Nieuwe goudhaantjes in Genk: hoe de schoenen van Malinovskyi & co worden gevuld

Foto: Nieuwe goudhaantjes in Genk: hoe de schoenen van Malinovskyi & co worden gevuld

Met een mix van doorbrekende jongeren en spelers die eindelijk hun volledige potentieel bereikten greep KRC Genk vorig seizoen de vierde landstitel in het clubbestaan. Dat succes wordt nu verzilverd op de transfermarkt, al zullen pessimisten net zeggen dat de Limburgse kern leeggeplukt wordt. Aan de nieuwe garde om te beslissen wie gelijk krijgt.

Leandro Trossard werd voor een recordbedrag van 20 miljoen verpatst aan Brighton, Joseph Aidoo trok voor acht miljoen naar Celta de Vigo. De misnoegde Ruslan Malinovskyi is dan weer eindelijk op weg naar Atalanta, terwijl Sander Berge en Ally Samatta geduldiger wachten op hun verhoopte toptransfer. Nadat Alejandro Pozuelo het eerder al voor bekeken hield in de Luminus Arena ziet het er dus naar uit dat de landskampioen die titel het komende seizoen met een sterk vernieuwd elftal zal gaan verdedigen.

Dimitri de Condé en co bleven dan ook niet bij de pakken zitten en maakten snel werk van een nieuwe ploeg, waarbij het nakende vertrek van een aantal sterkhouders niet eens afgewacht werd. Tijdens die renovatiewerken bleven de Limburgers uiteraard trouw aan hun gekende huisstijl, met een resolute focus op jonge talenten die later met een forse winst kunnen worden doorverkocht. Al hadden ook zij deze keer al een stevig prijskaartje. Wij lichten graag even door wie welke schoenen precies moet komen vullen.

Ianis Hagi – Eindelijk nieuwe Pozuelo

Het pronkstuk van de nieuwe collectie is ongetwijfeld Ianis Hagi, het 20-jarige supertalent die in de belangstelling van zowat heel Europa stond maar voor een recordsom van acht miljoen naar Genk kwam. Qua fysiek doet de Roemeen een beetje denken aan Malinovskyi, met zijn prima traptechniek zal hij misschien ook diens rol als specialist op stilstaande fases overnemen. Toch moet Hagi vooral Pozuelo doen vergeten, die na zijn beruchte aftocht naar de MLS een grote leegte achterliet op de positie van spelmaker.Malinovskyi vulde de plek in de laatste lijn richting titel in, en dus zouden we de topaanwinst ook als zijn vervanger kunnen bestempelen. Op de clubwebsite werd Hagi echter voorgesteld als “technisch enorm sterk, tweevoetig, creatief, steeds aanspeelbaar, met veel lef en initiatief”. Klinkt verdacht veel als Pozuelo, als u het ons vraagt. Bij Fiorentina kon de 17-jarige sensatie het destijds nog niet waar maken, drie jaar later moet hij rijp genoeg zijn om Genk bij de hand te nemen. Net zoals de Spanjaard dat zo vaak deed.

Théo Bongonda – Zekerheidje voor Trossard

De ene recordman werd ingeruild door de andere, want op het moment dat Théo Bongonda arriveerde in de Luminus Arena was hij nog de duurste aankoop in de clubgeschiedenis. Op de linkervleugel moet hij de vervanger worden van Trossard, vorig jaar goed voor 14 doelpunten en 11 assists in de race naar de titel. Bongonda lijkt alvast wel opgewassen tegen de taak, want het afgelopen seizoen tekende ook hij voor 14 treffers bij Zulte Waregem en deed hij met 13 beslissende passes zelfs beter dan zijn voorganger in Genk.Dat besloot dus niet in te zetten op een onervaren kracht om de parel van de eigen jeugdopleiding op te volgen, maar koos voor iemand die de competitie kent en zijn waarde in de Jupiler Pro League al bewees. Desondanks is Bongonda nog steeds slechts 23 en waagt hij zich bij de Limburgers voor het eerst aan een topclub, al verdiende hij in Spanje zijn strepen bij Celta de Vigo. In Genk moet hij nu de volgende stap in zijn carrière zetten, als hij zijn niveau van vorig jaar kan aanhouden twijfelt niemand aan zijn slaagkansen.

Carlos Cuesta – Even onbekend als Aidoo

Met ook nog Sébastien Dewaest en Jhon Lucumi in de kern lijkt het vertrek van Aidoo op het eerste zicht niet zo een grote aderlating, maar niets is minder waar. Over alle competities heen liepen het voorbije seizoen immers slechts zes veldspelers vaker tussen de lijnen dan de Ghanese spierbundel, die zo een cruciale rol speelde in de succesvolle campagne. Zijn plaats in de selectie wordt nu ingenomen door Carlos Cuesta, voor wiens diensten Genk bijna vier miljoen neertelde bij het Colombiaanse Atlético Nacional.Hoewel de 20-jarige verdediger dus een flinke duit heeft gekost is hij voor het grote publiek in België nog een nobele onbekende. In zijn thuisland geldt de aanvoerder van het U20-elftal nochtans als een groot talent, zelfs al speelde de Colombiaan er nog maar 18 matchen op het hoogste niveau. Ook Aidoo had echter amper één seizoen bij de grote jongens in Zweden achter de kiezen toen hij naar Limburg kwam, zij het voor een beduidend lager prijskaartje. Afwachten of zijn opvolger een even goede gok zal blijken.

Stephen Odey – Anticiperen op Samatta

Officieel is hij nog steeds een speler van Genk, maar Samatta liet duidelijk verstaan dat het vorige seizoen zijn laatste was in de Luminus Arena. In de luwte wordt er dus gezocht naar een deal waar alle partijen zich goed bij voelen, vermoedelijk komt er snel schot in de zaak. De landskampioen wachtte die doorbraak echter toch liever niet af en besloot het dreigende gat in de voorhoede, waar al afscheid werd genomen van Marcus Ingvartsen en Zinho Gano te veel twijfels oproept, nu al te dichten. Enter Stephen Odey.De Nigeriaan kwam voor 3,5 miljoen over van FC Zürich, waar hij het voorbije jaar goed was voor 15 treffers. Op 21-jarige leeftijd heeft Odey bovendien al drie caps voor de Super Eagles achter zijn naam en beschikt hij over nog tonnen progressiemarge, al wordt er waarschijnlijk ook nu al op hem gerekend om de aanval te dragen. Qua profiel leunt hij alvast dicht aan tegen zowel Samatta als landgenoot Victor Osimhen, spits van Felice Mazzu in Charleroi. De kaarten liggen dan ook gunstig voor een geslaagd debuutjaar in Genk.

Patrik Hrosovsky – Ervaring voor Malinovskyi

De enige uitzondering op de uitgekiende transferstrategie, want met zijn 27 lentes is Patrik Hrosovsky flink wat ouder dan de doorsnee Genkse aankoop. De Slovaak trok al op jonge leeftijd naar Viktoria Pilsen, wist er na meerdere uitleenbeurten uiteindelijk door te breken en werd in januari verkozen tot beste speler in Tsjechië. In de laatste Champions League-campagne van zijn team speelde de middenvelder alles, met ook nog 21 optredens voor de nationale ploeg op zijn conto brengt hij wat ervaring naar de jeugdige kern.Daarin lijkt Hrosovsky de vervanger van Malinovskyi te zullen worden, want op de clubwebsite werd de man die nog even op zich laat wachten aangekondigd als “een technisch sterke en explosieve aanvallende middenvelder”. Hoewel hij niet over dezelfde verwoestende trap als de Oekraïner beschikt – en dus geen gelijkaardige statistieken kan voorleggen – zal Hrosovsky zo de rol overnemen die Malinovskyi voor het vertrek van Pozuelo vervulde. Al wordt hij af en toe misschien wel zelfs nog een rijtje lager geposteerd.

Wildcard en wissels van binnenuit

Samen met Bryan Heynen wordt er mogelijks immers ook naar Hrosovsky gekeken om het nakende vertrek van Berge op te vangen. Het polyvalente tweetal kan het stofzuigwerk in de rug van Hagi dan afwisselen met loopacties in de zestien, indien Mazzu toch liever een beroep doet op een zuiver defensieve pion is ook Dries Wouters een optie. De wenkende miljoenen voor Berge zouden zo integraal bijgezet kunnen worden op de rekening, al wordt de naam van Fran Villalba nog gefluisterd als bijkomende versterking.Het feit dat Genk duidelijk inzette op enkele gerichte aankopen wil trouwens niet zeggen dat de oren niet gespitst bleven voor mogelijke opportuniteiten. Hoewel de rechterflank met Junya Ito en Dieumerci Ndongala al aardig bevolkt is, en er met Manuel Benson en Dante Vanzeir zelfs nog enkele talenten van eigen kweek in de wachtkamer staan, konden ze zo Benjamin Nygren écht niet laten liggen. De 18-jarige Zweed geldt als een absoluut supertalent en kan als ultieme wildcard uitgespeeld in het vernieuwde Genk.

Felice Mazzu – In de voetsporen van Clement?

We kunnen dus gerust stellen dat de landskampioen tot dusver uiterst methodisch te werk gingen tijdens een van de belangrijkste transferzomers in het clubbestaan. Genk wilt graag definitief aan de top blijven, maar wist op voorhand dat het enkele sleutelfiguren niet zou kunnen behouden. Daarom werd er snel en gericht gespeurd naar de juiste pionnen om de soms nog niet eens openstaande vacatures in te vullen. In die zoektocht schuwden de Limburgers de grote bedragen niet en bleven ze trouw aan hun filosofie om overwegend jong in te kopen. De posities zijn alvast stuk voor stuk netjes opnieuw bezet, aan Mazzu om er vlug een geheel van te smeden. En te laten zien dat ook hij de geschikte opvolger is van Philippe Clement.

POLL: Naar welke nieuwkomer bij Genk kijkt u het meest uit?

AA Gent en Antwerp lonken naar speler van KRC Genk

'SPAL wil zomeraanwinst op huurbasis overnemen van Club Brugge'

'Engelse topclub mengt zich in de strijd omtrent Mertens'

Vandaag 13 December 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

WED TIP: Zo win je dit weekend 434 euro met 10 euro inzet!

Geen sport die wekelijks meer mensen in de greep houdt dan het voetbal. Omwille van de emotie en de ...

18
{insert image alt}

Nieuwe spits voor Club Brugge: Boli of De Camargo?

Club Brugge is dringend op zoek naar een nieuwe goalgetter. Tegen Real Madrid was die lacune ...

1029
{insert image alt}

Ciao Coucke, vaarwel Vandevoordt: 10 keepers die Genk kan huren

De namen van Leandro Trossard en Ruslan Malinovskyi vielen dit seizoen al vaker in de Luminus Arena, ...

2066
{insert image alt}

Chadli duidelijk over mogelijke transfer van Fellaini naar Anderlecht

De afgelopen weken gooiden bepaalde media een ballonnetje op: waarom Marouane Fellaini niet eens ...

45
{insert image alt}

Sabatini: "Ibrahimovic komt niet naar Bologna"

Bologna's sportdirecteur Walter Sabatini heeft bevestigd dat Zlatan Ibrahimovic niet het seizoen ...

7
{insert image alt}

'Engelse topclub mengt zich in de strijd omtrent Mertens'

Dries Mertens is einde contract bij Napoli en de rij van clubs die hem in de zomer transfervrij ...

93
{insert image alt}

'SPAL wil zomeraanwinst op huurbasis overnemen van Club Brugge'

Club Brugge verhuurt dit seizoen een resem spelers en één van hen is Karlo Letica, die werd dit ...

189
{insert image alt}

AA Gent en Antwerp lonken naar speler van KRC Genk

De Belgische clubs zijn nu al bezig met de wintermercato, maar ook met de zomermercato. Zo speuren ...

229
{insert image alt}

Verschueren zet puntjes op de i na open brief

Na de vele kritiek en de matige resultaten van de voorbije maanden kwam Anderlecht donderdag plots ...

196
{insert image alt}

'Juventus en PSG werken aan spraakmakende ruildeal'

Binnen een tweetal weken gaat de transfermarkt weer open en ook de grote Europese clubs zullen zich ...

71
{insert image alt}

Verbijstering na brief Anderlecht: "Vijf maanden lang iedereen uitgelachen"

Anderlecht verraste donderdag de voltallige voetbalwereld door een opmerkelijke open brief de wereld ...

486
{insert image alt}

Mpoku na zure uitschakeling: "We hebben het laten liggen"

Standard heeft nagelaten om zich op miraculeuze wijze nog te plaatsen voor de zestiende finales in ...

44
{insert image alt}

"De Jupiler Pro League is een onmogelijke competitie voor trainers"

De voorbije jaren bleek de Jupiler Pro League regelmatig een trainerskerkhof en ook dit seizoen ...

91
{insert image alt}

Kans gemist voor Anderlecht: "Als speler keer ik niet meer terug"

Anderlecht beleeft zijn moeilijkste seizoen in decennia en zal al blij mogen zijn als het nog ...

368
{insert image alt}

'Deze vier JPL-spelers zijn het populairst bij buitenlandse scouts'

De Jupiler Pro League groeide de voorbije jaren uit tot een kweekvijver voor jong talent, waar heel ...

363
{insert image alt}

Toekomst lacht Club toe: "Er blijkt nog talent rond te lopen"

Club Brugge maakt dezer dagen de balans op van zijn campagne in de Champions League, en daarbij ...

348
{insert image alt}

'Toekomst Guardiola bij City wordt opeens heel onzeker'

De Premier League is nog maar zestien wedstrijden ver, maar Manchester City telt al veertien punten ...

135
{insert image alt}

"Ik wil pas binnen anderhalf à twee jaar vertrekken bij Anderlecht"

Bij Anderlecht vallen de resultaten dit seizoen dik tegen en de club maakt gewag van een ...

187

Gisteren 12 December 2019

{insert image alt}

Ödegaard geeft toe: "Ook bij Barça op bezoek geweest"

Martin Ödegaard transfereerde in januari 2015 naar Real Madrid. De Noorse middenvelder had ook ...

131
{insert image alt}

Kums: "Hopelijk haalbare loting"

AA Gent is groepswinnaar en kan in de volgende ronde ploegen als Wolverhampton, AS Roma en Glasgow ...

125
{insert image alt}

AA Gent en Club Brugge kennen hun mogelijke tegenstanders in de Europa League

AA Gent en Club Brugge spelen na Nieuwjaar in de Europa League en beiden kennen na de laatste ...

393
{insert image alt}

Fellaini laat zich uit over mogelijke transfer naar Tottenham

Marouane Fellaini trok dit jaar van Manchester United naar het Chinese Shandong Luneng en daar ...

278
{insert image alt}

EL: Feyenoord en Mönchengladbach uitgeschakeld na nederlaag

Om 21u stonden er nog een pak wedstrijden in de Europa League op het programma. Glasgow Rangers, FC ...

54
{insert image alt}

AA Gent groepswinnaar na moeizame zege tegen Oleksandriya

AA Gent heeft zijn zesde groepswedstrijd in de Europa League winnen weten af te sluiten, maar dat ...

157
{insert image alt}

Leander Dendoncker scoort knap de 3-0 tegen Besiktas 🎥

Leander Dendoncker is weer sterk bezig bij Wolverhampton, dat Besiktas voetballes geeft aan ...

84
{insert image alt}

Ljungberg: "We hadden Standard niet zover mogen laten komen"

Arsenal speelde met een zeer jong elftal tegen Standard en het knokte zich terug van een 2-0 en ...

85
{insert image alt}

Grote plannen Beerschot: "Zuid-Amerikaanse talenten naar hier halen"

Beerschot kende in het verleden prachtige jaren onder leiding van Gustavo Colman en Hernan Losada en ...

116
{insert image alt}

MPH: "Spijtig dat ze ons niet meer erkennen in België"

Standard had donderdagavond een klein mirakel nodig om door te stoten in de Europa League, maar ...

335
{insert image alt}

Depoitre heerst in Europa: "Hij is beter dan Benteke"

In de Europa League wou AA Gent de poulefase donderdagavond afronden met een thuiszege én met ...

223
{insert image alt}

Club met CL-miljoenen mercato op: "Wie kan dat betalen?"

Club Brugge is er andermaal niet in geslaagd om door te stoten naar de volgende ronde van de ...

637
{insert image alt}

Gesprekken bevestigd: Liverpool gaat voor hét koopje van januari

Liverpool zou er in januari wel eens een extra smaakmaker kunnen bijkrijgen. De Reds zouden immers ...

247
{insert image alt}

EL: Lazio en PSV sneuvelen, LASK Linz maakt indruk

In de Europa League viel donderdagavond het doek over de groepsfase en voor een aantal sterke ...

77
{insert image alt}

Standard geeft dubbele bonus en kwalificatie uit handen tegen Arsenal

Na een dolle tweede helft heeft Standard zijn Europa League avontuur afgesloten met een gelijkspel ...

318