Belgische talenten 'hot' in Serie A: "Hopen op deal tussen Standard en Inter"

Foto: Belgische talenten 'hot' in Serie A:

Het EK van de Belgische beloften is voorbij en het was een ontgoocheling. Toch zijn ze in Italië gek van de Belgische talenten en er spelen er heel wat. Wat trekt de Belgen aan om in Italië te gaan spelen? Voetbalnieuws polste bij Johan Vanheusden (vader van Zinho), Kéres Masangu (Belg actief bij AS Roma) en Axel Vergeylen (makelaar van Jordy Gillekens, afgelopen seizoen actief bij Fiorentina).

Koni De Winter, Daouda Peeters, Christian Makoun (allen Juventus), Tibo Persyn, Zinho Vanheusden, Xian Emmers, Flor Van den Eynden (allen Inter Milaan), Kéres Masangu (AS Roma), Jamie Mpie (Sampdoria), Jordy Gillekens (Fiorentina), Adrian Giunta en Youssuf Sylla (Torino) en sinds kort Mardoche Nzita (Perugia): de Italiaanse clubs zijn gek van de Belgen.

Zinho Vanheusden was één van de eerste spelers die naar Italië trok en vader Johan heeft niets dan positieve ervaringen. "Waarom hij op zijn vijftiende van Standard naar Inter vertrok? Omwille van het feit dat hij nog lang niet klaar was met zijn opleiding. Hij zou diezelfde basis niet krijgen als hij toen bij Standard in de A-kern had gezeten, want dan wordt er anders getraind en enkel in functie van de eerste ploeg. Hij had op dat moment nog twee à drie jaar nodig om op verdedigend gebied de knepen van het vak te leren."Vanheusden maakte veel progressie bij Inter en speelde een sterk seizoen bij Standard.

Vanheusden maakte grote stappen voorwaarts en was duidelijk klaar toen hij op huurbasis terugkeerde naar Luik. "Ik zou het zeker opnieuw doen. Zinho maakte er progressie inzake vooruitverdedigen en positioneel verdedigen en dat tegen sterke tegenstanders, want elke match was er een strijd." Bij Standard wist Vanheusden de Belgische harten te veroveren en hij wordt nu al gelinkt aan de Rode Duivels. "In totaliteit ben ik zeer tevreden over zijn seizoen, want als jonge centrale verdediger in een topclub spelen is niet zo simpel. De supporters van Standard hebben voor een grote bijdrage in zijn ontwikkeling gezorgd en zijn liefde voor de club is daardoor alleen nog maar groter geworden."

Van KV Mechelen naar AS Roma

Vanheusden was dus een succesverhaal en hij kreeg navolging van Kéres Masangu. Die trok twee jaar geleden op zeventienjarige leeftijd van KV Mechelen naar AS Roma, dat toen ploegen als Standard, Sampdoria, Genoa en Lazio te snel af was. "Ik koos twee jaar geleden voor AS Roma omdat ik die uitdaging wou aangaan, mezelf de kans gunde en er klaar voor was", aldus de middenvelder. Ook hij is zeer tevreden over zijn keuze voor AS Roma en de aanpak in de jeugdopleiding in Italië is heel anders dan in België. "In Italië is de aanpak in de jeugdopleiding anders gestructureerd. Men besteed veel meer aandacht aan de tactiek, vooral op defensief gebied."

De afgelopen maanden verhuurde AS Roma hem aan Sassuolo, maar het werd een seizoen vol blessures. "Dit seizoen was wat voetbal betreft geen voltreffer, het liep anders dan verwacht. Ik liep dit seizoen meerdere blessures op en was zodoende niet fit genoeg om op het veld te staan. Dat is jammer als je voor jezelf hogere doelen stelt. Toch kijk ik positief naar de toekomst, omdat ik best bewust ben van mijn kwaliteiten en mijn doorzettingsvermogen. Momenteel voel ik me terug bijna 100% en kijk ik uit naar het komende seizoen."Masangu droomt van een kans bij AS Roma, maar een terugkeer naar België is een optie.

De aanpassing aan de ploeg is één zaak voor de jonge talenten, zij moeten zich ook zien te redden in een nieuw land. Niet evident voor zeer jonge talenten. Masangu geniet in Rome. "De stap naar de stad Rome is een zeer positieve belevenis geweest. Rome op zich kent heel veel kunsthistoriek, mooie natuur en is culinair ook top. Dat geeft me best veel motivatie. De uitleenbeurt in Sassuolo was anders in de zin van entourage en uitdagingen. Mede door deze factor heb ik me wel 100% kunnen focussen op de toekomst."

Tot slot is er ook het verhaal van Jordy Gillekens, die door Fiorentina werd gehuurd van Oud-Heverlee Leuven. Hij deed het zeer goed, werd even genoemd bij Juventus, en trainde zelfs heel wat keren mee bij de eerste ploeg. Hij keert echter terug naar Leuven. Manager Axel Vergeylen spreekt van een succes. "Het is een succes geweest. Jordy won met zijn team de Coppa Italia bij de Primevera, hij speelde zo goed als alle wedstrijden en trainde sinds januari bij de A-ploeg. Ook de aanpassing aan het land en het leren van de taal hebben van hem een volwassen speler gemaakt."

De toekomst van Vanheusden, Masangu en Gillekens is wel nog onzeker. Standard wil Vanheusden graag overnemen van Inter en er circuleren zelfs bedragen van 18 miljoen euro. De verdediger hoopt snel duidelijkheid te krijgen, dat laat zijn vader alvast weten. "Er zal duidelijkheid komen als Standard en Inter elkaar vinden, daar heb ik geen kijk in, maar we hopen elke dag opnieuw voor een nieuwe overeenkomst."Gillekens speelde een jaar voor Fiorentina en trainde zelfs mee met de A-kern.

Masangu speelde een half jaar op huurbasis voor Sassuolo en keert terug naar AS Roma. Op zijn negentiende zou hij wel eens kunnen terugkeren naar België om de stap naar een eerste ploeg te zetten. "Mijn ambities zijn terug 100% fysiek in orde te geraken en daardoor terug volwaardig te kunnen presteren. Een terugkeer naar België? Alle opties liggen op tafel. België is mijn thuis en daardoor is een terugkeer nooit uitgesloten."

Gillekens keert terug naar OHL, ook al zag het er lange tijd naar uit dat Fiorentina de aankoopoptie van één miljoen euro zou gaan lichten. "Hij is nu terug bij OHL, waar hij nog twee jaar onder contract ligt. Hij is met veel meer ervaring klaar om de strijd aan te gaan bij OHL. De kans bestaat wel dat er alsnog een bod komt, maar gezien de overname van Fiorentina, is zowel bij de beloften als de eerste ploeg geen enkele optie gelicht. Ook een gevestigde waarde als Muriel (die ondertussen bij Atalanta tekende, nvdr.) moest afwachten wat de nieuwe eigenaars zouden beslissen."

POLL: Is een tussenstap in Italië goed voor de ontwikkeling van Belgische talenten?

'KRC Genk komt met verrassend nieuws over opvolging Berge'

'Verrassende club meldt zich voor Ochoa'

'Dure flopaankoop mag KRC Genk al na één jaar verlaten'

Vandaag 19 Juli 2019

  • teaser
  • compact
{insert image alt}

Het probleem-Berge: de verwachte topdeal die maar uitblijft

Nog meer dan Aly Samatta, Leandro Trossard en Ruslan Malinovskyi wachtte Sander Berge een grootse ...

480
{insert image alt}

De droom van Lukaku: Waarom Batshuayi wél zal slagen bij Chelsea

Romelu Lukaku verlangde van kinds af aan naar een grootste carrière bij Chelsea FC, iets waarin hij ...

545

Gisteren 18 Juli 2019

{insert image alt}

'Ajax ontvangt bod van 38 miljoen euro'

Atlético Madrid is zoals bekend geïnteresseerd in Ajax-aanvaller David Neres. De kans is echter ...

126
{insert image alt}

Ex-jeugdproduct van AA Gent op weg naar Dender

Bij AA Gent is het niet makkelijk om door te breken als jeugdspeler en één van de voormalige ...

20
{insert image alt}

'KRC Genk komt met verrassend nieuws over opvolging Berge'

KRC Genk hoopt Sander Berge nog minstens tot januari aan boord te houden. De Noorse verdedigende ...

418
{insert image alt}

'Verrassende club meldt zich voor Ochoa'

Standard haalde met Vanja Milinkovic-Savic een nieuwe doelman op huurbasis naar Luik, maar die valt ...

199
{insert image alt}

'Liverpool en Real Madrid akkoord met gloednieuw WK-plan'

Liverpool en Real Madrid hebben ingestemd met de hervormingsplannen voor het WK voor clubteams, zo ...

194
{insert image alt}

Fortuna Sittard plukt speler weg bij Lokeren

Fortuna Sittard zag onlangs Alessandro Ciranni naar Moeskroen vertrekken en het testte zelf ook ...

64
{insert image alt}

Moeskroen strikt Spaanse verdediger

Moeskroen is zeker nog niet klaar op de transfermarkt en Les Hurlus zouden op het punt staan om nog ...

24
{insert image alt}

'Dure flopaankoop mag KRC Genk al na één jaar verlaten'

Bij KRC Genk waren niet alle dure transfers een schot in de roos. Marcus Ingvartsen (5 miljoen euro) ...

741
{insert image alt}

'Kompany wil sterkhouder absoluut bij Anderlecht houden'

RSC Anderlecht hield zijn fandag en daar kwamen ruim 12.000 fans op af. Samir Nasri was ziek, Landry ...

917
{insert image alt}

Belgisch voetbal komt goed weg: "Schrik dat UEFA anders besliste"

Na een soap van wekenlang juridisch gesteggel, is er eindelijk duidelijkheid omtrent de Europese ...

314
{insert image alt}

Hazard maakt zich ook bij Real onsterfelijk voor Chelsea-fans

Eden Hazard rondde vlak na het voorbije seizoen zijn droomtransfer af en trok voor zo'n 100 miljoen ...

785
{insert image alt}

'Club Brugge laat opnieuw verdediger naar Italië vertrekken'

Club Brugge gaat nog een aantal spelers van de hand doen die niet in de plannen van Phillipe Clement ...

366
{insert image alt}

'Beweging rond Neymar: Barça legt nieuwe superdeal op tafel'

Nog geen twee jaar geleden beheerste Neymar Jr een hele zomer lang het wereldwijde transfernieuws ...

670
{insert image alt}

'Directe rivaal wil Depoitre uit handen Anderlecht houden'

Laurent Depoitre leek na zijn uitstekende prestaties bij AA Gent rijp voor een verder ...

934
{insert image alt}

Pro League komt met nieuws over competitiestart

De affaire rond KV Mechelen heeft voor een tussenseizoen vol chaos en onduidelijkheid gezorgd. Door ...

775