathie wint, laat vooral het gunstige verdict voor KV Mechelen toch een wrang gevoel na in de harten van een heleboel Belgische voetballiefhebbers. Die hebben na de schaakpartij tussen de vele topadvocaten namelijk niet het gevoel dat het recht zegeviert.In combinatie met de toch zware bewijslast doet de verdedigingsstrategie van KV Mechelen immers vermoeden dat er wel degelijk een poging tot fraude heeft plaatsgevonden. Dát, en niet de fors gevoerde procedureslag, is de kern van de zaak en voor de neutrale voetbalsupporter aldus het enige wat er toe doet. Met de verdere sancties die het BAS de Mechelaars nu oplegt lijkt de schuldvraag in de hele omkopingskwestie zo goed als bewezen, de aanwezigheid van Malinwa in de Jupiler Pro League zal volgend seizoen zo toch ergens aanvoelen als onrechtvaardig. Misschien had Beerschot dan meer recht gehad op een stekje in 1A. 

KV Mechelen in 1A, want ...

KV Mechelen ontspringt dus echter de dans op basis van procedurevoorschriften, een uitkomst die ook bij rechtszaken buiten de sport vaak niet wordt gesmaakt. Desondanks mogen we niet vergeten dat die regels ooit met een reden werden ingevoerd: ze moeten er voor zorgen dat de rechten van de beklaagde, ten slotte onschuldig tot anders bewezen, gevrijwaard blijven. Het BAS volgde Malinwa in de redenering dat dit hier niet het geval was, de vrijspraak werd zodus op eerlijke en rechtmatige wijze afgedwongen.Daarnaast rest nog de vraag in welke mate KV Mechelen als club gestraft moet worden voor de fouten van enkele individuen. Als huismakelaar en financieel directeur waren spilfiguren Dejan Veljkovic en Thierry Steemans net als mede-eigenaar Olivier Somers uiteraard nauw betrokken bij Malinwa, maar verder leek niemand te weten wat het drietal allemaal bekokstoofde. Achter de Kazerne heerst dan ook het gevoel dat de trouwe achterban niet het slachtoffer mag worden van een paar solisten hun geheime plannen.

Bovendien slaagden de architecten van het hele schandaal niet eens in hun opzet en degradeerde KV Mechelen alsnog naar 1B. Daar werd vorig jaar na een belabberde start van het seizoen de rug al snel weer gerecht, uiteindelijk zouden de twee ploegen die nu ook in de rechtbank tegenover elkaar staan onderling uitmaken wie de promotie mocht vieren. In het tweede luik van de barragematchen ontpopte Clément Tainmont zich tot de grote held, hij schoot de Mechelaars in de slotminuten voorbij Beerschot naar 1A.Puur op sportieve basis is KV Mechelen dan ook de enige rechtmatige promovendus van vorig seizoen en horen de Ratten voorlopig (nog) niet thuis in de eerste afdeling. Ondanks onze scepsis ten opzichte van wat er het jaar voordien gebeurde is het moeilijk om dat gegeven zomaar even van ons af te zetten, want uiteindelijk oordelen wij toch vooral over wat er tussen de lijnen gebeurt. Daar wist de verliezende finalist van de laatste twee promotieduels geen plaatsje op het hoogste niveau te versieren, mocht het er nu via de rechtbank alsnog van komen zou het vijfde succes in zes jaar tijd toch net iets minder zoet smaken.

Breinbreker voor het BAS, want ...

Iets in ons zegt dat op ‘t Kiel zelfs niet eens iedereen op de banken zou staan springen indien de Ratten hun gelijk nog zouden krijgen. We hebben het hem nog niet gevraagd – hij had dan ook op voorhand al laten weten gedurende het hele proces niet te willen spreken – maar we kunnen ons moeilijk voorstellen dat een competitiebeest als hoofdcoach Stijn Vreven de promotieglorie niet liever op de grasmat zou behalen. Een gedachte waar we ons volmondig bij aansluiten: Beerschot hoort in 1A, maar daar moet het dan wel zien te geraken via de normale weg. Het voetbalveld, dus, en niet de rechtbank.In Mechelen heerst uiteraard een heel ander gevoel, want Malinwa verdient het op basis van de sportieve resultaten wél om bij de zestien gelukkigen in eerste klasse te horen. Als orgelpunt grepen de troepen van Wouter Vrancken zelfs ook nog de beker, en dus bestaat er weinig twijfel dat deze kern het niveau alvast aankan. Indien er in 2017/2018 werkelijk sprake was van een poging tot omkoping kan dat echter niet onbestraft blijven, ook al had het geen directe invloed op de voorbije jaargang. KV Mechelen hoort in 1A, maar heeft dat recht voor zichzelf verkwanseld. Verdiend, dus, maar niet onbesproken.

Het Belgisch gerecht wordt zo voor een schijnbaar onmogelijke beslissing gesteld. KV Mechelen dwong de promotie het voorbije seizoen af op het veld, Beerschot niet. De Mechelaars hebben dan weer wel een serieus misdrijf op hun kerfstof, waarbij hun strafblad na de vrijspraak op basis van de gevoerde procedureslag allesbehalve opnieuw wit kleurt. Beide ploegen kunnen dus argumenten aanvoeren waarom zij, en niet de andere, als enige aanspraak maken om de Proximus League in te mogen ruilen tegen de Jupiler Pro League. De controverse lijkt dan ook nog lang niet voorbij, wie het BAS en eventuele verdere instanties ook in het gelijk stellen. Of hoe de keuze tussen Beerschot en KV Mechelen er uiteindelijk eentje is tussen de regen en de drop.

POLL: Wie verdient het volgens u het meest om volgend jaar in 1A te spelen?

AA Gent en Antwerp lonken naar speler van KRC Genk

'SPAL wil zomeraanwinst op huurbasis overnemen van Club Brugge'

'Engelse topclub mengt zich in de strijd omtrent Mertens'

Vandaag 13 December 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

WED TIP: Zo win je dit weekend 434 euro met 10 euro inzet!

Geen sport die wekelijks meer mensen in de greep houdt dan het voetbal. Omwille van de emotie en de ...

21
{insert image alt}

Nieuwe spits voor Club Brugge: Boli of De Camargo?

Club Brugge is dringend op zoek naar een nieuwe goalgetter. Tegen Real Madrid was die lacune ...

1036
{insert image alt}

Ciao Coucke, vaarwel Vandevoordt: 10 keepers die Genk kan huren

De namen van Leandro Trossard en Ruslan Malinovskyi vielen dit seizoen al vaker in de Luminus Arena, ...

2076
{insert image alt}

Guardiola verbiedt spelers van Manchester City kerstfeest

Manchester City organiseerde donderdag een kerstfeest voor het personeel van de club. Geen enkele ...

3
{insert image alt}

AA Gent strijkt meer geld op dan Standard in de Europa League

De groepsfase van de Europa League is voorbij en Standard wist zich niet te plaatsen, AA Gent wel. ...

33
{insert image alt}

Chadli duidelijk over mogelijke transfer van Fellaini naar Anderlecht

De afgelopen weken gooiden bepaalde media een ballonnetje op: waarom Marouane Fellaini niet eens ...

105
{insert image alt}

Sabatini: "Ibrahimovic komt niet naar Bologna"

Bologna's sportdirecteur Walter Sabatini heeft bevestigd dat Zlatan Ibrahimovic niet het seizoen ...

10
{insert image alt}

'Engelse topclub mengt zich in de strijd omtrent Mertens'

Dries Mertens is einde contract bij Napoli en de rij van clubs die hem in de zomer transfervrij ...

112
{insert image alt}

'SPAL wil zomeraanwinst op huurbasis overnemen van Club Brugge'

Club Brugge verhuurt dit seizoen een resem spelers en één van hen is Karlo Letica, die werd dit ...

236
{insert image alt}

AA Gent en Antwerp lonken naar speler van KRC Genk

De Belgische clubs zijn nu al bezig met de wintermercato, maar ook met de zomermercato. Zo speuren ...

271
{insert image alt}

Verschueren zet puntjes op de i na open brief

Na de vele kritiek en de matige resultaten van de voorbije maanden kwam Anderlecht donderdag plots ...

220
{insert image alt}

'Juventus en PSG werken aan spraakmakende ruildeal'

Binnen een tweetal weken gaat de transfermarkt weer open en ook de grote Europese clubs zullen zich ...

78
{insert image alt}

Verbijstering na brief Anderlecht: "Vijf maanden lang iedereen uitgelachen"

Anderlecht verraste donderdag de voltallige voetbalwereld door een opmerkelijke open brief de wereld ...

525
{insert image alt}

Mpoku na zure uitschakeling: "We hebben het laten liggen"

Standard heeft nagelaten om zich op miraculeuze wijze nog te plaatsen voor de zestiende finales in ...

50
{insert image alt}

"De Jupiler Pro League is een onmogelijke competitie voor trainers"

De voorbije jaren bleek de Jupiler Pro League regelmatig een trainerskerkhof en ook dit seizoen ...

100
{insert image alt}

Kans gemist voor Anderlecht: "Als speler keer ik niet meer terug"

Anderlecht beleeft zijn moeilijkste seizoen in decennia en zal al blij mogen zijn als het nog ...

387
{insert image alt}

'Deze vier JPL-spelers zijn het populairst bij buitenlandse scouts'

De Jupiler Pro League groeide de voorbije jaren uit tot een kweekvijver voor jong talent, waar heel ...

388
{insert image alt}

Toekomst lacht Club toe: "Er blijkt nog talent rond te lopen"

Club Brugge maakt dezer dagen de balans op van zijn campagne in de Champions League, en daarbij ...

374

Gisteren 12 December 2019

{insert image alt}

Ödegaard geeft toe: "Ook bij Barça op bezoek geweest"

Martin Ödegaard transfereerde in januari 2015 naar Real Madrid. De Noorse middenvelder had ook ...

135
{insert image alt}

Kums: "Hopelijk haalbare loting"

AA Gent is groepswinnaar en kan in de volgende ronde ploegen als Wolverhampton, AS Roma en Glasgow ...

128
{insert image alt}

AA Gent en Club Brugge kennen hun mogelijke tegenstanders in de Europa League

AA Gent en Club Brugge spelen na Nieuwjaar in de Europa League en beiden kennen na de laatste ...

400
{insert image alt}

Fellaini laat zich uit over mogelijke transfer naar Tottenham

Marouane Fellaini trok dit jaar van Manchester United naar het Chinese Shandong Luneng en daar ...

282
{insert image alt}

EL: Feyenoord en Mönchengladbach uitgeschakeld na nederlaag

Om 21u stonden er nog een pak wedstrijden in de Europa League op het programma. Glasgow Rangers, FC ...

56
{insert image alt}

AA Gent groepswinnaar na moeizame zege tegen Oleksandriya

AA Gent heeft zijn zesde groepswedstrijd in de Europa League winnen weten af te sluiten, maar dat ...

158
{insert image alt}

Leander Dendoncker scoort knap de 3-0 tegen Besiktas 🎥

Leander Dendoncker is weer sterk bezig bij Wolverhampton, dat Besiktas voetballes geeft aan ...

84
{insert image alt}

Ljungberg: "We hadden Standard niet zover mogen laten komen"

Arsenal speelde met een zeer jong elftal tegen Standard en het knokte zich terug van een 2-0 en ...

86
{insert image alt}

Grote plannen Beerschot: "Zuid-Amerikaanse talenten naar hier halen"

Beerschot kende in het verleden prachtige jaren onder leiding van Gustavo Colman en Hernan Losada en ...

118
{insert image alt}

MPH: "Spijtig dat ze ons niet meer erkennen in België"

Standard had donderdagavond een klein mirakel nodig om door te stoten in de Europa League, maar ...

335
{insert image alt}

Depoitre heerst in Europa: "Hij is beter dan Benteke"

In de Europa League wou AA Gent de poulefase donderdagavond afronden met een thuiszege én met ...

227
{insert image alt}

Club met CL-miljoenen mercato op: "Wie kan dat betalen?"

Club Brugge is er andermaal niet in geslaagd om door te stoten naar de volgende ronde van de ...

644
{insert image alt}

Gesprekken bevestigd: Liverpool gaat voor hét koopje van januari

Liverpool zou er in januari wel eens een extra smaakmaker kunnen bijkrijgen. De Reds zouden immers ...

248
{insert image alt}

EL: Lazio en PSV sneuvelen, LASK Linz maakt indruk

In de Europa League viel donderdagavond het doek over de groepsfase en voor een aantal sterke ...

77
{insert image alt}

Standard geeft dubbele bonus en kwalificatie uit handen tegen Arsenal

Na een dolle tweede helft heeft Standard zijn Europa League avontuur afgesloten met een gelijkspel ...

318