EXCLUSIEF 'Belgische Toni Kroos' wil slagen bij PSV: "Barça mijn droomclub"

EXCLUSIEF 'Belgische Toni Kroos' wil slagen bij PSV:

Dante Rigo (19) is één van de vele Belgische talenten die in Nederland aan zijn doorbraak werkt. Hij hoopt bij PSV de komende jaren in de voetsporen van landgenoten als onder meer Eric Gerets, Luc Nilis en Timmy Simons te treden.


Rigo is één van de grote talenten in het Belgische voetbal en dit seizoen maakte hij zijn debuut voor het eerste elftal van PSV. We gingen de ex-jeugdspeler van Lierse SK een bezoekje brengen in het prachtige oefencomplex van de Nederlandse landskampioen PSV.

Dante, hoe kijk je terug op je seizoen bij Jong PSV?
"De wedstrijden gingen goed en ik draaide in het algemeen een goed seizoen. Daar ben ik dus tevreden over.”

Je speelt met Jong PSV op het tweede hoogste niveau in Nederland. Een meerwaarde volgens jou?
"Het is wel een meerwaarde om als jonge speler tegen volwassen spelers te kunnen spelen. Daar leer je veel bij ten opzichte van de wedstrijden tegen je leeftijdsgenoten. Je leert er toch veel bij inzake duelkracht, snelheid van uitvoering en dergelijke zaken."

In de Jupiler League (niet te verwarren met onze Jupiler Pro League, nvdr.) spelen een pak Belgische talenten. De ideale competitie om door te groeien?
"Het is de ideale competitie om je naar boven te werken, dat zeker. Er is uiteraard nog een verschil met de Eredivisie, want in de tweede klasse is het toch iets ‘fysieker’ en het voetbal is er dus iets steviger. Het tempo ligt wel vrij hoog, maar in de Eredivisie ligt dat uiteraard nog een stuk hoger dan in de Jupiler League. Het is wel de perfecte leerschool."


Rigo mocht dit seizoen twee keer invallen bij PSV.
Hoe was het om je debuut te maken voor het eerste elftal van PSV?
"Dat was geweldig, zeker omdat het ook nog eens in eigen huis was. Daarvoor doe je het: om in zo een stadion voor 35.000 supporters te mogen spelen."

Had je op meer invalbeurten gehoopt?
"Als ik eerlijk ben, had ik dit seizoen gehoopt op meer minuten in het eerste elftal. Bij een club als PSV heerst veel concurrentie en we hebben, door weinig blessures en schorsingen, heel veel in dezelfde samenstelling kunnen spelen. Na het behalen van de titel hebben enkele jonge talenten veel minuten mogen maken, voor mij was dat niet weggelegd. Dat is jammer, maar aan de andere kant een logisch gevolg van spelen in de top. Er zijn veel goede spelers voor tien posities in het veld."

Hoe heb je die prachtige titelwedstrijd tegen Ajax meegemaakt?
"(lacht) Geweldig, natuurlijk. Mooier kon het niet en we hebben nadien veel gefeest. Het was geweldig om met de open bus door de stad te rijden en nadien op het stadsplein met de fans te vieren. Ze waren met 60.000-70.000 supporters aanwezig: indrukwekkend."

Eerste jaar in de A-kern en al meteen de titel: mooi begin
"Ja, ik wou het net zeggen (lacht). Het eerste jaar bij de A-kern en dan meteen de titel winnen, mooi."

Kruising Van Bommel en Guardiola

Hoe zit het eigenlijk met je contract?
"Het loopt nog één seizoen door en er zit ook nog een optie in het contract voor nog één jaar. Een uitleenbeurt? Daar is nog niet echt duidelijkheid over."

Is een uitleenbeurt in België een optie voor jou?
"Ik zou nog altijd het liefst met PSV in de Eredivisie spelen, dat heb ik altijd gezegd en dat is nog altijd mijn doel. Ik zit hier al meer dan tien jaar en ik ben zo toch een beetje een ‘kind van de club’. Alles is zo gewoon geworden, en het zou toch heel lastig zijn om dat achter te laten."

Aad de Mos – vaak kritisch in zijn analyses – heeft het voor je. Hij noemde je een kruising tussen Mark van Bommel en Pep Guardiola. Straf.
"Het is altijd mooi om dergelijke zaken te horen of te lezen. Als zo iemand, die er toch iets van kent, zoiets zegt dan is dat mooi en geeft dat toch een vertrouwensboost. Ik ben wel met mijn voeten op de grond blijven staan."

Op je YouTube noemen ze je de ‘Belgische Toni Kroos’. Is dat de manier van voetballen die jou het best typeert?
"Ja, sowieso. Vroeger was Andrea Pirlo de speler waar ik naar opkeek en nu is Kroos degene die ik als centrale middenvelder het liefste zie spelen."

Je traptechniek is uitmuntend. Geeft Luc Nilis (die onlangs naar VVV-Venlo verkaste, nvdr.) je nog vaak tips?
"Na de trainingen gaan we nog vaak oefenen op vrije trappen. Hij was daar vroeger ook redelijk goed in (lacht). Hij weet nog altijd wat extra details te geven om de bal beter te raken en meer snelheid te geven. Die feeling heeft hij en hij geeft dan ook heel veel nuttige tips. Of hij het nog altijd zo goed kan? Dat is nog altijd zoals vroeger: werkelijk fenomenaal."

PSV werkt met veel ex-topspelers: ik neem aan dat Van Bommel en Cocu ook zeer belangrijk voor jou zijn, aangezien ze ook als centrale middenvelder een grote carrière maakten?
"Hier werken veel oud-spelers zoals ook nog Ruud van Nistelrooy en Boudewijn Zenden. Dat is een enorme meerwaarde, want zij hebben aan de wereldtop meegespeeld. Die weten er alles van en die kunnen aan ons jonge jongens zoveel meegeven. Op iedere positie hebben we, denk ik, iemand rondlopen die op zeer hoog niveau heeft gespeeld."

Hoe is het om met Cocu te werken als trainer?
"Het is een heel rustige man, niet iemand die furieus naast het veld staat te coachen. Tijdens de rust kan hij wel eens van leer trekken als het echt niet goed is, maar het is iemand die alles goed overbrengt op de spelers. Door zijn verleden als absolute topvoetballer bij FC Barcelona en PSV dwingt hij sowieso al zeer veel respect af. Toen ik pas bij de A-kern kwam, sprak hij mij ook aan en gaf hij veel tips. Omdat hij op mijn positie heeft gespeeld als voetballer, is dat wel ideaal voor mij."


Verheyen maakte indruk op Rigo.
Welke punten zijn nog voor verbetering vatbaar bij jou?
"Goh, moeilijke vraag om zoiets over jezelf te zeggen. Euhm, voetballend is het wel in orde, maar in defensief opzicht kan het wel nog beter. Dat is het laatste anderhalf jaar al flink verbeterd, maar op alle vlakken kan ik inzake details zeker nog groeien."

In België werd je bekend vanwege de prestaties op het WK U17, waar je schitterde.
"Inderdaad, de kwalificatie voor dat WK was al geweldig en we gingen naar daar met zoiets van ‘we zien wel’. Dat ging heel goed en we werden zelfs derde, mooier kon eigenlijk niet."

Gert Verheyen was je coach bij de U19 van België, hoe viel dat mee?
"Het is een heel goede trainer, die ook niet kort op je huid zit. Dat past wel bij de huidige generatie en hij geeft ons wat meer vrijheid. Hij kan zich heel goed inleven in een groep. Hij kan ook zeker wel eens een uitbrander geven als je het wat laat hangen en dat is ook soms nodig. Een relaxte trainer, die je wel scherp zet als je er moet staan."

Polste hij je nog niet voor KV Oostende?
"We hebben wel eens contact gehad, maar daar is nog niet echt iets uit voortgekomen."

Tot slot: je ex-club Lierse SK is failliet…
"Dat doet toch wel wat met me. Ik speelde er 2-3 jaar in de jeugd en daar is alles begonnen. Toen ik dat las, was dat toch even slikken… Ik heb het ook aan hen te danken dat ik hier nu sta en toen ik daar zat, hadden ze één van de beste jeugdopleidingen van België. Het is heel jammer, want Lierse SK was altijd een prachtige club. Heel spijtig…"

Rigo over:
Droomcompetitie: “Mijn droom? De Spaanse competitie is een competitie waar ik altijd van heb gedroomd. Ik zie veel Spaans voetbal en dat past ook meer bij mij. Als ik een droomclub moet kiezen, dan kies ik voor FC Barcelona.”

België en het WK: "Iedereen verwacht minstens de halve finale. De groepsfase mag geen probleem opleveren, behalve Engeland. Dan wordt het afwachten wie je loot, landen als Colombia zijn al zwaar. Kijk maar naar de oefeninterland tegen Mexico. België heeft heel veel kwaliteit en op papier misschien wel één van de beste ploegen op het WK, maar in één wedstrijd kan alles."

Hirving Lozano: "Hij speelde een heel goed en constant seizoen bij ons. Veel goals, veel assists en dat op belangrijke momenten… Of hij zoals Memphis Depay een PSV-sensatie kan worden op een WK? Dat kan zeker, want Mexico is toch een sterk land dat heel ver kan gaan komen. Een heel leuke ploeg, dat mochten de Belgen onlangs nog ondervinden."

POLL: Zal Rigo helemaal gaan doorbreken bij PSV?

Meer sportnieuws

Laatste Voetbalnieuws

Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen
Hayen schenkt klare wijn over plotse vertrek Skov Olsen

Club Brugge zette donderdagavond een ijzersterke prestatie neer in Thessaloniki. Het ging met 0-2 ...

1
1
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge
Kranten zien maar liefst 8 uitblinkers bij Club Brugge

Voor de eerste keer in 31 jaar staat er nog eens een Belgisch team in een Europese halve finale. ...

71
71
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond
Kalender PO's overhoop? Verhaeghe eist actie na droomavond

Club Brugge heeft zich verzekerd van een plekje in de halve finales van de Conference League. Daarin ...

861
861
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie
Club Brugge-fans zien nieuwe coach al na Europese glorie

Club Brugge heeft donderdag een fraai stukje Belgische voetbalgeschiedenis geschreven. Blauw-Zwart ...

231
231
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt
UEL: Twee Duivels in halve finales, Liverpool sneuvelt

Donderdagavond werden de tickets voor de halve finales in de Europa en Conference League uitgedeeld. ...

92
92
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales
Club flikt het! Jutgla trapt Blauw-Zwart naar halve finales

Club Brugge heeft zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg ooit geplaatst voor de halve ...

260
260
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel
Zorgen voor Tedesco: sterke Lukaku vraagt zelf om wissel

In de Europa League konden enkele Rode Duivels zich donderdag verzekeren van een plek in de halve ...

89
89
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel
Beerschot davert: voorzitter stapt zelf op vlak na titel

Beerschot VA zal vrijdag in de bloemetjes gezet worden voor het behalen van de titel in de ...

170
170
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"
Onverwachte uitblinker bij sterk Club: "Kost nu al 15 miljoen"

Club Brugge kreeg donderdagavond een uitgelezen kans om zich te plaatsen voor de halve finales van ...

451
451
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's
Club kent mogelijke opponent, Villa ontsnapt na penalty's

In de Conference League zijn de eerste halve finalisten bekend. Indien Club Brugge zich kan ...

229
229
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend
Nieuw competitieformat: standpunten topclubs bekend

Tijdens het huidige seizoen werd andermaal gesleuteld aan het competitieformat van de Jupiler Pro ...

597
597
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"
Fans Beerschot ondernemen actie: "Rot op, garnaal!"

Vrijdagavond valt het doek over de reguliere competitie in de Challenger Pro League. Voor Beerschot ...

257
257
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"
CDK met voetjes op de grond gezet: "Is hij niet rijp voor"

In de Europa League worden donderdagavond de tickets voor de halve finales uitgedeeld. Daarbij staat ...

137
137
<strong>Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’</strong>
Topschutter op weg naar Club Brugge: ‘nieuwe Joao Félix’

Club Brugge is op zoek naar aanvallende versterking en het richt zijn pijlen op Jos&eacute; Melro ...

529
529
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg
Hayen zorgt voor één verrassing in Europese basisploeg

Club Brugge wil zich donderdagavond als eerste Belgische ploeg verzekeren van een plek in de halve ...

231
231