Nieuwe goudhaantjes in Genk: hoe de schoenen van Malinovskyi & co worden gevuld

Nieuwe goudhaantjes in Genk: hoe de schoenen van Malinovskyi & co worden gevuld

Met een mix van doorbrekende jongeren en spelers die eindelijk hun volledige potentieel bereikten greep KRC Genk vorig seizoen de vierde landstitel in het clubbestaan. Dat succes wordt nu verzilverd op de transfermarkt, al zullen pessimisten net zeggen dat de Limburgse kern leeggeplukt wordt. Aan de nieuwe garde om te beslissen wie gelijk krijgt.


Leandro Trossard werd voor een recordbedrag van 20 miljoen verpatst aan Brighton, Joseph Aidoo trok voor acht miljoen naar Celta de Vigo. De misnoegde Ruslan Malinovskyi is dan weer eindelijk op weg naar Atalanta, terwijl Sander Berge en Ally Samatta geduldiger wachten op hun verhoopte toptransfer. Nadat Alejandro Pozuelo het eerder al voor bekeken hield in de Luminus Arena ziet het er dus naar uit dat de landskampioen die titel het komende seizoen met een sterk vernieuwd elftal zal gaan verdedigen.

Dimitri de Condé en co bleven dan ook niet bij de pakken zitten en maakten snel werk van een nieuwe ploeg, waarbij het nakende vertrek van een aantal sterkhouders niet eens afgewacht werd. Tijdens die renovatiewerken bleven de Limburgers uiteraard trouw aan hun gekende huisstijl, met een resolute focus op jonge talenten die later met een forse winst kunnen worden doorverkocht. Al hadden ook zij deze keer al een stevig prijskaartje. Wij lichten graag even door wie welke schoenen precies moet komen vullen.

Ianis Hagi – Eindelijk nieuwe Pozuelo
Het pronkstuk van de nieuwe collectie is ongetwijfeld Ianis Hagi, het 20-jarige supertalent die in de belangstelling van zowat heel Europa stond maar voor een recordsom van acht miljoen naar Genk kwam. Qua fysiek doet de Roemeen een beetje denken aan Malinovskyi, met zijn prima traptechniek zal hij misschien ook diens rol als specialist op stilstaande fases overnemen. Toch moet Hagi vooral Pozuelo doen vergeten, die na zijn beruchte aftocht naar de MLS een grote leegte achterliet op de positie van spelmaker.



Malinovskyi vulde de plek in de laatste lijn richting titel in, en dus zouden we de topaanwinst ook als zijn vervanger kunnen bestempelen. Op de clubwebsite werd Hagi echter voorgesteld als “technisch enorm sterk, tweevoetig, creatief, steeds aanspeelbaar, met veel lef en initiatief”. Klinkt verdacht veel als Pozuelo, als u het ons vraagt. Bij Fiorentina kon de 17-jarige sensatie het destijds nog niet waar maken, drie jaar later moet hij rijp genoeg zijn om Genk bij de hand te nemen. Net zoals de Spanjaard dat zo vaak deed.

Théo Bongonda – Zekerheidje voor Trossard
De ene recordman werd ingeruild door de andere, want op het moment dat Théo Bongonda arriveerde in de Luminus Arena was hij nog de duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Op de linkervleugel moet hij de vervanger worden van Trossard, vorig jaar goed voor 14 doelpunten en 11 assists in de race naar de titel. Bongonda lijkt alvast wel opgewassen tegen de taak, want het afgelopen seizoen tekende ook hij voor 14 treffers bij Zulte Waregem en deed hij met 13 beslissende passes zelfs beter dan zijn voorganger in Genk.



Dat besloot dus niet in te zetten op een onervaren kracht om de parel van de eigen jeugdopleiding op te volgen, maar koos voor iemand die de competitie kent en zijn waarde in de Jupiler Pro League al bewees. Desondanks is Bongonda nog steeds slechts 23 en waagt hij zich bij de Limburgers voor het eerst aan een topclub, al verdiende hij in Spanje zijn strepen bij Celta de Vigo. In Genk moet hij nu de volgende stap in zijn carrière zetten, als hij zijn niveau van vorig jaar kan aanhouden twijfelt niemand aan zijn slaagkansen.

Carlos Cuesta – Even onbekend als Aidoo
Met ook nog Sébastien Dewaest en Jhon Lucumi in de kern lijkt het vertrek van Aidoo op het eerste zicht niet zo een grote aderlating, maar niets is minder waar. Over alle competities heen liepen het voorbije seizoen immers slechts zes veldspelers vaker tussen de lijnen dan de Ghanese spierbundel, die zo een cruciale rol speelde in de succesvolle campagne. Zijn plaats in de selectie wordt nu ingenomen door Carlos Cuesta, voor wiens diensten Genk bijna vier miljoen neertelde bij het Colombiaanse Atlético Nacional.



Hoewel de 20-jarige verdediger dus een flinke duit heeft gekost is hij voor het grote publiek in België nog een nobele onbekende. In zijn thuisland geldt de aanvoerder van het U20-elftal nochtans als een groot talent, zelfs al speelde de Colombiaan er nog maar 18 matchen op het hoogste niveau. Ook Aidoo had echter amper één seizoen bij de grote jongens in Zweden achter de kiezen toen hij naar Limburg kwam, zij het voor een beduidend lager prijskaartje. Afwachten of zijn opvolger een even goede gok zal blijken.

Stephen Odey – Anticiperen op Samatta
Officieel is hij nog steeds een speler van Genk, maar Samatta liet duidelijk verstaan dat het vorige seizoen zijn laatste was in de Luminus Arena. In de luwte wordt er dus gezocht naar een deal waar alle partijen zich goed bij voelen, vermoedelijk komt er snel schot in de zaak. De landskampioen wachtte die doorbraak echter toch liever niet af en besloot het dreigende gat in de voorhoede, waar al afscheid werd genomen van Marcus Ingvartsen en Zinho Gano te veel twijfels oproept, nu al te dichten. Enter Stephen Odey.



De Nigeriaan kwam voor 3,5 miljoen over van FC Zürich, waar hij het voorbije jaar goed was voor 15 treffers. Op 21-jarige leeftijd heeft Odey bovendien al drie caps voor de Super Eagles achter zijn naam en beschikt hij over nog tonnen progressiemarge, al wordt er waarschijnlijk ook nu al op hem gerekend om de aanval te dragen. Qua profiel leunt hij alvast dicht aan tegen zowel Samatta als landgenoot Victor Osimhen, spits van Felice Mazzu in Charleroi. De kaarten liggen dan ook gunstig voor een geslaagd debuutjaar in Genk.

Patrik Hrosovsky – Ervaring voor Malinovskyi
De enige uitzondering op de uitgekiende transferstrategie, want met zijn 27 lentes is Patrik Hrosovsky flink wat ouder dan de doorsnee Genkse aankoop. De Slovaak trok al op jonge leeftijd naar Viktoria Pilsen, wist er na meerdere uitleenbeurten uiteindelijk door te breken en werd in januari verkozen tot beste speler in Tsjechië. In de laatste Champions League-campagne van zijn team speelde de middenvelder alles, met ook nog 21 optredens voor de nationale ploeg op zijn conto brengt hij wat ervaring naar de jeugdige kern.



Daarin lijkt Hrosovsky de vervanger van Malinovskyi te zullen worden, want op de clubwebsite werd de man die nog even op zich laat wachten aangekondigd als “een technisch sterke en explosieve aanvallende middenvelder”. Hoewel hij niet over dezelfde verwoestende trap als de Oekraïner beschikt – en dus geen gelijkaardige statistieken kan voorleggen – zal Hrosovsky zo de rol overnemen die Malinovskyi voor het vertrek van Pozuelo vervulde. Al wordt hij af en toe misschien wel zelfs nog een rijtje lager geposteerd.

Wildcard en wissels van binnenuit
Samen met Bryan Heynen wordt er mogelijks immers ook naar Hrosovsky gekeken om het nakende vertrek van Berge op te vangen. Het polyvalente tweetal kan het stofzuigwerk in de rug van Hagi dan afwisselen met loopacties in de zestien, indien Mazzu toch liever een beroep doet op een zuiver defensieve pion is ook Dries Wouters een optie. De wenkende miljoenen voor Berge zouden zo integraal bijgezet kunnen worden op de rekening, al wordt de naam van Fran Villalba nog gefluisterd als bijkomende versterking.



Het feit dat Genk duidelijk inzette op enkele gerichte aankopen wil trouwens niet zeggen dat de oren niet gespitst bleven voor mogelijke opportuniteiten. Hoewel de rechterflank met Junya Ito en Dieumerci Ndongala al aardig bevolkt is, en er met Manuel Benson en Dante Vanzeir zelfs nog enkele talenten van eigen kweek in de wachtkamer staan, konden ze zo Benjamin Nygren écht niet laten liggen. De 18-jarige Zweed geldt als een absoluut supertalent en kan als ultieme wildcard uitgespeeld in het vernieuwde Genk.

Felice Mazzu – In de voetsporen van Clement?
We kunnen dus gerust stellen dat de landskampioen tot dusver uiterst methodisch te werk gingen tijdens een van de belangrijkste transferzomers in het clubbestaan. Genk wilt graag definitief aan de top blijven, maar wist op voorhand dat het enkele sleutelfiguren niet zou kunnen behouden. Daarom werd er snel en gericht gespeurd naar de juiste pionnen om de soms nog niet eens openstaande vacatures in te vullen. In die zoektocht schuwden de Limburgers de grote bedragen niet en bleven ze trouw aan hun filosofie om overwegend jong in te kopen. De posities zijn alvast stuk voor stuk netjes opnieuw bezet, aan Mazzu om er vlug een geheel van te smeden. En te laten zien dat ook hij de geschikte opvolger is van Philippe Clement.

POLL: Naar welke nieuwkomer bij Genk kijkt u het meest uit?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf
Kiyine, die met auto sporthal torpedeerde, kent vervolg van straf

Sofian Kiyine, de speler van OH Leuven dit vorig jaar met zijn auto in de sporthal van ...

1
1
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"
Essevee-spelers onthullen: "Ladderzat tegen landskampioen"

Het gaat momenteel niet goed met Zulte Waregem. De degradant uit de Jupiler Pro League stelde voor ...

17
17
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"
Clublegende Mechelen duidelijk: "Hij zal een doorslaggevende rol spelen"

Geen Champions' Play-Offs voor KV Mechelen. De 'Kakkers' grepen op de laatste speeldag naast een ...

9
9
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels
Lukaku krijgt meteen ferme mokerslag bij Rode Duivels

Slecht nieuws uit het kamp van de Rode Duivels. Romelu Lukaku zal niet in actie komen in de ...

53
53
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident
Real Madrid onderneemt drastische stappen na nieuw racisme-incident

De maat is vol bij Real Madrid. Na het zoveelste racistische incident tegen sterspeler Vinicius ...

40
40
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"
Genk vloekt: "Hij tekent bij Anderlecht of Club Brugge"

KRC Genk beschikt over een uitstekende jeugdopleiding en wist doorheen de jaren heel wat jonge ...

606
606
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"
Club-tweetal afgemaakt: "Hij speelt als een krentenbol"

Club Brugge liep afgelopen weekend een zoveelste teleurstelling op en verloor met 2-1 op het veld ...

231
231
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"
Antwerp titelkandidaat? "Kloof op Anderlecht bespeelbaar"

Antwerp FC heeft de reguliere competitie uiteindelijk afgesloten op een knappe derde plaats. De ...

177
177
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"
Walen spreken schande: "Westerlo wou Genk in Play-Off I"

De slotspeeldag van de reguliere competitie in de Jupiler Pro League leverde weer heel wat voet tot ...

473
473
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'
'Directe redenen ontslag Deila gekend: één man geeft doodsteek'

Maandagochtend is definitief een einde gekomen aan de lijdensweg van Ronny Deila bij Club Brugge. ...

476
476
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'
'Mbappé maakt gigantisch offer voor Real Madrid-deal'

Kylian Mbappé mag sinds januari met andere ploegen praten over een transfervrije overgang na ...

140
140
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"
Anderlecht gaat in beroep: "Zonde voor Belgisch voetbal"

Een jaartje geleden zat het seizoen van RSC Anderlecht er al op na de reguliere competitie. Nu moet ...

831
831
<strong>'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak</strong>
'Europese topcoach' trapt aanbod Club Brugge in de vuilbak

Ondanks interesse van Club Brugge blijft Jesse Marsch op zoek naar een uitdaging die zijn ambities ...

766
766
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'
'Manchester City hakt knoop door over transfer De Bruyne'

Kevin De Bruyne meldde zich deze week niet bij de Rode Duivels. Bondscoach Domenico Tedesco wou geen ...

352
352
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert
Union benadeeld in Play-Offs? Kalendermaker reageert

Het clubvoetbal maakt in de komende dagen eventjes plaats voor de internationale ploegen. Maar ...

499
499